Érdekes - 2021. április 22., Csütörtök
#Föld napja #természetvédelem #környezettudatosság #fenntarthatóság #zöld bolygó

Ki mondta, hogy nem tudjuk megváltoztatni a világot?

Ki mondta, hogy nem tudjuk megváltoztatni a világot?

Illusztráció (A kép forrása: Pexels)

A Föld napján, április 22-én világszerte a Föld természeti környezetének megóvására hívják fel a figyelmet. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

Az eseményeket a wahsingtoni széhelyű Earth Day Network, vagyis a Föld Napja Hálózat koordinálja. A hálózatot Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató alapította, és azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának indításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél is több szervezet vesz részt benne.

Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére 2009-ben az ENSZ április 22-ét a földanya nemzetközi napjává nyilvánította. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata:

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Minden évben 1990 óta ezen a napon adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel.

A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése

– erre figyelmeztet a 31. magyar és az 51. világméretű Föld napja, amelynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is.

Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit. Ajándék a környezetnek, egészségednek. Minden héten – hívja fel a figyelmet a Föld Napja Alapítvány.

A kerékpáros mozgalom szervezői gyakran erre a napra teszik a felvonulás időpontját, a Critical Masst. Ezen a napon a magyarországi településeken fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek civil szervezetek és helyi önkormányzatok az iskolák bevonásával.

Hasonló kezdeményezés a Föld órája is

Idén is világszerte nagyon sok város és magánember csatlakozott a Természetvédelmi Világalap (WWF) klímavédelmi akciójához, a Föld órájához.

A 2007-ben indult kezdeményezés keretében minden év márciusának utolsó szombatján, helyi idő szerint 20.30 és 21.30 között érkezik el a jelképes lekapcsolás, amikor a világ számos nagyvárosához hasonlóan Budapest legismertebb turista látványosságai is elsötétülnek egy órára, az éghajlatváltozás elleni küzdelem legnagyobb, globális akciójához való csatlakozás jeléül.

Elsőként Új-Zélandon és Ausztráliában kapcsolták le a lámpákat. Az új-zélandi Aucklandban a Sky Tower, az ausztráliai Sydney-ben a híres operaház, Németországban a berlini Brandenburgi kapu, Párizsban az Eiffel-torony, a Vatikánban pedig a Szent Péter-bazilika is sötétbe borult egy órára, de részt vett az akcióban Szingapúr, Tokió és Moszkva is.

Tavaly már 190 ország vett részt az akcióban, és évről évre rengeteg magánember is lekapcsolja a lámpákat otthonában erre az órára.

„A Föld órájában a világon több millió ember hívja fel a figyelmet arra, hogy többet kell tennünk a klímaváltozás ellen és az élő bolygónkért” – jelentette ki Marco Vollmar, a WWF németországi részlegének a vezetője.

A WWF főigazgatója, Marco Lambertini pedig azt mondta: „legyen szó a beporzást végző méhek vagy a halak pusztulásáról, az erdőterület fogyatkozásáról, vagyis a biodiverzitás csökkenéséről, egyre csak gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy a természet rohamosan pusztul.”

A szervezet az idén arra is fel akarta hívni a figyelmet, hogy a természetrombolás mértéke összefügg az olyan világjárványok kialakulásának valószínűségével, mint amilyen a koronavírus-járvány is.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. január 28., Szombat

Az év emlőse 2023-ban a vakond

A földművelésügyi miniszter 1901. évi egyik körrendelete a vakondot is – több más állattal együtt – természetvédelmi oltalom alá helyezte.


Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására.


2023. január 26., Csütörtök

Tavaly 1,5-szeresével nőtt a bevétel a bliccelők büntetéséből

Tavaly több mint tízmillióval többet, 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a vasúttársaságnak, az egy évvel korábbihoz képest.


2023. január 25., Szerda

Ritkán látható fotókon a búvárok munkája

Most megmutatják nekünk a tó felszíne alatt 38 méteres mélységben nyíló Hévízi-forrásbarlang bejáratát. Izgalmas felvételek következnek.


2023. január 24., Kedd

A klímaváltozás hatékony vízgazdálkodási megoldásokat kíván

Szükség van a vízpufferek mihamarabbi kialakítására.


2023. január 22., Vasárnap

Rekordot döntöttek a kéktúrázók 2022-ben

6 éves gyerek is teljesítette a távot.


Rajzolj Te is barkóscinegét!

Pályázatot hirdetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


2023. január 21., Szombat

Dühös pékfeleségnek köszönhetjük

Ha te is kíváncsi vagy a farsang és a fánk kapcsolatára és az azokhoz kapcsolódó népszokásokra, receptekre, akkor jó helyen jársz.


2023. január 18., Szerda

Eljött a téli bagolyszámlálás ideje

Idén is bárki részt vehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-telelőhely felmérésén január 20. és 23. között.


Se jég, se vállalkozó a láthatáron

Évek óta várat magára a teljes nádaratás a Balatonon.


2023. január 16., Hétfő

Legyen alap a tompított fényszóró!

A KRESZ is előírja a tompított fényszóró használatát, ami a jelenlegi időjárási körülmények között különösen fontos még nappali fényviszonyok mellett is


2023. január 15., Vasárnap

Megérdemelt siker: két magyar fürdő is szerepel Európa legjobbjai között

A brit Mirror napilap TOP 7-es listájába a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és a Hévízi Tófürdő is bekerült.


2023. január 13., Péntek

A borzas len lett az év vadvirága

A borzas lent választották 2023-ban az Év vadvirágának egy online szavazáson, amelyet a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület bonyolított le a Magyar Biológiai Társasággal közösen.

+