Érdekes - 2021. április 21., Szerda
#felelős állattartás #háziállatok #kutya #macska #karantén #betegség #életmód #járvány

Karanténbetegségek jelentkezhetnek háziállatainkon

Karanténbetegségek jelentkezhetnek háziállatainkon

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Macskáknál húgyhólyagbetegség, míg kutyáknál a mozgásszervi megbetegedések száma emelkedett a járvány elmúlt egy éve alatt. Erről Balázs László mentőkutyás világbajnok, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke, Dr. Varga József állatorvos, Pintér Attila önkéntes állatvédő és Varga Adrienn állatvédő, közgazdász beszélgettek a Duna Televízió Ridikül című műsorában.

Macskáknál húgyhólyagbetegség, míg kutyáknál a mozgásszervi megbetegedések száma emelkedett a járvány elmúlt egy éve alatt, derült ki a Duna Televízió Ridikül című műsorában. A meghívott vendégek – Balázs László mentőkutyás világbajnok, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke, Dr. Varga József állatorvos, Pintér Attila önkéntes állatvédő és Varga Adrienn ál: legtöbbször latvédő, közgazdász – a háziállatok karantén ideje alatt megváltozott életéről beszélgettek.

Az úgynevezett karanténbetegségek kapcsán Dr. Varga József állatorvos elmondta, hogy megszaporodott az elmúlt egy évben húgyhólyagbetegséggel diagnosztizált cicák száma, míg a kutyák esetében a túlterhelés okozta mozgásszervi betegségek kerültek túlsúlyba.

Cicák esetében ez a szerv reagál legrosszabbul a stresszre, míg kutyusoknál a túl gyakori sétáltatásra vezethető vissza a betegség forrása. Fontos, hogy kutyusainkat fokozatosan szoktassuk hozzá a terheléshez, ne akarja az egész család egész nap sétáltatni őt” – hangsúlyozta az állatorvos a Ridikül hétfői adásában.

A pandémia alatt megnőtt az örökbefogadási kedv is, ám ennek sajnos negatív következményei is lehetnek. Dr. Varga József kiemelte: az állat a most állandóan otthon lévő gazdihoz szokik hozzá, aki, ha a járvány után ismét rendszeresen munkába jár majd, kénytelen lesz otthon hagyni négylábú kedvencét. Előfordulhat, hogy erre az állat nem jól reagál, ezért javasolt már most hozzászoktatni őket a hosszabb ideig tartó távollétünkre. Ezt a véleményt Pintér Attila önkéntes állatvédő is osztotta, hangsúlyozva: egyedüllétre kell tanítani háziállatainkat. „A márciusi fellángolásnak ősszel meg lett a böjtje” – tette hozzá Varga Adrienn állatvédő, kiemelve: sajnos több állat is visszakerült hozzájuk a menhelyre, mert nem viselték jól az egyedüllétet.

A negatívumok egy másik területen is megmutatkoztak, ami pedig a kutató-mentők munkáját érinti.

Szinte naponta riasztanak minket: legtöbbször eltűnt kisgyereket, eltévedt idős embert, erdőben rekedt kirándulót kell megkeresnünk. Sokkal többen indulnak el ugyanis kirándulni, olyanok is, akik nem igazán tapasztaltak e téren, és nincsenek felkészülve a túrázásra” – mondta Balázs László mentőkutyás világbajnok, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke, aki elhozta magával a 11 éves mentőkutyát, Symbát is, aki a világ nyolc legokosabb kutyáinak egyike.

Érdemes minden hétköznap délután 17.05-től a Duna Televízióval tartani, hiszen a Ridikül, immár a nyolcadik éve értékes emberekkel, érdekes témákkal és heti nyereményjátékkal várja nézőit. Dióssy Klári beszélgető műsorában nem csak ismert vagy elismert vendégek mondják el véleményüket, hanem a nézők ajánlásai alapján számos meghívott mesélheti el személyes történetét. Szó esik kultúráról, egészségről, családról, sportteljesítményekről, a világban elért rangos eredményekről. A Duna Televízión hétköznap délutánonként jelentkező műsor nőkhöz és férfiakhoz egyaránt szól. Érdekes témák, értékes emberek. Ridikül, minden ami belefér!

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. január 28., Szombat

Az év emlőse 2023-ban a vakond

A földművelésügyi miniszter 1901. évi egyik körrendelete a vakondot is – több más állattal együtt – természetvédelmi oltalom alá helyezte.


Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására.


2023. január 26., Csütörtök

Tavaly 1,5-szeresével nőtt a bevétel a bliccelők büntetéséből

Tavaly több mint tízmillióval többet, 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a vasúttársaságnak, az egy évvel korábbihoz képest.


2023. január 25., Szerda

Ritkán látható fotókon a búvárok munkája

Most megmutatják nekünk a tó felszíne alatt 38 méteres mélységben nyíló Hévízi-forrásbarlang bejáratát. Izgalmas felvételek következnek.


2023. január 24., Kedd

A klímaváltozás hatékony vízgazdálkodási megoldásokat kíván

Szükség van a vízpufferek mihamarabbi kialakítására.


2023. január 22., Vasárnap

Rekordot döntöttek a kéktúrázók 2022-ben

6 éves gyerek is teljesítette a távot.


Rajzolj Te is barkóscinegét!

Pályázatot hirdetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


2023. január 21., Szombat

Dühös pékfeleségnek köszönhetjük

Ha te is kíváncsi vagy a farsang és a fánk kapcsolatára és az azokhoz kapcsolódó népszokásokra, receptekre, akkor jó helyen jársz.


2023. január 18., Szerda

Eljött a téli bagolyszámlálás ideje

Idén is bárki részt vehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-telelőhely felmérésén január 20. és 23. között.


Se jég, se vállalkozó a láthatáron

Évek óta várat magára a teljes nádaratás a Balatonon.


2023. január 16., Hétfő

Legyen alap a tompított fényszóró!

A KRESZ is előírja a tompított fényszóró használatát, ami a jelenlegi időjárási körülmények között különösen fontos még nappali fényviszonyok mellett is


2023. január 15., Vasárnap

Megérdemelt siker: két magyar fürdő is szerepel Európa legjobbjai között

A brit Mirror napilap TOP 7-es listájába a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és a Hévízi Tófürdő is bekerült.


2023. január 13., Péntek

A borzas len lett az év vadvirága

A borzas lent választották 2023-ban az Év vadvirágának egy online szavazáson, amelyet a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület bonyolított le a Magyar Biológiai Társasággal közösen.

+