Érdekes - 2021. augusztus 29., Vasárnap
#porszívó #takarítás #körkép #életmód

Ahány ház, annyi porszívó

Ahány ház, annyi porszívó

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Az álló porszívók jobban teljesítenek a szőnyegtisztításban, különösen a porzsákos modellek.

Az álló porszívók tisztítási tartománya többnyire nagyobb a fekvő társaikénál – derült ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjéből, amelyben 168 berendezést (162 fekvőt és hat vezetékes állót) próbáltak ki. A tisztítási hatékonyság mellett a használhatóság, a környezeti tényezők (energiafogyasztás és zajkibocsátás), a porkibocsátás és a tartósság is a kiemelten vizsgált szempontok közé tartozott. Az egyesületben megállapították, hogy

az álló porszívók jobban teljesítenek a szőnyegtisztításban, különösen a porzsákos modellek.

Többségüket könnyű tárolni, viszont porszívózás közben az egész készüléket kell tolni, húzni, ami nem kevés erőt igényel, és gyakran hangosabbak is a fekvőknél. A legjobb teljesítményű modellek legalább kilenc kilót nyomnak. A kategória nyertese egy Hoover készülék volt, amely 29 ezer forintos átlagáron szerezhető be.

A fekvő porszívók jobb teljesítményt nyújtanak burkolat nélküli padlók, lépcsők, szövetek és kárpitok, valamint a bútorok alatti területek tisztításában – és egy részük ugyanolyan jó a szőnyegtisztításban, mint álló társaik. A többségük könnyebb, és mivel különálló szívófeje van, egyszerűbb használni is. Ezek a porszívók azonban összességében testesebbek álló testvéreiknél. A porszívócső és a nyél miatt egy fekvő porszívót nehezebb bepréselni a gardróbszekrénybe. Ebben a kategóriában a tesztelt termékek közül a legjobbak között találhatunk Miele, Bosch, Rowenta, Philips, Electrolux és Vax termékeket. A használhatósági versenyt egy 100 ezer forint átlagárú Miele termék nyerte, azonban már 48 ezer forinttól találhatunk hasonlóan jól vagy egyes szempontok szerint akár jobban teljesítő készülékeket.

Ha porszívóvásárlás előtt állunk, az egyesület szakértői szerint érdemes néhány szempontot figyelembe vennünk, hiszen nem árt, ha például a készülék nem túl hangos, és a porszívózás után nem lesz több por a levegőben, mint előtte. A teszten több készülék gyengén szerepelt a porvisszabocsátás mérésénél, vagyis igencsak poros lett a szoba levegője a takarítás után. Ha porzsák nélküli modellt vásárolunk, pénzt takaríthatunk meg, hiszen a későbbiekben nem kell új porzsákra költenünk. Ugyanakkor több szűrőre van szükség, amelyek rendszeres tisztítást igényelnek, a HEPA-szűrőket pedig cserélni kell. A por és a porgyűjtő tartály ürítése problémát okozhat az asztmásoknak és az allergiásoknak, ezt is érdemes figyelembe venni.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. május 20., Péntek

Virágzó pipacsmezők

Varga György, ezúttal Alsópáhoknál fotózott egy kiterjedt pipacsmezőt.


2022. május 19., Csütörtök

Milyen az igazán jó virágméz?

Magyar kutatók nyolc-nyolc különböző hazai és külföldi méz színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgálták.


Már nem félnek a koronavírustól

Az szja-bevallás után utazni akarnak a családok.


2022. május 18., Szerda

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

30 projekt már jelenleg is várja a támogatókat a platformon.


2022-ben is keresik a Balaton legjobb strandját

A Balatoni Szövetség 2022-ben is megrendezi hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ötcsillagos zászlót kapnak a legjobbak. Május 31-ig lehet nevezni.


2022. május 17., Kedd

A háztartások még nem érezték meg a háború gazdasági hatásait

Eddig még kitartott a lakosság fizetőképességének emelkedése.


2022. május 16., Hétfő

Drágábban is kapósak a nyári táborok

Az idő pénz, és ez a közmondás a táborok világában nemhogy aktuális, de különösen sürgető, ugyanis az árak sok vakációs lehetőségnél emelkedtek.


2022. május 15., Vasárnap

Holdfogyatkozásra ébredünk hétfőn: vörössé válik égi kísérőnk

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.


Csak óvatosan a napozással!

Veszélyes lesz az UV-B sugárzás.


2022. május 14., Szombat

Meglepetéssel készül a KSH a mezőgazdasági összeírásra

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása, a válaszadás kötelező.


Nincs veszélyben a Balaton, a hatóság cáfolta az álhíreket

A jelenlegi csapadékhiányos helyzet ugyan szélsőséges, de nem rendkívüli - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.


Újabb kikötők nyitnak, indul a tavaszi menetrend

Balatonboglár és Révfülöp kikötőkből már sétahajózási lehetőséggel is várják az utasokat.


2022. május 13., Péntek

Különleges Kolodko-szobor készül

A Skála Metró Áruház reklámfigurája, Skála Kópé és egy felhúzható Trabant mészkő szobra után most egy újabb Kolodko-miniszoborról jelent meg hír, ezúttal a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán.


2022. május 12., Csütörtök

Negyvenezer nyelvvizsgázó tűnt el két év alatt

Drágultak a nyelvi képzések, emelkedtek a vizsgadíjak, előtérbe került az online oktatás, csökkent a nyelvtanulók száma, körkép a nyelviskolákról.


2022. május 11., Szerda

Ismét kiváló vízminőséggel büszkélkedhet a Hévízi-tó

Csakúgy mint a korábbi években, idén is kiválónak minősítették a Hévízi-tó vizét. Az éves kötelező vizsgálat minden áprilisban esedékes. A vételezett minta egy öttagú skálán a legmagasabb fokozatot érte el.

+