Érdekes - 2021. március 08., Hétfő
#nőnap #történelem #kultúra #köszöntés

Nőnap – A szebbik nem tagjai, akikre minden magyar büszke lehet

Nőnap – A szebbik nem tagjai, akikre minden magyar büszke lehet

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Ezen a napon, március 8-án a nőnapon ünnepeljük a szebbik nem képviselőit. A hirado.hu ebből az alkalomból külön köszönti azokat a hölgyeket, asszonyokat, akik beírták magukat a magyar történelembe. A lista természetesen szubjektív és nem teljes.

nemzetközi nőnapot először 1911-ben ünnepelték meg, majd napjának meghatározását 1913-ban tűzték ki március 8-ra, és azóta minden éveben ezen a napon ünnepeljük a nőket. Magyarországon először 1914-ben ünnepelték meg a nőnapot.

A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ Közgyűlése.

Politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmak küzdelmeinek eredményeképpen a múlt század eleje óta lett a nap jelképesen a nőké. A legtöbb országban ekkortájt erősödtek meg a nők követelései szociális-gazdasági jogaik kiszélesítésére, a választójog elnyerésére, a foglalkoztatásban és a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetés megszüntetésére.

A nemzetközi nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban, a tüntetéseken – amelyeken sok férfi is részt vett – a nők választójogának megadását követelték.

Külön köszöntjük azokat a magyar nőket, akik beírták magukat a magyar történelembe, közülük néhány:

Zrínyi Ilona – egy hölgy a múltból, akire nőnap alkalmából  érdemes megemlékeznünk

A szabadságharcos II. Rákóczi Ferenc édesanyja, erdélyi fejedelemné, aki Munkács várát több mint két évig meg tudta védeni az osztrák császári csapatok támadásai ellen. 1688. január 17-én azonban kénytelen volt a várat feladni, de elérte, hogy annak védői amnesztiát kapjanak a császártól, és hogy a Rákóczi-vagyon gyermekeinek nevén maradjon.

Zrínyi Ilona 1703-ban halt meg, koponyáját fia maradványaival együtt 1906. október 29-én Kassán, a Szent Erzsébet-székesegyházban helyezték végső nyugalomra.

Zrínyi Ilona (Fotó: Wikipedia.org)

Brunszvik Teréz – az első magyarországi óvodák megalapítója

A feljegyzések szerint 1824-ben Martonvásáron Brunszvik Teréz állította fel az első karácsonyfát Magyarországon. Majd rá négy évvel az ő nevéhez fűződik a krisztinavárosi ipariskola megszervezése.

Ezek mellett ő nyitotta meg az első óvodát – korabeli nevén: kisdedóvót – az Osztrák–Magyar Monarchiában Angyalkert néven, édesanyja budai házában, a mai Mikó utca és Attila út sarkán. Ezután egyesületet alapított az óvodák elterjesztésére, és további tizenegy óvodát indított útjára.

Haláláig ezen intézmények száma nyolcvanra nőtt.

Brunszvik Teréz (Fotó: Wikipedia.org)

Hugonnai Vilma – az első magyar orvosnő

Hugonnai Vilmának 1822-ben grófi címet adományozott Ferenc császár és király.

Alapismereteit otthon, majd a pesti Prebstel Mária leánynevelő intézet bentlakásos tanulójaként szerezte. Abban az időben erről a szintről egy nő sem léphetett tovább Magyarországon.

Hugonnai Vilmát elsősorban a természettudományok érdekelték, és később is ezek kötötték le a figyelmét. Már húszéves elmúlt, amikor arról értesült, hogy a Zürichi Egyetemre nők is beiratkozhatnak. Az egyetem hallgatója 1872-ben lett. Orvossá disszertációja megvédése után, 1879-ben avatták. Ezután az egyetem sebészeti klinikáján dolgozott.

Hazatérése után komoly problémákba ütközött, nem fogadták el a diplomáját, ezért szülésznői vizsgát tett, és ebben a munkakörben kezdett el dolgozni.

Hugonnai a nők számára is kedvező iskolareform mellett foglalt állást, és minden olyan szervezkedésben részt vett, amely a nők egyenjogúsítását tűzte ki céljául.

A mozgalmak célt értek el, 1895-ben királyi rendelet tette lehetővé, hogy itthon is egyetemi tanulmányokat folytathassanak nők is. Ekkor újra kérdte Zürichben szerzett oklevelének elfogadtatását, amit 1897. május 14-én elfogadtak, és Budapesten orvosdoktorrá avatták.


Hugonnai Vilma (Fotó: Wikipedia.org)

Steinschneider Lilly – az első magyar pilótanő

Ilka néven anyakönyvezték, de a világ Lillyként ismerte meg. A Budapesten 1910 nyarán megrendezett nemzetközi repülőverseny olyan nagy hatással volt rá, hogy elhatározta, pilóta lesz.

Bécsújhelyen végezte el a pilótatanfolyamot, a 4. számú pilótaigazolványt 1912. augusztus 15-én kapta meg.

Ezután különböző hazai és ausztriai repülőbemutatókon, versenyeken vett részt. A Magyar Aviatikai Szövetség 1912. augusztus 20-án a pesti rákosi repülőtéren nagyszabású repülőversenyt szervezett, a versenyen indulók nevei közt ott volt Steinschneider Lilly neve is. Gépe azonban nem érkezett meg a verseny idejéig, így a közönség által annyira várt első női pilóta bemutatkozó repülése elmaradt.

Első nyilvános felszállására végül 1912. október 6-án Nagyváradon került sor, ahol, 50-60 méteres magasságba emelkedett gépével. Földet érése után a mintegy kétezer fős publikum elragadtatva éljenezte, és vállon vitték a hangárokhoz.

Hosszú Katinka – a háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok úszónő

Hosszú Katinka, vagy becenevén az Iron Lady többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar úszónő. Az első olyan versenyző, aki egy időben tartotta a világcsúcsot mind az öt vegyesúszó számban.

Nem mellesleg ő volt a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés reklámarca. Jelenleg az egy évvel elhalasztott tokiói olimpiára és arra készül, hogy tovább gyarapítsa aranyérmei számát. Hajrá, Katinka!

Hosszú Katinka (Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor)

Keleti Ágnes – a százéves tornászlegenda, a legidősebb olimpiai bajnok

Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka.

A születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen újságírói kérdésre azt mondta, ez az évforduló pont ugyanolyan számára, mint amikor hatvanéves volt.

A tornászlegenda 100. születésnapjának alkalmából egész estés dokumentumfilm készült Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes címmel Oláh Katalin rendezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.

Korábbi cikkünkben azt is megmutattuk, hogy melyik volt az a gyakorlat, amiért maximum pontot kapott.

Keleti Ágnest 100. születésnapján többek közt felköszöntötte Orbán Viktor miniszterelnökÁder János köztársasági elnök, valamint Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke. Mindemellett a sajtó világszerte beszámolt a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról.

Keleti Ágnes 100. születésnapját ünnepli január 9-én. (Fotó:MTI/Kovács Tamás)

Karikó Katalin – aki a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszott

Karikó Katalin nevét az egész világ megismerte, miután a szabadalma alapján fejlesztették ki az egyik Covid–19 elleni oltást.

Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatója volt, majd 1978-ban az MTA ösztöndíjasaként került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba. 1985-ben azonban létszámcsökkentés miatt elküldték, ekkor döntöttek úgy férjével, hogy kislányukkal együtt az Egyesült Államokba költöznek, és ott folytatja pályáját.

Karikó Katalin jelenleg a BioNTech cég alelnöke.

Karikó Katalin biokémikus kapta meg először a Közmédia Év Embere Díjat. A hagyományteremtő céllal alapított díjat a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA minden év végén olyan embernek ítéli oda, aki szakmai pályafutásával és életútjával maradandó értéket hozott létre, nagy hatást gyakorolt az adott év eseményeire.


Karikó Katalin (Fotó: Wikipedia.org)

Müller Cecília – országos tiszti főorvos

Müller Cecília a koronavírus-járvány kezdetétől mindmáig napról napra tájékoztat bennünket a járvány helyzetéről. Napját kora reggel az operatív törzs ülésén kezdi, majd a déli órákban tájékoztatást ad a jelenlegi járványhelyzetről.

E mellett persze a védekezés egyik irányítja. Neki is köszönhetjük, például azt, hogy a tavalyi első hullámot Magyarország viszonylag kedvező járványügyi mutatókkal vészelte át, vagy azt, hogy jelenleg hazánkban az egyik legmagasabb a lakosságszám arányában az átoltottság Európában.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet által kiadott Egészségfejlesztés című folyóirat kiadásért felelős szerkesztőbizottságának tagja. 2009 óta a nagyvenyimi Nagyboldogasszony-plébánia világi lelkipásztori munkatársa.

Müller Cecília (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Az élvonalban harcoló ápolónőket, tudósokat és orvosokat is köszöntjük!

Nőnap alkalmából köszöntjük az összes ápolónőt is, akik a járvány elleni küzdelemben nagy szerepet vállaltak. Ezen a napon különös köszönettel tartozunk azoknak az ápolónőknek, orvosnőknek, és mindnekinek, akik a járványsúlytotta helyzetben az élvonalban harcolnak.

koronavirus-egeszsegugy-felszereles(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Köszöntjük azokat az édesanyákat, akik SMA-val küzdő gyermekükért nem adták fel a küzdelmet

Az SMA-val küzdő Zente, Levente, Noel és Zsombi már megkapta a Zlogensma gyógyszert, korábbi cikkünkben írtunk Lilikéről, aki még vár az egyetlen hosszú távon megoldást nyújtó gyógyszerre.

Lilit nőnap alkalmából egy jelképes tulipánnal köszöntjük fel: „Köszöntsük Lilikét nőnap alkalmából egy szál tulipánnal! Egy hatalmas jelképes tulipáncsokorral szeretnénk őt meglepni eme jeles nap alkalmából!” – írták szülei a Facebook-oldalukon.

A fentebb említett lányok, asszonyok mellett a nemzetközi nőnap alkalmából minden női olvasónkat köszöntjük!

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. június 25., Péntek

Perzselő aszfalt - így még nem látta az M7-est!

Hőkamerás felvételeket mutatunk az autópályáról.


2021. június 24., Csütörtök

Így hűsölnek állatkertjeink lakói

Rekkenő hőséget ígértek az időjósok a hétre egészen péntekig, ami nemcsak minket, embereket, hanem az állatokat is megviseli, ezért az állatkertek dolgozói mindent bevetnek, hogy védenceik könnyebben viseljék a kánikulát.


2021. június 22., Kedd

Banánfagyi, a nyár új slágere

Megmaradt néhány banán, de már bebarnult? Ki ne dobd! Inkább készíts hűsítő banánfagyit! Mutatjuk hogyan!


Jó tanácsok hőség idejére

Meddig tart a hőség, mire figyeljünk, és hogyan védekezzünk? Elmondjuk.


2021. június 21., Hétfő

Ételudvar nyílik a Szigligeti vár tövében

A Michelin-csillagos étteremtől az olasz pizzáig terjed majd a kínálat.


2021. június 20., Vasárnap

Kritikusan veszélyeztetett állatok érkeztek a Pécsi Állatkertbe

Két hím egyed élt eddig az állatkertben, hozzájuk érkezett még egy új csapat, akik szintén hímek.


Mutatjuk a nagy jégkrém lexikont!

A jégkrémek összetevői alapján a Magyar Élelmiszerkönyv hét csoportot különböztet meg.


2021. június 18., Péntek

Madame Tussauds nyílik Budapesten

2022-től a magyar fővárosban is találkozhat Madame Tussauds híres viaszfiguráival a nagyközönség.


A magyarok jó kapcsolatot ápolnak az apjukkal

Egy a közelmúltban végzett felmérés szerint a nők és a férfiak is ugyanolyan jó kapcsolatot ápolnak az apjukkal: a nők 64, a férfiak 61 százaléka naponta vagy majdnem minden nap beszél vele.


Magyarország jegyzi a világ leghosszabb szurkolói sál rekordját

A sálat egy kisüzemben gépekkel kötötték, a munka nyolc napig tartott, éjjel és nappal, szünet nélkül.


2021. június 16., Szerda

Valóban véd a napszemüveged?

Fehérváriné Szerencse Szilvia optikus és optometrista tanácsai, hogyan védheted meg a szemed a legkörültekintőbben.


Újabb csoda történt az SMA-s Zentével

A hároméves kisfiúért az egész ország összefogott, most egy csodálatos hírt osztott meg az anyukája. 


2021. június 15., Kedd

Megvan az év balatoni fagyija

2021-ben egy balatonmáriafürdői fagyizó remeke nyerte el a kitüntető címet.


2021. június 14., Hétfő

Egészség- és környezettudatosabbá tette a vásárlókat a járványhelyzet

Az emberek tudatosan keresik az egészséges és környezetbarát termékeket vásárlásaik során, és többségük ezen a jövőben sem változtatna.


2021. június 13., Vasárnap

Kitartóak és jól kezelik a változásokat a magyarok

Az OTP Bank egy kutatásban mérte fel, vajon mi segíti, vagy éppen hátráltatja a magyarok kitartását.


Sirály jósolta meg az Eb nyitómeccsének eredményét

Egyértelműen az olasz válogatottra tippelt, és nem is tévedett.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+