Érdekes - 2021. május 08., Szombat
#bicikliút #kerékpár #KRESZ

Nem lesz kötelező bicikliúton tekerni?

Nem lesz kötelező bicikliúton tekerni?

Archív fotó (MTI/Buzák Noémi)

Eltörölhetik a bicikliutak kötelező használatát, ugyanis a gyakorlott kerékpárosok több helyen nagyobb veszélyben érzik magukat a keskeny, rossz minőségű kerékpárutakon, mint az autóúton haladva. Ám megoszlanak a témában a vélemények.

A KRESZ-módosítással kapcsolatban az Országos Balesetmegelőzési Bizottságban folynak az egyeztetések. Az egyik tervezett eleme, hogy kerékpáros szervezetek kérésére megszüntethetik a kötelező kerékpárút-használatot. Ugyanis balesetveszélyes, ha a bicikliknek kijelölt sávban, főleg, ha az járdán fut, kerülgetik a náluk sokkal lassabban haladókat, a családosokat. Másrészt sok autós nem szeretné, ha az országutakon a kétkeréken közlekedők is növelnék a forgalmat.

Laposa Tibor túrakerékpáros, akinek legtöbbször a Bakonyba és a Balaton-felvidékre vezet az útja. Megosztotta tapasztalatait az említett várható változással kapcsolatosan. Elmondta, hogy aki tempósabban, sportosabban menne a bicikliúton, az kutyát sétáltatókkal, babakocsit tolókkal, megrakott drótszamarukat toló idősekkel találkozik ott. Veszélyes a nagy gyorsaságkülönbség. Előfordult vele, hogy kisgyerek játszott a kerékpárúton és csak satufékkel tudott megállni. Barátja két bordáját eltörte. Inkább fejre állt, csak hogy az előtte hirtelen átszaladót kutyát ne érje baj. Olyan helyen futkosott szabadon az eb, ahol csak pórázon vezethették volna.

A rendszeresen kerékpározó férfi szerinte látványos a kerékpárút-hálózat fejlesztése, de vannak még mindig olyan szakaszok, ahol buckás, feltöredezett, megsüllyedt az aszfalt, benőtték a növények.

Ilyenkor mennének inkább az országúton, akik edzenének, mert kevésbé tartják veszélyesnek. A legtöbb autós kikerüli őket, betartva a biztonságos másfél méteres távolságot. Ám mindig akadnak néhányan, akik mintegy húsz centire hajtanak el mellettük. Emiatt olykor olvasónknak az aszfaltról le kell térnie a porba. Főleg az veszélyes, ha szemből előz egy bringást valaki, ám míg az ő oldalán haladót jól elkerüli, hozzá kerül veszélyesen közel.

Laposa Tibor arról is beszélt, hogy gyakran a családosan kirándulók vidáman integetve engedik el, félrehúzódnak a bicikliúton, hasonlóképp az úttesten lelassítanak mellette az autósok.

Meggyőződése, hogy ilyen hozzáállásra lenne szükség minden közlekedő részéről. Úgy véli, a türelem lenne a legfontosabb. Erre kér mindenkit.

A sofőrök például kicsit vegyék vissza a gázt, ha látnak egy kerekezőt. Azt is tudja persze, hogy a biciklizők közt is akadnak, akik nem tartják be a szabályokat, többek közt az elsőbbségadásra vonatkozót és például a zebrán is áthajtanak.

– A gyakorlott kerékpárosok szerintem mehetnének az országúton is, de nem biztos, hogy jó lenne, ha ez lehetőség, a kötelező bicikliút-használat feloldása mindenkire vonatkozna. Például a két falu között bicikliző idősekre vagy a buli után, sötétben nyeregbe ülőkre, akik már nem erejük teljében, hanem bizonytalanabbul irányítják járgányukat. Az a kérdés, hogyan lehetne különbséget tenni a kerekezők között. Mi alapján döntik el, kinek engedi meg az autóúton haladást is? Csak a versenyzőknek? Ám nem mindenki tagja egyesületnek, aki versenyekre jár, mert az nagy kiadással, kötelezettségekkel jár. S neki is kell a megfelelő tempójú edzés – szögezte le a túrakerékpáros.

(Forrás: Like Balaton/VEOL/Rimányi Zita)

Még érdekes lehet ...


2021. június 12., Szombat

Nem unatkoztak a halőrök

A haltelepítések ellenőrzése kiemelten fontos, mert halgazdálkodási vízterületeinket és azok őshonos halállományát manapság egyre több veszély fenyegeti.


2021. június 11., Péntek

Végre újra együtt szurkolhatunk!

Ünnepli a Zwack Unicum limitált szériás focipalackja.


2021. június 10., Csütörtök

Dolgok, amiket a Balatonról neveztek el

Egy sütemény, egy együttes és törpeautó is őrzi a Balaton nevét.


Túl a túlfogyasztás napján

Magyarország elérte a túlfogyasztás napját: ha a világon mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor a Föld éves tartalékai már kedden kimerültek volna.


Ez aztán a felelőtlenség! Meggondolatlan manőver az M7-esen

A sofőr valószínűleg eltévesztette az irányt és nem a Budapest, hanem a Siófok felé vezető oldalra szeretett volna felhajtani. Szerencsére nem a főpályán gondolta meg magát, de így is balesetveszélyes szituációkat okozott.


2021. június 09., Szerda

Több millió maszk szennyezi az óceánokat

A koronavírus-járvány sok esetben pozitív hatással volt a környezetre, azonban ez az óceánokról nem mondható el.


18 év után újra csúszdázhatunk Balatonfenyvesen

Az Anakonda és a Kamikaze használata életkorhoz kötött.


Ezek a magyarok idei kedvenc úti céljai

A tavalyinál jóval több görög szigetre lehet majd repülővel eljutni, és visszakerülnek a kedvenc nyaralóhelyek palettájára az olasz és a spanyol városok is.


2021. június 08., Kedd

Megvan az idei Év Fája verseny 11 döntőse

Az idei versenyre 27 jelölés érkezett, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri a tizenegy döntős fát.


Betiltják a műfüvet?

A műanyagból készült gyepszőnyegek amellett, hogy kiszorítják a szén-dioxid megkötésében szerepet játszó növényeket a kertekből, a rovarok életterét is beszűkítik.


A pályakezdők számára a kellemes munkahelyi légkör a legfontosabb

A munkahely kiválasztásánál fontosabb szempont a karrierlehetőség, valamint a munka-magánélet egyensúlya is.


2021. június 07., Hétfő

Lehetséges a látás részleges helyreállítása

Egy új tudomány született, amely képes részlegesen helyreállítani a látást.


2021. június 06., Vasárnap

Nyugdíjba vonul Magawa

Visszavonul a világ talán leghíresebb patkánya.


2021. június 05., Szombat

Saját emojit kérnek a rozébornak

Saját emojit kér a rozénak az észak-olaszországi rozébor készítőinek egyesülete az amerikai Unicode konzorciumtól.


2021. június 04., Péntek

Ízletes, puha, rugalmas és mackós

A mackók édes imázsa megrendíthetetlen: nem csak az idősebbek szeretik a maciformájú flakonba töltött mézet, hanem a gyerekek is, de az utóbbiak többsége egyenesen rajong a kedves apró medvék másik édes formájáért, a gumicukorkáért is.


2021. június 03., Csütörtök

Nők a gazdaságban

Innovatív megoldásokat is hozhat a szerepvállalásuk.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+