Érdekes - 2021. július 28., Szerda
#ingatlanpiac #nyaraló #körkép

Második otthonná válnak a nyaralók

Második otthonná válnak a nyaralók

Illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A tökéletes üdülő ismérvei a teljes felszereltség, a kényelem, a jó megközelíthetőség és a multifunkcionalitás, azaz legyen otthon, iroda és pihenőhely is egyben.

A nyaralópiac túlnyomórészt a vízpartokra összpontosul. Az örök slágerek, mint a Balaton és a Velencei-tó mellett a Dunakanyarban, a Tisza-tó térségében, valamint a gyógyvizes fürdőhelyek körül is megnövekedett a kereslet, ami áremelkedéshez vezetett. Míg a városokban változóan alakult az ingatlanpiac, a nyaralók jellemzően mindenhol drágultak – közölte a Világgazdaság megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

A nyaralókhoz kötődő igények köre is kibővült, az életvitelszerű lakhatási körülmények, a home office lehetőség és a jó infrastruktúra is szempontok lettek.

Az ingatlannak szerkezetileg és felszereltségében is alkalmasnak kell lennie a hosszabb távú tartózkodásra, például fűtés, internethozzáférés. Népszerű lett a kétlaki életmód, és második otthonként tekintenek vásárlóik a nyaralókra – fejtette ki a szakértő.

Időkorlátos kereslet

Az egyórányi autótávolságon belüli elhelyezkedés akár a napi szintű munkába járásra is lehetőséget kínál, egyre többen keresik ezt a fajta szabadságot, hogy mindennap a nyaralójukba térjenek haza. A Velencei-tó környékéről sokan vonatoznak is.

Kedvezők az ingatlanvásárláshoz nyújtott állami támogatások is, mint a falusi CSOK vagy a babaváró támogatás, mindezeket lehet nyaralóra fordítani, de érdemes körültekintőnek lenni az ingatlan besorolásával kapcsolatban.

A zártkertek, a telkek és a felújítandó hétvégi házak iránt is mutatkozik érdeklődés. Tatabánya környékén például néhány éve még 5-6 millió forintért is lehetett nyaralókat venni, most ugyanezeknek az ára 10-20 millióra is felszökött. 

Aranykorukat élik a Balatonon a több százmilliós villák.

A legértékesebbek a vízparthoz közeli nyaralók, de a szép panoráma is sokat dob az ingatlan értékén. Nagy szerencse, ha valaki 30 millió forint alatt ki tud fogni egy hasonló kaliberű ingatlant, de inkább 40-50 milliótól indulnak az árak. Ha új építésűről van szó, akkor pedig fővárosi, akár milliós négyzetméterárakkal kell számolni. 

Kifejezetten keresik a medencés ingatlanokat is, ahonnan az emberek szívesen nézik a balatoni kilátást.

A medence milliókkal növelheti meg az ingatlan értékét, de csak akkor, ha jól karban van tartva, különben még lefelé is húzhatja az árat.

A medenceépítés már 5-10 millió forintból kihozható, de az üzemeltetése költséges.

A pandémia következtében tavaly megélénkült piacon folytatódnak a felvásárlási trendek, többen idén nyáron jutottak el odáig anyagilag, vagy most ért meg bennük a szándék, hogy megvegyenek egy nyaralót. A vásárlók reáleszközként kezelik ezeket az ingatlanokat, és biztos befektetésnek vélik, amit a pénzügyi szakértők is alátámasztanak. Az értékesítési idő is lerövidült – ismertette az elemző.

A kiadó szobák, panziók kínálatának böngészése közben sokak fejében megfordult már a gondolat, hogy bérlés helyett érdemesebb lenne inkább venni. Feltételezhetően a pandémia hatása, hogy mindenki szeretne kicsit elvonulni, ezért a társas nyaralókhoz képest most népszerűbbek az egyéniek és az építésre alkalmas telkek – ismertette Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója. 

A nyaralóingatlanok két módon termelhetnek hasznot tulajdonosuknak: rövid vagy hosszú távú bérbeadással, valamint az ingatlan vételárához mért értéknövekedéssel

– mutatott rá a szakértő. Somogy megyében például már tavaly kiemelkedő, 33 százalékos áremelkedést mutatott az ingatlantérkép.

Gyógyhatású vizek után kutatnak a vásárlók

A gyógyfürdős településeken jó ideje megfigyelhető az ingatlanok áremelkedése. Az Eger közeli kisebb településeken, ahol van strand vagy fürdő, és az ingatlanok is olcsóbbak, egyértelműen megnőtt a kereslet. Demjénben a korábban kialakított, 800-1000 négyzetméteres építési telkek keresettek a befektetők körében – tájékoztatta a Világgazdaságot az OTP Ingatlanpont.

A vízparti házak, lakások, telkek mindig is kiemelt helyet foglaltak el az ingatlanbefektetők és az ingatlanvásárlók szívében is. Ezek a tényezők általában az emberi kényelemről, az egyediség utáni vágyról és a pénzügyi lehetőségekről szólnak. A koronavírus-járvány következtében elég meredek áremelkedést vehetünk észre a vízparti ingatlanok körében, az emberek ki akarnak mozdulni, és keresik az élményhez köthető lokációkat – ismertette Tőkés Levente, a GDN Ingatlanhálózat irodaüzemeltetési vezetője. A megnövekedett kereslet miatt a négyzetméterárak is jelentősen emelkednek a Balatonnál, különösen Zamárdi, Balatonfüred és Tihany térségében.

A vízközeli területeken akár félmillió forintnál magasabb négyzetméterárakkal találkozhatnak az érdeklődők.

Aránylag elérhető áron vannak még ingatlanok a Békés és Békéscsaba környéki lokációkban, Békésszentandráson és az Alföld festői környezetében.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. május 20., Péntek

Virágzó pipacsmezők

Varga György, ezúttal Alsópáhoknál fotózott egy kiterjedt pipacsmezőt.


2022. május 19., Csütörtök

Milyen az igazán jó virágméz?

Magyar kutatók nyolc-nyolc különböző hazai és külföldi méz színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgálták.


Már nem félnek a koronavírustól

Az szja-bevallás után utazni akarnak a családok.


2022. május 18., Szerda

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

30 projekt már jelenleg is várja a támogatókat a platformon.


2022-ben is keresik a Balaton legjobb strandját

A Balatoni Szövetség 2022-ben is megrendezi hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ötcsillagos zászlót kapnak a legjobbak. Május 31-ig lehet nevezni.


2022. május 17., Kedd

A háztartások még nem érezték meg a háború gazdasági hatásait

Eddig még kitartott a lakosság fizetőképességének emelkedése.


2022. május 16., Hétfő

Drágábban is kapósak a nyári táborok

Az idő pénz, és ez a közmondás a táborok világában nemhogy aktuális, de különösen sürgető, ugyanis az árak sok vakációs lehetőségnél emelkedtek.


2022. május 15., Vasárnap

Holdfogyatkozásra ébredünk hétfőn: vörössé válik égi kísérőnk

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.


Csak óvatosan a napozással!

Veszélyes lesz az UV-B sugárzás.


2022. május 14., Szombat

Meglepetéssel készül a KSH a mezőgazdasági összeírásra

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása, a válaszadás kötelező.


Nincs veszélyben a Balaton, a hatóság cáfolta az álhíreket

A jelenlegi csapadékhiányos helyzet ugyan szélsőséges, de nem rendkívüli - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.


Újabb kikötők nyitnak, indul a tavaszi menetrend

Balatonboglár és Révfülöp kikötőkből már sétahajózási lehetőséggel is várják az utasokat.


2022. május 13., Péntek

Különleges Kolodko-szobor készül

A Skála Metró Áruház reklámfigurája, Skála Kópé és egy felhúzható Trabant mészkő szobra után most egy újabb Kolodko-miniszoborról jelent meg hír, ezúttal a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán.


2022. május 12., Csütörtök

Negyvenezer nyelvvizsgázó tűnt el két év alatt

Drágultak a nyelvi képzések, emelkedtek a vizsgadíjak, előtérbe került az online oktatás, csökkent a nyelvtanulók száma, körkép a nyelviskolákról.


2022. május 11., Szerda

Ismét kiváló vízminőséggel büszkélkedhet a Hévízi-tó

Csakúgy mint a korábbi években, idén is kiválónak minősítették a Hévízi-tó vizét. Az éves kötelező vizsgálat minden áprilisban esedékes. A vételezett minta egy öttagú skálán a legmagasabb fokozatot érte el.

+