Érdekes - 2021. november 15., Hétfő
#vörsi betlehem #karácsonyi életkép #védettségi igazolvány #maszk #pásztorjáték #hagyomány

Újra megnyílik a látogatók előtt a vörsi betlehem

Újra megnyílik a látogatók előtt a vörsi betlehem

Ezúttal maszkban csodálhatjuk meg a vörsi betlehemet (Fotó: likeBalaton/Krausz Andrea)

A napokban elkezdik építeni Európa legnagyobb templomi betlehemét. A 60 négyezetméteres vörsi karácsonyi életkép november 28-tól január 23-ig várja a látogatókat. Az érdeklődés óriási, a csoportok már most sorra foglalják az időpontokat.

Minden évben több tízezer turista fordul meg a Kis-Balaton fővárosában, hogy meglátogassák a részletgazdag, 60 négyzetméteres bibliai életképet. Idén is sok-sok kilónyi faanyagot, tuját és fenyőágat, bogyókat, terméseket, valamint mohát használnak fel az óriásbetlehemhez.

A vírushelyzet miatt 2020-ban az adventi időszakban nem építették meg a látványosságot, csak a hívek láthatták karácsonykor. Most viszont az egész falu nagy várakozással vág neki az előkészületeknek.

202111141740_vors_2.jpg (940×562)A természetes anyagok felhasználása az egyik legfontosabb szempont (Fotó: likeBalaton/Krausz Andrea)

– November 28-án nyit a vörsi betlehem és január 23-ig az előírásoknak megfelelően védettségi igazolvánnyal és maszkban lehet majd látogatni. Kézfertőtlenítőt is kihelyezünk, a belépést és a benti sétát pedig egyirányúsítjuk – mondta Deák Tamás, Vörs polgármestere. – A Márton-napi búcsút követően elkezdjük a fenyőket, tujákat, leveleket, tuskókat gyűjteni. November 18-án indul a betlehem építése, melyen általában 10 fő dolgozik, de sokan beugranak pár órára segíteni.

Deák Tamás szerint már most óriási az érdeklődés, a csoportszervezők sorra foglalják le az időpontokat. A belépésre várakozókat a Szent Márton Templom mellett adventi udvar várja forró italokkal és meleg ételekkel, de látogatható a Tűzoltó Múzeum és a Tájház, valamint a modern, kültéri betlehem is.

202111141740_vors_3.jpg (940×536)A helyiek híven őrzik a hagyományokat (Fotó: likeBalaton/Krausz Andrea)

1948 óta hagyomány, hogy a műemléki védelem alatt álló, 1720-ban épült Szent Márton Templomban felállítják Európa legnagyobb templomon belüli betlehemét. Volt olyan év, hogy közel 30 ezer látogatót fogadott a kis Somogy megyei falu, idén nagyjából 10 ezer turistára számítanak. 

A négy adventi vasárnapon szentmisét tartanak, amely után a helyiek betlehemi pásztorjátékot mutatnak be. Itt bábtáncoltatásnak is hívják, melynek hagyománya a régmúltra tekint vissza. Az idősek szerint már több, mint száz éve járták így a falut a pásztorok.

(Forrás: likeBalaton)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 07., Vasárnap

Több lehet a gólyafióka

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak a fehér gólyák rendelkezésre álló idei költési adatai.


2022. augusztus 06., Szombat

Hamarosan jönnek a Perseidák

A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik.


Megvan az Év Strandétele

Díjazták a legjobb strandbüfét és strandbisztrót is.


2022. augusztus 03., Szerda

A Káli-medence poszt-apokaliptikus őrszemei

A Kővágóörs és Köveskál között emelkedő domb tetején áll az impozáns Emberi komédia szoborcsoport.


2022. augusztus 02., Kedd

Ilyen volt régen a Balatonon

Múltidéző fotók a cikkben.


2022. augusztus 01., Hétfő

Megvan Magyarország idei tortája

2022-ben 28 tortát neveztek a versenybe, ebből öten jutottak be a döntőbe, ahol a nagykőrösi cukrászda alkotása lett az első helyezett.


2022. július 30., Szombat

Nagy veszélyt jelentenek a madarakra a madzagok

A feleslegessé vált és természetbe kikerülő zsinórokat a madarak fészeképítéshez használják fel, onnan pedig már csak egy lépés, hogy bajt okozzanak.


2022. július 27., Szerda

Illegális növényvédő szerekkel kereskedőkre csaptak le 31 országban

Az Europol a kikötőkre, a repülőterekre és a szárazföldi határátkelőhelyekre fókuszált a három hónapos akció folyamán.


2022. július 26., Kedd

A kütyük is nehezen viselik a forróságot

Az extrém hőség nemcsak az emberi szervezetet terheli meg, hanem a számítógépeket is.


2022. július 24., Vasárnap

Ők voltak a leggyorsabbak a Balaton-átúszáson

Két válogatott úszó, Vas Luca és Barabás Imre volt a leggyorsabb a 40. Balaton-átúszáson szombaton, amelyen rekord született a 12 ezres nevezéssel.


Elsőbálozók lettek az Anna-bál szépei

Kemecsei Anna Viktóriát választották a 197. Anna-bál szépének szombat éjjel. Az első udvarhölgy Zelena Zóra, a második udvarhölgy pedig Janovszki Csenge lett.


2022. július 23., Szombat

Kajszi szezON – Valter Attilával

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat a hazai kajszibarack-termesztésnek és az idei kajszitermésnek járt utána Valter Attila magyar bajnok kerékpárversenyzővel.

+