Érdekes - 2020. december 16., Szerda
#betlehem #karácsony #ünnep #Balaton #hagyomány #vallás

Betlehemek a Balatonnál

Betlehemek a Balatonnál

Siófoki betlehem fényárban (A kép forrása: LikeBalaton)

Bár a legnagyobb balatoni betlehem Vörsön a templomban idén nem épült meg, a szabadtéri betlehemek miatt érdemes egy sétát tenni. Egy-két kisebb templomban bájos, apró betlehemek várják a látogatókat.

Hévíz

A Balaton közeli üdülővárosban, Hévízen egy nagyobb sétával két betlehemet is felkereshetünk. A nagy városi karácsonyfa mellett a kórház főbejáratával szemben található szabadtéri betlehem évek óta kedvelt fotózási helyszíne a járókelőknek. Bár idén nem lengi be forralt bor és kürtőskalács-illat a környéket, érdemes erre sétálni, sőt, a Schulhof-sétányt is járjuk majd körbe.

A hévízi szabadtéri betlehem (Fotó: Mihály Szilvia)

Az aprólékosan kidolgozott figurákat hosszú percekig nézhetjük.

A hévízi szabadtéri betlehem apró figurái (Fotó: Mihály Szilvia)

 

Egregy

Ha szeretünk sokat sétálni, akkor nagyjából húsz perc alatt érünk el a közeli Egregyre, ahol az Árpád-kori templomban egy valódi csodát láthatunk. Ez az aprócska beltéri betlehem január elejéig 9 és 18 óra között mindennap nyitva áll. A Festetics György Művelődési Központ munkatársai már harmadik éve rendezik be a Szent Család barlangját advent kezdetére a török időkben megrongálódott, majd később felújított szentélyben, és kizárólag hagyományos figurákat használnak.

Részletgazdag az egregyi betlehem (Fotó: Mihály Szilvia)

 


Az aprócska Árpád-kori templom beltéri betleheme (Fotó: Mihály Szilvia)

 

Keszthely

Keszthelyen a Fő téren láthatjuk a városi szabadtéri betlehemet, ami este, kivilágítva is is csodaszép. A Szent Család 150 cm magas szobrai egy látványos, ledes háttérmegvilágítással hangolnak az ünnepekre. Keszthely új betlehemét minden nap 10.00 és 19.00 óra között lehet látogatni.


(A keszthelyi betlehem új figurái Fotó: Mihály Szilvia)

 

A keszthelyi Karmelita Bazilikában (Kis Szent Terét-bazilika) épített beltéri betlehemen nem csak az istállót jelenítették meg, és az abban hajlékra talált Szent Családot, hanem azt a környezetet is elkészítették, amelyben a Kisjézus megszületett. Így a jászol mellett egy terepasztal is helyet kapott, ahol függőhidat, kutat és számos más épületet készítettek el, de láthatjuk a három királyok tevéjét és az istállóban levő állatokat is.

A Szent Család a Karmelita Bazilikában (Fotó: Mihály Szilvia)

 

Érkeznek a háromkirályok (Fotó: Mihály Szilvia)

 

Gyenesdiás

Gyenesdiáson a Pásztor ház előtt állították fel a betlehemet. Bár idén elmarad a szokásos adventi Gesztenyesütés és vásár, a Nyugat-Balaton Családbarát települése az online térben várja velünk közösen az ünnepeket. A természetes alapanyagokból készített betlehemi figurák megtekintése után sétálhatunk a Balaton-parton vagy a közeli Keszthelyi-hegységben is.


A gyenesdiási betlehem különleges figurái (Fotó: Mihály Szilvia)

 

Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegyen a Művelődési ház udvarán csodálhatjuk meg az adventi betlehemi jászolt, a színes figurák mindenkinek örömet okoznak. Nincs túl messze a strand, ha erre járunk, sétáljunk le a partra is.


Színes és részletgazdag a vonyarcvashegyi betlehem (Fotó: Mihály Szilvia)

Az északi part középső részén sorakozó településeken szabadtéri betlehemekhez tehetünk sétát és megpihenve, megnyugodva gyönyörködhetünk a szobrok alkotta jelenetekben.

 

Balatonalmádi

Balatonalmádiban életnagyságú, fából faragott szobrok várják a nézelődőket. A központban a szökőkút mellett felállított betlehemi szoborkompozíciót Nagy András népi fafaragó iparművész készítette, több mint fél évig dolgozott rajtuk nagy gonddal. Az alakokban testet öltött finomság, gondosság és szeretet teszi széppé ezt a munkát, amelyet 2011-ben adományozott a városnak András bácsi. Minden évben méltó dísze a városnak ebben az adventi várakozásban.


Életnagyságú faragott szobrok Balatonalmádiban (Fotó: Szücs Ildikó)

Az arcok csodálatos részletességgel és gondossággal vannak megmunkálva, igazi művészi munkája a néhai András bácsinak:

A háromkirályok egyike közelről, mellette másik társa (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Alsóörs

Alsóörsön az Endrődi Sándor utcán lévő téren, az élelmiszerbolt mellett állították fel a szent család színes kis szobrait, amelyben a bölcső még üresen áll, várva a Megváltó megszületését. Esti fényben minden betlehem csodásan ragyog, a korai sötétedés miatt akár több település állóképeit is végignézhetjük egy kora esti séta alkalmával.


Alsóörsi betlehemi jelenet (Fotó: Szücs Ildikó)

 

 

Lovas

Lovas édes kis településén barangolva a katolikus templom kertjében bukkanhatunk a betlehemre, amelyet a legjobban a kerítésen kívülről szemlélhetünk meg a legjobban. A három király, a kis Jézus megszületését váró szülők, egy teve, egy ökör és egy bárány teszik teljessé a képet, amin egy pásztor is megjelenik.

Lovas kicsike betleheme a katolikus templom kertjében (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Paloznak

Ha ellátogatunk Paloznakra, nem nehéz megtalálni a Fő téren lévő pizzéria melletti kis betlehemet, amit szeretettel és gondoskodással állított a falu az advent ünnepére.

Paloznak betleheme a csillaggal (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Csopak

Csopakon a Csonkatorony környéke csodálatos adventi fényekbe öltözött, amelyek sötétedéskor felgyúlnak és meghitten világítanak az éjszakában, akár a betlehemi csillag. Az itteni betlehemi jelent egyszerű, csupán Mária, József és a csecsemő Jézus szerepelnek benne, csendes, családi meghittséget tükrözve a fények közepette.

A csopaki betlehem egyszerű, körülötte azonban éjszaka fényárban úszik minden (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Felsőörs

Felsőörsön egy ici-pici betlehemet állítottak az ismert Árpád kori templom, a Bűnbánó Magdolna templom mellett. Egy sétával a templomkertben összeköthetjük az ünnepre való ráhangolódást és megnézhetjük a falu gondos kis betlehemi képét.

A felsőörsi templom mellett mini-betlehem áll (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Balatonfüred

Balatonfüreden is minden évben felállítják a betlehemi képet a Krisztus király plébániatemplom mellett, amit mindenki csak “piros templomnak” nevez. Itt szintén fénybe öltözik estére a templom és a környező fák, még meghittebb és ünnepibb hangulatod adva az adventi várakozásnak.

A füredi betlehem mellett van az adventi koszorú is (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Balatonboglár

Új betlehemet állítottak 2020-ban Balatonbogláron, az 56-osok terén. A hangulatosan megvilágított életképen egyedi, textilből készített figurák kaptak helyet. A családok szívesen sétálnak el a belvárosban lévő betlehemhez, hiszen a téren hatalmas karácsonyfa és díszkivilágítás emeli az ünnepvárás hangulatát.

2020-ban készült el az új betlehem Balatonbogláron (Fotó: Krausz Andrea)

 

Balatonlelle

Balatonlellén a helyi vállalkozók összefogásának köszönhetően egy varázslatos karácsonyi park létesült a művelődési ház mellett. Más településekről is sok család elzarándokol a déli parti településre, ahol a helyiek részletgazdag és látványos mesevilágot varázsoltak a főút melletti területre. A mézeskalácsháztól a hatalmas adventi koszorúig sokféle dolgot megnézhetnek a gyerekek, a park ékessége pedig a faragott betlehem. Pár éve a Lölle Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére a város adott otthont egy fafaragó tábornak, az önkormányzati támogatásért cserébe az alkotók felajánlották a saját maguk által faragott figurákat a városnak.

Fafaragó művészek készítették a balatonlellei betlehemet (Fotó: Krausz Andrea)

 

Szántód

Szántódon a bevásárlóközpontnál, a 7-es főútról látszik a legjobban a betlehem. Olyan élethű az alkotás, hogy első pillantásra azt hihetnénk, hogy élő emberek ültek be a hatás kedvéért. A Szent Kristóf szobor tőszomszédságában álló karácsonyi életkép embernagyságú alakokból áll, még a szereplők ruhája is részletgazdag, szépen kidolgozott. Igazi jászolban fekszik a kis Jézus.

Igazán élethű a szántódi betlehem (Fotó: Krausz Andrea)

 

Siófok

Siófok-Szabadifürdőn, a Szabadifürdő és Sóstóért Alapítvány jóvoltából újult meg a 7-es út melletti betlehem. Az új sziluettfigurák az esti fényekben mutatnak a legjobban, mellette pedig hatalmas karácsonyfa hirdeti a helyiek összefogását.

Siófok-Szabadifürdő betleheme (Fotó: Krausz Andrea)

 

Vörs

A Somogy-megyei Vörsön a pandémia miatt 2020-ban nem látogatható a világon is egyedülálló templomi betlehem, holott korábban 30 ezer ember is elzarádokolt a csodálatos látványért a Kis-Balaton fővárosába. Azonban a településnek 2019 óta van egy kültéri betleheme is, ami s községházától nem messze létesült. Nagyon különleges építmény, formája a vörsi talpas házakat idézi, belseje egy pajtához hasonlít, a stilizált betlehemi alakokat rengeteg ledlámpa varázsolja sötétedéskor misztikussá.

Modern, életnagyságú betlehem Vörsön (Fotó: Krausz Andrea)

 

Fonyód

Fonyódon 2006 decemberében állították fel az első betlehemet. 2018-ban lengyel testvérvárosuk, Krotoszyn közbenjárásával létrehoztak egy nagyobb, impozánsabb karácsonyi életképet a Dísz terén, ahol ünnepi fényekben sétálgathatnak az arra járó.

Impozáns bibliai életkép Fonyód belvárosában (Fotó: Facebook/ Fonyód Média)

(Forrás: LikeBalaton)

Még érdekes lehet ...


2021. június 25., Péntek

Perzselő aszfalt - így még nem látta az M7-est!

Hőkamerás felvételeket mutatunk az autópályáról.


2021. június 24., Csütörtök

Így hűsölnek állatkertjeink lakói

Rekkenő hőséget ígértek az időjósok a hétre egészen péntekig, ami nemcsak minket, embereket, hanem az állatokat is megviseli, ezért az állatkertek dolgozói mindent bevetnek, hogy védenceik könnyebben viseljék a kánikulát.


2021. június 22., Kedd

Banánfagyi, a nyár új slágere

Megmaradt néhány banán, de már bebarnult? Ki ne dobd! Inkább készíts hűsítő banánfagyit! Mutatjuk hogyan!


Jó tanácsok hőség idejére

Meddig tart a hőség, mire figyeljünk, és hogyan védekezzünk? Elmondjuk.


2021. június 21., Hétfő

Ételudvar nyílik a Szigligeti vár tövében

A Michelin-csillagos étteremtől az olasz pizzáig terjed majd a kínálat.


2021. június 20., Vasárnap

Kritikusan veszélyeztetett állatok érkeztek a Pécsi Állatkertbe

Két hím egyed élt eddig az állatkertben, hozzájuk érkezett még egy új csapat, akik szintén hímek.


Mutatjuk a nagy jégkrém lexikont!

A jégkrémek összetevői alapján a Magyar Élelmiszerkönyv hét csoportot különböztet meg.


2021. június 18., Péntek

Madame Tussauds nyílik Budapesten

2022-től a magyar fővárosban is találkozhat Madame Tussauds híres viaszfiguráival a nagyközönség.


A magyarok jó kapcsolatot ápolnak az apjukkal

Egy a közelmúltban végzett felmérés szerint a nők és a férfiak is ugyanolyan jó kapcsolatot ápolnak az apjukkal: a nők 64, a férfiak 61 százaléka naponta vagy majdnem minden nap beszél vele.


Magyarország jegyzi a világ leghosszabb szurkolói sál rekordját

A sálat egy kisüzemben gépekkel kötötték, a munka nyolc napig tartott, éjjel és nappal, szünet nélkül.


2021. június 16., Szerda

Valóban véd a napszemüveged?

Fehérváriné Szerencse Szilvia optikus és optometrista tanácsai, hogyan védheted meg a szemed a legkörültekintőbben.


Újabb csoda történt az SMA-s Zentével

A hároméves kisfiúért az egész ország összefogott, most egy csodálatos hírt osztott meg az anyukája. 


2021. június 15., Kedd

Megvan az év balatoni fagyija

2021-ben egy balatonmáriafürdői fagyizó remeke nyerte el a kitüntető címet.


2021. június 14., Hétfő

Egészség- és környezettudatosabbá tette a vásárlókat a járványhelyzet

Az emberek tudatosan keresik az egészséges és környezetbarát termékeket vásárlásaik során, és többségük ezen a jövőben sem változtatna.


2021. június 13., Vasárnap

Kitartóak és jól kezelik a változásokat a magyarok

Az OTP Bank egy kutatásban mérte fel, vajon mi segíti, vagy éppen hátráltatja a magyarok kitartását.


Sirály jósolta meg az Eb nyitómeccsének eredményét

Egyértelműen az olasz válogatottra tippelt, és nem is tévedett.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+