(A kép forrása: maradeknelkul.hu)
Ünnepek idején nagy az izgalom a konyhákban is. Sokszor akár napokig tartó sütés-főzés előzi meg a nagy alkalmakat, mindenki tökéleteset szeretne felszolgálni a jeles eseményen. Olyannyira, hogy sokszor észre sem vesszük, hogy a családnak szánt sok étel a szemetesben végzi.
Főleg így van ez karácsonykor, hiszen ez az ünnep, amire biztosan az egész család összegyűlik. Sajnos ilyenkor sokan elkövetjük azt a hibát, hogy egy hadseregre elegendő fogást is megfőzünk, pedig a rengeteg kidobás könnyen elkerülhető lenne megfelelő tervezéssel
Íme néhány tipp a maradékmentes karácsonyhoz.
Tervezzünk előre! Ne csak az ajándékokat válasszuk ki minél hamarabb, az ünnepi menüt is tervezzük meg. Számoljuk össze azt is, hogy hányan esznek majd és miből, hogy ne főzzünk a szükségesnél sokkal több emberre.
Mennyiség helyett minőséget! Az étel a szeretet kifejezésének egyik eszköze lehet, de ne a mennyiség legyen a lényeg. Figyeljünk arra, hogy ne sokat, inkább jobbat főzzünk a szeretteinknek! Tálaláskor is figyeljünk, hogy ne maradjon a tányéron maradék: inkább többször szedjünk kevesebbet, pont amennyi jól esik.
Használjunk bevásárló listát! Menjünk bevásárló listával megvenni a szükséges élelmiszereket, így nehezebben adjuk be a derekunkat felesleges csábításoknak.
Ne halmozzunk fel túl sok élelmiszert! Ünnepek előtt sokan hetekre előre bevásárolnak, pedig a boltok csak két napig tartanak zárva. Ráadásul könnyű elcsábulni az „egyet fizet kettőt kap” ajánlatoknak, de gondoljuk végig, hogy szükség van-e a plusz adagra. Ez különösen a romlandó ételek (pl. pékáruk esetén) esetében probléma, a túlhalmozott élelmiszer sokszor a kukában végzi.
Tartsunk tartósat! Ha mégis attól tartanánk, hogy elszámoltuk a szükséges ételt, esetleg váratlan vendégek érkezhetnek, készítsünk vagy vásároljunk néhány tartósabb élelmiszert. Például krémes sütemények helyett (mellett) készítsünk pár száraz kekszet, így az év végén betoppanóknak is jut édesség.
Szeressük a maradékot! Bár idén nem ajánlott nagy összejöveteleket tartani, ha kis vendégség után is marad még étel, arra ne teherként tekintsünk, hanem bónuszként! A megmaradt alapanyagokat újragondolva használjuk fel, a készételt pedig tároljuk fagyasztva! Ki ne örülne egy adag karácsonyi lakomának februárban?
+1. Karácsony előtt hasznos, ha megvizsgáljuk a fagyasztószekrény tartalmát, főleg ha kicsi a berendezésünk. A régebben lefagyasztott dolgokból használjunk fel amennyit tudunk, így az ünnepek elteltével lesz helye a magmaradt karácsonyi fogásoknak.
(Forrás: maradeknelkul.hu)
Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.
A locsolkodás, a locsolás, majd a piros tojás átadása után lakomával zárult és zárul napjainkban is.
Számos gyerekprogrammal készültek a tavaszi szünet idejére.
A gyerekeket kincskeresés várja Csömödérben.
Az Ifjú Kócsagőr Program 2024-ben már 11. alkalommal nyújt lehetőséget a természet iránt elkötelezett diákoknak.
A legjobb európai strand csak a 13. helyezést érte el, a „magyar tenger” a 60. lett
A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján.
Minden évben más tematika köré szerveződnek az Erdők Nemzetközi Napja programjai, 2024-ben ez az „erdők és az innováció”.
A gyűrűzése és Nagykanizsára érkezése között majdnem 5 hónap telt el, és légvonalban mérve 869 km távolságot tett meg.
A szervezők számos pályázatot is hirdetnek, ilyen többek között az óvodásoknak szóló 3D modellkészítő verseny.
A Kiscsillag Református Óvoda apróságai tettek látogatást az állatmenhelyen.
Az idősek egészséges életmódjáról, sportolási lehetőségeiről is hallhattak előadást azok a nyugdíjasok, aki szerdán ellátogattak a HSMK-ba.