Érdekes - 2021. szeptember 25., Szombat
#őszi kikerics #erdő #virág

Az őszi erdők sztárvirága

Az őszi erdők sztárvirága

Virágzik az őszi kikerics (Colchicum autumnale) Magyarszentmiklós közelében (Fotó: MTI/Varga György)

A rózsaszínes-lilás szirmú őszi kikericcsel valószínűleg mindenki találkozik, aki ősszel járja az erdőket. Tudtad, hogy a virág latin nevét a méregkeverők hazájáról kapta? És azt, hogy ha valaki csicsikomát emleget, akkor erről a növényről beszél? 

Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) lilás-rózsaszínes színű virágaival az erdők dísze ilyentájt: augusztus végétől szeptemberig, októberig találkozhatunk vele szinte mindenhol az országban a nedves rétektől az erdei tisztásokon keresztül a legelőkig. A növény főként a vizesebb, meszes talajon nő, leginkább napos vagy félárnyékos helyeken. Egyébként egész Közép- és Dél-Európában sűrűn előfordul, de Észak-Afrika nedves talajú térségeiben is lehet vele találkozni. Gumós, évelő növény. Nagyon könnyű összekeverni a krókusszal: a különbség, hogy utóbbinak csak három porzószála van, a kikericsnek viszont hat.

202109241950_0925_kik_1.jfif (1500×1000)Méh gyűjt virágport virágzó őszi kikericsről (Fotó: MTI/Varga György)

Az őszi kikericset egyebek mellett őszikének, vetővirágnak, kutyadöglesztőfűnek, zörgőgaznak, pücsökkomának és csicsikomának is nevezik. Levelei áprilisban jelennek meg, és akár a 30 cm-t is elérhetik, nyár elején azonban visszahúzódnak. Mire kinyílnak a virágok, a növény teljesen levéltelen lesz. Toktermése szintén tavasszal jelenik meg. Az érett magokat hangyák hordják szét. Az őszi kikerics gyakori és nem védett, ennek ellenére teljesen felesleges leszedni, mert gyorsan elhervad.

A virág költőket is megihletett: gondoljunk csak Arany János versciklusára, az Őszikékre, de valószínűleg Apollinaire Kikericsek című verse is róla kapta a címét.

202109241950_0925_kik_3.jfif (1500×1000)(Fotó: MTI/Varga György)

Amilyen szép, annyira mérgező – sőt, az egyik legmérgezőbb hazai vadontermő növény. A mondák szerint a nevét egy ókori városról, Colchis-ról kapta, ami a Fekete-tenger közelében feküdt, és egykor az ott élő méregkeverőkről volt híres. A király lánya, Médea, a híres boszorkány kikericset használt a bájitalok, mérgek elkészítéséhez. A növény egy földre hullott varázsitalcsepp nyomán sarjadt.

Akárhogy is, annyi biztos, hogy a növény minden egyes része mérgező, még a legelő állatok is elkerülik (bár a kecskék és a juhok kis mennyiségben fogyasztják). Érett magjában egy kolhicin nevű alkaloid található, ami gátolja a sejtosztódást. Manapság kísérleteznek vele daganatos betegségek kapcsán, bár egyelőre nincsenek pozitív eredmények.

(Forrás: turistamagazin.hu)

 

 

Még érdekes lehet ...


2021. október 17., Vasárnap

Black Friday 2021: kevesebbet költünk idén

A LogiNet és a Reacty Digital közös, reprezentatív felmérése szerint tavalyhoz képest 6 000 forinttal kevesebbet, 34 000 forintot költünk el Black Friday akciók keretében idén. A sláger termékek közül a számítógépes és szórakoztató elektronikai eszközök h


2021. október 16., Szombat

8 őszi csemege, ami segít leküzdeni a fertőzéseket

Ezekkel felturbózhatod az immunrendszeredet!


Soha nem túráztak egyszerre ennyien az Országos Kékkörön

3240 túrázó rótta egyszerre az Országos Kékkör jelzett turistaútvonalát.


2021. október 15., Péntek

1217,5 kilós Európa legnagyobb óriástökje

Az óriástök a szeptember végén megrendezett 10. Óriástökfesztiválon megkapta a világ legnagyobb tökje címet is.


Ne hagyja magát megtéveszteni!

Minden, amit a kuponokról és a leárazásokról tudni kell.


2021. október 14., Csütörtök

Jönnek a téli hónapok, ne felejtsük el autónkat felkészíteni

A gumicserén felül érdemes az autó többi részét is felülvizsgáltatni.


2021. október 13., Szerda

Amit mindig is tudni akartunk a teák színes világáról

Ahogy a kurzus leírásában is jelezték, a cél az, hogy a jelentkezők az összes teafajtát áttekinthessék, éppen ezért a szervezők a japán zöldeket és az indiai fekete teákat is elhelyezték a palettán.


2021. október 11., Hétfő

A méhészek jelentik a sikeres mezőgazdaság kulcsát

Európában a növényfajok 84 százaléka és az élelmiszer-termelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhek általi beporzástól.


Mesterséges intelligencia is segíthet a melanóma korai felismerésében

Mesterséges intelligenciát használó eszköz készül a melanóma korai felismerésére az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársainak közreműködésével.


2021. október 09., Szombat

Nem fut a gépén a Windows 11? Ezzel nincs egyedül

A Microsoft a probléma által érintettek számára megerősítette, hogy ez egy ismert probléma, és hogy a vállalat aktívan vizsgálja az ügyet, dolgozik annak elhárításán.


2021. október 08., Péntek

A szürettel még nincs vége a munkának a kertben!

Még bőven akad tennivaló a szakértő szerint.


A magyar autósok lassan visszatérnek a járvány előtti szokásaikhoz

Az európai vásárlók körében végzett kutatás szerint a kávé az egyik fő indoka a megállásnak a töltőállomásokon.


2021. október 07., Csütörtök

Közeleg a tél - így készítsük fel a kutyaházat a fagyos időkre

A kinti kutyák jól bírják ugyan a hideget, mégis hálásak lesznek, ha néhány egyszerű trükkel komfortosabbá tesszük a fagyos hónapokat.


2021. október 06., Szerda

Ez a halloweeni díszkivilágítás elvisz a Mátrixba

Jön a Matrix negyedik része, és a rajongók egyre nagyobb elánnal készülnek a kultikus filmes univerzum visszatérésére. Már van Halloweenre készített profi díszkivilágítás is, ami igencsak profin sikerült.


Hétmilliónál is több madarat figyeltek meg a hétvégén

Idén is október első hétvégéjén tartották az Európai Madármegfigyelő Napokat.

+