Érdekes - 2021. január 19., Kedd
#körforgásos gazdaság #hulladék #környezetszennyezés #szén-dioxid-kibocsátás #gazdaság #hulladékipar

Milyen lenne a világ hulladék nélkül?

Milyen lenne a világ hulladék nélkül?

Tisztítsuk meg az országot! program keretében illegálisan lerakott hulladékot szednek össze Mezőcsát határában (Fotó: MTI/Vajda János)

Az egyik, év elején adott interjújában Orbán Viktor azt mondta: „2010 és 2020 közötti tíz év volt az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede. A következő tíz év azonban még jobb lehet”.

Megfogalmazása szerint dimenzióváltás előtt van a magyar gazdasági rendszer, tíz év múlva alig lehet majd ráismerni. Digitalizálják, a szén-dioxid-kibocsátást pedig radikálisan lecsökkentik. Magyarországon

„… egy körforgásos, tehát a saját hulladékát is feldolgozni képes gazdasági rendszer lesz.”

De mit is jelent ez a körforgásos gazdaság?

A ma még kevésbé ismert fogalmat a következő években valószínűleg sokszor fogjuk hallani.

Mielőtt azonban a körforgásos gazdaság mibenlétéről beszélünk, érdemes röviden tágabb nézőpontból is megvizsgálni a zöldpolitikát. A környezetvédelem kifejezetten jobboldali, konzervatív ügy is. Ez annak ellenére így van, hogy napjainkban sokan próbálják úgy beállítani, mintha ez a terület a baloldal politikai terepe lenne.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese hosszabb jegyzetében írt a jobboldali zöldpolitikáról – ezt a téma iránt érdeklődőknek érdemes elolvasniuk. Most itt csak néhány gondolatot emelnénk ki ebből. A baloldal ideológiai megfontolásokból sokszor hatástalan, vagy akár kontraproduktív intézkedéseket hoz zöld kérdésekben is – elég itt a Németországban bezárt atomerőművekre, és a helyettük elégetett hatalmas mennyiségű szénre gondolni. A globalizációval egyre nagyobb méreteket öltő nemzetközi kereskedelem szintén rendkívüli mértékben károsítja a környezetet.

A konzervatív politika ezzel szemben valóban hatékony, lokális megoldások alkalmazásával ér el eredményeket. Vallásos megközelítésben pedig egy keresztény ember számára a teremtett világ védelmének fontossága nyilvánvaló.

Magyarország elkötelezett a gazdaság zöld átalakítása melletta betétdíjas termékek körének szélesítése vagy az illegális hulladéklerakók felszámolásának programja csak néhány az utóbbi időben meghozott intézkedések közül. Áder János köztársasági elnök munkájának egyik fókuszában szintén a környezetvédelem áll. Nem a semmiből jöttek tehát Orbán Viktor januári szavai. Ennek a folyamatnak ad keretet a körforgásos gazdaság kialakításának célkitűzése. De mit is jelent ez?


Ghánai férfiak valószínűleg a fejlett világból érkezett hulladékot égetnek egy elektronikaihulladék-lerakó telepen Accrában. Az elektronikus hulladékok égetése a levegő, a talaj és a vizek súlyos szennyezésével jár, mert az e-hulladék ólmot, higanyt, kadmiumot és egyéb nehézfémeket, valamint arzént és számos mérgező vegyi anyagot tartalmaz (Fotó: MTI/EPA/Christian Thompson)

Ha megnézzük például az élővilágot, akkor láthatjuk, hogy itt nem keletkezik hulladék, nincsenek hulladéklerakók. Az egyik faj hulladéka a másiknak táplálék.

A természetben minden körforgásban van.

Ma az emberi társadalom azonban egészen máshogyan működik. Az ipari forradalom kezdete óta a gazdasági rendszer egyre inkább nem a körforgásra, hanem egy vonalas rendszerre hasonlít. A nyersanyagokat kitermelik, feldolgozzák, termékeket állítanak elő belőlük, és ami elromlott, elavult, vagy egyszerűen csak megunt lesz, azt egyszerűen eldobják. Kitermelünk, előállítunk és eldobunk – így keletkeznek a mindent elborító szemétdombok. Ez a rendszer soha nem volt hatékony, azonban napjainkban egyre látványosabb, hogy ez a működés zsákutcába vezet. Ma már 7,8 milliárd ember él a Földön, ráadásul egyre jobb körülmények között, így többet is fogyaszt, és több hulladékot termel.

A körforgásos gazdaság azonban az élővilágot utánozza. Arra alapul, hogy a fogyasztás során nem keletkezik hulladék, hanem a ma termékei a jövő alapanyagaivá válnak.

De mitől lesz ez a rendszer körforgásos? A termékek a felhasználás után visszakerülnek a gyártásba, és újra hasznos árut lehet belőlük előállítani. Az alkotóelemek, a csomagolásuk újragondolásával és áttervezésével biztonságos és lebomló árucikkeket készíthetünk, melyek segíthetnek például a növénytermesztésben.

Mi történik a sűrűn cserélt mobiltelefonokkal, televíziókkal és hűtőgépekkel ebben a megközelítésben? Ezek nem bomlanak le a természetben, azonban azt megtehetjük, hogy úgy tervezzük meg őket, hogy a bennük lévő értékes fémek, műanyagok megőrizzék a minőségüket, és a használatuk után egyszerűen szét lehessen őket szedni, és felújítva újra lehessen őket használni.

Elérhető, hogy a legtöbb felhasznált anyagot többször is újra lehessen hasznosítani. Ha ezeket a termékeket megújuló energia segítségével gyártják és szállítják, akkor egy olyan gazdaságot kapunk, ami hosszú távon is fenntartható, sőt gyarapodást is biztosít az embereknek.

Erről mindenkinek eszébe juthatnak a szelektíven gyűjtött PET palackok vagy a visszaváltható sörösüvegek – ezek mind-mind fontos elemei egy körforgásos gazdaságra való átállásnak. Azonban a végcél ennél sokkal több, hosszú távú gondolkodásra van szükség, amely biztosítja, hogy a leírt módon már a termékek tervezésétől tudjuk azt, hogy mi lesz egy termékből, miután a használójának már nem lesz rá szüksége.


Újrahasznosított PET palack, késztermék és granulátum a Food-Grade Élelmiszeripari PET Műanyaghulladék Újrahasznosító Innovációs Központban Karcagon (Fotó: MTI/Bugány János)

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente az elszállított települési hulladék mennyisége mintegy 2,5 millió tonna Magyarországon, tehát minden magyarra nagyjából 250 kiló jut. Van tehát még hová fejlődni.

A körforgásos gazdaság kialakítása nem egy vállalatról és termékről szól, hanem arról, hogy a gazdaság minden szereplője együttműködik, hogy a célok megvalósuljanak. Ehhez nyilvánvalóan szükség van a kormányzati koordinálásra, támogatására is. Orbán Viktor, amikor a körforgásos gazdaság kialakításáról beszélt, akkor is világossá tette, hogy ez a támogatás a magyar kormányzat részéről megvan.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. január 20., Csütörtök

Kiderült, fertőző-e a koronavírus szoptatáskor

Egy amerikai kutatás szerint a csecsemők valószínűleg nem fertőződnek meg koronavírussal szoptatás közben.


2022. január 17., Hétfő

A Balatonnál is vár a Jégpályák éjszakája

Balatonbogláron és Balatonlellén is lehet majd csúszkálni.


A szalonna is növény az amerikai gyerekek szerint

Egy új kutatás elképesztő eredménnyel zárult: az amerikai gyerekeknek fogalma sincs, honnan jön a szalonna, a krumpli.


2022. január 16., Vasárnap

Különleges ízű drazséval ünnepli a Valentin-napot a Mars

Tejcsokoládé, fekete erdei torta és étcsokoládé ízesítésű, ropogós piros, rózsaszín, illetőleg fehér mázba öltözött cukorkákat rejt majd a csomagolás, de egyelőre sajnos csak az USA-ban.


Újra élettel telik meg a keszthelyi Madárpark

Lassan újra madárzajtól lesz hangos a kastélypark, új példányokkal már a márciusi nyitásra készülnek.


2022. január 15., Szombat

Csodálatos látványt nyújt a jeges Balaton, de rámerészkedni életveszélyes

A kikötőkben, vagy a part melletti vízterületeken képződött jég mindössze 1-3 centiméter vastag, ami az azon tartózkodásra jelenleg alkalmatlan.


2022. január 12., Szerda

35 éve volt az emlékezetes országos havazás

Néhol több mint 50 centiméteres volt a hóréteg és a maximumok is jellemzően mínusz 10 Celsius-fok alatt alakultak.


2022. január 11., Kedd

Hiánypótló „lejárati útmutatót” állított össze a Nébih

A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni.


2022. január 09., Vasárnap

Ki mondta, hogy a hóemberek csak aranyosak lehetnek?

Egy cseh oldal a rémséges hóemberekből készített válogatást.


Madárlátta vendégek

Hazánkban vendégeskedtek: flamingókat láttak a Kiskunsági Nemzeti Parkban.


2022. január 08., Szombat

Nem tetszett? Még nem késő visszavinni

Üzletenként eltérő, hogy mi történik, ha visszaviszünk egy terméket, ugyanis minden cégnek van erre egy saját szabályzata.


2022. január 04., Kedd

A miskolci lett Európa legszebb adventi villamosa

Ötödik alkalommal is elnyerte a kontinens legszebb adventi villamosa címet Miskolc feldíszített járműve.


2022. január 02., Vasárnap

Így lehet pihentetőbb az alvás az újévben

Az egészséggel kapcsolatos újévi fogadalmak sorában idéntől ott a helye a jó alvásnak is.


Az Elk*rtuk 2021 legnézettebb magyar filmje

A politikai krimi nemcsak az internetes keresésekben, hanem nézettségben is tarolt.

+