Érdekes - 2021. április 13., Kedd
#maszk #dizájner #technológia #ventilátor #átlátszó #hangszóró #járvány #koronavírus #COVID-19 #innováció

Fúj, szűr, világít, hangosbeszél

Fúj, szűr, világít, hangosbeszél

(A kép forrása: razer.com)

Többtucatnyi elektronikai gyártó repült rá a maszkok fejlesztésére, tömeggyártására. Van ventilátoros, átlátszó, világító, HEPA-szűrős, mikrofon/hangszórós, sőt ultramodern sci-fi-tojásfejes dizájnú változat is. A néha 50–90 ezer forintos darabok is igen kelendők. Van modell, amelyre – a borsos ára ellenére – egy-két hónapot is várni kell.

Kapitalizmusban élünk, így nem meglepő, hogy minden fontos igényből hatalmas üzlet kerekedik – igaz ez a maszkok fejlesztésére, gyártására, forgalmazására is. Ráadásul az innováció korunk egyik vezényszava, így nem pusztán több maszk árasztja el a piacot, vagy különleges anyagú és színű, mintájú produktumok, hanem sok más, részint digitális újdonság is.

Például a kütyüvilág, a startupok és a nagyobb technológiai cégek szintén „rárepültek” erre a nyilvánvalóan rakétasebességgel növekvő üzleti részszegmensre.

Mégiscsak sok milliárd potenciális vásárlóról van szó, s természetesen egy ember nem egy maszkot, vagy legalábbis nem egy kiegészítő szűrőbetétet használ el évente. Ráadásul, ha a pandémia le is cseng, a maszkviselés kötelezettsége, valamint terjeszkedő divatja is bizonyosan hosszú-hosszú ideig velünk marad. Az óriási kereslet pedig ezen terület extrém csodáinak szintén rengeteg lehetőséget, jelentős profitot ígér.

Nagy gyártók, csúcsdarabok

Ezért hát olyan nagyok is beszállnak az okosmaszküzletbe, mint a kínai Apple-ként is emlegetett Xiaomi vagy éppen a videójáték-kiegészítőket gyártó Razer (néhány különleges megoldás nevét, leírását, árát lásd külön). Nézzük először a minap prototípusból gyártásra érett Razer-terméket, a Project Hazelt, amelyet – kicsit talán megkésve – csak január elején mutattak be a Las Vegas-i CES innovációs, szórakoztatóelektronikai kiállításon.

(A kép forrása: razer.com)

Sőt ekkor még csak koncepcióként jelent meg; egy friss, március végi hír szerint azonban rövidesen bizonyosan tömegtermék lesz belőle. Sajnos azt, hogy mikor és mennyiért érkezhet ez a fura csúcsmaszk, még nem árulta el a szingapúri–amerikai, nálunk – a digitális játékok kedvelőit leszámítva – kevéssé ismert nemzetközi nagyvállalat.

Az azonban bizonyos, hogy 30-40 ezer forintnál nem lesz olcsóbb.

Természetesen egy N95-ös (FFP2-es) légzésvédős műanyag maszk a Hazel alapja is, csakhogy ez egy gamereknek (a számítógépes játékokkal sok időt töltőknek) fejlesztett termék. Mint egyre több modern, többször használatos, cserélhető szűrőbetétes maszk, úgy ez is átlátszó, hogy lássuk a szájmozgást. Ez különösen fontos a hallássérülteknek, akik a maszkos emberek szájáról ugyebár nem tudnak olvasni, vagy akár játék közben, ha a másik fején ott az elmaradhatatlan fejhallgató. De persze az ép hallásúak számára is nagyon lényeges az arckifejezések széles tárháza.

Viszont a Razernél csavartak egyet a dolgon: itt a sötétben is látszik a viselő szájmozgása, mert a szerkezet kevés fény esetére automatikusan aktiválódó belső LED-es világítást kapott. A cég VoiceAmp megoldása pedig mikrofonnal rögzíti, majd egy kis erősítő és hangszóró révén felerősíti a használó hangját, hogy a maszk mögül is jól lehessen hallani. Emlékezzünk csak Darth Vaderre…

Persze ilyen tudás mellett szó sincs eldobható eszközről: cserélhető és újratölthető korong szellőzőket használnak a légtisztításra.

De van egy további csavar: vezeték nélküli, UV-fénnyel fertőtlenítő belsővel ellátott gyorstöltő doboz is jár a csodamaszkhoz, amelyet elég estére belehelyezni, s reggelre feltöltődik, menetkész lesz.

Van olyan produktum is, amely elem nélkül, elektrosztatikus anyaga révén szűr, s több gyártó épít be FFP2-es, FFP3-as szűrőkkel ellátott szellőzőventilátort vagy éppen mikrofont.

(A kép forrása: xiaomi-mi.com)

Egy-egy ventilátoros maszk – például Xiaomi modell – pedig nálunk is elérhető, több hazai webáruház kínálatában megtalálható, jellemzően 10-12 ezer forintos áron. A Xiaomi Purely persze mini-Darth Vader-es kinézetet kölcsönöz a használójának – különösen feketében, hiszen akkor jobban látszik a kék visszajelző a kidudorodó elektromotoros szellőztetőegységen.

Ám a kínai megoldás kis ventilátora nemcsak nyolc órát bír egyhuzamban, de három fokozatban állítható is a légbefújás intenzitása. Ugyan hangos egy kicsit, de állítólag nem rázkódik tőle az arcunk, és sokkalta jobban kapunk levegőt a kis elektromos segítség miatt.

Sok a startup, drágák a kütyük

Szétnézve a kínálatban, mindkét nagy innovációs pénzgyűjtő platform, a Kickstarter és az Indiegogo is tucatszám ontja magából a különlegesebbnél különlegesebb okosmaszkokat. Táblázatunkban 30–50, sőt 90 ezer forintos darabok is szerepelnek. Ha pedig azt gondolnánk, hogy ennyit nem adnak egy-egy maszkért, nagyot tévedünk.

A drága, nem meglepően olasz–spanyol fejlesztésű Cliuból jelenleg éppen egyet sem rendelhetünk, mert az előrendelésben – ahogy az ilyen oldalakon szokásos – mindet eladták, több mint 4100 darabot.

(A kép forrása: innovativ.io)

A fejlesztésre és a gyártásra nem kevesebb mint 267 millió forintnak megfelelő eurót kalapoztak össze a kis milánói csapat tagjai az előrendelések felvételével.

Ez egy kis cégnél érthető, de azért fura, hogy a bő négyezer vevő ennyire padlóra küldte a gyártási kapacitást.

Bár az igaz, hogy a weboldalukon május 5-re ígérik a következő adag szállítmányt, de ott már jóval drágább a készülék:

az alapváltozat közel 100, az elektronikával szerelt Pro példány pedig 250 euró, szemben az Indiegogo-kampány ezek szerint bevezető, 50 és 130 euró körüli árával.

Igen, ilyen a kereslet-kínálat vezérelte gazdaság: a növekvő igény, valamint a kialakult áruhiány áremelkedést és persze több profitot eredményez.

Az online tesztek tanúsága szerint az egyik legkülönlegesebb, legmerészebb fejlesztés úgy néz ki, mintha a viselője egy 70-es évekbeli retró sci-fi-filmből lépett volna elő.

(A kép forrása: edm.com)

A dizájncsoda neve Blanc. Egy fehér, fej méretű, hosszában szétnyitható tojást képzeljünk el, felül, a szemnél fekete, pontosabban sötétített, átlátszó műanyag csíkkal. A belsejét tekintve egy búvárszemüveg-szerű üreg és persze a maszk tárul fel. Ilyen extravagáns viseletben persze csak a legőrültebb divatozók járnak majd, akik nyilván a kérhető dizájnelemekkel egyedivé is teszik a „tojásfejüket”…

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. május 10., Hétfő

Az epilepsziások is kaphatnak oltást

Magyarországon mintegy 150 ezer epilepsziás beteg él, ezért sokakban felmerült, hogy részükre is adható-e vakcina.


Mit kell tenni, ha agresszív varjak támadnak ránk?

Ebben az időszakban könnyen lecsaphatnak ránk a varjak.


A 21. század leghűvösebb áprilisa volt az idei

Az idei április elég „szeszélyes”, szélsőséges volt.


2021. május 09., Vasárnap

Ikonikus vonatokat mutat be a MÁV új Youtube-sorozata

Az első rész főszereplője a magyar vasúttörténet egyik legkultikusabb vontatója.


2021. május 08., Szombat

Nem lesz kötelező bicikliúton tekerni?

Eltörölhetik a bicikliutak kötelező használatát, ugyanis a gyakorlott kerékpárosok több helyen nagyobb veszélyben érzik magukat a keskeny, rossz minőségű kerékpárutakon, mint az autóúton haladva.


Virágzik a Badacsony egyetlen orchideafaja

Magyarország 71 orchideafaja közül ez a legkisebb.


2021. május 06., Csütörtök

Már kapható a friss hazai fóliás szamóca

A magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz.


2021. május 05., Szerda

Javult a csomagszállítók és a webáruházak megítélése

A legrosszabb ügyintézési élményeket 2021-ben a válaszok alapján a mobil-, internet- és kábeltévé-szolgáltatók nyújtották, a pénzügyi szektor stabilan tartotta második helyét.


Jöhet a magyar drón forradalom?

Létrejött a Magyarországi Drón Koalíció. 2021. május 4-én írták alá az alapító okiratot.


2021. május 04., Kedd

A demencia kockázatát is növeli a kevés alvás 50-60 éves korban

-A kutatásban 7959 brit egészségi állapotát követték 1985-től kezdve.


2021. május 03., Hétfő

Őrizd meg az egészséged!

Újabb tájékoztató anyagokat készít a Vöröskereszt és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.


2021. május 02., Vasárnap

Ritkán látott képekkel emlékezünk híres magyar édesanyákra

Az anyák napja világszerte ünnepelt nap, melyen az anyaságról emlékezünk meg.


2021. május 01., Szombat

Tippek és pontszerzési lehetőségek azoknak, akiknek a matekérettségi a mumus

Mit érdemes átnéznie annak, aki úgy érzi, a matek nem az erőssége? Hogyan lehet a legkönnyebben pontokat szerezni a vizsgán?


Ha ilyen kullancsot lát, jelezze az Ökológiai Kutatóközpontnak

Számos veszélyes kórokozót terjeszt, többek között a Krími-Kongói vérzéses láz vírusát is.


2021. április 30., Péntek

Bensőséges a magyarok kapcsolata az édesanyjukkal

Egy felmérés szerint a magyarok túlnyomó többsége minden nap, vagy majdnem minden nap beszél az anyukájával.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+