Érdekes - 2021. február 11., Csütörtök
#Mount Everest #Himalája #mérés #növekedés

Magasabb lett a Himalája

Magasabb lett a Himalája

A legendás hegy mérése többéves projekt keretében zajlott (A kép forrása: Pixabay)

A Mount Everest mintegy fél méterrel magassabb az új felmérési eredmények szerint, mint eddig volt, azaz 29 031,69 lábbal (körülbelül 8849 méterrel) a tengerszint felett található. Az új eredményeket december 8-án jelentették be a nepáli és a kínai hatóságok közös nyilatkozatban, a legendás hegy mérésére irányuló, többéves projekt lezárásaként. 16 év alatt ez volt az Everest első komoly felmérése - adja hírül a nationalgeographic.com.

Radhanath Sickdhar matematikus 1856-ban állapította meg, hogy az Everest a világ legmagasabb hegye, miközben az indiai szubkontinens felmérésével és feltérképezésével foglalkozó Nagy Trigonometriai Felmérésen dolgozott. Azóta mindössze néhány felmérés igyekezett meghatározni a hegy valódi magasságát az éppen elérhető legjobb technológiával.

A műholdak megjelenéséig a földmérők egy teodolit nevű, állványra szerelt precíziós optikai műszert alkalmaztak két kijelölt pont közötti szög mérésére, ezzel mérték meg az Everest tengerszint feletti magasságát is, cikk-cakkban haladva a Bengáli-öböltől észak felé.

202102101556_map-2613858_1920.jpg (1500×1125)A Himalája az indiai szubkontinens és az Eurázsiai-kőzetlemez összeütközésével jött létre (A kép forrása: Pixabay)

Egy hasonló technikával végzett, 1954-es felmérés számította ki az Everest 29 028 lábas (kb. 8847,7 méteres) magasságát is, amit sok ország és térképkiadó ma is elismer. Aztán 1999-ben egy Bradford Washburn térképész és felfedező által vezetett felmérés használta először a GPS technológiát, ennek eredménye 29 035 lábas (8849,8 méteres) magasságot adott.

Idén február 9-én a Társaság bejelentette, hogy elfogadja a legújabb mérések eredményét a Mount Everest hivatalos magasságaként, ami magában foglalja a hó és jégtakarót a csúcson.

A mérés során mindkét korábbi technikát alkalmazták. Ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy bármennyire is pontos, minden felmérés bizonyos hibahatárral jár, és mindig a legvalószínűbb értéket próbálják megállapítani. Bár az új eredmények nagyrészt a méréstechnikai változásnak köszönhetők, a Himalája valóban növekedésben is van, a Wikipédia szerint évente körülbelül 4 milimétert emelkedik a csúcsa. A Himalája az indiai szubkontinens és az Eurázsiai-kőzetlemez összeütközésével jött létre, és az indiai szubkontinens ma is felfelé nyomja az Eurázsiai kőzetlemeznek ezt a részét.

(Forrás: travelo.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. október 22., Péntek

A viharos szél megbillentette a Balatont

Az erős délnyugati szél valóban kibillentette medréből a Balaton vizét.


Indul a szelídgesztenye-szezon!

Ha szeretjük a gesztenyét, már érdemes a piaci standokon keresni!


2021. október 20., Szerda

Újít a Facebook

Új megoldást tesztel a Facebook, amivel lehetővé válik, hogy a felhasználók közzétett fotói és videói automatikusan kikerüljenek az Instagramra is.


Meteorraj világítja meg a hajnali eget

Nem csak augusztusban, de októberben is részünk lehet a csillaghullás természetfeletti élményében. 


2021. október 17., Vasárnap

Black Friday 2021: kevesebbet költünk idén

A LogiNet és a Reacty Digital közös, reprezentatív felmérése szerint tavalyhoz képest 6 000 forinttal kevesebbet, 34 000 forintot költünk el Black Friday akciók keretében idén. A sláger termékek közül a számítógépes és szórakoztató elektronikai eszközök h


2021. október 16., Szombat

8 őszi csemege, ami segít leküzdeni a fertőzéseket

Ezekkel felturbózhatod az immunrendszeredet!


Soha nem túráztak egyszerre ennyien az Országos Kékkörön

3240 túrázó rótta egyszerre az Országos Kékkör jelzett turistaútvonalát.


2021. október 15., Péntek

1217,5 kilós Európa legnagyobb óriástökje

Az óriástök a szeptember végén megrendezett 10. Óriástökfesztiválon megkapta a világ legnagyobb tökje címet is.


Ne hagyja magát megtéveszteni!

Minden, amit a kuponokról és a leárazásokról tudni kell.


2021. október 14., Csütörtök

Jönnek a téli hónapok, ne felejtsük el autónkat felkészíteni

A gumicserén felül érdemes az autó többi részét is felülvizsgáltatni.


2021. október 13., Szerda

Amit mindig is tudni akartunk a teák színes világáról

Ahogy a kurzus leírásában is jelezték, a cél az, hogy a jelentkezők az összes teafajtát áttekinthessék, éppen ezért a szervezők a japán zöldeket és az indiai fekete teákat is elhelyezték a palettán.


2021. október 11., Hétfő

A méhészek jelentik a sikeres mezőgazdaság kulcsát

Európában a növényfajok 84 százaléka és az élelmiszer-termelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhek általi beporzástól.


Mesterséges intelligencia is segíthet a melanóma korai felismerésében

Mesterséges intelligenciát használó eszköz készül a melanóma korai felismerésére az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársainak közreműködésével.


2021. október 09., Szombat

Nem fut a gépén a Windows 11? Ezzel nincs egyedül

A Microsoft a probléma által érintettek számára megerősítette, hogy ez egy ismert probléma, és hogy a vállalat aktívan vizsgálja az ügyet, dolgozik annak elhárításán.


2021. október 08., Péntek

A szürettel még nincs vége a munkának a kertben!

Még bőven akad tennivaló a szakértő szerint.


A magyar autósok lassan visszatérnek a járvány előtti szokásaikhoz

Az európai vásárlók körében végzett kutatás szerint a kávé az egyik fő indoka a megállásnak a töltőállomásokon.

+