Érdekes - 2021. január 19., Kedd
#körforgásos gazdaság #hulladék #környezetszennyezés #szén-dioxid-kibocsátás #gazdaság #hulladékipar

Milyen lenne a világ hulladék nélkül?

Milyen lenne a világ hulladék nélkül?

Tisztítsuk meg az országot! program keretében illegálisan lerakott hulladékot szednek össze Mezőcsát határában (Fotó: MTI/Vajda János)

Az egyik, év elején adott interjújában Orbán Viktor azt mondta: „2010 és 2020 közötti tíz év volt az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede. A következő tíz év azonban még jobb lehet”.

Megfogalmazása szerint dimenzióváltás előtt van a magyar gazdasági rendszer, tíz év múlva alig lehet majd ráismerni. Digitalizálják, a szén-dioxid-kibocsátást pedig radikálisan lecsökkentik. Magyarországon

„… egy körforgásos, tehát a saját hulladékát is feldolgozni képes gazdasági rendszer lesz.”

De mit is jelent ez a körforgásos gazdaság?

A ma még kevésbé ismert fogalmat a következő években valószínűleg sokszor fogjuk hallani.

Mielőtt azonban a körforgásos gazdaság mibenlétéről beszélünk, érdemes röviden tágabb nézőpontból is megvizsgálni a zöldpolitikát. A környezetvédelem kifejezetten jobboldali, konzervatív ügy is. Ez annak ellenére így van, hogy napjainkban sokan próbálják úgy beállítani, mintha ez a terület a baloldal politikai terepe lenne.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese hosszabb jegyzetében írt a jobboldali zöldpolitikáról – ezt a téma iránt érdeklődőknek érdemes elolvasniuk. Most itt csak néhány gondolatot emelnénk ki ebből. A baloldal ideológiai megfontolásokból sokszor hatástalan, vagy akár kontraproduktív intézkedéseket hoz zöld kérdésekben is – elég itt a Németországban bezárt atomerőművekre, és a helyettük elégetett hatalmas mennyiségű szénre gondolni. A globalizációval egyre nagyobb méreteket öltő nemzetközi kereskedelem szintén rendkívüli mértékben károsítja a környezetet.

A konzervatív politika ezzel szemben valóban hatékony, lokális megoldások alkalmazásával ér el eredményeket. Vallásos megközelítésben pedig egy keresztény ember számára a teremtett világ védelmének fontossága nyilvánvaló.

Magyarország elkötelezett a gazdaság zöld átalakítása melletta betétdíjas termékek körének szélesítése vagy az illegális hulladéklerakók felszámolásának programja csak néhány az utóbbi időben meghozott intézkedések közül. Áder János köztársasági elnök munkájának egyik fókuszában szintén a környezetvédelem áll. Nem a semmiből jöttek tehát Orbán Viktor januári szavai. Ennek a folyamatnak ad keretet a körforgásos gazdaság kialakításának célkitűzése. De mit is jelent ez?


Ghánai férfiak valószínűleg a fejlett világból érkezett hulladékot égetnek egy elektronikaihulladék-lerakó telepen Accrában. Az elektronikus hulladékok égetése a levegő, a talaj és a vizek súlyos szennyezésével jár, mert az e-hulladék ólmot, higanyt, kadmiumot és egyéb nehézfémeket, valamint arzént és számos mérgező vegyi anyagot tartalmaz (Fotó: MTI/EPA/Christian Thompson)

Ha megnézzük például az élővilágot, akkor láthatjuk, hogy itt nem keletkezik hulladék, nincsenek hulladéklerakók. Az egyik faj hulladéka a másiknak táplálék.

A természetben minden körforgásban van.

Ma az emberi társadalom azonban egészen máshogyan működik. Az ipari forradalom kezdete óta a gazdasági rendszer egyre inkább nem a körforgásra, hanem egy vonalas rendszerre hasonlít. A nyersanyagokat kitermelik, feldolgozzák, termékeket állítanak elő belőlük, és ami elromlott, elavult, vagy egyszerűen csak megunt lesz, azt egyszerűen eldobják. Kitermelünk, előállítunk és eldobunk – így keletkeznek a mindent elborító szemétdombok. Ez a rendszer soha nem volt hatékony, azonban napjainkban egyre látványosabb, hogy ez a működés zsákutcába vezet. Ma már 7,8 milliárd ember él a Földön, ráadásul egyre jobb körülmények között, így többet is fogyaszt, és több hulladékot termel.

A körforgásos gazdaság azonban az élővilágot utánozza. Arra alapul, hogy a fogyasztás során nem keletkezik hulladék, hanem a ma termékei a jövő alapanyagaivá válnak.

De mitől lesz ez a rendszer körforgásos? A termékek a felhasználás után visszakerülnek a gyártásba, és újra hasznos árut lehet belőlük előállítani. Az alkotóelemek, a csomagolásuk újragondolásával és áttervezésével biztonságos és lebomló árucikkeket készíthetünk, melyek segíthetnek például a növénytermesztésben.

Mi történik a sűrűn cserélt mobiltelefonokkal, televíziókkal és hűtőgépekkel ebben a megközelítésben? Ezek nem bomlanak le a természetben, azonban azt megtehetjük, hogy úgy tervezzük meg őket, hogy a bennük lévő értékes fémek, műanyagok megőrizzék a minőségüket, és a használatuk után egyszerűen szét lehessen őket szedni, és felújítva újra lehessen őket használni.

Elérhető, hogy a legtöbb felhasznált anyagot többször is újra lehessen hasznosítani. Ha ezeket a termékeket megújuló energia segítségével gyártják és szállítják, akkor egy olyan gazdaságot kapunk, ami hosszú távon is fenntartható, sőt gyarapodást is biztosít az embereknek.

Erről mindenkinek eszébe juthatnak a szelektíven gyűjtött PET palackok vagy a visszaváltható sörösüvegek – ezek mind-mind fontos elemei egy körforgásos gazdaságra való átállásnak. Azonban a végcél ennél sokkal több, hosszú távú gondolkodásra van szükség, amely biztosítja, hogy a leírt módon már a termékek tervezésétől tudjuk azt, hogy mi lesz egy termékből, miután a használójának már nem lesz rá szüksége.


Újrahasznosított PET palack, késztermék és granulátum a Food-Grade Élelmiszeripari PET Műanyaghulladék Újrahasznosító Innovációs Központban Karcagon (Fotó: MTI/Bugány János)

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente az elszállított települési hulladék mennyisége mintegy 2,5 millió tonna Magyarországon, tehát minden magyarra nagyjából 250 kiló jut. Van tehát még hová fejlődni.

A körforgásos gazdaság kialakítása nem egy vállalatról és termékről szól, hanem arról, hogy a gazdaság minden szereplője együttműködik, hogy a célok megvalósuljanak. Ehhez nyilvánvalóan szükség van a kormányzati koordinálásra, támogatására is. Orbán Viktor, amikor a körforgásos gazdaság kialakításáról beszélt, akkor is világossá tette, hogy ez a támogatás a magyar kormányzat részéről megvan.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. március 31., Péntek

24 csodálatos kilátó a Balaton déli partján

A rossz nyelvek szerint a Balaton déli partjának legnagyobb vonzereje, hogy onnan mesés kilátás nyílik az északi oldalra.


2023. március 28., Kedd

Láttál már egyszerre 12 ezer húsvéti tojást?

Akár igen, akár nem – mindenképpen látogass el Kéthelyre és csodáld meg a húsvéti parkot a település központjában!


2023. március 26., Vasárnap

Jól haladnak a fejlesztési munkálatok a Kis-Balatonnál: két zsilipet már felújítottak

A nagyszabású beruházás egy részét már befejezte a Szabadics Zrt. Felújítják a Kis-balatoni vízvédelmi rendszer nagyműtárgyait, a Lesence-rendszeren illetve a kis vízfolyásokon új létesítményeket is építenek.


2023. március 25., Szombat

Jön a nyári időszámítás!

Ismét egy órával kevesebbet aludhatunk.


2023. március 22., Szerda

Megérkezett a gólya Zalakomárba

Az MTI fotósa, Varga György kapta lencsevégre a tavasz hírnökét.


2023. március 21., Kedd

Pontyóriás akadt horogra Szigligetnél

Olyan kövér volt, hogy első látásra is biztos lehetett a horgász a rekordjában.


2023. március 20., Hétfő

Hétfőn 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz

A nap-éj egyenlőségkor az elnevezés ellenére nem egyenlő hosszúságú a nappal és az éjszaka.


2023. március 19., Vasárnap

Préselt malacarc lett 2023-ban az ország étele

A magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani.


A sünök védelmére szólít fel a tavaszi kerti munkák idején az MME

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat.


2023. március 18., Szombat

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

Március 23-án és 24-én az éjszakai égbolt három legfényesebb égiteste, a Hold, a Vénusz és a Jupiter formáz szabad szemmel is könnyen megfigyelhető együttállást az égen.


2023. március 17., Péntek

Hétvégi programajánló

Nem tudja mit csináljon, hová menjen a hétvégén? Ajánlunk néhány programot.

#Nagykanizsa

Megemelte a lakbéreket az ÉVE

Megemelte a lakbéreket az ÉVE

2023. március 31. - Kanizsa

Nyuszi ül a fűben

Nyuszi ül a fűben

2023. március 31. - Kanizsa

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

2023. március 30. - Kanizsa

Közel száz versmondó a Rozgonyiban

Közel száz versmondó a Rozgonyiban

2023. március 30. - Kultúra

Ki ismeri fel ezt a férfit?

Ki ismeri fel ezt a férfit?

2023. március 30. - Kék hírek

Közeleg a répás ételek fesztiválja

Közeleg a répás ételek fesztiválja

2023. március 30. - Kanizsa

Bevezetés a tudományos diákköri munkába

Bevezetés a tudományos diákköri munkába

2023. március 29. - Kanizsa

+