Érdekes - 2020. december 21., Hétfő
#gasztronómia #sütés-főzés #élelmiszer #életmód #praktika #maradék nélkül

Hogy ne a kuka egye a legtöbbet a karácsonyi lakomából...

Hogy ne a kuka egye a legtöbbet a karácsonyi lakomából...

(A kép forrása: maradeknelkul.hu)

Ünnepek idején nagy az izgalom a konyhákban is. Sokszor akár napokig tartó sütés-főzés előzi meg a nagy alkalmakat, mindenki tökéleteset szeretne felszolgálni a jeles eseményen. Olyannyira, hogy sokszor észre sem vesszük, hogy a családnak szánt sok étel a szemetesben végzi.

Főleg így van ez karácsonykor, hiszen ez az ünnep, amire biztosan az egész család összegyűlik. Sajnos ilyenkor sokan elkövetjük azt a hibát, hogy egy hadseregre elegendő fogást is megfőzünk, pedig a rengeteg kidobás könnyen elkerülhető lenne megfelelő tervezéssel

 Íme néhány tipp a maradékmentes karácsonyhoz.

Tervezzünk előre! Ne csak az ajándékokat válasszuk ki minél hamarabb, az ünnepi menüt is tervezzük meg. Számoljuk össze azt is, hogy hányan esznek majd és miből, hogy ne főzzünk a szükségesnél sokkal több emberre.

Mennyiség helyett minőséget! Az étel a szeretet kifejezésének egyik eszköze lehet, de ne a mennyiség legyen a lényeg. Figyeljünk arra, hogy ne sokat, inkább jobbat főzzünk a szeretteinknek! Tálaláskor is figyeljünk, hogy ne maradjon a tányéron maradék: inkább többször szedjünk kevesebbet, pont amennyi jól esik.

Használjunk bevásárló listát! Menjünk bevásárló listával megvenni a szükséges élelmiszereket, így nehezebben adjuk be a derekunkat felesleges csábításoknak.

Ne halmozzunk fel túl sok élelmiszert! Ünnepek előtt sokan hetekre előre bevásárolnak, pedig a boltok csak két napig tartanak zárva. Ráadásul könnyű elcsábulni az „egyet fizet kettőt kap” ajánlatoknak, de gondoljuk végig, hogy szükség van-e a plusz adagra. Ez különösen a romlandó ételek (pl. pékáruk esetén) esetében probléma, a túlhalmozott élelmiszer sokszor a kukában végzi.

Tartsunk tartósat! Ha mégis attól tartanánk, hogy elszámoltuk a szükséges ételt, esetleg váratlan vendégek érkezhetnek, készítsünk vagy vásároljunk néhány tartósabb élelmiszert. Például krémes sütemények helyett (mellett) készítsünk pár száraz kekszet, így az év végén betoppanóknak is jut édesség.

Szeressük a maradékot! Bár idén nem ajánlott nagy összejöveteleket tartani, ha kis vendégség után is marad még étel, arra ne teherként tekintsünk, hanem bónuszként! A megmaradt alapanyagokat újragondolva használjuk fel, a készételt pedig tároljuk fagyasztva! Ki ne örülne egy adag karácsonyi lakomának februárban?

+1. Karácsony előtt hasznos, ha megvizsgáljuk a fagyasztószekrény tartalmát, főleg ha kicsi a berendezésünk. A régebben lefagyasztott dolgokból használjunk fel amennyit tudunk, így az ünnepek elteltével lesz helye a magmaradt karácsonyi fogásoknak.

(Forrás: maradeknelkul.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 13., Szombat

Továbbra is Európa élén a hazai csemegekukorica

Pedig az időjárás itthon is óriási kihívások elé állítja a termelőket.


Még mindig sok helyen árulnak lejárt szavatosságú élelmiszert

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint.


2022. augusztus 12., Péntek

Akár új személyit is igényelhetünk a Szigeten

Ellopták? Elveszett? Nem gond!


Ismét retró hétvége a balatoni vonatokon

Az idei év harmadik retró hétvégéje augusztus 13-án és 14-én lesz a Balatonnál, ahol újra utazhatsz a korabeli összeállításokat megidéző szerelvényekkel.


2022. augusztus 11., Csütörtök

Ennyibe kerülhet idén a beiskolázás gyermekenként

Az összeg meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén – közölte a REGIO Játékkereskedelmi Kft.


2022. augusztus 10., Szerda

Ingyenes mobilalkalmazás is segíti a tájékozódást a Szent István Napon

A leglátogatottabb alkalmazásboltokban már elérhető és letölthető a Szent István Nap rendezvényeivel kapcsolatos, a legfontosabb információkat tartalmazó ingyenes mobilapplikáció.


2022. augusztus 07., Vasárnap

Több lehet a gólyafióka

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak a fehér gólyák rendelkezésre álló idei költési adatai.


2022. augusztus 06., Szombat

Hamarosan jönnek a Perseidák

A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik.


Megvan az Év Strandétele

Díjazták a legjobb strandbüfét és strandbisztrót is.


2022. augusztus 03., Szerda

A Káli-medence poszt-apokaliptikus őrszemei

A Kővágóörs és Köveskál között emelkedő domb tetején áll az impozáns Emberi komédia szoborcsoport.


2022. augusztus 02., Kedd

Ilyen volt régen a Balatonon

Múltidéző fotók a cikkben.


2022. augusztus 01., Hétfő

Megvan Magyarország idei tortája

2022-ben 28 tortát neveztek a versenybe, ebből öten jutottak be a döntőbe, ahol a nagykőrösi cukrászda alkotása lett az első helyezett.


2022. július 30., Szombat

Nagy veszélyt jelentenek a madarakra a madzagok

A feleslegessé vált és természetbe kikerülő zsinórokat a madarak fészeképítéshez használják fel, onnan pedig már csak egy lépés, hogy bajt okozzanak.

+