Érdekes - 2021. január 20., Szerda
#szántóföld #mezőgazdaság #növénykultúra #tudomány #művészet #természet

Ez nem egy fesztivál helyszíne!

Ez nem egy fesztivál helyszíne!

(A képek forrása: Dezeen)

20 ezer négyzetméter világító szántóföld különleges hatással van a növénykultúrára – és természetesen a gazdára is! Bemutatjuk, hogy milyen többcélú haszna van ennek a jelenségnek – a csodás látványon túl!

A Studio Roosegaarde nevű vállalat bemutatott egy Grow névre keresztelt, 20 000 négyzetméteres világítórendszert, amely célja a mezőgazdaság szépségének kiemelése, a figyelem felkeltése ugyanakkor a termésnövekedés javítása a szántóföldi kultúrákban – írta a Dezeen hírportál.

A rotterdami székhelyű stúdió Daan Roosegaarde tervező vezetésével, vörös, kék és ultraibolya fények segítségével átalakított egy szántóföldet dinamikus műalkotássá. A vizuális élmény létrehozása mellett a telepítés prototípusként szolgál arra vonatkozóan, hogy bizonyos „fény receptúrák” hogyan használhatók a növények növekedésének serkentésére és a növényvédő szerek használatának akár 50 százalékkal történő csökkentésére.

A projekt első ötletei egy kora reggeli farmlátogatás után születtek. A bevallottan városlakó Roosegaarde elmondta a Dezeen portál riporterének, hogy nagyon kevés időt töltött Hollandia mezőgazdasági tájának felfedezésével, ezért csodálkozva tapasztalta ezt első kézből. Annak ellenére, hogy viszonylag kicsi ország, Hollandia a világ egyik legnagyobb zöldségtermelője – csak az Egyesült Államok előzi meg – és a rendkívül hatékony gazdálkodási technológiák úttörőjeként ismert.

„Úgy gondoltuk, ki kell emelnünk a mezőgazdaság szépségét”

– mondta Roosegaarde.

„Ezek a hatalmas szántóföldek táplálnak minket, de a hétköznapok során úgy haladunk el mellettük, hogy senki nem veszi észre az értéküket.”

Röviddel ezután Roosegaarde tudomást szerzett a fotobiológiai fénytechnika fejlődéséről. Kutatások szerint a fény bizonyos kombinációi nemcsak a növények anyagcseréjét erősíthetik, hanem ellenállást is létrehozhatnak a kártevőkkel és a betegségekkel szemben.

Bár a technológiát kertészetekben – pontosabban üvegházakban alkalmazzák, Roosegaarde lehetőséget látott arra, hogy nagyobb méretekben, a szabad ég alatt is kipróbálja a benne rejlő lehetőségeket.

„Egy adott ultraibolya fény aktiválja a növények védelmi rendszerét. És ami érdekes, hogy minden növénykultúránál működik” – magyarázta a tervező. „Így csökkenthetjük a peszticidek használatát.”

A peszticidekről ismert, hogy jelentősen káros hatást gyakorolnak a biológiai sokféleségre, amely a fenntarthatóság egyik pillére. Ha a mezőgazdasági ipar képes lenne csökkenteni a rájuk való támaszkodást, az nagy előnyöket jelentene a környezet számára.

A Studio Roosegaarde létrehozta a Grow-t, amely nagy sűrűségű LED-ekből áll és amelyek a mező különböző pontjain helyezkedtek el.  A világító rendszer felfelé és lefelé mozog, egyenletesen elosztva a fényt a szántóföldön. Mozgásuk közben hipnotikus táncmintákat hoznak létre.

Roosegaarde célja, hogy elősegítse a tudomány alkalmazásának felgyorsítását, ugyanakkor egyetemesebb megbecsülést is szerezzen az általa hősként jellemzett gazdálkodók fontos szerepe iránt.

„Olyan dolgokat szeretnék megtervezni, amelyek az embereket kíváncsivá teszik a jövőre nézve, nem pedig szomorúságot, vagy zavarodottságot eredményeznek” – tette hozzá Roosegaarde.

„A fény az én nyelvem. A fény nem dekoráció, hanem aktivitás és kommunikáció.”

A Grow-t a közeljövőben több országban is megcsodálhatják az érdeklődők.

(Forrás: Dezeen/Agroinform/Igric Dominika)

Még érdekes lehet ...


2022. május 20., Péntek

Virágzó pipacsmezők

Varga György, ezúttal Alsópáhoknál fotózott egy kiterjedt pipacsmezőt.


2022. május 19., Csütörtök

Milyen az igazán jó virágméz?

Magyar kutatók nyolc-nyolc különböző hazai és külföldi méz színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgálták.


Már nem félnek a koronavírustól

Az szja-bevallás után utazni akarnak a családok.


2022. május 18., Szerda

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

30 projekt már jelenleg is várja a támogatókat a platformon.


2022-ben is keresik a Balaton legjobb strandját

A Balatoni Szövetség 2022-ben is megrendezi hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ötcsillagos zászlót kapnak a legjobbak. Május 31-ig lehet nevezni.


2022. május 17., Kedd

A háztartások még nem érezték meg a háború gazdasági hatásait

Eddig még kitartott a lakosság fizetőképességének emelkedése.


2022. május 16., Hétfő

Drágábban is kapósak a nyári táborok

Az idő pénz, és ez a közmondás a táborok világában nemhogy aktuális, de különösen sürgető, ugyanis az árak sok vakációs lehetőségnél emelkedtek.


2022. május 15., Vasárnap

Holdfogyatkozásra ébredünk hétfőn: vörössé válik égi kísérőnk

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.


Csak óvatosan a napozással!

Veszélyes lesz az UV-B sugárzás.


2022. május 14., Szombat

Meglepetéssel készül a KSH a mezőgazdasági összeírásra

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása, a válaszadás kötelező.


Nincs veszélyben a Balaton, a hatóság cáfolta az álhíreket

A jelenlegi csapadékhiányos helyzet ugyan szélsőséges, de nem rendkívüli - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.


Újabb kikötők nyitnak, indul a tavaszi menetrend

Balatonboglár és Révfülöp kikötőkből már sétahajózási lehetőséggel is várják az utasokat.


2022. május 13., Péntek

Különleges Kolodko-szobor készül

A Skála Metró Áruház reklámfigurája, Skála Kópé és egy felhúzható Trabant mészkő szobra után most egy újabb Kolodko-miniszoborról jelent meg hír, ezúttal a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán.


2022. május 12., Csütörtök

Negyvenezer nyelvvizsgázó tűnt el két év alatt

Drágultak a nyelvi képzések, emelkedtek a vizsgadíjak, előtérbe került az online oktatás, csökkent a nyelvtanulók száma, körkép a nyelviskolákról.


2022. május 11., Szerda

Ismét kiváló vízminőséggel büszkélkedhet a Hévízi-tó

Csakúgy mint a korábbi években, idén is kiválónak minősítették a Hévízi-tó vizét. Az éves kötelező vizsgálat minden áprilisban esedékes. A vételezett minta egy öttagú skálán a legmagasabb fokozatot érte el.

+