Érdekes - 2021. december 04., Szombat
#háziállatok #divat

Drága kiskedvenceink milliós pórázon

Drága kiskedvenceink milliós pórázon

Illusztráció

A globális kisállat-felszerelések piaca – az állateledel-szegmens nélkül számolva – csaknem 37 milliárd dollárosra hízik 2025-re egyes előrejelzések szerint, mások még ennél is nagyobb növekedést prognosztizálnak. Virágkorukat élik a dizájner kisállat-kiegészítők, a luxusmárkák sorra állnak elő vagyont érő kutyaruhákkal vagy éppen aranyszállal szőtt macskafekhellyel.

Van, aki ellenállhatatlannak tart egy márkás esőkabátba öltöztetett ebet, vagy egy dizájner logóval ellátott macskahordozót, mások ugyanakkor felesleges hóbortnak gondolják az állatok ilyesfajta kényeztetését. Egy dolog azonban tény: a kisállat-kiegészítők piaca jókora potenciált rejt magában, a pandémia miatt otthon töltött idő pedig tovább lendítette a forgalmat. 

Egyre több luxusmárka lép be a kisállat-kiegészítők piacára: a viszonylag gyerekcipőben járó, de meglehetősen gyorsan fejlődő szektor számtalan lehetőségeket kínál ezeknek a cégeknek. Azok pedig ki is használják a lehetőséget, 

így vásárolhatnak például kedvencüknek a tehetősebbek fekete márványból készült Yves Saint Laurent kutyatálat, minimalista stílusú Prada kutyaruhát, vagy barokk mintás bársonyból készült Versace állatfekhelyet. 

Mielőtt azt gondolnánk, hogy ezt csak a kiváltságos kevesek engedik meg maguknak, érdemes megnézni a Ssense kanadai e-kereskedő cég számait: 

2019 végén kezdtek el kisállat-felszereléseket is forgalmazni, és 2021-ben a cég értékesítésből származó bevétele máris 95 százalékot ugrott a 2020-as azonos időszaki adatokhoz képest

 – idézi fel a wwd.com divatipari portál. A cikk a cég alelnökét idéz, aki szerint a robbanásszerű fejlődés javarészt a millenniumi generációnak köszönhető, és annak, hogy a koronavírus-járvány miatt jócskán megnőtt az otthon töltött idő, így az emberek több figyelmet – és pénzt – tudtak fordítani az állataikra. 

A világ kisállat-felszerelés piaca az Euromonitor International előrejelzése szerint több mint 10 százalékkal bővülhet 2025-re – a 2020-as évet véve alapul –, és elérheti a 36,9 milliárd dollárt. 

Ráadásul ebben az állateledel-szegmens nem is szerepel, jegyzi meg a cikk. Más becslések még ennél is feljebb srófolják a kilátásokat: az eMarketer piackutató cég szerint 2025-re a globális kisállatpiac mérete eléri a 270 milliárd dollárt – bár itt nem különítik el az állateledeleket –, ezen belül a luxus-kisállatpiac 27 milliárd dollárra tehető majd a kutatásaik szerint. 

A cégek pedig aktívak: a Dsquared2, egy kanadai tervező ikerpáros, Dean and Dan Caten által alapított prémiummárka nemrégiben lépett be a kisállatpiacra. A milánói Poldo Dog Couture céggel együttműködve kutyaöltözeteket és pórázokat árulnak, az új kollekció megtervezését ugyanolyan gonddal végezték, mintha kétlábú klienseknek szánták volna. A tervek szerint még idén előállnak egy újabb kollekcióval. Az olasz Valentino pedig „kisállat influenszerekkel” dolgozott együtt tavaly kiadott kollekciójánál. 

Brigitte Chartrand, a Ssense alelnöke szerint mind a kisállatokra szakosodott márkáknak, mind a luxusbrandeknek megvan a létjogosultsága ezen a piacon: 

az előbbi főleg olyan gyakorlatias termékeket kínál, mint a pórázok, kutya- és macskaházak, az utóbbiak pedig, ahogy ő mondja, „lehetővé teszi a kisállat-tulajdonosoknak a saját személyiségük kifejezését”. 

Elmondása szerint a vásárlóik 80 százaléka 18 és 34 év közöttiekből áll, akik egyre többet költenek az állatokra. A határ pedig a csillagos ég: a Versace például több mint ezer eurót kér a barokkmintás kutyaágyért, míg a Louis Vuitton monogramos kisállathordozója 2200 eurót kóstál. 

(Forrás: VG)

 

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 18., Csütörtök

Félidőben a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a Nébih irányításáv


Karikó Katalin nagy bejelentést tett

A tudós bejelentette, hogy a jövőben a tudományos munkában szeretne újra elmélyülni, mert az elmúlt másfél évben kevesebb ideje jutott erre.


2022. augusztus 16., Kedd

Te is segíthetsz tölteni a lepketérképet

Lepkeatlaszprojekt indult, amiben október végéig bárki részt vehet.


2022. augusztus 13., Szombat

Továbbra is Európa élén a hazai csemegekukorica

Pedig az időjárás itthon is óriási kihívások elé állítja a termelőket.


Még mindig sok helyen árulnak lejárt szavatosságú élelmiszert

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint.


2022. augusztus 12., Péntek

Akár új személyit is igényelhetünk a Szigeten

Ellopták? Elveszett? Nem gond!


Ismét retró hétvége a balatoni vonatokon

Az idei év harmadik retró hétvégéje augusztus 13-án és 14-én lesz a Balatonnál, ahol újra utazhatsz a korabeli összeállításokat megidéző szerelvényekkel.


2022. augusztus 11., Csütörtök

Ennyibe kerülhet idén a beiskolázás gyermekenként

Az összeg meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén – közölte a REGIO Játékkereskedelmi Kft.


2022. augusztus 10., Szerda

Ingyenes mobilalkalmazás is segíti a tájékozódást a Szent István Napon

A leglátogatottabb alkalmazásboltokban már elérhető és letölthető a Szent István Nap rendezvényeivel kapcsolatos, a legfontosabb információkat tartalmazó ingyenes mobilapplikáció.


2022. augusztus 07., Vasárnap

Több lehet a gólyafióka

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak a fehér gólyák rendelkezésre álló idei költési adatai.


2022. augusztus 06., Szombat

Hamarosan jönnek a Perseidák

A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik.


Megvan az Év Strandétele

Díjazták a legjobb strandbüfét és strandbisztrót is.


2022. augusztus 03., Szerda

A Káli-medence poszt-apokaliptikus őrszemei

A Kővágóörs és Köveskál között emelkedő domb tetején áll az impozáns Emberi komédia szoborcsoport.


2022. augusztus 02., Kedd

Ilyen volt régen a Balatonon

Múltidéző fotók a cikkben.

+