Érdekes - 2021. december 12., Vasárnap
#hungarikum #szaloncukor #édesség #zselés #konzum #csokoládébevonat

Hungarikum is lehetne a szaloncukor

Hungarikum is lehetne a szaloncukor

Önnek melyik a kedvence? (Fotó: Pixabay)

Hungarikum is lehetne a szaloncukor, amelynek készítésével a 19. század első harmadában kezdtek foglalkozni a magyar cukrászok. A fára akasztható, selyempapírba és csillogó sztaniolba csomagolt édességet azóta is kizárólag a magyarok készítik. Ha a világban bárhol szaloncukorral találkozunk, az feltehetően Magyarországon készült, s ha mégsem, akkor előfordulása csak az ott élő magyaroknak köszönhető. Mára rengeteg ízt megtalálhatunk a boltok polcain, ám a zselés szaloncukrot semmi sem taszíthatja le trónjáról.

A szaloncukor az 1900-as évek végére terjedt el széles körben, és azóta díszítjük vele a karácsonyfát. Eleinte cukorkákat, csokigolyókat csomagoltak sztaniolba és színes selyempapírba, amelynek végeit sokáig kézzel rojtozták. A 19. század végétől szinte minden híres magyar fővárosi cukrászda saját recept alapján készített szaloncukrot, így a maihoz hasonló széles választékot kínáltak a vásárlóknak. Arról sajnos nem maradtak fent feljegyzések, hogy melyik volt a legkedveltebb.

202112121158_szalon_2.jpg (640×411)(Fotó: archív, MTI/Máthé Zoltán)

Az 1970-es és 80-as években kétféle szaloncukor, a csokoládébevonatos zselés és a konzum szaloncukor volt elérhető. Ez utóbbi csokoládébevonat híján gyakran keményre száradt.

Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára elmondta, hogy a kedvenc ízeket illetően vajmi keveset változott a magyarok ízlése:

a legkedveltebb fajta maradt a zselés szaloncukor.

Az utóbbi 10–15 évben azonban utat törtek maguknak egyéb ízek is: a marcipános, kókuszos, mogyorókrémes mára minden bolt polcain megtalálható a karácsonyi időszakban. Mennyiséget tekintve egy család átlagosan egy kilogramm szaloncukrot vásárol egy karácsonyi időszakban, ez összesítve évi mintegy 3500 tonnát jelent, több, mint 7 milliárd forint értékben.

202112121150_szaloncukorstat.jpg (1024×1500)A Magyar Édességgyártók Szövetsége részletes táblázatba foglalta a szaloncukor-fogyasztási szokásokat

A minőség minden édességnél, a szaloncukornál pedig főképp egyre fontosabbá vált. Intődy Gábor elmondta, hogy a vásárlók hajlandók többet is fizetni a minőségi termékekért.

(Forrás: hirado.hu)

 

Még érdekes lehet ...


2025. február 06., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.


2025. január 22., Szerda

Szalonna nélkül, túrós csuszából készít csokoládét a kanizsai desszertséf

Lehet, hogy a túrós csuszás csokoládé lesz az új világszenzáció?


2025. január 05., Vasárnap

2024 a legmelegebb év volt 1901 óta

A hónapok közül messze a február tért el leginkább az éghajlati normáltól: 7 fokkal haladta meg az átlagot.


2024. december 05., Csütörtök

Programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. december 01., Vasárnap

Kiválasztották az év szaloncukrait

A verseny győzteseit 157 szaloncukor közül választották ki.


Idén újra országjáró körútra indul a Fény Szili

A mozdonyt egy 3500 LED-ből álló, 600 méter hosszú fényfüzér díszíti.


2024. november 22., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. november 15., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.


2024. november 08., Péntek

Már a karácsonyra készülnek Zalakaroson

December 27-31. között élő zenés estek, kézműves vásár és szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Karos Korzón.


Hétvégi programajánló

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. október 26., Szombat

Programajánló

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.


2024. október 25., Péntek

A kullancsszezon ősszel nem ér véget, továbbra is fontos az odafigyelés

Több mint negyedével nőtt idén a Lyme-kórral regisztrált esetek száma.

+