Érdekes - 2021. február 01., Hétfő
#közösségi média #social media #üzenetküldés #chat #Apple #Facebook

Mennyire vannak biztonságban az üzeneteink?

Mennyire vannak biztonságban az üzeneteink?

Illusztráció (A kép forrása: Pexels)

Nem biztos, hogy a Signal és a többi titkosított üzenetküldő megoldást jelent a problémáinkra.

Mostanában gyakrabban hallani a techcégek túlhatalmáról, vagy arról a vitáról, hogy mennyire vannak biztonságban az adataink egy adott alkalmazás használatakor. Egyre többen teszik fel azt a kérdést is, hogy melyik üzenetküldőt érdemes használni, ha azt szeretnénk, hogy az üzeneteink a lehető legnagyobb biztonságban legyenek?

A konfliktusok egyik legfontosabb alapja a személyre szabott reklámozás.

A cégek azért, hogy célzott, a lehető legtöbb pénzért értékesíthető hirdetéseket tudják a felhasználók elé tenni, sokszor megpróbálnak olyan adatokat is összegyűjteni, amik abszolút a biztonság rovására mehetnek.

Az Apple és a Facebook is sokat vitázik mostanában azon, hogy a cégek különböző szolgáltatásai mennyire biztonságosak. Ennek a vitának az lett az egyik eredménye, hogy az Apple összegyűjtötte, hogy az egyes üzenetküldő programok milyen adatokat gyűjtenek a használóikról. Az Apple a saját iMessage rendszerét akarta megvédeni, és kimutatta, hogy az jóval kevesebb adatot tárol a felhasználókról, mint akár a Facebookhoz tartozó WhatsApp, vagy akár a Facebook Messenger. Elgondolkoztató, hogy a Facebook belső levelezőprogramja által gyűjtött adatok egyszerű felsorolása is meghaladná egy cikk hosszát.

Az alábbi Twitter bejegyzésen látható, hogy az egyes programok milyen adatokat gyűjtenek a felhasználóikról.

Az Apple összeállításában is szerepelt a Signal levelezőrendszer, amit sokan a legbiztonságosabb üzenetküldő rendszernek tartanak. Ez kizárólag a telefonszámunkat tárolja el, hogy tudja, hogy hová menjenek az üzenetek. Nem véletlen tehát, hogy az utóbbi hetekben egyre többen töltötték le a programot a telefonjukra.

A Signal januári felfutásának oka leginkább a WhatsApp körül most kialakult helyzet. A WhatsAppal kapcsolatos kétségek már 2014-ben is felmerültek, amikor a Facebook felvásárolta az alkalmazást, azóta pedig időről időre előkerülnek a biztonsági aggályok. Tavaly novemberben a WhatsApp egyértelművé tette, hogy harmadik félnek is kiadják a felhasználók adatait kereskedelmi céllal. Most januárban pedig újra feltörtek az indulatok, amikor az új szolgáltatási feltételek elfogadására kötelezte a felhasználókat. Ezek szerint az eddigieknél több adatot kell a Facebookkal megosztania a használóknak, vagy törlik a profiljukat.

Nem csoda, hogy januárban például Elon Musk is egyszerű üzenetet küldött követőinek a Twitteren: „Használjátok a Signalt!”

A Signal end-to-end titkosítást használ, ami azt jelenti, hogy az üzenetküldő felek között zajló beszélgetést mások nem tudják megfigyelni. Az applikáció ráadásul nyílt forráskódú, bárki megnézheti, hogy pontosan hogyan működik, ami szintén növeli iránta a bizalmat. Ráadásul még a reklámok sem zavarják a használóit, mivel adományokból működteti egy nonprofit szervezet.

Nem csak a Signal azonban az egyetlen bombabiztosnak tartott üzenetküldő rendszer, ami ki tudta használni az utóbbi idők botrányait. Több applikáció is hasonló szolgáltatást ígér, az eredetileg oroszként induló Telegramnak már több, mint 500 millió felhasználója van.

A teljesen titkosított üzenetküldő rendszerek azonban amellett, hogy vigyáznak az üzenetekre sok kérdést is felvetnek.

Lehet, hogy egy konkrét választás helyett érdemes akár több üzenetküldő alkalmazást használni, és a különböző családtagjainkkal, barátainkkal, munkatársainkkal különböző platformokat használni. Ez már csak azért is érthető álláspont lehet, mert valószínű, hogy a jövőben egyes ismerőseink csak egy-egy programot használnak majd. Lesz, aki csak az egyik programot fogja ismerni, míg más csak egy, az előzőtől eltérő programban fog megbízni.

A konklúzió egyes szakértők szerint az, hogy hosszabb távon egyik üzenetküldő sem lesz végleges megoldás.

Ugyanis hiába ígérik a fejlesztőik a teljes biztonságot, egy idő után vagy ők, vagy a szolgáltatást felvásárló új tulajdonos nyereségessé akarja tenni a rendszert. Ez pedig elvezet a reklámokhoz, adatkiadáshoz, és végül a felhasználók elpártolnak az üzenetküldőtől. Ezt láttuk már korábban, vagy látjuk most az MSN Messenger, a Windows Live Messenger, a Skype, vagy a Facebook Messenger és a WhatsApp esetében is.

Talán kicsit kiábrándító, de végül megjegyezhetjük azt is, hogy ugyan érdemes odafigyelni az üzenetküldő programokra, de lehet bármilyen biztonságosan titkosított is egy rendszer, egy hacker ezt is kijátszhatja. Nem is kell feltétlenül feltörnie a titkosítást, elég, ha egy kártevő programot juttat a mobilunkra, ami másodpercenként képernyőfotót készít a telefonunkról. Innentől kezdve pedig semmit nem ér a megtekintett üzenetek titkosítása.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. szeptember 27., Hétfő

Négy digitális trend, ami átszabja a turisztikai ipart

A változó elvárások a vendégek részéről, az üzemeltetés automatizálása, a sales-marketing tevékenység gyökeres átalakulása és a jogszabályi követelményeknek való megfelelés – négy trend, amelyek jelentős digitális fejlesztést igényel a turisztikai iparban


Ékfarkú halfarkas vadászott a Balatonnál

Az északi sarkkör közelében költő madár észlelése ritkaságnak számít Magyarországon.


2021. szeptember 26., Vasárnap

Dübörög a csodanövény

A homoktövisnek tízszeres a C-vitamin tartalma, mint az azonos mennyiségű citromé.


Az Antarktisznál is nagyobb az ózonlyuk területe a Déli-sarkvidék fölött

Szokatlanul nagy idén a déli félteke fölötti ózonlyuk, amelynek mérete az Antarktisz teljes területét is meghaladja – közölte csütörtökön az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S).


2021. szeptember 25., Szombat

Az őszi erdők sztárvirága

A rózsaszínes-lilás szirmú őszi kikericcsel valószínűleg mindenki találkozik, aki ősszel járja az erdőket.


A franciák készen állnak a magyar vidék felfedezésére

Nagy sikerrel zajlott le a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hazánkat népszerűsítő nemzetközi rendezvénysorozatának nagyszabású párizsi eseménye szeptember elején.


2021. szeptember 24., Péntek

Jön az Európai Madármegfigyelő Napok!

A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba.


2021. szeptember 23., Csütörtök

Közönségszavazáson keresik Magyarország kedvenc borait

Kis, közepes és nagyobb pincészetek egyaránt megtalálhatóak a listán, amelyre szavazni lehet.


Tisztább és élhetőbb világot hagyni az utókornak

A környezetvédelem terén globális cselekvésre is szükség van, de ezt ki kell egészítenie a helyi, lokális cselekvésnek is.


2021. szeptember 21., Kedd

Pontyóriást fogtak a Balatonban

Újabb gigantikus ponty kifogásáról adott hírt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Kft.


2021. szeptember 20., Hétfő

A minőségi kenyeret keresik a fogyasztók

A sütőipari vállalatok sokszor önköltséghez közeli áron értékesítik a pékárut a kiskereskedelmi láncoknak, így a kenyér további drágulását önerőből már nem tudják finanszírozni.


2021. szeptember 18., Szombat

Színes őszi kínálattal várnak a nemzeti parkok és az erdészetek

Madárgyűrűzés, szarvasbőgés-hallgatás, erdei kirándulások, geo- és e-bike túrák, valamint gyógynövényséták segítségével fedezhetik fel az őszi táj természeti értékeit.


2021. szeptember 17., Péntek

Avarégetés helyett inkább készítsünk süntanyát

A puha, meleg vacokban akár öt hónapot is átalusznak.


Miért ne építsünk kőtornyokat a természetben?

A manapság divatos kőtoronyépítés egy seregnyi apró élőlény élőhelyét teszi tönkre.


2021. szeptember 16., Csütörtök

Darázsirtás: a szakemberek segítenek!

Az egyénileg kezdeményezett, általában füstölésre épülő módszer jelentős veszélyforrás!

#Nagykanizsa

„Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen!”

„Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen!”

2021. szeptember 26. - Kanizsa

Kutatók éjszakája a PEN-en

Kutatók éjszakája a PEN-en

2021. szeptember 25. - Kanizsa

Kultúrházak éjjel-nappal

Kultúrházak éjjel-nappal

2021. szeptember 21. - Kultúra

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

2021. szeptember 18. - Kék hírek

Tizennyolc - rend vagy káosz?

Tizennyolc - rend vagy káosz?

2021. szeptember 13. - Kultúra

„Isten nem játszik dobókockával...”

„Isten nem játszik dobókockával...”

2021. szeptember 11. - Kanizsa

A hon védelme nemzeti kérdés

A hon védelme nemzeti kérdés

2021. szeptember 11. - Kanizsa

Ön már aláírta?

Ön már aláírta?

2021. szeptember 08. - Kanizsa

Szemtanúkat keresnek

Szemtanúkat keresnek

2021. szeptember 08. - Kék hírek

+