Érdekes - 2021. július 23., Péntek
#élelmiszer #pazarlás #életmód #tippek #praktika #tárolás #hűtőszekrény

3+1 tuti tipp az élelmiszerpazarlás ellen

3+1 tuti tipp az élelmiszerpazarlás ellen

Illusztráció (A kép forrása: hellovidek.hu)

A NÉBIH tavaly publikált kutatása szerint1 az elmúlt három évben 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége, viszont egy átlagos magyar még így is évente 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe. A tudatos fogyasztás elengedhetetlen a hulladék csökkentéséhez, az első lépés pedig, hogy ne vásároljunk feleslegesen és őrizzük meg az az ételeink frissességét és minőségét! A Gorenje összegyűjtött pár trükköt, amivel elkerülhetjük, hogy idő előtt a szemetesben landoljanak a finom falatok.

1. A hűtő hőmérséklete

Az első és legfontosabb a tárolás, azon belül is a hűtőtér hőmérséklete. Fontos, hogy a hűtőben nem egyenletes a hőmérséklet (bár léteznek már olyan modellek, amelyek képesek az egyenletes levegőeloszlatásra), az ajtó felső részében átlagosan 12 fok van, míg a lejjebb lévő polcok akár két fokkal is hidegebbek lehetnek. A felső polcokra ezért érlelt sajtokat és a speciálisabb sonkákat érdemes rakni, hogy ne veszítsék el az aromájukat, középre pedig mehetnek az egyéb tejtermékeket, mint joghurt vagy tejföl, az erre a szintre jellemző 5 fokban ugyanis a baktériumok már nem tudnak szaporodni, így tovább kitartanak az ételek. Alulra pedig, ahol az összes hideg levegő összegyűlik, a romlandó ételeket érdemes tenni.

2. DO’s és DONT’s

Vannak ételek, amiket nem érdemes hűtőben tárolni, mert az ottani hőmérséklet nem tesz jót nekik. Ilyen például az alma vagy a paradicsom, hűtve ugyanis veszítenek vitamin- és antioxidáns-tartalmukból, és az ízüket is könnyen elveszítik. A kenyér kiszárad, ha hűtőbe tesszük, a hagymákat pedig annak ellenére, hogy szeretik a hideget, a hűtőben lévő nedvesség miatt érdemes inkább kamrában vagy száraz, hűvös helyen tárolni. Nem túl energiatakarékos, azonban élelmiszerbiztonsági szempontból fontos, hogy a még meleg ételt is hűtőbe tegyük, ha nincs lehetőségünk megvárni amíg kihűl, ugyanis minél több időt tölt szobahőmérsékleten, annál nagyobb eséllyel romlik meg.


3. Tiszta hűtő, rendes ház!

Nem is gondolnánk, mennyire fontos a hűtő tisztántartása, hiszen, ha nem hagyjuk, hogy lerakódjon benne a kosz, akkor megelőzzük a baktériumok esetleges elszaporodását, ez pedig hozzájárul a hűtő megfelelő működéséhez. Bevett szokás nyár előtt a hűtők leolvasztása, ez nem csak időt, hanem rengeteg energiát is pazarol. Egyes modellek No Frost technológiája képes javítani a levegő keringését és megakadályozni a jég lerakódását, ráadásul amellett, hogy így a teljes fagyasztókapacitás rendelkezésre áll, nem ragadnak össze a csomagolások és a benne lévő zöldségek, gyümölcsök.

+1 Fagyasztóból hűtőt

Nyáron az átlagnál is nagyobb szükségünk lehet a hűtőben lévő felületekre, hiszen még az olyan élelmiszereket is betesszük lehűlni, amiket hidegben elég szobahőmérsékleten tárolni. Ilyenkor a hűtőnk is segítségünkre lehet, vannak ugyanis olyan modellek, amelyek Convertzone funkciója képes a fagyasztóból hűtőt csinálni. Ha átalakítjuk a fagyasztót hűtővé, akkor igazán jól jön egy jégkockakészítő is a háztartásban, ezáltal nem az amúgy is lecsökkent területű fagyasztóban szenvedünk a jégkockakészítéssel, hanem mindig rendelkezésünkre áll a megfelelő mennyiség egy hűsítő nyáresti koktélhoz!

[1] https://portal.nebih.gov.hu/-/nebih-kutatas-kevesebb-elelmiszert-pazarolnak-a-magyar-haztartasok

(Forrás: Store Insider)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 12., Péntek

Akár új személyit is igényelhetünk a Szigeten

Ellopták? Elveszett? Nem gond!


Ismét retró hétvége a balatoni vonatokon

Az idei év harmadik retró hétvégéje augusztus 13-án és 14-én lesz a Balatonnál, ahol újra utazhatsz a korabeli összeállításokat megidéző szerelvényekkel.


2022. augusztus 11., Csütörtök

Ennyibe kerülhet idén a beiskolázás gyermekenként

Az összeg meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén – közölte a REGIO Játékkereskedelmi Kft.


2022. augusztus 10., Szerda

Ingyenes mobilalkalmazás is segíti a tájékozódást a Szent István Napon

A leglátogatottabb alkalmazásboltokban már elérhető és letölthető a Szent István Nap rendezvényeivel kapcsolatos, a legfontosabb információkat tartalmazó ingyenes mobilapplikáció.


2022. augusztus 07., Vasárnap

Több lehet a gólyafióka

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak a fehér gólyák rendelkezésre álló idei költési adatai.


2022. augusztus 06., Szombat

Hamarosan jönnek a Perseidák

A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik.


Megvan az Év Strandétele

Díjazták a legjobb strandbüfét és strandbisztrót is.


2022. augusztus 03., Szerda

A Káli-medence poszt-apokaliptikus őrszemei

A Kővágóörs és Köveskál között emelkedő domb tetején áll az impozáns Emberi komédia szoborcsoport.


2022. augusztus 02., Kedd

Ilyen volt régen a Balatonon

Múltidéző fotók a cikkben.


2022. augusztus 01., Hétfő

Megvan Magyarország idei tortája

2022-ben 28 tortát neveztek a versenybe, ebből öten jutottak be a döntőbe, ahol a nagykőrösi cukrászda alkotása lett az első helyezett.


2022. július 30., Szombat

Nagy veszélyt jelentenek a madarakra a madzagok

A feleslegessé vált és természetbe kikerülő zsinórokat a madarak fészeképítéshez használják fel, onnan pedig már csak egy lépés, hogy bajt okozzanak.


2022. július 27., Szerda

Illegális növényvédő szerekkel kereskedőkre csaptak le 31 országban

Az Europol a kikötőkre, a repülőterekre és a szárazföldi határátkelőhelyekre fókuszált a három hónapos akció folyamán.

+