Érdekes - 2020. december 16., Szerda
#betlehem #karácsony #ünnep #Balaton #hagyomány #vallás

Betlehemek a Balatonnál

Betlehemek a Balatonnál

Siófoki betlehem fényárban (A kép forrása: LikeBalaton)

Bár a legnagyobb balatoni betlehem Vörsön a templomban idén nem épült meg, a szabadtéri betlehemek miatt érdemes egy sétát tenni. Egy-két kisebb templomban bájos, apró betlehemek várják a látogatókat.

Hévíz

A Balaton közeli üdülővárosban, Hévízen egy nagyobb sétával két betlehemet is felkereshetünk. A nagy városi karácsonyfa mellett a kórház főbejáratával szemben található szabadtéri betlehem évek óta kedvelt fotózási helyszíne a járókelőknek. Bár idén nem lengi be forralt bor és kürtőskalács-illat a környéket, érdemes erre sétálni, sőt, a Schulhof-sétányt is járjuk majd körbe.

A hévízi szabadtéri betlehem (Fotó: Mihály Szilvia)

Az aprólékosan kidolgozott figurákat hosszú percekig nézhetjük.

A hévízi szabadtéri betlehem apró figurái (Fotó: Mihály Szilvia)

 

Egregy

Ha szeretünk sokat sétálni, akkor nagyjából húsz perc alatt érünk el a közeli Egregyre, ahol az Árpád-kori templomban egy valódi csodát láthatunk. Ez az aprócska beltéri betlehem január elejéig 9 és 18 óra között mindennap nyitva áll. A Festetics György Művelődési Központ munkatársai már harmadik éve rendezik be a Szent Család barlangját advent kezdetére a török időkben megrongálódott, majd később felújított szentélyben, és kizárólag hagyományos figurákat használnak.

Részletgazdag az egregyi betlehem (Fotó: Mihály Szilvia)

 


Az aprócska Árpád-kori templom beltéri betleheme (Fotó: Mihály Szilvia)

 

Keszthely

Keszthelyen a Fő téren láthatjuk a városi szabadtéri betlehemet, ami este, kivilágítva is is csodaszép. A Szent Család 150 cm magas szobrai egy látványos, ledes háttérmegvilágítással hangolnak az ünnepekre. Keszthely új betlehemét minden nap 10.00 és 19.00 óra között lehet látogatni.


(A keszthelyi betlehem új figurái Fotó: Mihály Szilvia)

 

A keszthelyi Karmelita Bazilikában (Kis Szent Terét-bazilika) épített beltéri betlehemen nem csak az istállót jelenítették meg, és az abban hajlékra talált Szent Családot, hanem azt a környezetet is elkészítették, amelyben a Kisjézus megszületett. Így a jászol mellett egy terepasztal is helyet kapott, ahol függőhidat, kutat és számos más épületet készítettek el, de láthatjuk a három királyok tevéjét és az istállóban levő állatokat is.

A Szent Család a Karmelita Bazilikában (Fotó: Mihály Szilvia)

 

Érkeznek a háromkirályok (Fotó: Mihály Szilvia)

 

Gyenesdiás

Gyenesdiáson a Pásztor ház előtt állították fel a betlehemet. Bár idén elmarad a szokásos adventi Gesztenyesütés és vásár, a Nyugat-Balaton Családbarát települése az online térben várja velünk közösen az ünnepeket. A természetes alapanyagokból készített betlehemi figurák megtekintése után sétálhatunk a Balaton-parton vagy a közeli Keszthelyi-hegységben is.


A gyenesdiási betlehem különleges figurái (Fotó: Mihály Szilvia)

 

Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegyen a Művelődési ház udvarán csodálhatjuk meg az adventi betlehemi jászolt, a színes figurák mindenkinek örömet okoznak. Nincs túl messze a strand, ha erre járunk, sétáljunk le a partra is.


Színes és részletgazdag a vonyarcvashegyi betlehem (Fotó: Mihály Szilvia)

Az északi part középső részén sorakozó településeken szabadtéri betlehemekhez tehetünk sétát és megpihenve, megnyugodva gyönyörködhetünk a szobrok alkotta jelenetekben.

 

Balatonalmádi

Balatonalmádiban életnagyságú, fából faragott szobrok várják a nézelődőket. A központban a szökőkút mellett felállított betlehemi szoborkompozíciót Nagy András népi fafaragó iparművész készítette, több mint fél évig dolgozott rajtuk nagy gonddal. Az alakokban testet öltött finomság, gondosság és szeretet teszi széppé ezt a munkát, amelyet 2011-ben adományozott a városnak András bácsi. Minden évben méltó dísze a városnak ebben az adventi várakozásban.


Életnagyságú faragott szobrok Balatonalmádiban (Fotó: Szücs Ildikó)

Az arcok csodálatos részletességgel és gondossággal vannak megmunkálva, igazi művészi munkája a néhai András bácsinak:

A háromkirályok egyike közelről, mellette másik társa (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Alsóörs

Alsóörsön az Endrődi Sándor utcán lévő téren, az élelmiszerbolt mellett állították fel a szent család színes kis szobrait, amelyben a bölcső még üresen áll, várva a Megváltó megszületését. Esti fényben minden betlehem csodásan ragyog, a korai sötétedés miatt akár több település állóképeit is végignézhetjük egy kora esti séta alkalmával.


Alsóörsi betlehemi jelenet (Fotó: Szücs Ildikó)

 

 

Lovas

Lovas édes kis településén barangolva a katolikus templom kertjében bukkanhatunk a betlehemre, amelyet a legjobban a kerítésen kívülről szemlélhetünk meg a legjobban. A három király, a kis Jézus megszületését váró szülők, egy teve, egy ökör és egy bárány teszik teljessé a képet, amin egy pásztor is megjelenik.

Lovas kicsike betleheme a katolikus templom kertjében (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Paloznak

Ha ellátogatunk Paloznakra, nem nehéz megtalálni a Fő téren lévő pizzéria melletti kis betlehemet, amit szeretettel és gondoskodással állított a falu az advent ünnepére.

Paloznak betleheme a csillaggal (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Csopak

Csopakon a Csonkatorony környéke csodálatos adventi fényekbe öltözött, amelyek sötétedéskor felgyúlnak és meghitten világítanak az éjszakában, akár a betlehemi csillag. Az itteni betlehemi jelent egyszerű, csupán Mária, József és a csecsemő Jézus szerepelnek benne, csendes, családi meghittséget tükrözve a fények közepette.

A csopaki betlehem egyszerű, körülötte azonban éjszaka fényárban úszik minden (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Felsőörs

Felsőörsön egy ici-pici betlehemet állítottak az ismert Árpád kori templom, a Bűnbánó Magdolna templom mellett. Egy sétával a templomkertben összeköthetjük az ünnepre való ráhangolódást és megnézhetjük a falu gondos kis betlehemi képét.

A felsőörsi templom mellett mini-betlehem áll (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Balatonfüred

Balatonfüreden is minden évben felállítják a betlehemi képet a Krisztus király plébániatemplom mellett, amit mindenki csak “piros templomnak” nevez. Itt szintén fénybe öltözik estére a templom és a környező fák, még meghittebb és ünnepibb hangulatod adva az adventi várakozásnak.

A füredi betlehem mellett van az adventi koszorú is (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Balatonboglár

Új betlehemet állítottak 2020-ban Balatonbogláron, az 56-osok terén. A hangulatosan megvilágított életképen egyedi, textilből készített figurák kaptak helyet. A családok szívesen sétálnak el a belvárosban lévő betlehemhez, hiszen a téren hatalmas karácsonyfa és díszkivilágítás emeli az ünnepvárás hangulatát.

2020-ban készült el az új betlehem Balatonbogláron (Fotó: Krausz Andrea)

 

Balatonlelle

Balatonlellén a helyi vállalkozók összefogásának köszönhetően egy varázslatos karácsonyi park létesült a művelődési ház mellett. Más településekről is sok család elzarándokol a déli parti településre, ahol a helyiek részletgazdag és látványos mesevilágot varázsoltak a főút melletti területre. A mézeskalácsháztól a hatalmas adventi koszorúig sokféle dolgot megnézhetnek a gyerekek, a park ékessége pedig a faragott betlehem. Pár éve a Lölle Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére a város adott otthont egy fafaragó tábornak, az önkormányzati támogatásért cserébe az alkotók felajánlották a saját maguk által faragott figurákat a városnak.

Fafaragó művészek készítették a balatonlellei betlehemet (Fotó: Krausz Andrea)

 

Szántód

Szántódon a bevásárlóközpontnál, a 7-es főútról látszik a legjobban a betlehem. Olyan élethű az alkotás, hogy első pillantásra azt hihetnénk, hogy élő emberek ültek be a hatás kedvéért. A Szent Kristóf szobor tőszomszédságában álló karácsonyi életkép embernagyságú alakokból áll, még a szereplők ruhája is részletgazdag, szépen kidolgozott. Igazi jászolban fekszik a kis Jézus.

Igazán élethű a szántódi betlehem (Fotó: Krausz Andrea)

 

Siófok

Siófok-Szabadifürdőn, a Szabadifürdő és Sóstóért Alapítvány jóvoltából újult meg a 7-es út melletti betlehem. Az új sziluettfigurák az esti fényekben mutatnak a legjobban, mellette pedig hatalmas karácsonyfa hirdeti a helyiek összefogását.

Siófok-Szabadifürdő betleheme (Fotó: Krausz Andrea)

 

Vörs

A Somogy-megyei Vörsön a pandémia miatt 2020-ban nem látogatható a világon is egyedülálló templomi betlehem, holott korábban 30 ezer ember is elzarádokolt a csodálatos látványért a Kis-Balaton fővárosába. Azonban a településnek 2019 óta van egy kültéri betleheme is, ami s községházától nem messze létesült. Nagyon különleges építmény, formája a vörsi talpas házakat idézi, belseje egy pajtához hasonlít, a stilizált betlehemi alakokat rengeteg ledlámpa varázsolja sötétedéskor misztikussá.

Modern, életnagyságú betlehem Vörsön (Fotó: Krausz Andrea)

 

Fonyód

Fonyódon 2006 decemberében állították fel az első betlehemet. 2018-ban lengyel testvérvárosuk, Krotoszyn közbenjárásával létrehoztak egy nagyobb, impozánsabb karácsonyi életképet a Dísz terén, ahol ünnepi fényekben sétálgathatnak az arra járó.

Impozáns bibliai életkép Fonyód belvárosában (Fotó: Facebook/ Fonyód Média)

(Forrás: LikeBalaton)

Még érdekes lehet ...


2021. december 05., Vasárnap

Lézertévé: a karácsony új techslágere

A nappalik új királyai lehetnek a lézertévék.


2021. december 04., Szombat

Drága kiskedvenceink milliós pórázon

A globális kisállat-felszerelések piaca – az állateledel-szegmens nélkül számolva – csaknem 37 milliárd dollárosra hízik 2025-re egyes előrejelzések szerint.


2021. december 03., Péntek

Mi kerül a karácsonyi halászlébe?

Tápláló és egészséges a magyar hal.


Masszázsra, pszichológusra és csapatépítőkre vágynak az irodai dolgozók

Az emberek több mint fele már most is csak az irodában dolgozik, és igényli a támogatást mentális egészsége és jólléte megteremtéséhez.


Magyarország a csokimikulás-gyártás egyik fellegvára

Közel 250 vállalkozás foglalkozik édességgyártással, az üreges formacsokoládét gyártók közül pedig a legnagyobb a Nestlé.


2021. december 01., Szerda

A Pfizer vezérigazgatója szerint a tablettájuk hatásos lesz a szupervariáns ellen

A tervezés során szem előtt tartották azt a tényt, hogy a  legtöbb mutáció a vírus tüskefehérjékben van.


2021. november 30., Kedd

Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon

A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál.


2021. november 29., Hétfő

A szépségápolási és egészségügyi termékek az idei karácsony slágerei

Előzetes becslések szerint idén is rendkívül magas, 20 százalék körüli lesz az e-kereskedelem bővülése, a statisztikák viszont azt mutatják, hogy jelentős változás állt be a legkeresettebb termékkategóriákat illetően az ünnepek előtt.


2021. november 28., Vasárnap

Minden törődéssel többek leszünk!

Megható karácsonyi reklám készült Koltai Róberttel, a kisfilmet Magyarország mellett még nyolc másik országban sugározzák.


Mikor érdemes ágyba feküdni? A legújabb kutatásból kiderült!

Este tíz és tizenegy óra között a legideálisabb ágyba kerülni: azok lesznek legritkábban szívbetegek, akik ebben az időszakban hajtják álomra a fejüket.


2021. november 27., Szombat

Soha ennyi vadludat nem számoltak még a tatai Öreg-tavon

Pénteken reggel 63 200 vadludat számoltak össze a szakemberek a reggeli kihúzás alkalmával.


2021. november 26., Péntek

Háromkarakteres betűszó lett az év szava

Az NFT olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok (mémek, videók, bejegyzések) egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. 


A csatornahálózat fellélegezhet

Hidrogénezés útján alakítja át eldobható, szilárd lepénnyé a használt sütőolajat egy új találmány.


Haragos Pista is betoppant a desszertek birodalmába

Egy szaloncukros dobozon belül kétféle ízesítéssel találkozhatunk.


2021. november 24., Szerda

Megválasztották az év szaloncukrát

A gödöllői Sulyán Cukrászda „Egy falat Mennyország” sütemény szaloncukor-verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 címet.

#Nagykanizsa

Hajrá, Kanizsa! Hajrá, Kanizsa Aréna!

Hajrá, Kanizsa! Hajrá, Kanizsa Aréna!

2021. december 04. - Kanizsa

Magyarországnak előre kell mennie

Magyarországnak előre kell mennie

2021. december 04. - Kanizsa

Átvették nyereményeiket az ifjú alkotók

Átvették nyereményeiket az ifjú alkotók

2021. december 04. - Kék hírek

Felállították a város karácsonyfáját

Felállították a város karácsonyfáját

2021. november 28. - Kanizsa

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

2021. november 27. - Kanizsa

Kanizsai adventi forgatag

Kanizsai adventi forgatag

2021. november 26. - Kanizsa

Két órán belül két ittas vezető

Két órán belül két ittas vezető

2021. november 24. - Kék hírek

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

2021. november 23. - Hazai

+