Érdekes - 2020. szeptember 10., Csütörtök
#uzsicsomag #iskola #étkezés #tízórai #életmód #egészség #fenntarthatóság #Nébih

Uzsicsomag maradék nélkül

Uzsicsomag maradék nélkül

Egy ilyen uzsicsomag elkészítése ugyan időigényesebb, de garantáltan nagyobb kedvvel fogyasztják a gyerekek (A kép forrása: http://www.eatlikeaprobybeko.com/)

Elindult egy újabb tanév. Az elsősök szülei talán még tanácstalanok, de a nagyobb gyerkőcök esetében sokaknak már kialakult rutinjuk van azzal kapcsolatban, hogy fejenként hány szendvics marad meg a nap végére. Íme, néhány tipp arra, ha egy kis segítségre van szükség az újratervezéshez!

Rend a lelke mindennek

Sokat lendíthet a reggeli kapkodáson, ha pontos tervvel vágunk neki az egész hétnek! Tervezzük meg pontosan, melyik nap mit és mennyit csomagolunk tízóraira a gyerekeknek. Ilyenkor vegyük figyelembe azt is, hogy az elmúlt héten mennyi maradékot hozott haza a csemete az iskolából, lesz-e délután edzés vagy napközben szülinapi sütizés.

Beszélgessünk, beszélgessünk, beszélgessünk...!

Kérdezzük meg a gyerekektől, mit ennének szívesen. Ügyeljünk a változatosságra is: ha hétfőn szendvicset csomagoltunk, kedden vihetnek zöldségeket, gyümölcsöket. Ehhez rengeteg inspirációt meríthetünk az internetről, de akár ők maguk is utánanézhetnek egy-két ötletnek.

Extra tipp: Dobjuk fel az uzsicsomagot vicces formájú gyümölcsökkel!

Első az élelmiszerbiztonság!

Vegyük figyelembe, hogy az iskolában általában nincs lehetőség hűtőszekrényben tárolni a tízórait vagy az uzsonnát, ezért törekedjünk arra, hogy kevésbé romlandó alapanyagokból állítsuk össze az útravalót: például zabkeksz, olajos magvak vagy banán szolgáltassa az energiát. Mindez kiküszöbölhető, ha kis hűtőtáskával indulunk útnak, de ha ez nem megoldható, akkor nem szerencsés a reggel bekészített tojásos-majonézes szendvicset délután elfogyasztani. Éppen ezért tervezzünk előre, hiszen a romlott étel is a kukában végzi. Emellett nagyon fontos, hogy minden étkezést alapos kézmosás előzzön meg. A helyes kézmosás lépéseinek elsajátításához itt találnak segítséget.

Csomagolás

Ha ezzel megvagyunk, fordítsunk figyelmet arra is, hogy az uzsi csomagolása mennyire fenntartható! Ha lehetséges, kerüljük az egyszer használatos csomagolóanyagokat, fóliákat, zacskókat, és használjunk inkább visszazárható dobozokat, üvegeket, vagy többször használatos csomagolóanyagokat, például textilszalvétát.  Rendszeresítsük BPA-mentes kulacsot, amelyet többnyire bárhol újratölthetünk csapvízzel.

(Forrás: maradeknelkul.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. május 20., Péntek

Virágzó pipacsmezők

Varga György, ezúttal Alsópáhoknál fotózott egy kiterjedt pipacsmezőt.


2022. május 19., Csütörtök

Milyen az igazán jó virágméz?

Magyar kutatók nyolc-nyolc különböző hazai és külföldi méz színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgálták.


Már nem félnek a koronavírustól

Az szja-bevallás után utazni akarnak a családok.


2022. május 18., Szerda

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

30 projekt már jelenleg is várja a támogatókat a platformon.


2022-ben is keresik a Balaton legjobb strandját

A Balatoni Szövetség 2022-ben is megrendezi hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ötcsillagos zászlót kapnak a legjobbak. Május 31-ig lehet nevezni.


2022. május 17., Kedd

A háztartások még nem érezték meg a háború gazdasági hatásait

Eddig még kitartott a lakosság fizetőképességének emelkedése.


2022. május 16., Hétfő

Drágábban is kapósak a nyári táborok

Az idő pénz, és ez a közmondás a táborok világában nemhogy aktuális, de különösen sürgető, ugyanis az árak sok vakációs lehetőségnél emelkedtek.


2022. május 15., Vasárnap

Holdfogyatkozásra ébredünk hétfőn: vörössé válik égi kísérőnk

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.


Csak óvatosan a napozással!

Veszélyes lesz az UV-B sugárzás.


2022. május 14., Szombat

Meglepetéssel készül a KSH a mezőgazdasági összeírásra

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása, a válaszadás kötelező.


Nincs veszélyben a Balaton, a hatóság cáfolta az álhíreket

A jelenlegi csapadékhiányos helyzet ugyan szélsőséges, de nem rendkívüli - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.


Újabb kikötők nyitnak, indul a tavaszi menetrend

Balatonboglár és Révfülöp kikötőkből már sétahajózási lehetőséggel is várják az utasokat.


2022. május 13., Péntek

Különleges Kolodko-szobor készül

A Skála Metró Áruház reklámfigurája, Skála Kópé és egy felhúzható Trabant mészkő szobra után most egy újabb Kolodko-miniszoborról jelent meg hír, ezúttal a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán.


2022. május 12., Csütörtök

Negyvenezer nyelvvizsgázó tűnt el két év alatt

Drágultak a nyelvi képzések, emelkedtek a vizsgadíjak, előtérbe került az online oktatás, csökkent a nyelvtanulók száma, körkép a nyelviskolákról.


2022. május 11., Szerda

Ismét kiváló vízminőséggel büszkélkedhet a Hévízi-tó

Csakúgy mint a korábbi években, idén is kiválónak minősítették a Hévízi-tó vizét. Az éves kötelező vizsgálat minden áprilisban esedékes. A vételezett minta egy öttagú skálán a legmagasabb fokozatot érte el.

+