Érdekes - 2020. szeptember 16., Szerda
#savanyúság #alapanyag #zöldség #befőttes üveg #házi tartósítás

Házi tartósítás - fortélyok, praktikák

Házi tartósítás - fortélyok, praktikák

Sokak szerint a savanyúság nélkül elképzelhetetlen a pörkölt (A kép forrása: pixabay.com)

A savanyúság olyan, mint a mesében a só, észre sem vesszük, milyen fontos része az életünknek, így az étkezéseink egyik elmaradhatatlan eleme.

Savanyúság készítése előtt mindig ügyeljünk arra, hogy megbízható helyen szerezzük be az alapanyagokat. Ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására a saját kiskertben megtermelt zöldség permetezését követően is ügyeljünk! Az alapanyagok mindig jó minőségűek legyenek. A tartósításra szánt termékeket mielőbb dolgozzuk fel. Ha mégis tárolni kell, a zöldségek számára a 10-15 °C az ideális hőmérséklet.

Sérült, rothadó, penészes, szokatlan szagú, állagú alapanyagot ne használjunk a savanyításhoz. A rothadó zöldségeken nagy számban találhatóak romlást okozó mikrobák, melyek az ép darabokra is rákerülnek.

A savanyítás megkezdése előtt a helyiséget ki kell takarítani, az edényeket, eszközöket alaposan el kell mosni, fertőtleníteni kell vagy forrázást kell alkalmazni. A savanyúságos üvegeket mosogatószeres vízzel kell elmosni, meleg vízzel öblíteni, forrázni vagy mikrohullámú sütőben átforrósítani, és tiszta, átvasalt konyharuhára borítani, hogy a víz kicsöpögjön belőlük. A csavaros tetőket dobjuk pár másodpercre forró vízbe, majd hagyjuk megszáradni.

202009160910_0916_savanyusag_2.jpg (1500×1000)Az alapanyagokat megbízható helyről szerezzük be, és legyenek mindig jó minőségűek (A kép forrása: pixabay.com)

Az eltenni kívánt zöldséget át kell válogatni, a hibás részeket ki kell vágni és alaposan meg kell mosni. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, többször váltott hideg vízben átmosni, majd szűrőedényben, erős vízsugárral leöblíteni. Alapos mosással a mikrobák és a kontakt (felületen ható) növényvédőszer-maradékok nagy része is eltávolítható a zöldségek felületéről. A nyersanyagok tisztítása és a savanyítás megkezdése előtt, illetve között is mossunk alaposan kezet!

Az ecetes, sós, esetleg fűszeres levet fel kell forralni, és forrón ráönteni a savanyítandó zöldségre, amit előzőleg az üvegekbe raktunk. A tetejükkel zárjuk le az üvegeket, majd ha kihűlt, tehetjük is a kamrapolcra. Nem kell dunsztolni. Felbontás után sem romlik meg, még így is sokáig eláll. A legtöbb savanyúságot így készíthetjük, köztük az ecetes uborkát, az ecetes paprikát, és a vegyes darabos savanyúságot is.

202009160913_0916_savanyusag_3.jpg (1500×996)A nem megfelelően lezárt üvegben megromolhat az eltett élelmiszer (A kép forrása: pixabay.com)

Az üvegek légmentes zárása a házi tartósítás kulcsfontosságú eleme. Amennyiben az üveg lezárása nem megfelelő, úgy az eltett élelmiszer megromolhat, megpenészedhet. A zárás hibáin ugyanis könnyedén bejutnak a romlást okozó mikrobák az üveg belsejébe, és ott elszaporodnak. Az üvegek lezárásához érdemes minden évben új, ép fedeleket beszerezni. Fontos! Soha ne fogyasszunk el romlás jeleit (pl. gázképződést, penészedést, ízelváltozást) mutató terméket!

(Forrás: eteltcsakokosan.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. március 27., Szerda

Húsvéti utazás az erdei kisvasúttal

A gyerekeket kincskeresés várja Csömödérben.


2024. március 26., Kedd

Idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

Az Ifjú Kócsagőr Program 2024-ben már 11. alkalommal nyújt lehetőséget a természet iránt elkötelezett diákoknak.


2024. március 23., Szombat

A világ legjobb strandjai közt a Balaton

A legjobb európai strand csak a 13. helyezést érte el, a „magyar tenger” a 60. lett


2024. március 21., Csütörtök

Különdíjas a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján

A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján.


Ma van az Erdők Nemzetközi Napja

Minden évben más tematika köré szerveződnek az Erdők Nemzetközi Napja programjai, 2024-ben ez az „erdők és az innováció”.


2024. március 19., Kedd

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

A gyűrűzése és Nagykanizsára érkezése között majdnem 5 hónap telt el, és légvonalban mérve 869 km távolságot tett meg.


2024. március 05., Kedd

Víz világnapi programok

A szervezők számos pályázatot is hirdetnek, ilyen többek között az óvodásoknak szóló 3D modellkészítő verseny.


2024. február 29., Csütörtök

A menhely szabályai

A Kiscsillag Református Óvoda apróságai tettek látogatást az állatmenhelyen.


Örömtáncot is lejtettek

Az idősek egészséges életmódjáról, sportolási lehetőségeiről is hallhattak előadást azok a nyugdíjasok, aki szerdán ellátogattak a HSMK-ba.


2024. február 22., Csütörtök

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

A vízlábnyom-kalkulátor legfontosabb célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a pazarló életmódra.


Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. február 21., Szerda

Kanizsai valóság

Lassan hegymászókötélre lesz szükség...


2024. február 19., Hétfő

Tudatosabb élet

A növény földje nem hulladéktároló.


Tisztelet a hősöknek

Kinyíltak az első virágok az emlékművek között.

#Nagykanizsa

Tojásfa a kórházban

Tojásfa a kórházban

2024. március 29. - Kanizsa

Gyurcsány emberei...

Gyurcsány emberei...

2024. március 28. - Kanizsa

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

2024. március 27. - Sport

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

2024. március 26. - Kanizsa

Közönséges bükkfa került az időspirálba

Közönséges bükkfa került az időspirálba

2024. március 25. - Kanizsa

Amerikából jöttek

Amerikából jöttek

2024. március 22. - Kanizsa

+