Érdekes - 2021. június 06., Vasárnap
#Magawa #patkány #aknakereső #Kambodzsa

Nyugdíjba vonul Magawa

Nyugdíjba vonul Magawa

(A kép forrása: bbc.com)

Nyugdíjba vonul a világ talán leghíresebb patkánya. Magawa eddig hivatásos bombakeresőként dolgozott Kambodzsában, ahol 225 ezer négyzetméternyi terület aknamentesítésében segített. Ötéves karrierje alatt több mint 100 robbanótestet szagolt ki, ezzel a legeredményesebb aknakereső volt: tavaly még kitüntetést is kapott munkájáért. Kambodzsában még mindig több millió akna lehet a földben: emberek ezreit mentette meg jó szaglásával a kisállat – hangzott el az M1 Híradójában.

Öt éven át, minden reggel munkába állt a kambodzsai aknamezőkön Magawa, az afrikai óriáspatkány. Naponta nagyjából egy teniszpályányi területet vizsgált át, centiről centire. Félóra alatt végzett is a feladattal, amelyet a fémdetektoros keresők 3-4 nap alatt tudtak volna elvégezni.

Az afrikai tasakospatkány elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy ne indítsa be az aknákat, ha elsétál fölöttük. A rágcsáló érzékeny orra a fémhulladékot figyelmen kívül hagyva, a robbanóanyag egyik kémiai összetevőjét ismeri fel, és kaparászással jelez a vele dolgozó embereknek.

Pályafutása alatt Magawa 71 gyalogsági taposóaknát és számos egyéb, fel nem robbant lövedéket szagolt ki az ősi Angkorvat térségében.

Kambodzsában becslések szerint még mindig legalább hat millió taposóaknát rejt a föld. A gyilkos robbanótestek az elmúlt évtizedekben több, mint 65 ezer ember halálát okozták.

Egy helyi gazda is háláját fejezte ki az aknamentesítést végző szervezetnek, hogy rettegés nélkül művelheti földjét.

Az idén hétéves Magawa 2016-ben lépett szolgálatba, és most Kambodzsa hőseként vonulhat nyugdíjba. Odaadó munkájával tavaly ősszel az egyik brit jótékonysági szervezet rangos kitüntetését is kiérdemelte.

„Nekünk nagyon fontos, hogy ezzel a kitüntetéssel az aknamentesítési program is szélesebb körű figyelmet kap. A taposóaknák még mindig számos embernek okoznak szenvedést, nemcsak Kambodzsában. Reméljük, hogy megfelelő támogatással tíz éven belül sikerül ezt a problémát megoldanunk” –  mondta az állatokat kiképző  szervezet alapítója, Christophe Cox.

A belgiumi székhelyű nonprofit társaság az 1990-es években indította el programját. A taposóaknák és a tuberkulózis felismerésére tanítják meg a rágcsálókat, amelyek egy éves kiképzés után kezdhetik meg a szolgálatot.

Az elmúlt években számos afrikai térségben bevetették őket, így jelentős szerepük volt abban is, hogy 2015-ben Mozambikot aknamentes övezetté nyilváníthatták.

Munkájukra még sokáig szükség lesz, hiszen a földben rejtőző robbanótestek még mindig több, mint 60 millió ember életét fenyegetik, a világ 59 országában.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 12., Péntek

Akár új személyit is igényelhetünk a Szigeten

Ellopták? Elveszett? Nem gond!


Ismét retró hétvége a balatoni vonatokon

Az idei év harmadik retró hétvégéje augusztus 13-án és 14-én lesz a Balatonnál, ahol újra utazhatsz a korabeli összeállításokat megidéző szerelvényekkel.


2022. augusztus 11., Csütörtök

Ennyibe kerülhet idén a beiskolázás gyermekenként

Az összeg meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén – közölte a REGIO Játékkereskedelmi Kft.


2022. augusztus 10., Szerda

Ingyenes mobilalkalmazás is segíti a tájékozódást a Szent István Napon

A leglátogatottabb alkalmazásboltokban már elérhető és letölthető a Szent István Nap rendezvényeivel kapcsolatos, a legfontosabb információkat tartalmazó ingyenes mobilapplikáció.


2022. augusztus 07., Vasárnap

Több lehet a gólyafióka

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak a fehér gólyák rendelkezésre álló idei költési adatai.


2022. augusztus 06., Szombat

Hamarosan jönnek a Perseidák

A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik.


Megvan az Év Strandétele

Díjazták a legjobb strandbüfét és strandbisztrót is.


2022. augusztus 03., Szerda

A Káli-medence poszt-apokaliptikus őrszemei

A Kővágóörs és Köveskál között emelkedő domb tetején áll az impozáns Emberi komédia szoborcsoport.


2022. augusztus 02., Kedd

Ilyen volt régen a Balatonon

Múltidéző fotók a cikkben.


2022. augusztus 01., Hétfő

Megvan Magyarország idei tortája

2022-ben 28 tortát neveztek a versenybe, ebből öten jutottak be a döntőbe, ahol a nagykőrösi cukrászda alkotása lett az első helyezett.


2022. július 30., Szombat

Nagy veszélyt jelentenek a madarakra a madzagok

A feleslegessé vált és természetbe kikerülő zsinórokat a madarak fészeképítéshez használják fel, onnan pedig már csak egy lépés, hogy bajt okozzanak.


2022. július 27., Szerda

Illegális növényvédő szerekkel kereskedőkre csaptak le 31 országban

Az Europol a kikötőkre, a repülőterekre és a szárazföldi határátkelőhelyekre fókuszált a három hónapos akció folyamán.

+