Érdekes - 2021. november 23., Kedd
#koronavírus #koronavírus-járvány #COVID-19 #oltás #vakcina

Semmit sem ér a több mint fél éve kapott oltás

Semmit sem ér a több mint fél éve kapott oltás

Archív (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ebben a pillanatban egy versenyt futunk a vírussal, még sajnos mi loholunk utána, mondta Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője a Pécsi Tudományegyetem (PTE) honlapján elérhető videóban.

A szakember hozzátette:

a vírus biztos, hogy velünk marad és  a kórokozó a felső légúti fertőzések palettájába fog beépülni.

Jakab Ferenc szerint az ellenanyagszint-mérés  nagyon fontos és azt javasolja, hogy aki megkapta a harmadik oltást, az utána méressen ellenanyagot, előtte nem érdemes, ugyan is olyan, hogy túl magas ellenanyagszint, nem létezik. Az, ha valakinek nincs ellenanyaga az önmagában nem jelent problémát, hiszen az immunrendszer több fronton védekezik, attól, hogy az ellenanyagszintünk alacsony, attól még a sejtes immunválasz jól működhet a vírussal szemben. A szakember szerint még nem lehet tudni, hogy mennyire gyengül majd a világjárványt okozó vírus és a jövőben hány variánsa, mutációja jelenik majd meg. Az oltással a vírus megsokszorozódását lehet csökkenteni, ezért is fontos a magas átoltottság elérése - mondta Jakab Ferenc.

Hat hónapon túl 40 százalékkal csökken a védőoltások hatékonysága

– mondta Péterfi Zoltán, a PTE Klinikai Központ infektológiai osztályának vezetője.

Hozzátette: fél éven túli oltottság esetén a szervezet koronavírusra való fogékonysága majdnem egyenlő a nem oltottakéval. Kiemelte: a kórházi ápolásra szorulóbetegek 85-89 százaléka oltatlan. A vakcinákkal kapcsolatban megjegyezte: azt javasolják, hogy mRNS-vakcina után bármelyik oltás adható,  de vektorvakcina vagy elölt vírust tartalmazó vakcina esetében az mRNS oltást javasolják harmadiknak.

Az esetszámok napról napra nőnek és még nem értük el a negyedik hullám tetőpontját, mondta Betlehem József, a PTE operatív stábjának vezetője. Fontos a harmadik oltás, hiszen az képes az immunrendszert fél év után is stimulálni.

Adott esetben, ha valaki  esetleg mégis találkozik a vírussal és megbetegszik, akkor sem jár majd olyan súlyos következményekkel, mintha oltatlanul találkozna a Covid-19-cel. 

Péterfi Zoltán szerint Magyarországon elérthetetlen célkitűzés a nyájimmunitás, a jelenlegi állapot szerint 90 százalékos átoltottságra lenne szükség, és ebben beleszámít a hat hónapon túliak ismételt oltása is.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. július 02., Szombat

A kánikula ellenére még nem dőlt meg a tavaly nyári áramfogyasztási rekord

Rekord fogyasztási értékeket általában a kora esti órákban tapasztal a szolgáltató, amikor az irodaházak, bevásárlóközpontok mellett az otthoni, háztartási méretű klímaberendezések is működnek.


2022. június 29., Szerda

Visszatérhet főszerepéhez Johnny Depp

A pletykák szerint a bajba keveredett színész több mint 300 millió dollárért térhet vissza A Karib-tenger kalózaiba, miután 2018-ban az exfelesége, Amber Heard által felhozott bántalmazási vádak miatt kirúgták a film színészgárdájából.


A legfontosabb tanácsok az M7-esen történő autózáshoz

A közútkezelő mondja el, mire kell figyelni a pályán.


Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

A félmillió látogatószám alatti kategóriában negyvenöt állatkert közül szerezte meg az elsőséget a Nyíregyházi Állatpark.


2022. június 28., Kedd

Miért kell kánikulában egy kicsi só az ivóvízbe?

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként.


2022. június 26., Vasárnap

Repülőtéren, slamasztikában

Hosszú sorok, késések és járattörlések az európai repülőtereken – ezt tegyük, ha velünk is megtörténik.


Megvan a Balaton fagyija!

A Balaton fagyiját 9. alkalommal választották meg.


2022. június 25., Szombat

A sok ülés a szív ellensége

A sok ülés növeli a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport által publikált globális tanulmány.


2022. június 23., Csütörtök

Idén is igényelhető a „Ne hagyj az autóban!” matrica

Végre egy könnyen elérhető lehetőség, hogy kiváltsuk a törülköző széfeket.


2022. június 20., Hétfő

A levendulát ünneplik Tihanyban

A tizenhat napos programsorozat főszereplője az illatos lila virág, amiből akár még sört is főzhetnek. Fedezd fel a titkokat, és szedj egy csokor levendulát!


2022. június 19., Vasárnap

Berregnek a nagy szarvasbogarak

Magyarország és Európa legnagyobb termetű bogárfaja a nagy szarvasbogár, melynek hímje akár 10 centiméterre is megnőhet.


Mindenki kedvenc macskája már 44 éve imádja a lasagnét és utálja a hétfőket

Ma 44 éves Garfield, mindenki kedvenc narancssárga, fekete csíkos, cirmos macskája.


2022. június 18., Szombat

Tudtad, hol van Magyarország közepe?

Nem is ott van, ahol először gondolták.


Az apákat ünnepeljük június harmadik hétvégéjén

A gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával való viszony.


2022. június 17., Péntek

Ettél ma már zöldséget vagy gyümölcsöt?

Ha nem, mindenképp pótold ezt a hiányosságot!

+