Érdekes - 2021. április 21., Szerda
#felelős állattartás #háziállatok #kutya #macska #karantén #betegség #életmód #járvány

Karanténbetegségek jelentkezhetnek háziállatainkon

Karanténbetegségek jelentkezhetnek háziállatainkon

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Macskáknál húgyhólyagbetegség, míg kutyáknál a mozgásszervi megbetegedések száma emelkedett a járvány elmúlt egy éve alatt. Erről Balázs László mentőkutyás világbajnok, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke, Dr. Varga József állatorvos, Pintér Attila önkéntes állatvédő és Varga Adrienn állatvédő, közgazdász beszélgettek a Duna Televízió Ridikül című műsorában.

Macskáknál húgyhólyagbetegség, míg kutyáknál a mozgásszervi megbetegedések száma emelkedett a járvány elmúlt egy éve alatt, derült ki a Duna Televízió Ridikül című műsorában. A meghívott vendégek – Balázs László mentőkutyás világbajnok, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke, Dr. Varga József állatorvos, Pintér Attila önkéntes állatvédő és Varga Adrienn ál: legtöbbször latvédő, közgazdász – a háziállatok karantén ideje alatt megváltozott életéről beszélgettek.

Az úgynevezett karanténbetegségek kapcsán Dr. Varga József állatorvos elmondta, hogy megszaporodott az elmúlt egy évben húgyhólyagbetegséggel diagnosztizált cicák száma, míg a kutyák esetében a túlterhelés okozta mozgásszervi betegségek kerültek túlsúlyba.

Cicák esetében ez a szerv reagál legrosszabbul a stresszre, míg kutyusoknál a túl gyakori sétáltatásra vezethető vissza a betegség forrása. Fontos, hogy kutyusainkat fokozatosan szoktassuk hozzá a terheléshez, ne akarja az egész család egész nap sétáltatni őt” – hangsúlyozta az állatorvos a Ridikül hétfői adásában.

A pandémia alatt megnőtt az örökbefogadási kedv is, ám ennek sajnos negatív következményei is lehetnek. Dr. Varga József kiemelte: az állat a most állandóan otthon lévő gazdihoz szokik hozzá, aki, ha a járvány után ismét rendszeresen munkába jár majd, kénytelen lesz otthon hagyni négylábú kedvencét. Előfordulhat, hogy erre az állat nem jól reagál, ezért javasolt már most hozzászoktatni őket a hosszabb ideig tartó távollétünkre. Ezt a véleményt Pintér Attila önkéntes állatvédő is osztotta, hangsúlyozva: egyedüllétre kell tanítani háziállatainkat. „A márciusi fellángolásnak ősszel meg lett a böjtje” – tette hozzá Varga Adrienn állatvédő, kiemelve: sajnos több állat is visszakerült hozzájuk a menhelyre, mert nem viselték jól az egyedüllétet.

A negatívumok egy másik területen is megmutatkoztak, ami pedig a kutató-mentők munkáját érinti.

Szinte naponta riasztanak minket: legtöbbször eltűnt kisgyereket, eltévedt idős embert, erdőben rekedt kirándulót kell megkeresnünk. Sokkal többen indulnak el ugyanis kirándulni, olyanok is, akik nem igazán tapasztaltak e téren, és nincsenek felkészülve a túrázásra” – mondta Balázs László mentőkutyás világbajnok, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke, aki elhozta magával a 11 éves mentőkutyát, Symbát is, aki a világ nyolc legokosabb kutyáinak egyike.

Érdemes minden hétköznap délután 17.05-től a Duna Televízióval tartani, hiszen a Ridikül, immár a nyolcadik éve értékes emberekkel, érdekes témákkal és heti nyereményjátékkal várja nézőit. Dióssy Klári beszélgető műsorában nem csak ismert vagy elismert vendégek mondják el véleményüket, hanem a nézők ajánlásai alapján számos meghívott mesélheti el személyes történetét. Szó esik kultúráról, egészségről, családról, sportteljesítményekről, a világban elért rangos eredményekről. A Duna Televízión hétköznap délutánonként jelentkező műsor nőkhöz és férfiakhoz egyaránt szól. Érdekes témák, értékes emberek. Ridikül, minden ami belefér!

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. július 02., Szombat

A kánikula ellenére még nem dőlt meg a tavaly nyári áramfogyasztási rekord

Rekord fogyasztási értékeket általában a kora esti órákban tapasztal a szolgáltató, amikor az irodaházak, bevásárlóközpontok mellett az otthoni, háztartási méretű klímaberendezések is működnek.


2022. június 29., Szerda

Visszatérhet főszerepéhez Johnny Depp

A pletykák szerint a bajba keveredett színész több mint 300 millió dollárért térhet vissza A Karib-tenger kalózaiba, miután 2018-ban az exfelesége, Amber Heard által felhozott bántalmazási vádak miatt kirúgták a film színészgárdájából.


A legfontosabb tanácsok az M7-esen történő autózáshoz

A közútkezelő mondja el, mire kell figyelni a pályán.


Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

A félmillió látogatószám alatti kategóriában negyvenöt állatkert közül szerezte meg az elsőséget a Nyíregyházi Állatpark.


2022. június 28., Kedd

Miért kell kánikulában egy kicsi só az ivóvízbe?

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként.


2022. június 26., Vasárnap

Repülőtéren, slamasztikában

Hosszú sorok, késések és járattörlések az európai repülőtereken – ezt tegyük, ha velünk is megtörténik.


Megvan a Balaton fagyija!

A Balaton fagyiját 9. alkalommal választották meg.


2022. június 25., Szombat

A sok ülés a szív ellensége

A sok ülés növeli a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport által publikált globális tanulmány.


2022. június 23., Csütörtök

Idén is igényelhető a „Ne hagyj az autóban!” matrica

Végre egy könnyen elérhető lehetőség, hogy kiváltsuk a törülköző széfeket.


2022. június 20., Hétfő

A levendulát ünneplik Tihanyban

A tizenhat napos programsorozat főszereplője az illatos lila virág, amiből akár még sört is főzhetnek. Fedezd fel a titkokat, és szedj egy csokor levendulát!


2022. június 19., Vasárnap

Berregnek a nagy szarvasbogarak

Magyarország és Európa legnagyobb termetű bogárfaja a nagy szarvasbogár, melynek hímje akár 10 centiméterre is megnőhet.


Mindenki kedvenc macskája már 44 éve imádja a lasagnét és utálja a hétfőket

Ma 44 éves Garfield, mindenki kedvenc narancssárga, fekete csíkos, cirmos macskája.


2022. június 18., Szombat

Tudtad, hol van Magyarország közepe?

Nem is ott van, ahol először gondolták.


Az apákat ünnepeljük június harmadik hétvégéjén

A gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával való viszony.


2022. június 17., Péntek

Ettél ma már zöldséget vagy gyümölcsöt?

Ha nem, mindenképp pótold ezt a hiányosságot!

+