Önnek melyik a kedvence? (Fotó: Pixabay)
Hungarikum is lehetne a szaloncukor, amelynek készítésével a 19. század első harmadában kezdtek foglalkozni a magyar cukrászok. A fára akasztható, selyempapírba és csillogó sztaniolba csomagolt édességet azóta is kizárólag a magyarok készítik. Ha a világban bárhol szaloncukorral találkozunk, az feltehetően Magyarországon készült, s ha mégsem, akkor előfordulása csak az ott élő magyaroknak köszönhető. Mára rengeteg ízt megtalálhatunk a boltok polcain, ám a zselés szaloncukrot semmi sem taszíthatja le trónjáról.
A szaloncukor az 1900-as évek végére terjedt el széles körben, és azóta díszítjük vele a karácsonyfát. Eleinte cukorkákat, csokigolyókat csomagoltak sztaniolba és színes selyempapírba, amelynek végeit sokáig kézzel rojtozták. A 19. század végétől szinte minden híres magyar fővárosi cukrászda saját recept alapján készített szaloncukrot, így a maihoz hasonló széles választékot kínáltak a vásárlóknak. Arról sajnos nem maradtak fent feljegyzések, hogy melyik volt a legkedveltebb.
(Fotó: archív, MTI/Máthé Zoltán)
Az 1970-es és 80-as években kétféle szaloncukor, a csokoládébevonatos zselés és a konzum szaloncukor volt elérhető. Ez utóbbi csokoládébevonat híján gyakran keményre száradt.
Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára elmondta, hogy a kedvenc ízeket illetően vajmi keveset változott a magyarok ízlése:
a legkedveltebb fajta maradt a zselés szaloncukor.
Az utóbbi 10–15 évben azonban utat törtek maguknak egyéb ízek is: a marcipános, kókuszos, mogyorókrémes mára minden bolt polcain megtalálható a karácsonyi időszakban. Mennyiséget tekintve egy család átlagosan egy kilogramm szaloncukrot vásárol egy karácsonyi időszakban, ez összesítve évi mintegy 3500 tonnát jelent, több, mint 7 milliárd forint értékben.
A Magyar Édességgyártók Szövetsége részletes táblázatba foglalta a szaloncukor-fogyasztási szokásokat
A minőség minden édességnél, a szaloncukornál pedig főképp egyre fontosabbá vált. Intődy Gábor elmondta, hogy a vásárlók hajlandók többet is fizetni a minőségi termékekért.
(Forrás: hirado.hu)
Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.
Lehet, hogy a túrós csuszás csokoládé lesz az új világszenzáció?
A hónapok közül messze a február tért el leginkább az éghajlati normáltól: 7 fokkal haladta meg az átlagot.
Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.
A verseny győzteseit 157 szaloncukor közül választották ki.
A mozdonyt egy 3500 LED-ből álló, 600 méter hosszú fényfüzér díszíti.
Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.
Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.
December 27-31. között élő zenés estek, kézműves vásár és szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Karos Korzón.
Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!
Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.
Több mint negyedével nőtt idén a Lyme-kórral regisztrált esetek száma.