Érdekes - 2020. szeptember 22., Kedd
#ősz #napéjegyenlőség #csillagászat #meteorológia

Ezekben a percekben megérkezik az ősz

Ezekben a percekben megérkezik az ősz

„Őszbe csavarodott a természet feje…” (Illusztráció, a kép forrása: internet)

Ma van az őszi napéjegyenlőség, csillagászati értelemben is kezdődik az ősz. Az új évszak beköszöntét a Google is új, tematikus emblémával ünnepli.

Bár meteorológiai értelemben már szeptember elsején elkezdődött, csillagászatilag csak ma, egészen pontosan – és magyar időszámítás szerint – 15 óra 31 perckor kezdődik az ősz. (Ekkor jutunk el ugyanis az „őszponthoz”. E különös szó azt a pillanatot mutatja, amikor az égi egyenlítő – vagyis a mi földi egyenlítőnk égi vetülete – és a Nap pályasíkja 23 fokos szöget bezárva egy helyütt metszi egymást: a Nap ekkor itt, az őszpontban tartózkodik.) Az őszi napéjegyenlőség alkalmából a Google ma új, tematikus emblémával várja az internetezőket.

A Google keresőoldala ma így fogadja a netezőket (A kép forrása: Google)

Mától egészen december 21-ig, a téli napfordulóig rövidül a napfényes órák száma, és a nap mindig egy picit előbb tér nyugovóra. A Nap a Baktérítő felé távolodik az Egyenlítőtől, sugarai egyre laposabb szöget zárnak be a földtengellyel. Az északi féltekén rövidülnek és hűlnek a nappalok, közelít a tél. A lombhullató fák koronája zöldről sárgára, barnára vagy pirosra változik, végül pedig le is dobják leveleiket.

Ősz a világ körül

Míg nálunk már szeptemberben elkezdődik az ősz, addig a régi kelták és a kínaiak már augusztus elején megülték az ősz kezdőünnepét, náluk az őszi napéjegyenlőség napja az évszak zenitje, annak eszmei közepét foglalta el.

A kínai naptárban például az ősz augusztus 7-én kezdődik és november 6-ig tart s az őszpont az évszakot majdnem pontosan kétszer másfél holdhónapra, 46 illetve 44 napra osztja.

Virágváros krizantémból Sanghajban. A krizantém Kínában az életerő, a vitalitás szimbóluma (A kép forrása: SHINE News)

A kínai és japán őszt a krizantém-ünnepek aranyozzák be. Ez a virág, melyet Európa csak a XVIII. század végén ismert meg, a japánok és kínaiak „őszi rózsája” volt. Nyílásának ideje miatt e gondolatot Európa is átvette, így lett a krizantém őszszimbólum, a temetők halottak napi dísze nálunk is.

S hogy milyen időjárással kecsegtet bennünket az új évszak?

Nem túl jóval. Szerdán gyakran borítják el gomolyfelhők az égboltot, és két hullámban (reggel, illetve délutántól) zárporok, zivatarok is várhatók. Még kellemes, meleg idő lesz, de a déli, délkeleti szél már megélénkül.

Csütörtökön a többórás napsütés mellett gomolyfelhős időre számíthatunk, elszórtan lesz zápor és zivatar is, a délutáni órákban pedig 23-29 fok körül alakul a hőmérséklet.

Pénteken aztán elromlik az idő: erősen megnövekszik a felhőzet, és nyugat, délnyugat felől egyre többfelé alakul ki eső, zápor, zivatar. Heves zivatarok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel. Sokfelé lesz erős a déli, délkeleti szél, ami késő estétől északnyugatira fordul és viharossá fokozódik.

Szombaton borult lesz az ég, és főleg a nap első felében sokfelé lesz eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Délután – a viharos szél hatására – csökken a felhőzet. Markáns lehűlés várható: 10 és 22 fok közé esik vissza a maximum-érték.

Vasárnap és hétfőn hűvös, szeles őszi időre van kilátás. Mindkét nap kialakul elszórtan eső, záporeső. Mindössze 12 és 19 fok között várható a csúcshőmérséklet. Indulhat a fűtési szezon, szükség lesz a melegebb ruhákra is.

(Forrás: jelesnapok.oszk.hu/SzegedMa/koponyeg.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. május 20., Péntek

Virágzó pipacsmezők

Varga György, ezúttal Alsópáhoknál fotózott egy kiterjedt pipacsmezőt.


2022. május 19., Csütörtök

Milyen az igazán jó virágméz?

Magyar kutatók nyolc-nyolc különböző hazai és külföldi méz színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgálták.


Már nem félnek a koronavírustól

Az szja-bevallás után utazni akarnak a családok.


2022. május 18., Szerda

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

30 projekt már jelenleg is várja a támogatókat a platformon.


2022-ben is keresik a Balaton legjobb strandját

A Balatoni Szövetség 2022-ben is megrendezi hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ötcsillagos zászlót kapnak a legjobbak. Május 31-ig lehet nevezni.


2022. május 17., Kedd

A háztartások még nem érezték meg a háború gazdasági hatásait

Eddig még kitartott a lakosság fizetőképességének emelkedése.


2022. május 16., Hétfő

Drágábban is kapósak a nyári táborok

Az idő pénz, és ez a közmondás a táborok világában nemhogy aktuális, de különösen sürgető, ugyanis az árak sok vakációs lehetőségnél emelkedtek.


2022. május 15., Vasárnap

Holdfogyatkozásra ébredünk hétfőn: vörössé válik égi kísérőnk

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.


Csak óvatosan a napozással!

Veszélyes lesz az UV-B sugárzás.


2022. május 14., Szombat

Meglepetéssel készül a KSH a mezőgazdasági összeírásra

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása, a válaszadás kötelező.


Nincs veszélyben a Balaton, a hatóság cáfolta az álhíreket

A jelenlegi csapadékhiányos helyzet ugyan szélsőséges, de nem rendkívüli - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.


Újabb kikötők nyitnak, indul a tavaszi menetrend

Balatonboglár és Révfülöp kikötőkből már sétahajózási lehetőséggel is várják az utasokat.


2022. május 13., Péntek

Különleges Kolodko-szobor készül

A Skála Metró Áruház reklámfigurája, Skála Kópé és egy felhúzható Trabant mészkő szobra után most egy újabb Kolodko-miniszoborról jelent meg hír, ezúttal a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán.


2022. május 12., Csütörtök

Negyvenezer nyelvvizsgázó tűnt el két év alatt

Drágultak a nyelvi képzések, emelkedtek a vizsgadíjak, előtérbe került az online oktatás, csökkent a nyelvtanulók száma, körkép a nyelviskolákról.


2022. május 11., Szerda

Ismét kiváló vízminőséggel büszkélkedhet a Hévízi-tó

Csakúgy mint a korábbi években, idén is kiválónak minősítették a Hévízi-tó vizét. Az éves kötelező vizsgálat minden áprilisban esedékes. A vételezett minta egy öttagú skálán a legmagasabb fokozatot érte el.

+