Érdekes - 2021. február 26., Péntek
#e-kereskedelem #online #vásárlás #nyugdíjas #felmérés

Az 55 év felettiek kezében az e-kereskedelem jövője?

Az 55 év felettiek kezében az e-kereskedelem jövője?

Illusztráció (A kép forrása: Pexels)

Jelenleg az 55 év felettiek jelentik az e-kereskedelem legdinamikusabban növekvő vásárlói bázisát. Mivel ez a korcsoport a korábbiakban kevésbé aktívnak számított, ráadásul a koronavírus-járvány nagyobb óvatosságra késztette őket, így nagyobb számban fordultak a kényelmesebb és biztonságosabb online vásárlás felé.

Ennek ellenére az 55 felettiek szerepe még mindig alulreprezentált a magyar e-kereskedelemben; a GKI Digital kutatása alapján az 55-64 évesek az aktív online vásárló lakosság 14,13%-át teszik ki, míg a 65-74 évesek aránya csak 10,02%. Noha első ránézésre ezek az arányok nem tűnnek kirívóan alacsonynak, nem feledkezhetünk arról, hogy ez a korcsoport ennél lényegesen nagyobb társadalmi réteget képvisel Magyarországon.

A tendencia természetesen nem csupán Magyarországra vonatkozik, hasonló cipőben jár az egész nyugati világ. Szinte minden európai és észak-amerikai piacon jelentősen nő az 55 feletti aktív vásárlók száma; egyre többen jönnek rá, hogy online vásárolni nem is olyan nehéz, mint az első hallásra tűnik, az előnyei pedig mindenki számára ismertek.

A fejlett e-kereskedelemmel rendelkező országokban a piaci szereplők ma már tudatosan építenek az 55 feletti korosztály igényeinek kielégítésére. Számos példát találhatunk arra, hogy piacvezető szereplők edukálni igyekeznek az online világban kevésbé jártas idősebb felhasználókat; megtanítják őket, hogyan adják le az első rendelésüket, tájékoztatják őket a fizetési lehetőségekről, panaszkezelésről és a vásárlói jogaikról.

A megkérdezett marketingszakértő szerint könnyedén elképzelhető, hogy a szóban forgó korosztály az edukációnak köszönhetően lojális vásárlói réteggé válik, éppen ezért fontos kérdés, melyik piaci szereplő ismeri fel elsőként, hogy az 55 feletti vásárlók kiemelt figyelmet érdemelnek. Magyarországon ez még nem történt meg; noha minden piaci szereplő ácsingózik a korosztály által képviselt vásárlóerőre, az igényeik kiszolgálása érdekében még egyetlen kereskedő sem tett komolyabb erőfeszítéseket.

Tény, hogy az leírt tendencia szükségszerűségből következett, ez azonban nem jelenti, hogy a pandémia lecsengése után minden visszatér a régi kerékvágásba. Gyakorlatilag minden elemző és e-kereskedelmi szakértő egyetért abban, hogy az online piac jelentős változáson megy keresztül, aminek komoly hatása lesz a következő évek tendenciáira is.

Ugyanakkor érdemes cáfolni azokat a felvetéseket, miszerint a 55 pluszos korosztály vásárlásait kiugróan magas arányban az FMCG termékek, illetve az élelmiszerek képeznék. Az Extreme Digital által közölt adatok egybecsengenek a GKI Digital kutatásával; a 55 év feletti korosztály már az e-kereskedelmi forgalom negyedéért felel!

(Forrás: Store Insider/DigitalHungary)

Még érdekes lehet ...


2022. május 20., Péntek

Virágzó pipacsmezők

Varga György, ezúttal Alsópáhoknál fotózott egy kiterjedt pipacsmezőt.


2022. május 19., Csütörtök

Milyen az igazán jó virágméz?

Magyar kutatók nyolc-nyolc különböző hazai és külföldi méz színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgálták.


Már nem félnek a koronavírustól

Az szja-bevallás után utazni akarnak a családok.


2022. május 18., Szerda

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

30 projekt már jelenleg is várja a támogatókat a platformon.


2022-ben is keresik a Balaton legjobb strandját

A Balatoni Szövetség 2022-ben is megrendezi hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ötcsillagos zászlót kapnak a legjobbak. Május 31-ig lehet nevezni.


2022. május 17., Kedd

A háztartások még nem érezték meg a háború gazdasági hatásait

Eddig még kitartott a lakosság fizetőképességének emelkedése.


2022. május 16., Hétfő

Drágábban is kapósak a nyári táborok

Az idő pénz, és ez a közmondás a táborok világában nemhogy aktuális, de különösen sürgető, ugyanis az árak sok vakációs lehetőségnél emelkedtek.


2022. május 15., Vasárnap

Holdfogyatkozásra ébredünk hétfőn: vörössé válik égi kísérőnk

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.


Csak óvatosan a napozással!

Veszélyes lesz az UV-B sugárzás.


2022. május 14., Szombat

Meglepetéssel készül a KSH a mezőgazdasági összeírásra

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása, a válaszadás kötelező.


Nincs veszélyben a Balaton, a hatóság cáfolta az álhíreket

A jelenlegi csapadékhiányos helyzet ugyan szélsőséges, de nem rendkívüli - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.


Újabb kikötők nyitnak, indul a tavaszi menetrend

Balatonboglár és Révfülöp kikötőkből már sétahajózási lehetőséggel is várják az utasokat.


2022. május 13., Péntek

Különleges Kolodko-szobor készül

A Skála Metró Áruház reklámfigurája, Skála Kópé és egy felhúzható Trabant mészkő szobra után most egy újabb Kolodko-miniszoborról jelent meg hír, ezúttal a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán.


2022. május 12., Csütörtök

Negyvenezer nyelvvizsgázó tűnt el két év alatt

Drágultak a nyelvi képzések, emelkedtek a vizsgadíjak, előtérbe került az online oktatás, csökkent a nyelvtanulók száma, körkép a nyelviskolákról.


2022. május 11., Szerda

Ismét kiváló vízminőséggel büszkélkedhet a Hévízi-tó

Csakúgy mint a korábbi években, idén is kiválónak minősítették a Hévízi-tó vizét. Az éves kötelező vizsgálat minden áprilisban esedékes. A vételezett minta egy öttagú skálán a legmagasabb fokozatot érte el.

+