Érdekes - 2021. május 26., Szerda
#nyárigumi #autó #közlekedés #biztonság

Több webáruházban is várható nyárigumi akció

Több webáruházban is várható nyárigumi akció

(A kép forrása: Like Balaton)

A pandémia után valószínűleg még többen fogják az autós közlekedést választani, így nem árt gyorsan átismételni, mire figyeljünk a gumik kiválasztásakor. A nyár közeledtével most több helyen is lehet majd nyárigumi akcióra számítani.

Miért fontos a nyárigumi?

A különböző évszakoknak megfelelően, különböző anyagú és mintázatú gumikat készítenek a gyártók: erre azért van szükség, mert a komoly mínuszokban a jeges utakon más súrlódási-tapadási viszonyokra kell készülnünk, mint a nyári hőségben. De hogy lehet, hogy a hatvanas években ugyanazzal a gumival vígan mentünk télen a vidéki nagyihoz, nyáron pedig Jugóba, konzervekkel?

Egy kis autógumi-történelem

Egy Dunlop nevű, skót származású, de Írországban élő úr valamikor az 1880-as években elnézte a tricikliző fiát, és feltűnt neki, hogy a bicikli vasabroncsai éles nyomokat hagynak a szépen gondozott gyepen. Tovább szemlélődve a kertben, hirtelen eszébe jutott, hogy a kerti locsolócsövet vízzel felfújva rá lehetne kötni a kis tricikli kerekeire. Később az ötlet tovább finomodott, és a locsolócsövet immár levegővel pumpálta fel, a levegő utántöltésére szelepnek pedig egy cumisüveg tetejét használta. Dunlop ezzel felfedezte a légrugózást és lefektette a pneumatikus abroncs alapjait. Két év múlva saját gyára volt, 1921-ben pedig már cégbirodalmat hagyott az utódaira.

Dunlop gumiabroncsai a századfordulón már automobilokon is feltűntek. A ma használatos radiál szerkezetű abroncsok megjelenéséig 1913-ig kellett várni, Christian Hamilton Grey és Thomas Sloper gyártotta az első radiál szerkezetű abroncsot: ezek leszármazottait használjuk ma is.

Trabanton szállni…veszélyes

És régen is az volt, de a hatvanas években sem az autók akkori teljesítménye, sem az akkori -jóval gyérebb- forgalom nem jelentett akkora balesetveszélyt, mint a mai. És tegyük hozzá, mások voltak a lehetőségek és az elvárások is: diagonál gumik voltak túlnyomórészt használatban, a pörgő hátsó kerék mindennapos volt, de nem is merült fel a többségben, hogy a Budapest-Debrecen utat két órán belül megtegye.

Ma azonban egy autó akár 300 km/h óra végsebességre is képes, megnőtt a súlya, még fontosabb a hirtelen fékezésre felkészítése, ahogy azt is figyelembe kell venni, hogy sokkal több az autós, és gyorsabb az átlagtempó.

Amire mindenképp figyeljünk

Egy autógumi szakértők szerint max. 7-8 évig őrzi meg a minőségét, ezután már ne őrizgessük a garnitúránkat. A gumi külső oldalán az úgynevezett. DOT számot kell keresnünk kiindulási alapnak: a négy számjegy közül az utolsó kettő jelenti a gyártás évét. Ne ringassuk magunkat abba a hitbe, hogy a prémium kategóriás autónkhoz elég a silányabb minőségű autógumi: ha bizonytalanok vagyunk, hogy megéri-e az árát a drágább szett, keressünk rá a neten sok helyen fellelhető autógumi tesztekre: így biztosan tudni fogjuk, hogy milyen biztonságot nyújt a kinézett darab. A féktávolság sokszor kétszer annyi is lehet egy olcsóbb, rosszabb minőségű gumi esetén: legyünk felelősek, ne kockáztassuk sem saját, sem utastársaink biztonságát.

(Forrás: Like Balaton)

Még érdekes lehet ...


2023. február 02., Csütörtök

Ehetünk tücsköt, bogarat?

Módosul az élelmiszerek jelölési rendelete.


Ma kiderül, meglátja-e a medve az árnyékát és jön-e a tavasz

A legelterjedtebb néphagyomány szerint ha a téli álmából ébredő medve barlangjából kijőve napos időt talál, megijed árnyékától és visszabújik a vackára.


2023. február 01., Szerda

Jogsértő és rejtett befolyásolás terjed az online kereskedelemben

Az európai fogyasztóvédelmi hatóságok gyorsvizsgálata alapján a kereskedők több mint harmada észrevétlen, úgynevezett sötét mintázatú módszerekkel manipulálja a fogyasztókat az online térben.


2023. január 31., Kedd

2025-től a zöldségek és gyümölcsök csomagolásainak újrahasznosíthatónak kell lennie

A rendelet célja, hogy elejét vegye a csomagolóanyag-hulladékok dinamikus növekedésének.


2023. január 30., Hétfő

Itt a téli kátyúzások időszaka

A múlt hét rendkívül változékony, szeszélyes és csapadékos időjárásának köszönhetően időszakosan újabb burkolathibák keletkeztek az országos közúthálózaton is.


2023. január 28., Szombat

Az év emlőse 2023-ban a vakond

A földművelésügyi miniszter 1901. évi egyik körrendelete a vakondot is – több más állattal együtt – természetvédelmi oltalom alá helyezte.


Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására.


2023. január 26., Csütörtök

Tavaly 1,5-szeresével nőtt a bevétel a bliccelők büntetéséből

Tavaly több mint tízmillióval többet, 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a vasúttársaságnak, az egy évvel korábbihoz képest.


2023. január 25., Szerda

Ritkán látható fotókon a búvárok munkája

Most megmutatják nekünk a tó felszíne alatt 38 méteres mélységben nyíló Hévízi-forrásbarlang bejáratát. Izgalmas felvételek következnek.


2023. január 24., Kedd

A klímaváltozás hatékony vízgazdálkodási megoldásokat kíván

Szükség van a vízpufferek mihamarabbi kialakítására.


2023. január 22., Vasárnap

Rekordot döntöttek a kéktúrázók 2022-ben

6 éves gyerek is teljesítette a távot.


Rajzolj Te is barkóscinegét!

Pályázatot hirdetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


2023. január 21., Szombat

Dühös pékfeleségnek köszönhetjük

Ha te is kíváncsi vagy a farsang és a fánk kapcsolatára és az azokhoz kapcsolódó népszokásokra, receptekre, akkor jó helyen jársz.

#Nagykanizsa

Sakk-matt!

Sakk-matt!

2023. február 02. - Sport

Jubilál a fánkfesztivál

Jubilál a fánkfesztivál

2023. február 02. - Kanizsa

Zrínyisek az Arénában

Zrínyisek az Arénában

2023. február 01. - Kanizsa

Fontos információk hiányoznak

Fontos információk hiányoznak

2023. február 01. - Kanizsa

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

2023. január 31. - Kanizsa

Mohácsi busók az Erzsébet téren

Mohácsi busók az Erzsébet téren

2023. január 30. - Kanizsa

+