Érdekes - 2021. július 28., Szerda
#ingatlanpiac #nyaraló #körkép

Második otthonná válnak a nyaralók

Második otthonná válnak a nyaralók

Illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A tökéletes üdülő ismérvei a teljes felszereltség, a kényelem, a jó megközelíthetőség és a multifunkcionalitás, azaz legyen otthon, iroda és pihenőhely is egyben.

A nyaralópiac túlnyomórészt a vízpartokra összpontosul. Az örök slágerek, mint a Balaton és a Velencei-tó mellett a Dunakanyarban, a Tisza-tó térségében, valamint a gyógyvizes fürdőhelyek körül is megnövekedett a kereslet, ami áremelkedéshez vezetett. Míg a városokban változóan alakult az ingatlanpiac, a nyaralók jellemzően mindenhol drágultak – közölte a Világgazdaság megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

A nyaralókhoz kötődő igények köre is kibővült, az életvitelszerű lakhatási körülmények, a home office lehetőség és a jó infrastruktúra is szempontok lettek.

Az ingatlannak szerkezetileg és felszereltségében is alkalmasnak kell lennie a hosszabb távú tartózkodásra, például fűtés, internethozzáférés. Népszerű lett a kétlaki életmód, és második otthonként tekintenek vásárlóik a nyaralókra – fejtette ki a szakértő.

Időkorlátos kereslet

Az egyórányi autótávolságon belüli elhelyezkedés akár a napi szintű munkába járásra is lehetőséget kínál, egyre többen keresik ezt a fajta szabadságot, hogy mindennap a nyaralójukba térjenek haza. A Velencei-tó környékéről sokan vonatoznak is.

Kedvezők az ingatlanvásárláshoz nyújtott állami támogatások is, mint a falusi CSOK vagy a babaváró támogatás, mindezeket lehet nyaralóra fordítani, de érdemes körültekintőnek lenni az ingatlan besorolásával kapcsolatban.

A zártkertek, a telkek és a felújítandó hétvégi házak iránt is mutatkozik érdeklődés. Tatabánya környékén például néhány éve még 5-6 millió forintért is lehetett nyaralókat venni, most ugyanezeknek az ára 10-20 millióra is felszökött. 

Aranykorukat élik a Balatonon a több százmilliós villák.

A legértékesebbek a vízparthoz közeli nyaralók, de a szép panoráma is sokat dob az ingatlan értékén. Nagy szerencse, ha valaki 30 millió forint alatt ki tud fogni egy hasonló kaliberű ingatlant, de inkább 40-50 milliótól indulnak az árak. Ha új építésűről van szó, akkor pedig fővárosi, akár milliós négyzetméterárakkal kell számolni. 

Kifejezetten keresik a medencés ingatlanokat is, ahonnan az emberek szívesen nézik a balatoni kilátást.

A medence milliókkal növelheti meg az ingatlan értékét, de csak akkor, ha jól karban van tartva, különben még lefelé is húzhatja az árat.

A medenceépítés már 5-10 millió forintból kihozható, de az üzemeltetése költséges.

A pandémia következtében tavaly megélénkült piacon folytatódnak a felvásárlási trendek, többen idén nyáron jutottak el odáig anyagilag, vagy most ért meg bennük a szándék, hogy megvegyenek egy nyaralót. A vásárlók reáleszközként kezelik ezeket az ingatlanokat, és biztos befektetésnek vélik, amit a pénzügyi szakértők is alátámasztanak. Az értékesítési idő is lerövidült – ismertette az elemző.

A kiadó szobák, panziók kínálatának böngészése közben sokak fejében megfordult már a gondolat, hogy bérlés helyett érdemesebb lenne inkább venni. Feltételezhetően a pandémia hatása, hogy mindenki szeretne kicsit elvonulni, ezért a társas nyaralókhoz képest most népszerűbbek az egyéniek és az építésre alkalmas telkek – ismertette Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója. 

A nyaralóingatlanok két módon termelhetnek hasznot tulajdonosuknak: rövid vagy hosszú távú bérbeadással, valamint az ingatlan vételárához mért értéknövekedéssel

– mutatott rá a szakértő. Somogy megyében például már tavaly kiemelkedő, 33 százalékos áremelkedést mutatott az ingatlantérkép.

Gyógyhatású vizek után kutatnak a vásárlók

A gyógyfürdős településeken jó ideje megfigyelhető az ingatlanok áremelkedése. Az Eger közeli kisebb településeken, ahol van strand vagy fürdő, és az ingatlanok is olcsóbbak, egyértelműen megnőtt a kereslet. Demjénben a korábban kialakított, 800-1000 négyzetméteres építési telkek keresettek a befektetők körében – tájékoztatta a Világgazdaságot az OTP Ingatlanpont.

A vízparti házak, lakások, telkek mindig is kiemelt helyet foglaltak el az ingatlanbefektetők és az ingatlanvásárlók szívében is. Ezek a tényezők általában az emberi kényelemről, az egyediség utáni vágyról és a pénzügyi lehetőségekről szólnak. A koronavírus-járvány következtében elég meredek áremelkedést vehetünk észre a vízparti ingatlanok körében, az emberek ki akarnak mozdulni, és keresik az élményhez köthető lokációkat – ismertette Tőkés Levente, a GDN Ingatlanhálózat irodaüzemeltetési vezetője. A megnövekedett kereslet miatt a négyzetméterárak is jelentősen emelkednek a Balatonnál, különösen Zamárdi, Balatonfüred és Tihany térségében.

A vízközeli területeken akár félmillió forintnál magasabb négyzetméterárakkal találkozhatnak az érdeklődők.

Aránylag elérhető áron vannak még ingatlanok a Békés és Békéscsaba környéki lokációkban, Békésszentandráson és az Alföld festői környezetében.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. szeptember 18., Szombat

Színes őszi kínálattal várnak a nemzeti parkok és az erdészetek

Madárgyűrűzés, szarvasbőgés-hallgatás, erdei kirándulások, geo- és e-bike túrák, valamint gyógynövényséták segítségével fedezhetik fel az őszi táj természeti értékeit.


2021. szeptember 17., Péntek

Avarégetés helyett inkább készítsünk süntanyát

A puha, meleg vacokban akár öt hónapot is átalusznak.


Miért ne építsünk kőtornyokat a természetben?

A manapság divatos kőtoronyépítés egy seregnyi apró élőlény élőhelyét teszi tönkre.


2021. szeptember 16., Csütörtök

Darázsirtás: a szakemberek segítenek!

Az egyénileg kezdeményezett, általában füstölésre épülő módszer jelentős veszélyforrás!


2021. szeptember 15., Szerda

A tökéletesség kergetésébe betegednek bele a fiatalok

A Facebook kiszivárgott belső kutatása szerint káros az Instagram a tinilányokra.


2021. szeptember 14., Kedd

Apple: tönkreteheti a motorozás a telefont

A nagy teljesítményű motorok vibrálása rossz hatással van az okostelefonok érzékeny rendszereire.


Kemény telünk lesz, fehér karácsonnyal?

Dávid Mihály nyíregyházi mérnök több mint negyven éve készít hosszú távú előrejelzést és számításai a legtöbb esetben pontosnak bizonyulnak.


2021. szeptember 13., Hétfő

Mégsem kell búcsút vennünk a banántól?

Ausztrál kutatók megtalálták azt gént, amely a banánfajtákat megmentheti a kipusztulástól.


2021. szeptember 11., Szombat

Átadták az idei anti-Nobel-díjakat

Díjazott lett az a kutatás is, amely arra kereste a választ, hogy biztonságosabb-e fejjel lefelé szállítani az orrszarvúkat.


2021. szeptember 10., Péntek

Első magyar klubként a Fradi bekerült a FIFA22-be

A videójátékot több mint 17 ezer játékossal, 700 csapattal és 90 stadionnal lehet kipróbálni, a FIFA22 több, mint 30 nyelven érhető el.


2021. szeptember 09., Csütörtök

Indulóban a fecskék

A népi megfigyelés szerint Kisboldogasszony napján, azaz szeptember 8-án hagyják el az országot a fecskék.


Új magyar találmány segít megelőzni a vadbaleseteket

Haszontalan az autóra felszerelhető vadsípok többsége – állítják az évek alatt készült kutatások.


Idén nem fognak sárga-piros színekben tündökölni a fák?

Csaknem egy fokkal emelkedett az őszi átlaghőmérséklet az elmúlt 25 évben Magyarországon.


2021. szeptember 08., Szerda

Megmenti a belföldi turizmus a borászatokat?

A hazai borrégiókba csábít a Magyar Turisztikai Ügynökség őszi kampánya.

#Nagykanizsa

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

2021. szeptember 18. - Kék hírek

Tizennyolc - rend vagy káosz?

Tizennyolc - rend vagy káosz?

2021. szeptember 13. - Kultúra

„Isten nem játszik dobókockával...”

„Isten nem játszik dobókockával...”

2021. szeptember 11. - Kanizsa

A hon védelme nemzeti kérdés

A hon védelme nemzeti kérdés

2021. szeptember 11. - Kanizsa

Ön már aláírta?

Ön már aláírta?

2021. szeptember 08. - Kanizsa

Szemtanúkat keresnek

Szemtanúkat keresnek

2021. szeptember 08. - Kék hírek

Tizennyolc

Tizennyolc

2021. szeptember 07. - Kultúra

Elhunyt Boa Sándor

Elhunyt Boa Sándor

2021. szeptember 06. - Kanizsa

+