Érdekes - 2021. április 13., Kedd
#maszk #dizájner #technológia #ventilátor #átlátszó #hangszóró #járvány #koronavírus #COVID-19 #innováció

Fúj, szűr, világít, hangosbeszél

Fúj, szűr, világít, hangosbeszél

(A kép forrása: razer.com)

Többtucatnyi elektronikai gyártó repült rá a maszkok fejlesztésére, tömeggyártására. Van ventilátoros, átlátszó, világító, HEPA-szűrős, mikrofon/hangszórós, sőt ultramodern sci-fi-tojásfejes dizájnú változat is. A néha 50–90 ezer forintos darabok is igen kelendők. Van modell, amelyre – a borsos ára ellenére – egy-két hónapot is várni kell.

Kapitalizmusban élünk, így nem meglepő, hogy minden fontos igényből hatalmas üzlet kerekedik – igaz ez a maszkok fejlesztésére, gyártására, forgalmazására is. Ráadásul az innováció korunk egyik vezényszava, így nem pusztán több maszk árasztja el a piacot, vagy különleges anyagú és színű, mintájú produktumok, hanem sok más, részint digitális újdonság is.

Például a kütyüvilág, a startupok és a nagyobb technológiai cégek szintén „rárepültek” erre a nyilvánvalóan rakétasebességgel növekvő üzleti részszegmensre.

Mégiscsak sok milliárd potenciális vásárlóról van szó, s természetesen egy ember nem egy maszkot, vagy legalábbis nem egy kiegészítő szűrőbetétet használ el évente. Ráadásul, ha a pandémia le is cseng, a maszkviselés kötelezettsége, valamint terjeszkedő divatja is bizonyosan hosszú-hosszú ideig velünk marad. Az óriási kereslet pedig ezen terület extrém csodáinak szintén rengeteg lehetőséget, jelentős profitot ígér.

Nagy gyártók, csúcsdarabok

Ezért hát olyan nagyok is beszállnak az okosmaszküzletbe, mint a kínai Apple-ként is emlegetett Xiaomi vagy éppen a videójáték-kiegészítőket gyártó Razer (néhány különleges megoldás nevét, leírását, árát lásd külön). Nézzük először a minap prototípusból gyártásra érett Razer-terméket, a Project Hazelt, amelyet – kicsit talán megkésve – csak január elején mutattak be a Las Vegas-i CES innovációs, szórakoztatóelektronikai kiállításon.

(A kép forrása: razer.com)

Sőt ekkor még csak koncepcióként jelent meg; egy friss, március végi hír szerint azonban rövidesen bizonyosan tömegtermék lesz belőle. Sajnos azt, hogy mikor és mennyiért érkezhet ez a fura csúcsmaszk, még nem árulta el a szingapúri–amerikai, nálunk – a digitális játékok kedvelőit leszámítva – kevéssé ismert nemzetközi nagyvállalat.

Az azonban bizonyos, hogy 30-40 ezer forintnál nem lesz olcsóbb.

Természetesen egy N95-ös (FFP2-es) légzésvédős műanyag maszk a Hazel alapja is, csakhogy ez egy gamereknek (a számítógépes játékokkal sok időt töltőknek) fejlesztett termék. Mint egyre több modern, többször használatos, cserélhető szűrőbetétes maszk, úgy ez is átlátszó, hogy lássuk a szájmozgást. Ez különösen fontos a hallássérülteknek, akik a maszkos emberek szájáról ugyebár nem tudnak olvasni, vagy akár játék közben, ha a másik fején ott az elmaradhatatlan fejhallgató. De persze az ép hallásúak számára is nagyon lényeges az arckifejezések széles tárháza.

Viszont a Razernél csavartak egyet a dolgon: itt a sötétben is látszik a viselő szájmozgása, mert a szerkezet kevés fény esetére automatikusan aktiválódó belső LED-es világítást kapott. A cég VoiceAmp megoldása pedig mikrofonnal rögzíti, majd egy kis erősítő és hangszóró révén felerősíti a használó hangját, hogy a maszk mögül is jól lehessen hallani. Emlékezzünk csak Darth Vaderre…

Persze ilyen tudás mellett szó sincs eldobható eszközről: cserélhető és újratölthető korong szellőzőket használnak a légtisztításra.

De van egy további csavar: vezeték nélküli, UV-fénnyel fertőtlenítő belsővel ellátott gyorstöltő doboz is jár a csodamaszkhoz, amelyet elég estére belehelyezni, s reggelre feltöltődik, menetkész lesz.

Van olyan produktum is, amely elem nélkül, elektrosztatikus anyaga révén szűr, s több gyártó épít be FFP2-es, FFP3-as szűrőkkel ellátott szellőzőventilátort vagy éppen mikrofont.

(A kép forrása: xiaomi-mi.com)

Egy-egy ventilátoros maszk – például Xiaomi modell – pedig nálunk is elérhető, több hazai webáruház kínálatában megtalálható, jellemzően 10-12 ezer forintos áron. A Xiaomi Purely persze mini-Darth Vader-es kinézetet kölcsönöz a használójának – különösen feketében, hiszen akkor jobban látszik a kék visszajelző a kidudorodó elektromotoros szellőztetőegységen.

Ám a kínai megoldás kis ventilátora nemcsak nyolc órát bír egyhuzamban, de három fokozatban állítható is a légbefújás intenzitása. Ugyan hangos egy kicsit, de állítólag nem rázkódik tőle az arcunk, és sokkalta jobban kapunk levegőt a kis elektromos segítség miatt.

Sok a startup, drágák a kütyük

Szétnézve a kínálatban, mindkét nagy innovációs pénzgyűjtő platform, a Kickstarter és az Indiegogo is tucatszám ontja magából a különlegesebbnél különlegesebb okosmaszkokat. Táblázatunkban 30–50, sőt 90 ezer forintos darabok is szerepelnek. Ha pedig azt gondolnánk, hogy ennyit nem adnak egy-egy maszkért, nagyot tévedünk.

A drága, nem meglepően olasz–spanyol fejlesztésű Cliuból jelenleg éppen egyet sem rendelhetünk, mert az előrendelésben – ahogy az ilyen oldalakon szokásos – mindet eladták, több mint 4100 darabot.

(A kép forrása: innovativ.io)

A fejlesztésre és a gyártásra nem kevesebb mint 267 millió forintnak megfelelő eurót kalapoztak össze a kis milánói csapat tagjai az előrendelések felvételével.

Ez egy kis cégnél érthető, de azért fura, hogy a bő négyezer vevő ennyire padlóra küldte a gyártási kapacitást.

Bár az igaz, hogy a weboldalukon május 5-re ígérik a következő adag szállítmányt, de ott már jóval drágább a készülék:

az alapváltozat közel 100, az elektronikával szerelt Pro példány pedig 250 euró, szemben az Indiegogo-kampány ezek szerint bevezető, 50 és 130 euró körüli árával.

Igen, ilyen a kereslet-kínálat vezérelte gazdaság: a növekvő igény, valamint a kialakult áruhiány áremelkedést és persze több profitot eredményez.

Az online tesztek tanúsága szerint az egyik legkülönlegesebb, legmerészebb fejlesztés úgy néz ki, mintha a viselője egy 70-es évekbeli retró sci-fi-filmből lépett volna elő.

(A kép forrása: edm.com)

A dizájncsoda neve Blanc. Egy fehér, fej méretű, hosszában szétnyitható tojást képzeljünk el, felül, a szemnél fekete, pontosabban sötétített, átlátszó műanyag csíkkal. A belsejét tekintve egy búvárszemüveg-szerű üreg és persze a maszk tárul fel. Ilyen extravagáns viseletben persze csak a legőrültebb divatozók járnak majd, akik nyilván a kérhető dizájnelemekkel egyedivé is teszik a „tojásfejüket”…

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. október 16., Szombat

8 őszi csemege, ami segít leküzdeni a fertőzéseket

Ezekkel felturbózhatod az immunrendszeredet!


Soha nem túráztak egyszerre ennyien az Országos Kékkörön

3240 túrázó rótta egyszerre az Országos Kékkör jelzett turistaútvonalát.


2021. október 15., Péntek

1217,5 kilós Európa legnagyobb óriástökje

Az óriástök a szeptember végén megrendezett 10. Óriástökfesztiválon megkapta a világ legnagyobb tökje címet is.


Ne hagyja magát megtéveszteni!

Minden, amit a kuponokról és a leárazásokról tudni kell.


2021. október 14., Csütörtök

Jönnek a téli hónapok, ne felejtsük el autónkat felkészíteni

A gumicserén felül érdemes az autó többi részét is felülvizsgáltatni.


2021. október 13., Szerda

Amit mindig is tudni akartunk a teák színes világáról

Ahogy a kurzus leírásában is jelezték, a cél az, hogy a jelentkezők az összes teafajtát áttekinthessék, éppen ezért a szervezők a japán zöldeket és az indiai fekete teákat is elhelyezték a palettán.


2021. október 11., Hétfő

A méhészek jelentik a sikeres mezőgazdaság kulcsát

Európában a növényfajok 84 százaléka és az élelmiszer-termelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhek általi beporzástól.


Mesterséges intelligencia is segíthet a melanóma korai felismerésében

Mesterséges intelligenciát használó eszköz készül a melanóma korai felismerésére az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársainak közreműködésével.


2021. október 09., Szombat

Nem fut a gépén a Windows 11? Ezzel nincs egyedül

A Microsoft a probléma által érintettek számára megerősítette, hogy ez egy ismert probléma, és hogy a vállalat aktívan vizsgálja az ügyet, dolgozik annak elhárításán.


2021. október 08., Péntek

A szürettel még nincs vége a munkának a kertben!

Még bőven akad tennivaló a szakértő szerint.


A magyar autósok lassan visszatérnek a járvány előtti szokásaikhoz

Az európai vásárlók körében végzett kutatás szerint a kávé az egyik fő indoka a megállásnak a töltőállomásokon.


2021. október 07., Csütörtök

Közeleg a tél - így készítsük fel a kutyaházat a fagyos időkre

A kinti kutyák jól bírják ugyan a hideget, mégis hálásak lesznek, ha néhány egyszerű trükkel komfortosabbá tesszük a fagyos hónapokat.


2021. október 06., Szerda

Ez a halloweeni díszkivilágítás elvisz a Mátrixba

Jön a Matrix negyedik része, és a rajongók egyre nagyobb elánnal készülnek a kultikus filmes univerzum visszatérésére. Már van Halloweenre készített profi díszkivilágítás is, ami igencsak profin sikerült.


Hétmilliónál is több madarat figyeltek meg a hétvégén

Idén is október első hétvégéjén tartották az Európai Madármegfigyelő Napokat.


2021. október 05., Kedd

A bálák között játszani életveszélyes!

Balesetveszélyes a bálák között ugrálni, a fólia megsérülése miatt pedig rengeteg takarmány mehet tönkre.


Sörös dobozból és papírból is hiány van a beszerzők szerint

Elmaradt a korábbi szeptemberi átlagoktól a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) beszerzésimenedzser-indexe (BMI), de még így is optimizmus lengi körül a gazdaságot.


A WHO a Szputnyik V dokumentációjával volt elégedetlen

Nem magával a Szputnyik V vakcinával, hanem az oltóanyag dokumentációjával szemben voltak kifogásai az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) — jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter hétfőn.

#Nagykanizsa

A baloldalon paktumot kötöttek

A baloldalon paktumot kötöttek

2021. október 16. - Kanizsa

Eltűnés miatt keresik Oláh Katrint

Eltűnés miatt keresik Oláh Katrint

2021. október 14. - Kék hírek

Letörte a vasúti félsorompót, majd távozott

Letörte a vasúti félsorompót, majd távozott

2021. október 10. - Kék hírek

Figyelmetlen volt, nekitolatott

Figyelmetlen volt, nekitolatott

2021. október 07. - Kék hírek

Kanizsai tűzoltók is futottak Szentendrén

Kanizsai tűzoltók is futottak Szentendrén

2021. október 07. - Kék hírek

Tisztelet a Bátraknak! Tisztelet Aradnak!

Tisztelet a Bátraknak! Tisztelet Aradnak!

2021. október 06. - Kanizsa

Indul a Kanizsai Polgári Szalon!

Indul a Kanizsai Polgári Szalon!

2021. október 05. - Kanizsa

+