Érdekes - 2020. november 08., Vasárnap
#karácsony #Black Friday #vásárlás #kereskedelem #webshop #járvány #koronavírus #koronavírus-járvány #COVID-19

Többet költünk idén karácsonykor

Többet költünk idén karácsonykor

Illusztráció (A kép forrása: Cosmetics Design Europe)

Az e-kereskedelem a járvány egyik nagy nyertese, de a Black Fridayjel kezdődő karácsonyi szezonban azon is sok múlik, lesznek-e korlátozások a hagyományos boltokban.

Az idén átlagosan 52 300 forint fejenként a karácsonyi ajándékokra szánt átlagos keret, 8 százalékkal nagyobb, mint tavaly – ismertette a Világgazdasággal Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója az Árukeresővel közös kutatás eredményeit.

Figyelembe véve az ajándékozottak körének járvány miatti szűkülését,

az inflációt meghaladó mértékű növekedés várható a költésekben, és az egy főre jutó ajándékok értéke jelentősen megnő.

Mivel a laptopok, háztartási gépek, okostévék, játékkonzolok és egyéb számítástechnikai kiegészítők iránti kereslet a vírus hatására már a tavasszal tetőzött, ezúttal nagyobb szerep juthat a játékoknak, könyveknek, ruházati cikkeknek és szépségápolási termékeknek.

Ha nem lesznek a vásárlási szokásokra hatást gyakorló további szigorítások, akkor 20 százalék körüli bővüléssel számolhatnak az ünnepi időszakban az e-kereskedők, de ha a hagyományos boltokat érintő korlátozások is életbe lépnek, 30-40 százalékos is lehet a többletforgalom.

Madar Norbert szerint a pandémia e-kereskedelemre gyakorolt hatása közvetve már az első negyedévében érezhető volt, ám a járvány hazai megjelenése és a Maradj otthon! kampány indítása után, a második negyedévre vált igazán meghatározóvá.

Így 2020 első fél évének online forgalma a GKI Digital mérései szerint 34,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit,

elérve a bruttó 355,1 milliárd forintot. Miközben a kereskedelem egésze gyakorlatilag stagnált, az online piac első negyedéve 21 százalékos, míg a második negyedéve önmagában is impozáns, 47 százalékos bővülést produkált. Ugyan a harmadik negyedév „csak” 19 százalékos bővüléssel zárt, még ezzel a gyengébb három hónappal is ez volt az elmúlt öt év leggyorsabb növekedése – miközben évek óta 15-18 százalékos dinamika volt a jellemző.

Illusztráció (A kép forrása: Facebook)

Madar Norbert kiemelte, hogy

a bővülés a műszaki és számítástechnikai cikkek, a barkács- és lakásfelszerelési,

valamint az élelmiszereket, drogériai és háztartási termékeket magába foglaló FMCG területén volt a legerőteljesebb. A műszaki cikkek online forgalma csak a második negyedévben 84 százalékkal ugrott meg éves alapon, a harmadikban pedig további 28 százalékkal. Sokatmondó, hogy 2019-ben a műszaki szektor online forgalma még az utolsó, ünnepi negyedévben sem nőtt ilyen mértékben.

Bizonyos kategóriák online kereslete kifejezetten a járvány miatt lendült fel (élelmiszerek, drogériai, háztartási cikkek), míg más kategóriákban a digitális oktatás, az otthoni munka növelte tavasszal a keresletet (műszaki cikkek, laptopok, számítástechnikai kiegészítők). Ahogy a vírus és a megváltozott körülmények egyre inkább az életünk részévé váltak, a szakember szerint sorra jelentek meg az újabb és újabb extra igények:

a rendszeresebb otthoni léthez kapcsolódó funkcionális bútorok, kényelmes ruházat, lakásfelújításhoz, kertrendezéshez szükséges eszközök, valamint sportszerek iránti igény.

Ezáltal a többletforgalomért a hagyományos üzletekből való átterelődés, az előrehozott költés és az előre nem tervezett, extra vásárlás együttesen felelt.

Miközben Amerikában a megváltozott vásárlási szokások, tömegesen csődbe ment boltok, valamint a jelentős földrajzi távolságok miatt minden idők legnagyobb webes fekete péntekére és azt követő online szezonjára készülnek, addig Európában a boltbezárások miatt a kormányok és versenyhatóságok árgus szemmel figyelik az e-kereskedőket, nehogy túlzásba vigyék az akciókat – hangsúlyozta Madar Norbert.

A szabályozói nyomás Magyarországon nem olyan erős, mint a francia, osztrák vagy épp a német piacon, de azt már a hazai e-kereskedelmi szereplők is megtapasztalhatták, hogy az idén a Gazdasági Versenyhivatal és a fogyasztóvédelem kiemelt figyelmet fordít rájuk, és akár milliárdos nagyságrendű bírságokat is kiszab, ha szabálytalanságot vél felfedezni a működésükben, promóciós aktivitásukban.

(Forrás: Világgazdaság)

Még érdekes lehet ...


2022. május 20., Péntek

Virágzó pipacsmezők

Varga György, ezúttal Alsópáhoknál fotózott egy kiterjedt pipacsmezőt.


2022. május 19., Csütörtök

Milyen az igazán jó virágméz?

Magyar kutatók nyolc-nyolc különböző hazai és külföldi méz színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgálták.


Már nem félnek a koronavírustól

Az szja-bevallás után utazni akarnak a családok.


2022. május 18., Szerda

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

30 projekt már jelenleg is várja a támogatókat a platformon.


2022-ben is keresik a Balaton legjobb strandját

A Balatoni Szövetség 2022-ben is megrendezi hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ötcsillagos zászlót kapnak a legjobbak. Május 31-ig lehet nevezni.


2022. május 17., Kedd

A háztartások még nem érezték meg a háború gazdasági hatásait

Eddig még kitartott a lakosság fizetőképességének emelkedése.


2022. május 16., Hétfő

Drágábban is kapósak a nyári táborok

Az idő pénz, és ez a közmondás a táborok világában nemhogy aktuális, de különösen sürgető, ugyanis az árak sok vakációs lehetőségnél emelkedtek.


2022. május 15., Vasárnap

Holdfogyatkozásra ébredünk hétfőn: vörössé válik égi kísérőnk

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.


Csak óvatosan a napozással!

Veszélyes lesz az UV-B sugárzás.


2022. május 14., Szombat

Meglepetéssel készül a KSH a mezőgazdasági összeírásra

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása, a válaszadás kötelező.


Nincs veszélyben a Balaton, a hatóság cáfolta az álhíreket

A jelenlegi csapadékhiányos helyzet ugyan szélsőséges, de nem rendkívüli - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.


Újabb kikötők nyitnak, indul a tavaszi menetrend

Balatonboglár és Révfülöp kikötőkből már sétahajózási lehetőséggel is várják az utasokat.


2022. május 13., Péntek

Különleges Kolodko-szobor készül

A Skála Metró Áruház reklámfigurája, Skála Kópé és egy felhúzható Trabant mészkő szobra után most egy újabb Kolodko-miniszoborról jelent meg hír, ezúttal a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán.


2022. május 12., Csütörtök

Negyvenezer nyelvvizsgázó tűnt el két év alatt

Drágultak a nyelvi képzések, emelkedtek a vizsgadíjak, előtérbe került az online oktatás, csökkent a nyelvtanulók száma, körkép a nyelviskolákról.


2022. május 11., Szerda

Ismét kiváló vízminőséggel büszkélkedhet a Hévízi-tó

Csakúgy mint a korábbi években, idén is kiválónak minősítették a Hévízi-tó vizét. Az éves kötelező vizsgálat minden áprilisban esedékes. A vételezett minta egy öttagú skálán a legmagasabb fokozatot érte el.

+