Érdekes - 2021. március 06., Szombat
#motor #motorosszezon #közlekedés #baleset-megelőzés

Kezdődik a motorosszezon

Kezdődik a motorosszezon

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Ne ülj azonnal nagymotorra a jogosítvány megszerzése után, fokozatosan építsd a tudásodat, szerezz minél több tapasztalatot! Tavasszal eleinte óvatosan gurulj az utakon, és mindig viselj védőfelszerelést – tanácsolta a veszprémi Tárnai Balázs motorosoktató és egy vérbeli motoros, az alsóörsi Titscher Lajos.

– Sajnos sok halálos motorosbaleset történt az elmúlt időszakban, ezért szükség volt a drasztikus változásokra az oktatásban – mondta Tárnai Balázs. A nevét viselő veszprémi autós- és motorosoktató iskola tulajdonosa, oktatója kiemelte, tavaly nála rekordot döntöttek a jelentkezők, 150-en mentek motorosjogosítványért az iskolába a korábbi ötvennel szemben, felkereste még sok 30-40 éves nő és 50-60 éves férfi is. Az újabb motorosoktatás az online tanulás, vizsgázás után, március elején kezdődik. Az előírás szerint nagymotorral tízórás az alapoktatás a rutinpályán, majd ötórás gyakorlás jön országúton. Ezután 11 órát kell motorozni városban, végül egyórás a forgalomban történő vizsga. A rutin-, illetve tanpálya nagyon megváltozott, jóval nehezebbek lettek a feladatok.

A cél a magabiztosabb közlekedés, hogy jobban merjék dönteni a motorokat a tanulók, és megtanulják kis helyen venni a kanyarokat. Tárnai Balázs üdvözölte a megújult pályát, mert a nehezebb feladatokkal sokat lehet tenni a balesetek elkerüléséért.

– A jóval nehezebb pályán, tartva az eséstől, talán rájönnek a 26 éves, vékony lányok is arra, hogy érdemes 125 köbcentis gépen kezdeni, majd ötszázason folytatni a motorozást a hatszázas helyett, mert többen már elsőre ilyet választanak. A biztonságos motorozásért érdemes fokozatosan felépíteni a tudást. Sokan letették a jogosítványt, majd átgondolatlanul vették a nagymotorokat, amelyekkel száguldoztak, és „elfeküdtek” velük. A szabályok szerint 24 éves kortól már rá lehet ülni nagymotorra, és ezt a lehetőséget sokan a megfelelő tudás, tapasztalat nélkül kihasználják. Nagy előnyt jelenthet, ha valaki terepen krosszmotorozott, amit versenypályán jogosítvány nélkül is megtehetett.

Tárnai Balázs szerint mindenki mérje fel a tudását a motor kiválasztásakor, tapasztalja meg a motorozást kisebb géppel városban, országúton.

– Amikor tavasszal előveszi az ember a vasat, kis forgalmú helyen tegyen pár kört lassan, „csorogva”, utána közlekedjen egyre többet a városban, és csak azután motorozzon az országúton. Nagyon fontos a védőfelszerelés, a bukósisak, a protektoros ruhák, a kesztyű, a csizma. Strandpapucsban, pólóban, rövidnadrágban motorozni nyáron félelmetes látvány, nagy felelőtlenség – szögezte le Tárnai Balázs.

A vasak megszállotja

Öt éves korában ült először motorra az alsóörsi Titscher Lajos, aki édesapja Rigája nyergébe pattant a szülők tudta nélkül. A vas iránti szenvedélye kamaszkorában folytatódott, amikor több Simsont elszaggatott.

A kilencvenes években kétszáz köbcentis motorra ült, és kilenc évvel ezelőtt kezdte el a nagymotorozást egy 1100 köbcentis géppel. A túramotorozást kedveli inkább, hét éve az amerikai legenda mellé tette le a voksát. Akkor veszi elő márciusban a gépet, amikor a nap már átmelegíti a levegőt, és érződik a virágillat. Ilyenkor elkezd pezsegni a motoros ember vére. Első útja a szakszervizbe vezet, ahol átnézik a motort. Tavasszal az aszfalt hideg, nem úgy tapadnak az abroncsok, mint nyáron. Ezért óvatosan kell közlekedni, a bemotorozás nagyon fontos! A nagymotorozás előtt elment tesztvezetésekre, ahol elméleti, gyakorlati oktatás történt, ami érintette a biztonságos vezetést, esést is. Ezt a tudást napirenden tartja, így motorozik.

Titscher Lajos a vasak megszállottja, minden lehetőséget megragad arra, hogy nyeregbe pattanjon, az első Harley-be négy év alatt 30 ezer kilométert tett. Két barátjával jár hosszabb külföldi túrákra is. Szerinte

a sok baleset abból is adódik, hogy kiemelkedő a motorok teljesítménye, így lényeges, hogy az ember fegyelmezetten közlekedjen, és ne essen kísértésbe.

Másfelől rengeteg a jármű, és a nagy forgalmat nem mindenhol követi az utak minősége. A motorosok és autósok kapcsolatát vegyesnek látja. Akinek van motoros a családjában, vagy motorozik, előzékeny az autóban is. Sok autós nem tesz különbséget a motorosok között, és néha kimutatja a fizikai fölényét. Arra is van példa, hogy agresszíven közlekedik a motoros, de az átlag nem ilyen.

(Forrás: LikeBalaton/veol.hu/Kovács Erika)

Még érdekes lehet ...


2023. január 31., Kedd

2025-től a zöldségek és gyümölcsök csomagolásainak újrahasznosíthatónak kell lennie

A rendelet célja, hogy elejét vegye a csomagolóanyag-hulladékok dinamikus növekedésének.


2023. január 30., Hétfő

Itt a téli kátyúzások időszaka

A múlt hét rendkívül változékony, szeszélyes és csapadékos időjárásának köszönhetően időszakosan újabb burkolathibák keletkeztek az országos közúthálózaton is.


2023. január 28., Szombat

Az év emlőse 2023-ban a vakond

A földművelésügyi miniszter 1901. évi egyik körrendelete a vakondot is – több más állattal együtt – természetvédelmi oltalom alá helyezte.


Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására.


2023. január 26., Csütörtök

Tavaly 1,5-szeresével nőtt a bevétel a bliccelők büntetéséből

Tavaly több mint tízmillióval többet, 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a vasúttársaságnak, az egy évvel korábbihoz képest.


2023. január 25., Szerda

Ritkán látható fotókon a búvárok munkája

Most megmutatják nekünk a tó felszíne alatt 38 méteres mélységben nyíló Hévízi-forrásbarlang bejáratát. Izgalmas felvételek következnek.


2023. január 24., Kedd

A klímaváltozás hatékony vízgazdálkodási megoldásokat kíván

Szükség van a vízpufferek mihamarabbi kialakítására.


2023. január 22., Vasárnap

Rekordot döntöttek a kéktúrázók 2022-ben

6 éves gyerek is teljesítette a távot.


Rajzolj Te is barkóscinegét!

Pályázatot hirdetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


2023. január 21., Szombat

Dühös pékfeleségnek köszönhetjük

Ha te is kíváncsi vagy a farsang és a fánk kapcsolatára és az azokhoz kapcsolódó népszokásokra, receptekre, akkor jó helyen jársz.


2023. január 18., Szerda

Eljött a téli bagolyszámlálás ideje

Idén is bárki részt vehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-telelőhely felmérésén január 20. és 23. között.


Se jég, se vállalkozó a láthatáron

Évek óta várat magára a teljes nádaratás a Balatonon.


2023. január 16., Hétfő

Legyen alap a tompított fényszóró!

A KRESZ is előírja a tompított fényszóró használatát, ami a jelenlegi időjárási körülmények között különösen fontos még nappali fényviszonyok mellett is

+