Érdekes - 2021. december 04., Szombat
#háziállatok #divat

Drága kiskedvenceink milliós pórázon

Drága kiskedvenceink milliós pórázon

Illusztráció

A globális kisállat-felszerelések piaca – az állateledel-szegmens nélkül számolva – csaknem 37 milliárd dollárosra hízik 2025-re egyes előrejelzések szerint, mások még ennél is nagyobb növekedést prognosztizálnak. Virágkorukat élik a dizájner kisállat-kiegészítők, a luxusmárkák sorra állnak elő vagyont érő kutyaruhákkal vagy éppen aranyszállal szőtt macskafekhellyel.

Van, aki ellenállhatatlannak tart egy márkás esőkabátba öltöztetett ebet, vagy egy dizájner logóval ellátott macskahordozót, mások ugyanakkor felesleges hóbortnak gondolják az állatok ilyesfajta kényeztetését. Egy dolog azonban tény: a kisállat-kiegészítők piaca jókora potenciált rejt magában, a pandémia miatt otthon töltött idő pedig tovább lendítette a forgalmat. 

Egyre több luxusmárka lép be a kisállat-kiegészítők piacára: a viszonylag gyerekcipőben járó, de meglehetősen gyorsan fejlődő szektor számtalan lehetőségeket kínál ezeknek a cégeknek. Azok pedig ki is használják a lehetőséget, 

így vásárolhatnak például kedvencüknek a tehetősebbek fekete márványból készült Yves Saint Laurent kutyatálat, minimalista stílusú Prada kutyaruhát, vagy barokk mintás bársonyból készült Versace állatfekhelyet. 

Mielőtt azt gondolnánk, hogy ezt csak a kiváltságos kevesek engedik meg maguknak, érdemes megnézni a Ssense kanadai e-kereskedő cég számait: 

2019 végén kezdtek el kisállat-felszereléseket is forgalmazni, és 2021-ben a cég értékesítésből származó bevétele máris 95 százalékot ugrott a 2020-as azonos időszaki adatokhoz képest

 – idézi fel a wwd.com divatipari portál. A cikk a cég alelnökét idéz, aki szerint a robbanásszerű fejlődés javarészt a millenniumi generációnak köszönhető, és annak, hogy a koronavírus-járvány miatt jócskán megnőtt az otthon töltött idő, így az emberek több figyelmet – és pénzt – tudtak fordítani az állataikra. 

A világ kisállat-felszerelés piaca az Euromonitor International előrejelzése szerint több mint 10 százalékkal bővülhet 2025-re – a 2020-as évet véve alapul –, és elérheti a 36,9 milliárd dollárt. 

Ráadásul ebben az állateledel-szegmens nem is szerepel, jegyzi meg a cikk. Más becslések még ennél is feljebb srófolják a kilátásokat: az eMarketer piackutató cég szerint 2025-re a globális kisállatpiac mérete eléri a 270 milliárd dollárt – bár itt nem különítik el az állateledeleket –, ezen belül a luxus-kisállatpiac 27 milliárd dollárra tehető majd a kutatásaik szerint. 

A cégek pedig aktívak: a Dsquared2, egy kanadai tervező ikerpáros, Dean and Dan Caten által alapított prémiummárka nemrégiben lépett be a kisállatpiacra. A milánói Poldo Dog Couture céggel együttműködve kutyaöltözeteket és pórázokat árulnak, az új kollekció megtervezését ugyanolyan gonddal végezték, mintha kétlábú klienseknek szánták volna. A tervek szerint még idén előállnak egy újabb kollekcióval. Az olasz Valentino pedig „kisállat influenszerekkel” dolgozott együtt tavaly kiadott kollekciójánál. 

Brigitte Chartrand, a Ssense alelnöke szerint mind a kisállatokra szakosodott márkáknak, mind a luxusbrandeknek megvan a létjogosultsága ezen a piacon: 

az előbbi főleg olyan gyakorlatias termékeket kínál, mint a pórázok, kutya- és macskaházak, az utóbbiak pedig, ahogy ő mondja, „lehetővé teszi a kisállat-tulajdonosoknak a saját személyiségük kifejezését”. 

Elmondása szerint a vásárlóik 80 százaléka 18 és 34 év közöttiekből áll, akik egyre többet költenek az állatokra. A határ pedig a csillagos ég: a Versace például több mint ezer eurót kér a barokkmintás kutyaágyért, míg a Louis Vuitton monogramos kisállathordozója 2200 eurót kóstál. 

(Forrás: VG)

 

Még érdekes lehet ...


2022. január 17., Hétfő

A Balatonnál is vár a Jégpályák éjszakája

Balatonbogláron és Balatonlellén is lehet majd csúszkálni.


A szalonna is növény az amerikai gyerekek szerint

Egy új kutatás elképesztő eredménnyel zárult: az amerikai gyerekeknek fogalma sincs, honnan jön a szalonna, a krumpli.


2022. január 16., Vasárnap

Különleges ízű drazséval ünnepli a Valentin-napot a Mars

Tejcsokoládé, fekete erdei torta és étcsokoládé ízesítésű, ropogós piros, rózsaszín, illetőleg fehér mázba öltözött cukorkákat rejt majd a csomagolás, de egyelőre sajnos csak az USA-ban.


Újra élettel telik meg a keszthelyi Madárpark

Lassan újra madárzajtól lesz hangos a kastélypark, új példányokkal már a márciusi nyitásra készülnek.


2022. január 15., Szombat

Csodálatos látványt nyújt a jeges Balaton, de rámerészkedni életveszélyes

A kikötőkben, vagy a part melletti vízterületeken képződött jég mindössze 1-3 centiméter vastag, ami az azon tartózkodásra jelenleg alkalmatlan.


2022. január 12., Szerda

35 éve volt az emlékezetes országos havazás

Néhol több mint 50 centiméteres volt a hóréteg és a maximumok is jellemzően mínusz 10 Celsius-fok alatt alakultak.


2022. január 11., Kedd

Hiánypótló „lejárati útmutatót” állított össze a Nébih

A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni.


2022. január 09., Vasárnap

Ki mondta, hogy a hóemberek csak aranyosak lehetnek?

Egy cseh oldal a rémséges hóemberekből készített válogatást.


Madárlátta vendégek

Hazánkban vendégeskedtek: flamingókat láttak a Kiskunsági Nemzeti Parkban.


2022. január 08., Szombat

Nem tetszett? Még nem késő visszavinni

Üzletenként eltérő, hogy mi történik, ha visszaviszünk egy terméket, ugyanis minden cégnek van erre egy saját szabályzata.


2022. január 04., Kedd

A miskolci lett Európa legszebb adventi villamosa

Ötödik alkalommal is elnyerte a kontinens legszebb adventi villamosa címet Miskolc feldíszített járműve.


2022. január 02., Vasárnap

Így lehet pihentetőbb az alvás az újévben

Az egészséggel kapcsolatos újévi fogadalmak sorában idéntől ott a helye a jó alvásnak is.


Az Elk*rtuk 2021 legnézettebb magyar filmje

A politikai krimi nemcsak az internetes keresésekben, hanem nézettségben is tarolt.


2022. január 01., Szombat

Melegrekordok dőltek meg szilveszter napján

101 éves rekord dőlt a Fertő partján.

+