Érdekes - 2021. augusztus 16., Hétfő
#maszk #vásárlás #koronavírus #járvány

Érzékelték a maszklevétel jótékony hatását a nagyáruházak

Érzékelték a maszklevétel jótékony hatását a nagyáruházak

Archív (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Élénk forgalmat tapasztaltak nyáron a szupermarketek, amelyek érzékelték a maszklevétel jótékony hatását is. A szezonális slágereken felül a non-food termékek iránt növekedett meg a kereslet, jelenleg pedig az iskolakezdésre fókuszálnak.

A fogyasztók vásárlási szokásai a koronavírus-helyzet megjelenését követően nagyban átalakultak, tudatosabban intézték a beszerzést, kevesebb alkalommal, de nagyobb értékben vásároltak. A Lidl beszámolója szerint a korlátozások megszűnését követően a szokások visszaálltak a veszélyhelyzet előtti állapotra, és hasonlót tapasztaltak az Auchannál is, ahol még több vásárló kereste fel fizikailag is az áruházakat, így nyáron a magasabb kosárérték mellett a tranzakciók száma is növekedést mutat. A vásárlások gyakorisága a Tescónál is emelkedett, de a kosárérték még a tavaly nyári szinthez hasonlóan alakul. Az Aldi tapasztalatai szerint a pandémiás korlátozások feloldása után úgy tűnik, folytatódnak a lezárások alatt kialakult trendek, vagyis a vásárlók inkább ritkábban, de nagyobb értékben vásárolnak az üzletekben. A CBA is alacsonyabb vásárlószámot, ám magasabb kosárátlagot jegyzett, ami sikeressé tette a nyári hónapokat.

A maszkviselés és az egyéb korlátozó intézkedések eltörlése jótékonyan hatott

– ismertette a magyar üzletlánc, és a Tesco is hasonló választ küldött a VG érdeklődésére.

Annak ellenére, hogy a vendéglátóhelyek többsége már nyitva tart, a szezonális termékek: az ásványvizek, az üdítők, a jégkrémek és a sörök fogyasztása növekedett. Hasonló volt a trend a nem élelmiszerjellegű szezoncikkek: a kerti bútorok, a játékok, a medencék, a strandfelszerelések és a sporteszközök területén is – tájékoztatta lapunkat a Tesco. Az Aldi nemrégiben átadott, hatmilliárd forintból megvalósított hűtőraktárának köszönhetően hetven új termékkel bővült a nyáron a kínálat. A dinnyeszezon extrém módon sikeres volt, a grilltermékek esetében a klasszikus árucikkek, a kolbászok és a pácolt sertéstarja mellett a vegán áruk iránt is kimagasló kereslet mutatkozott. Közkedveltek voltak a különféle ízesítésben kapható alkoholmentes radlerek is. Az Auchan statisztikái szerint

nyáron a vízből kétszer annyi, sörből háromszoros mennyiség fogy, az alkoholmentes változatoknál akár négyszer-ötször is többet adnak el.

A legnagyobb forgalomnövekedést a jégkrémek esetében tapasztalták, emellett – összhangban az elmúlt évek trendjével – kiemelkedő mennyiségű medencét értékesítettek. Jókora a kereslet a kreatív és a kézműves termékek iránt, ezeket kifejezetten a pandémia alatt kedvelték meg a vásárlók.

A Tescónál a műszaki termékek piacán az év első felében fokozott kereslet mutatkozott a kertészeti, lakberendezési és barkácsáruk iránt. A járványhelyzet enyhülésével párhuzamosan újra megnövekedett a kereslet az utazással és a kültéri aktivitásokkal kapcsolatos termékekre.

A Lidlnél a nagy melegnek és a labdarúgó-Európa-bajnokságnak tudják be, hogy az alkoholos és az alkoholmentes italoknál egyaránt forgalomnövekedés volt tapasztalható. Az Aldi áruházak forgalma a korábbi években megszokott módon alakult, a közkedvelt nyaralóhelyeken magasabb vásárlószámot mértek. 

Augusztusban zár a szezon, de az máris látszik, hogy forgalom szempontjából nagyon eltérők voltak a hónapok. A hideg április után egy hűvös, csapadékos május következett, ebben az időszakban a forgalom is visszaesett – közölték az Auchannál a VG szezonalitásra vonatkozó kérdésére. A pünkösdi hétvége azonban meghozta a jó időt és a rekordeladásokat.

A jelenléti oktatás elindulásával a Tescónál azzal számolnak, hogy az élénkülés ősszel is folytatódni fog, elsősorban az iskolakezdéshez kapcsolódó termékeknél. A Lidl áruházakban is elérhetők már az iskolai oktatással kapcsolatos árucikkek, az Auchan pedig kétezer termékkel készül az iskolaszezonra, valamint tanszergyűjtést is szervez a Nagycsaládosok Országos Egyesületével a többgyermekes, rászoruló családok javára.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. május 20., Péntek

Virágzó pipacsmezők

Varga György, ezúttal Alsópáhoknál fotózott egy kiterjedt pipacsmezőt.


2022. május 19., Csütörtök

Milyen az igazán jó virágméz?

Magyar kutatók nyolc-nyolc különböző hazai és külföldi méz színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgálták.


Már nem félnek a koronavírustól

Az szja-bevallás után utazni akarnak a családok.


2022. május 18., Szerda

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

30 projekt már jelenleg is várja a támogatókat a platformon.


2022-ben is keresik a Balaton legjobb strandját

A Balatoni Szövetség 2022-ben is megrendezi hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ötcsillagos zászlót kapnak a legjobbak. Május 31-ig lehet nevezni.


2022. május 17., Kedd

A háztartások még nem érezték meg a háború gazdasági hatásait

Eddig még kitartott a lakosság fizetőképességének emelkedése.


2022. május 16., Hétfő

Drágábban is kapósak a nyári táborok

Az idő pénz, és ez a közmondás a táborok világában nemhogy aktuális, de különösen sürgető, ugyanis az árak sok vakációs lehetőségnél emelkedtek.


2022. május 15., Vasárnap

Holdfogyatkozásra ébredünk hétfőn: vörössé válik égi kísérőnk

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.


Csak óvatosan a napozással!

Veszélyes lesz az UV-B sugárzás.


2022. május 14., Szombat

Meglepetéssel készül a KSH a mezőgazdasági összeírásra

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása, a válaszadás kötelező.


Nincs veszélyben a Balaton, a hatóság cáfolta az álhíreket

A jelenlegi csapadékhiányos helyzet ugyan szélsőséges, de nem rendkívüli - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.


Újabb kikötők nyitnak, indul a tavaszi menetrend

Balatonboglár és Révfülöp kikötőkből már sétahajózási lehetőséggel is várják az utasokat.


2022. május 13., Péntek

Különleges Kolodko-szobor készül

A Skála Metró Áruház reklámfigurája, Skála Kópé és egy felhúzható Trabant mészkő szobra után most egy újabb Kolodko-miniszoborról jelent meg hír, ezúttal a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán.


2022. május 12., Csütörtök

Negyvenezer nyelvvizsgázó tűnt el két év alatt

Drágultak a nyelvi képzések, emelkedtek a vizsgadíjak, előtérbe került az online oktatás, csökkent a nyelvtanulók száma, körkép a nyelviskolákról.


2022. május 11., Szerda

Ismét kiváló vízminőséggel büszkélkedhet a Hévízi-tó

Csakúgy mint a korábbi években, idén is kiválónak minősítették a Hévízi-tó vizét. Az éves kötelező vizsgálat minden áprilisban esedékes. A vételezett minta egy öttagú skálán a legmagasabb fokozatot érte el.

+