Érdekes - 2021. szeptember 16., Csütörtök
#darázs #katasztrófavédelem #tűzveszély #baleset-megelőzés

Darázsirtás: a szakemberek segítenek!

Darázsirtás: a szakemberek segítenek!

Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Sándor)

Az elmúlt időszakban megnövekedett azoknak a lakosság telefonhívásoknak a száma, melyek rovarok, elsősorban darazsak irtásával kapcsolatban érdeklődtek a megyei igazgatóság ügyfélszolgálatán. Fontos tudni, hogy a katasztrófavédelemnek a darázsirtás nem feladata, az egyénileg kezdeményezett, általában füstölésre épülő módszert viszont nem ajánljuk, mivel jelentős veszélyforrás!

Tavaly több alkalommal is előfordult Zalában, hogy házilag készített füstölővel igyekeztek az ingatlantulajdonosok darazsakat irtani, ám ebből végül ingatlantűz keletkezett. Idén hasonló jellegű riasztása még nem volt a megyei lánglovagoknak, olyan azonban már előfordult, hogy közintézmények esetében a tűzoltók segítséget nyújtottak a fészkek eltávolításában. Ugyanakkor fontos tisztázni, hogy a magánszemélyek számára ezt a feladatot szakértők végzik, akiknek elérhetősége az interneten pár kattintás alatt megtalálható! 

Éppen ezért a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét: amennyiben ingatlanjaikban darázsfészket találnak, minden esetben forduljanak szakemberhez, s ne önmaguk próbálják eltávolítani a darazsakat! 

A házilag végzett műveletek ugyanis jelentős veszélyforrásnak számítanak, hiszen amellett, hogy akár komolyabb tűzesetet is okozhatunk, még saját egészségünket is kockára tesszük az ilyen beavatkozásoknál! A rovarok csípése fájdalmat, érzékenység esetén komolyabb szövődményeket is okozhat, ezért fontos, hogy azt csakis kizárólag szakember végezze! 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2023. január 28., Szombat

Az év emlőse 2023-ban a vakond

A földművelésügyi miniszter 1901. évi egyik körrendelete a vakondot is – több más állattal együtt – természetvédelmi oltalom alá helyezte.


Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására.


2023. január 26., Csütörtök

Tavaly 1,5-szeresével nőtt a bevétel a bliccelők büntetéséből

Tavaly több mint tízmillióval többet, 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a vasúttársaságnak, az egy évvel korábbihoz képest.


2023. január 25., Szerda

Ritkán látható fotókon a búvárok munkája

Most megmutatják nekünk a tó felszíne alatt 38 méteres mélységben nyíló Hévízi-forrásbarlang bejáratát. Izgalmas felvételek következnek.


2023. január 24., Kedd

A klímaváltozás hatékony vízgazdálkodási megoldásokat kíván

Szükség van a vízpufferek mihamarabbi kialakítására.


2023. január 22., Vasárnap

Rekordot döntöttek a kéktúrázók 2022-ben

6 éves gyerek is teljesítette a távot.


Rajzolj Te is barkóscinegét!

Pályázatot hirdetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


2023. január 21., Szombat

Dühös pékfeleségnek köszönhetjük

Ha te is kíváncsi vagy a farsang és a fánk kapcsolatára és az azokhoz kapcsolódó népszokásokra, receptekre, akkor jó helyen jársz.


2023. január 18., Szerda

Eljött a téli bagolyszámlálás ideje

Idén is bárki részt vehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-telelőhely felmérésén január 20. és 23. között.


Se jég, se vállalkozó a láthatáron

Évek óta várat magára a teljes nádaratás a Balatonon.


2023. január 16., Hétfő

Legyen alap a tompított fényszóró!

A KRESZ is előírja a tompított fényszóró használatát, ami a jelenlegi időjárási körülmények között különösen fontos még nappali fényviszonyok mellett is


2023. január 15., Vasárnap

Megérdemelt siker: két magyar fürdő is szerepel Európa legjobbjai között

A brit Mirror napilap TOP 7-es listájába a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és a Hévízi Tófürdő is bekerült.


2023. január 13., Péntek

A borzas len lett az év vadvirága

A borzas lent választották 2023-ban az Év vadvirágának egy online szavazáson, amelyet a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület bonyolított le a Magyar Biológiai Társasággal közösen.

+