Érdekes - 2021. február 13., Szombat
#felelős állattartás #kutya #tél #hideg #tanácsok

Kutya a hidegben?

Kutya a hidegben?

Illusztráció (A képek forrása: Pixabay)

Bár megkésve, de jön a hideg, a tél. Sokan az utolsó pillanatban kezdenek el gondolkozni, hogy mivel tehetik komfortosabbá állataik életét. Vannak olyanok is, akik nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel – talán mert nincs rá idejük végig gondolni a dolgot. Nekik ajánlok néhány tippet.

A kutyának kint a helye?

Sokan mondják azt, hogy a kutya jól bírja a hideget. Valóban – ha muszáj neki. Persze a fűtött kutyaház is túlzás. Az arany középút az, hogy – mivel hajnalban van a leghidegebb – engedjük be a garázsba, az előszobába az állatot. Ha mindenképp a kutyaház mellett döntünk, tegyünk abba sok rongyot, hogy legyen hová bevackolnia magát. Ha a kutya meg tudja szokni, varrhatunk, köthetünk neki ruhát is, de ezt nem kell túlzásba vinni.

Itatás, etetés

A hideg miatt a víz befagy, ez pedig nem víz. Úgy itassuk az állatot, hogy mikor reggel friss vizet adunk neki, hívjuk oda, várjuk meg míg iszik. Ugyan ez vonatkozik az ételre is.

Ez utóbbinál figyelembe kell venni, hogy a téli hideg miatt nagyobb a hővesztesége az állatnak, így több energiára van szüksége. Tehát gondoskodjunk arról, hogy zsírosabb ételeket adjunk neki.

A kutyaház

A kutyaházat nem oda kell rakni, ahol jól néz ki, hanem oda, ahol szélvédett helyen van. Ez azért fontos, mert éjjel nagyon hideg tud lenni a szél. Vannak, akiknek ez talán eszébe sem jut, pedig nagyon fontos. Mindenképp tegyünk bele rongyokat, hogy ki legyen bélelve. Gallyakkal, ágakkal be lehet fedni. Figyeljünk arra, hogy a kutyaházba ne kerüljön víz, mert a kutya szó szerint belefagyhat.

Az elkóborolt állatok

Ne csak saját kutyánkra, macskánkra gondoljunk. Egy háztartásban rengeteg ételmaradék keletkezik, ami ilyen hidegben egy elkóborolt állatnak életmentő lehet. Csináljunk kisebb ,,csomagokat”, melyeket akár narancshéjban is ki lehet rakni. Illendő figyelni arra, hogy olyan ,,tálkába” rakjuk ki az ételt, ami lehetőleg lebomlik.

Kölykök télen

Amennyiben így alakult, igenis be kell engedni a kölyköket és az anyjukat is a lakásba. Lehet, hogy nem tetszik a dolog, de nem ilyenkor kell gondolkozni azon, hogy valóban akartunk-e kutyát. Ha a kölykök megfáznak, egész életükben betegesek lesznek. Nem csak azért kell a kis állatokat beengedni a lakásba, mert esetleg pénzt fognak hozni – eladás céljából lettek tenyésztve – hanem emberségből is.

A szőr

Majdnem minden kutyát szoktak nyírni. Ám ilyenkor ez nagy hiba. A szőr a kutyán nem dísz. Természetesen szeretjük, ha kutyánk ápoltan néz ki, de ilyenkor nem esztétika kérdése a dolog.

Még sétáltatáskor is át tud fagyni az eb. Van, amikor annyira fázik, hogy cserélgeti séta közben a lábát, nem teszi minden talpát a földre, ,,spórol” és csak három lábon jár, hogy minél kisebb legyen a hő veszteség. A macskák sem kedvelik, ha ilyen hidegben ,,lesimogatják” a szőrüket.

A lánc, és egyéb kapitális hibák

Télen a kutyát ne rakjuk láncra. Alapvetően rossz megoldás a lánc, ám ilyenkor még attól is megfosztjuk szerencsétlen állatot, hogy teste a mozgás által termeljen hőt. A másik hiba az, amikor télen fogyókúráztatják a kissé duci ebet. Ilyenkor kalóriára van szüksége az állatnak a hő termeléséhez. Saját hiúságunkkal ne veszélyeztessük kedvencünket. Az állatok nem tudnak beszélni. Nekünk kell megismerni igényeiket. Attól, hogy a kutya bent alszik az előszobában, még nem lesz elkényeztetve. Attól, hogy tápanyagban gazdag ételt kap, nem fog meghízni. A kutya – és az állatok – tudják, hogy nekik mi a jó, jelzéseket adnak. Ezeket komolyan kell venni.

(Forrás: bien.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. december 07., Kedd

Így készülnek a magyarok a karácsonyra

Fenyőválasztás, ételek, csomagolási trendek karácsonykor: a vásárlói szokásokról az IKEA megbízásából az IPSOS piackutató cég készített felmérést.


2021. december 06., Hétfő

Lush a Facebookról: Le kell jönni a szerről

Az angol kozmetikai márka otthagyja a közösségi médiát, hogy protestáljon annak jelenlegi társadalmi kockázatai és károkozása ellen.


2021. december 05., Vasárnap

Lézertévé: a karácsony új techslágere

A nappalik új királyai lehetnek a lézertévék.


2021. december 04., Szombat

Drága kiskedvenceink milliós pórázon

A globális kisállat-felszerelések piaca – az állateledel-szegmens nélkül számolva – csaknem 37 milliárd dollárosra hízik 2025-re egyes előrejelzések szerint.


2021. december 03., Péntek

Mi kerül a karácsonyi halászlébe?

Tápláló és egészséges a magyar hal.


Masszázsra, pszichológusra és csapatépítőkre vágynak az irodai dolgozók

Az emberek több mint fele már most is csak az irodában dolgozik, és igényli a támogatást mentális egészsége és jólléte megteremtéséhez.


Magyarország a csokimikulás-gyártás egyik fellegvára

Közel 250 vállalkozás foglalkozik édességgyártással, az üreges formacsokoládét gyártók közül pedig a legnagyobb a Nestlé.


2021. december 01., Szerda

A Pfizer vezérigazgatója szerint a tablettájuk hatásos lesz a szupervariáns ellen

A tervezés során szem előtt tartották azt a tényt, hogy a  legtöbb mutáció a vírus tüskefehérjékben van.


2021. november 30., Kedd

Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon

A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál.


2021. november 29., Hétfő

A szépségápolási és egészségügyi termékek az idei karácsony slágerei

Előzetes becslések szerint idén is rendkívül magas, 20 százalék körüli lesz az e-kereskedelem bővülése, a statisztikák viszont azt mutatják, hogy jelentős változás állt be a legkeresettebb termékkategóriákat illetően az ünnepek előtt.


2021. november 28., Vasárnap

Minden törődéssel többek leszünk!

Megható karácsonyi reklám készült Koltai Róberttel, a kisfilmet Magyarország mellett még nyolc másik országban sugározzák.


Mikor érdemes ágyba feküdni? A legújabb kutatásból kiderült!

Este tíz és tizenegy óra között a legideálisabb ágyba kerülni: azok lesznek legritkábban szívbetegek, akik ebben az időszakban hajtják álomra a fejüket.


2021. november 27., Szombat

Soha ennyi vadludat nem számoltak még a tatai Öreg-tavon

Pénteken reggel 63 200 vadludat számoltak össze a szakemberek a reggeli kihúzás alkalmával.

#Nagykanizsa

Emberségből jeles!

Emberségből jeles!

2021. december 08. - Kanizsa

Színes madarak lepték el Nagykanizsát

Színes madarak lepték el Nagykanizsát

2021. december 07. - Kanizsa

Jól viselkedtek a kanizsai ovisok

Jól viselkedtek a kanizsai ovisok

2021. december 06. - Kanizsa

Hajrá, Kanizsa! Hajrá, Kanizsa Aréna!

Hajrá, Kanizsa! Hajrá, Kanizsa Aréna!

2021. december 04. - Kanizsa

Magyarországnak előre kell mennie

Magyarországnak előre kell mennie

2021. december 04. - Kanizsa

Átvették nyereményeiket az ifjú alkotók

Átvették nyereményeiket az ifjú alkotók

2021. december 04. - Kék hírek

Felállították a város karácsonyfáját

Felállították a város karácsonyfáját

2021. november 28. - Kanizsa

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

2021. november 27. - Kanizsa

+