Érdekes - 2021. április 13., Kedd
#maszk #dizájner #technológia #ventilátor #átlátszó #hangszóró #járvány #koronavírus #COVID-19 #innováció

Fúj, szűr, világít, hangosbeszél

Fúj, szűr, világít, hangosbeszél

(A kép forrása: razer.com)

Többtucatnyi elektronikai gyártó repült rá a maszkok fejlesztésére, tömeggyártására. Van ventilátoros, átlátszó, világító, HEPA-szűrős, mikrofon/hangszórós, sőt ultramodern sci-fi-tojásfejes dizájnú változat is. A néha 50–90 ezer forintos darabok is igen kelendők. Van modell, amelyre – a borsos ára ellenére – egy-két hónapot is várni kell.

Kapitalizmusban élünk, így nem meglepő, hogy minden fontos igényből hatalmas üzlet kerekedik – igaz ez a maszkok fejlesztésére, gyártására, forgalmazására is. Ráadásul az innováció korunk egyik vezényszava, így nem pusztán több maszk árasztja el a piacot, vagy különleges anyagú és színű, mintájú produktumok, hanem sok más, részint digitális újdonság is.

Például a kütyüvilág, a startupok és a nagyobb technológiai cégek szintén „rárepültek” erre a nyilvánvalóan rakétasebességgel növekvő üzleti részszegmensre.

Mégiscsak sok milliárd potenciális vásárlóról van szó, s természetesen egy ember nem egy maszkot, vagy legalábbis nem egy kiegészítő szűrőbetétet használ el évente. Ráadásul, ha a pandémia le is cseng, a maszkviselés kötelezettsége, valamint terjeszkedő divatja is bizonyosan hosszú-hosszú ideig velünk marad. Az óriási kereslet pedig ezen terület extrém csodáinak szintén rengeteg lehetőséget, jelentős profitot ígér.

Nagy gyártók, csúcsdarabok

Ezért hát olyan nagyok is beszállnak az okosmaszküzletbe, mint a kínai Apple-ként is emlegetett Xiaomi vagy éppen a videójáték-kiegészítőket gyártó Razer (néhány különleges megoldás nevét, leírását, árát lásd külön). Nézzük először a minap prototípusból gyártásra érett Razer-terméket, a Project Hazelt, amelyet – kicsit talán megkésve – csak január elején mutattak be a Las Vegas-i CES innovációs, szórakoztatóelektronikai kiállításon.

(A kép forrása: razer.com)

Sőt ekkor még csak koncepcióként jelent meg; egy friss, március végi hír szerint azonban rövidesen bizonyosan tömegtermék lesz belőle. Sajnos azt, hogy mikor és mennyiért érkezhet ez a fura csúcsmaszk, még nem árulta el a szingapúri–amerikai, nálunk – a digitális játékok kedvelőit leszámítva – kevéssé ismert nemzetközi nagyvállalat.

Az azonban bizonyos, hogy 30-40 ezer forintnál nem lesz olcsóbb.

Természetesen egy N95-ös (FFP2-es) légzésvédős műanyag maszk a Hazel alapja is, csakhogy ez egy gamereknek (a számítógépes játékokkal sok időt töltőknek) fejlesztett termék. Mint egyre több modern, többször használatos, cserélhető szűrőbetétes maszk, úgy ez is átlátszó, hogy lássuk a szájmozgást. Ez különösen fontos a hallássérülteknek, akik a maszkos emberek szájáról ugyebár nem tudnak olvasni, vagy akár játék közben, ha a másik fején ott az elmaradhatatlan fejhallgató. De persze az ép hallásúak számára is nagyon lényeges az arckifejezések széles tárháza.

Viszont a Razernél csavartak egyet a dolgon: itt a sötétben is látszik a viselő szájmozgása, mert a szerkezet kevés fény esetére automatikusan aktiválódó belső LED-es világítást kapott. A cég VoiceAmp megoldása pedig mikrofonnal rögzíti, majd egy kis erősítő és hangszóró révén felerősíti a használó hangját, hogy a maszk mögül is jól lehessen hallani. Emlékezzünk csak Darth Vaderre…

Persze ilyen tudás mellett szó sincs eldobható eszközről: cserélhető és újratölthető korong szellőzőket használnak a légtisztításra.

De van egy további csavar: vezeték nélküli, UV-fénnyel fertőtlenítő belsővel ellátott gyorstöltő doboz is jár a csodamaszkhoz, amelyet elég estére belehelyezni, s reggelre feltöltődik, menetkész lesz.

Van olyan produktum is, amely elem nélkül, elektrosztatikus anyaga révén szűr, s több gyártó épít be FFP2-es, FFP3-as szűrőkkel ellátott szellőzőventilátort vagy éppen mikrofont.

(A kép forrása: xiaomi-mi.com)

Egy-egy ventilátoros maszk – például Xiaomi modell – pedig nálunk is elérhető, több hazai webáruház kínálatában megtalálható, jellemzően 10-12 ezer forintos áron. A Xiaomi Purely persze mini-Darth Vader-es kinézetet kölcsönöz a használójának – különösen feketében, hiszen akkor jobban látszik a kék visszajelző a kidudorodó elektromotoros szellőztetőegységen.

Ám a kínai megoldás kis ventilátora nemcsak nyolc órát bír egyhuzamban, de három fokozatban állítható is a légbefújás intenzitása. Ugyan hangos egy kicsit, de állítólag nem rázkódik tőle az arcunk, és sokkalta jobban kapunk levegőt a kis elektromos segítség miatt.

Sok a startup, drágák a kütyük

Szétnézve a kínálatban, mindkét nagy innovációs pénzgyűjtő platform, a Kickstarter és az Indiegogo is tucatszám ontja magából a különlegesebbnél különlegesebb okosmaszkokat. Táblázatunkban 30–50, sőt 90 ezer forintos darabok is szerepelnek. Ha pedig azt gondolnánk, hogy ennyit nem adnak egy-egy maszkért, nagyot tévedünk.

A drága, nem meglepően olasz–spanyol fejlesztésű Cliuból jelenleg éppen egyet sem rendelhetünk, mert az előrendelésben – ahogy az ilyen oldalakon szokásos – mindet eladták, több mint 4100 darabot.

(A kép forrása: innovativ.io)

A fejlesztésre és a gyártásra nem kevesebb mint 267 millió forintnak megfelelő eurót kalapoztak össze a kis milánói csapat tagjai az előrendelések felvételével.

Ez egy kis cégnél érthető, de azért fura, hogy a bő négyezer vevő ennyire padlóra küldte a gyártási kapacitást.

Bár az igaz, hogy a weboldalukon május 5-re ígérik a következő adag szállítmányt, de ott már jóval drágább a készülék:

az alapváltozat közel 100, az elektronikával szerelt Pro példány pedig 250 euró, szemben az Indiegogo-kampány ezek szerint bevezető, 50 és 130 euró körüli árával.

Igen, ilyen a kereslet-kínálat vezérelte gazdaság: a növekvő igény, valamint a kialakult áruhiány áremelkedést és persze több profitot eredményez.

Az online tesztek tanúsága szerint az egyik legkülönlegesebb, legmerészebb fejlesztés úgy néz ki, mintha a viselője egy 70-es évekbeli retró sci-fi-filmből lépett volna elő.

(A kép forrása: edm.com)

A dizájncsoda neve Blanc. Egy fehér, fej méretű, hosszában szétnyitható tojást képzeljünk el, felül, a szemnél fekete, pontosabban sötétített, átlátszó műanyag csíkkal. A belsejét tekintve egy búvárszemüveg-szerű üreg és persze a maszk tárul fel. Ilyen extravagáns viseletben persze csak a legőrültebb divatozók járnak majd, akik nyilván a kérhető dizájnelemekkel egyedivé is teszik a „tojásfejüket”…

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. június 26., Vasárnap

Repülőtéren, slamasztikában

Hosszú sorok, késések és járattörlések az európai repülőtereken – ezt tegyük, ha velünk is megtörténik.


Megvan a Balaton fagyija!

A Balaton fagyiját 9. alkalommal választották meg.


2022. június 25., Szombat

A sok ülés a szív ellensége

A sok ülés növeli a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport által publikált globális tanulmány.


2022. június 23., Csütörtök

Idén is igényelhető a „Ne hagyj az autóban!” matrica

Végre egy könnyen elérhető lehetőség, hogy kiváltsuk a törülköző széfeket.


2022. június 20., Hétfő

A levendulát ünneplik Tihanyban

A tizenhat napos programsorozat főszereplője az illatos lila virág, amiből akár még sört is főzhetnek. Fedezd fel a titkokat, és szedj egy csokor levendulát!


2022. június 19., Vasárnap

Berregnek a nagy szarvasbogarak

Magyarország és Európa legnagyobb termetű bogárfaja a nagy szarvasbogár, melynek hímje akár 10 centiméterre is megnőhet.


Mindenki kedvenc macskája már 44 éve imádja a lasagnét és utálja a hétfőket

Ma 44 éves Garfield, mindenki kedvenc narancssárga, fekete csíkos, cirmos macskája.


2022. június 18., Szombat

Tudtad, hol van Magyarország közepe?

Nem is ott van, ahol először gondolták.


Az apákat ünnepeljük június harmadik hétvégéjén

A gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával való viszony.


2022. június 17., Péntek

Ettél ma már zöldséget vagy gyümölcsöt?

Ha nem, mindenképp pótold ezt a hiányosságot!


2022. június 16., Csütörtök

Idén is megválasztják a Balaton fagyiját

Kilenc cukrászda pályázott a megtisztelő címre.


Ha éjszaka felnéz az égre, olyat láthat, amit 1100 éve senki

Péntekre virradó éjszaka már láthatóvá válik a bolygóvonatnak is nevezett ritka jelenség, vagyis a Naprendszer planétáinak egymás mellé rendeződése.


2022. június 15., Szerda

Jelentősen nőtt a kerékpárral közlekedők száma

Tavaly Magyarországon körülbelül 270 ezer kerékpárt értékesítettek.


2022. június 12., Vasárnap

Jó úton haladunk a közlekedés zöldítésében

Két év alatt két és félszeresére nőtt a hazai zöld rendszámos autók száma.


Tényleg eljöhet a négynapos munkahét ideje?

Egyre több helyen kísérleteznek ezzel, az eredmények biztatóak.

#Nagykanizsa

A Sakkpalota várja a gyerekeket!

A Sakkpalota várja a gyerekeket!

2022. június 27. - Kanizsa

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

2022. június 23. - Sport

„Életünk meccse volt”

„Életünk meccse volt”

2022. június 23. - Sport

Drón segített a férfi felkutatásában

Drón segített a férfi felkutatásában

2022. június 22. - Kék hírek

Családi nap Miklósfán

Családi nap Miklósfán

2022. június 21. - Kanizsa

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

2022. június 21. - Kanizsa

Nem felejtünk...

Nem felejtünk...

2022. június 19. - Kanizsa

+