Érdekes - 2020. szeptember 16., Szerda
#savanyúság #alapanyag #zöldség #befőttes üveg #házi tartósítás

Házi tartósítás - fortélyok, praktikák

Házi tartósítás - fortélyok, praktikák

Sokak szerint a savanyúság nélkül elképzelhetetlen a pörkölt (A kép forrása: pixabay.com)

A savanyúság olyan, mint a mesében a só, észre sem vesszük, milyen fontos része az életünknek, így az étkezéseink egyik elmaradhatatlan eleme.

Savanyúság készítése előtt mindig ügyeljünk arra, hogy megbízható helyen szerezzük be az alapanyagokat. Ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására a saját kiskertben megtermelt zöldség permetezését követően is ügyeljünk! Az alapanyagok mindig jó minőségűek legyenek. A tartósításra szánt termékeket mielőbb dolgozzuk fel. Ha mégis tárolni kell, a zöldségek számára a 10-15 °C az ideális hőmérséklet.

Sérült, rothadó, penészes, szokatlan szagú, állagú alapanyagot ne használjunk a savanyításhoz. A rothadó zöldségeken nagy számban találhatóak romlást okozó mikrobák, melyek az ép darabokra is rákerülnek.

A savanyítás megkezdése előtt a helyiséget ki kell takarítani, az edényeket, eszközöket alaposan el kell mosni, fertőtleníteni kell vagy forrázást kell alkalmazni. A savanyúságos üvegeket mosogatószeres vízzel kell elmosni, meleg vízzel öblíteni, forrázni vagy mikrohullámú sütőben átforrósítani, és tiszta, átvasalt konyharuhára borítani, hogy a víz kicsöpögjön belőlük. A csavaros tetőket dobjuk pár másodpercre forró vízbe, majd hagyjuk megszáradni.

202009160910_0916_savanyusag_2.jpg (1500×1000)Az alapanyagokat megbízható helyről szerezzük be, és legyenek mindig jó minőségűek (A kép forrása: pixabay.com)

Az eltenni kívánt zöldséget át kell válogatni, a hibás részeket ki kell vágni és alaposan meg kell mosni. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, többször váltott hideg vízben átmosni, majd szűrőedényben, erős vízsugárral leöblíteni. Alapos mosással a mikrobák és a kontakt (felületen ható) növényvédőszer-maradékok nagy része is eltávolítható a zöldségek felületéről. A nyersanyagok tisztítása és a savanyítás megkezdése előtt, illetve között is mossunk alaposan kezet!

Az ecetes, sós, esetleg fűszeres levet fel kell forralni, és forrón ráönteni a savanyítandó zöldségre, amit előzőleg az üvegekbe raktunk. A tetejükkel zárjuk le az üvegeket, majd ha kihűlt, tehetjük is a kamrapolcra. Nem kell dunsztolni. Felbontás után sem romlik meg, még így is sokáig eláll. A legtöbb savanyúságot így készíthetjük, köztük az ecetes uborkát, az ecetes paprikát, és a vegyes darabos savanyúságot is.

202009160913_0916_savanyusag_3.jpg (1500×996)A nem megfelelően lezárt üvegben megromolhat az eltett élelmiszer (A kép forrása: pixabay.com)

Az üvegek légmentes zárása a házi tartósítás kulcsfontosságú eleme. Amennyiben az üveg lezárása nem megfelelő, úgy az eltett élelmiszer megromolhat, megpenészedhet. A zárás hibáin ugyanis könnyedén bejutnak a romlást okozó mikrobák az üveg belsejébe, és ott elszaporodnak. Az üvegek lezárásához érdemes minden évben új, ép fedeleket beszerezni. Fontos! Soha ne fogyasszunk el romlás jeleit (pl. gázképződést, penészedést, ízelváltozást) mutató terméket!

(Forrás: eteltcsakokosan.hu)

Még érdekes lehet ...


2025. március 16., Vasárnap

50 forintos csomagolások: ezt a terméket váltották vissza leggyakrabban

2024-ben csak fémdobozból 360 milliót cseréltek pénzre Magyarországon.


2025. március 08., Szombat

Óraátállítás március utolsó hétvégéjén

Ismét egy órával kevesebbet aludhatunk majd.


A takarítás 2025-ben már nem női feladat, hanem közös felelősség egy nőnapi felmérés szerint

Az életkor előrehaladtával az emberek kissé szívesebben dolgoznak a kertben, mint az otthonukban.


2025. március 07., Péntek

A háború idején lefalazták, így sikerült megmenteni

A keszthelyi Festetics-kastélyban található Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára.


2025. március 03., Hétfő

Rejtélyes koponya került elő Balatonmagyaródon

Mongolid jellegzetességeket hordoz a maradvány.


2025. február 28., Péntek

Ha farsang, akkor fánkfesztivál!

Az év legédesebb fesztiválját március 1-jén rendezi meg a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház.


2025. február 23., Vasárnap

Nagyranőtt rágcsáló okoz egyre több problémát Dél-Zalában

Nagy a baj, a nutriát már vadászattal kell irtani.


2025. február 22., Szombat

Hétvégi programajánló

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.


2025. február 18., Kedd

Hetvenöt éve pöfög a kisvasút a Balaton mellett +VIDEÓ

A Balatonfenyvesi Kisvasút nemcsak a helyiek és a turisták kedvence, hanem a magyar kisvasutak történetének élő emléke is.


2025. február 15., Szombat

Programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2025. február 13., Csütörtök

Tudtál róla? Titkos katonai kutyatemetőt rejt a Keszthelyi-hegység

Egykor szolgálatot teljesítő, hűséges ebek nyugszanak az erdő mélyén

+