Érdekes - 2020. szeptember 24., Csütörtök
#divatipar #divat #London Fashion Week #divatbemutató #koronavírus #járvány #COVID-19 #Anglia

Így hat a járvány a divatra

Így hat a járvány a divatra

Bora Aksu kollekcióját a spanyolnátha idején szolgáló ápolónők formaruhái ihlették (A kép forrása: independent.co.uk)

Véget ért a divatvilág egyik legfontosabb eseménye, a London Fashion Week, amelyet idén – a COVID-19 miatt – csak virtuálisan rendeztek meg. A tervezők a kulisszák mögé is betekintést engedő videókon mutatták be a 2021-es tavaszi és nyári trendeket, amelyek közül az egyik legérdekesebb kollekciót a világjárványok ihlették.

Az ötletgazda a Londonban élő, török származású Bora Aksu, akit a jelenlegi helyzet arra ösztönzött, hogy új ruhadarabjaival az 1918-as spanyolnátha idején szolgáló ápolónők előtt tisztelegjen.

A könnyed, légies hatást keltő fehér ruhák, amelyekhez a modellek térdig érő harisnyát és fehér cipőt viseltek, a háborús sérültek és a fertőző betegek megmentésén fáradozó ápolónők minimalista uniformisaira emlékeztetnek. A kollekció részét képezik az áttetsző, organza maszkok, valamint a pasztell rózsaszínű és kék, illetve sötét lila réteges ruhák is, amelyeket finom minták és csipkék díszítenek. Ezek közül egyiket-másikat inkább hálóruhaként tudnánk elképzelni, s nem annyira utcai viseletként.

Aksu a Reutersnek úgy nyilatkozott: a mindenkori divatnak mindig arra kell törekednie, hogy reflektáljon a jelenkorra, azokra a jelenségekre, amelyek a mindennapjainkat meghatározzák. Hozzátette: kollekciójával a reményt szeretné továbbítani az emberek felé, emlékeztetve őket arra, hogy az első világháborút, illetve a spanyolnátha végét az 1920-as évek – sokak számára – felhőtlenebb és optimistább időszaka követte.

Victoria Beckham ruhái a kényelem jegyében készültek, és az 1970-es évek hangulatát idézik (A kép forrása: cliquebrands.com/)

A mostani koronavírus-járvány nem csak Aksut ihlette meg. Kevesen gondolták volna, de a karanténidőszakban felértékelődött az otthoni viselet, különösen azok körében, akik home office-ban dolgoztak, és videóchaten tartották a kapcsolatot munkatársaikkal. Ez természetesen a divattervezők figyelmét sem kerülte el: Victoria Beckham például farmerokkal, laza, belebújós ruhákkal és oversize felsőkkel rukkolt elő, de klasszikus, elegáns darabok is szerepelnek a kollekciójában, amelynek a színpalettáját nem más ihlette, mint a karantén alatti diétája. A The Guardiannak azt mondta: nagyon sok ruha kapcsolódik valamilyen módon az ételekhez, miután férje, David Beckham abban az időszakban rengetegett főzött. A palettán olyan színek szerepelnek, mint a „banana”, a „crème brûlée” és a „hollandaise”.

Az Euronews a London Fashion Week megnyitója kapcsán írt arról, hogy az új koronavírus okozta globális válság milyen komoly csapást mért a brit divatiparra. A Brit Divatanács szerint állítólag a cégek 73 százaléka már jelezte a megrendelések törlését.

Még érdekes lehet ...


2023. március 19., Vasárnap

Préselt malacarc lett 2023-ban az ország étele

A magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani.


A sünök védelmére szólít fel a tavaszi kerti munkák idején az MME

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat.


2023. március 18., Szombat

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

Március 23-án és 24-én az éjszakai égbolt három legfényesebb égiteste, a Hold, a Vénusz és a Jupiter formáz szabad szemmel is könnyen megfigyelhető együttállást az égen.


2023. március 17., Péntek

Hétvégi programajánló

Nem tudja mit csináljon, hová menjen a hétvégén? Ajánlunk néhány programot.


2023. március 13., Hétfő

Medvehagymát gyűjtene? Mutatjuk, mire figyeljen!

A medvehagyma levele saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben és kizárólag nem védett területeken gyűjthető.


2023. március 12., Vasárnap

Megvannak a „Nagy téli madárles” eredményei

Több mint nyolcszázan vettek részt az MME „Nagy téli madárles” akciójában, és közel 30 000 madárészlelést rögzítettek.


2023. március 11., Szombat

Hortenziát nevelsz? Így állj neki a metszésnek, hogy ne hibázz!

Nem mindegy, melyik fajtát mikor, és milyen mértékben metsszük meg.


2023. március 09., Csütörtök

200 különleges madarat láthatunk a Festetics-kastély Madárparkjában

Március 11-én nyitja meg kapuit a keszthelyi Madárpark.


2023. március 08., Szerda

Kell-e a kutyára az erdőben póráz?

Jogszabály írja elő, hogy hol kötelező pórázt adni az ebre, de a gazdik vagy nincsenek ennek tudatában, vagy egyszerűen fütyülnek rá.


2023. március 04., Szombat

Sokat lógunk a telefonon

A magyarok átlagosan havonta 247 percet beszélnek mobiltelefonon, ami a jövőben várhatóan tovább emelkedik – derül ki az NMHH legfrissebb kutatásából.


Bútorvásárlás: az ár és a kényelem számít a leginkább

Leggyakrabban az elhasználódott darabokat cserélik le a magyarok.


2023. március 02., Csütörtök

Különös halat fogtak a Hévízi-lefolyóból

A horgászok rendszeresen fognak nehezen beazonosítható fajokat a Hévízi-lefolyóban. A most kifogott furcsa kinézetű halról is nehéz megállapítani, hogy pontosan micsoda.

+