Érdekes - 2021. december 14., Kedd
#karácsony #vásárlás #fogyasztóvédelem

Az ajándékvásárlás 14 szabálya

Az ajándékvásárlás 14 szabálya

Illusztráció (A kép forrása: Unsplash)

A fogyasztóvédelmi hatóság két héttel a karácsonyi ünnepek előtt 1.674 olyan határozatot tart nyilván, amikor a valamiben ügyeskedő boltos megkerülte a szabályokat, de végül az ellenőrzéseken fülön csípték. Mellettük a súlyos hibát elkövető webáruházakkal szemben 574 határozatot is lajstromoztak, előbbiek fél, utóbbiak két évig szolgálhatnak tanulságul a vásárlóknak és a boltosoknak, webáruházaknak egyaránt, írja a Blokkk.com.

Az év lezsúfoltabb boltos hetében, az ezüst és az arany hétvége közötti napokban figyelni kell boltosnak, vásárlónak egyaránt, bárhol is veszi meg az ünnepi asztalra valót és az ajándékot.

14 szabály, amin bukhat az ünnepi menü, vagy az ajándék:

1) az ár
A legfontosabb az ár, főleg, amikor csúcson az infláció. Boltban, webáruházban egyaránt kötelező minden étekféleség, ajándéknak való árának egyértelmű, pontos feltüntetése. Egy terméknek nem lehet ugyanabban a pillanatban többféle ára, annak a boltos reklámban, reklámújságban, kirakatban, polcon és a végén a nyugtán is ugyanakkorának kell lennie.Eltérő, hibás árfeltüntetés esetén a vásárlónak a legkisebb ár alapján kell csak fizetnie. A webáruház sem kivétel.

2) az akciós ár
Karácsony előtt is beleütközünk a boltokban és a webáruházakban az akciós hirdetésekbe. Pontosan meg kell adni a vásárlónak a leárazás mikéntjét, tehát az adott mértékkel hirdetett engedmény végeredményét. Megtévesztő az egy nappal korábban feltolt árra is hivatkozni.

3) a nyugta

Nélkülözhetetlen a nyugta a későbbi, minőségi reklamációhoz, vagy éppen cseréhez az ünnepek után. Ha nem akarjuk odaadni a megajándékozottnak a nyugtát, akkor őrizzük meg mi.

4) a jótállás

Egyes meghatározott, főleg műszaki cikkekre kötelező a jótállás. Januártól időtartama a termék árától függ (10-100 ezer forint között egy év, 100-250 ezer forint között két év, 250 ezer forint felett három év)
ÍóEhhez kötelező átadni a jótállási jegyet (de ennek elmulasztása nem mentesíti a kereskedőt a reklamáció intézésében).

5) 3 napos csere

A kötelező jótállás alá eső terméket köteles kicserélni a kereskedő a megvásárlástól számított 3 munkanapon belül, ha az meghibásodik, minden mérlegelés nélkül.

6) szavatosság

Minden megvásárolt új termék esetében két év szavatossági időszak illeti meg a vásárlót, ha a portéka már a vásárláskor is hibás volt (a minőségi kifogás gyártói hibára irányulhat).

7) ha már baj van

A minőségi reklamáció orvoslása elsősorban a javítás, de a harmadik ugyanolyan hiba, vagy javíthatatlanság esetében csere, vagy árengedmény, végső soron a vételár visszatérítése illeti meg a vásárlót. A csere ugyanakkor másik műfaj, ott a boltos önként cserélhet, ha kiderül, hogy valamiért nem volt kelendő az ajándék.

8) nem mindegy, meddig eheted meg

A fogyaszthatóság, a minőségmegőrzés idejét kötelező feltüntetni a gyártói csomagoláson, döntő részben az élelmiszerek, de egyes háztartási vegyiáruk esetében is. Nem árt ezt ellenőrizni, különösen annak tükrében, mennyi idő múlva esszük meg a terméket. Ami pedig már a polcon sem üti meg a naptári mértéket, azt jobb nem belepakolni a kosárba (és persze a polcon ott sem lehetne).

9) a zacskó az nem

A boltban kimérhető áruk esetében a mérlegeléskor a csomagolóanyag súlya nem számít bele a felvágott, vagy zöldség, gyümölcs árába. A korszerű mérlegek eleve ehhez igazodva vannak beállítva.

10) sértetlen legyen a csomagolás

A jó vásár egyik záloga a sértetlen csomagolás, akár boltból, akár webáruházból vásárolunk.

11) kamu webáruháztól ne vásárolj

A webáruházak honlapján mindenképpen nézzük meg, kitől is vásárolunk, ez az úgynevezett ÁSZF (általános szerződési feltételek) elején található. Ha hiányos, vagy gyanús, nem érdemes próbálkozni. Azt sem árt megnézni, hogy a határon túlról érkezne-e a kiválasztott portéka, mivel minél messzebbről szállítják, annál több a bizonytalanság és kevesebb a reklamációk esélye.

12) 14 napig meggondolhatod magad

A webáruházi vásárlás esetében jár a 14 nap indoklás nélküli elállás joga. De már a rendelés után is meggondolhatja magát a vásárló, egyébként a termék átvételétől ketyeg az óra. Az elállás jogáról tájékoztatni is kell a vásárlót, ennek hiányában viszont 12 hónapra ugrik az elállási jog, ha a vállalkozás nem pótolja a kötelező tájékoztatást. Ha ezt késve ugyan, de megteszi, akkor a pótlástól indul a 14 nap. Egyes áruházak megnyújtják az elállás hosszát, de esetenként ezt valamilyen feltételhez is kötik (a 14 napot követően), azt nem árt megnézni. A 14 napos elállás esetében visszajár a vételár, de az ezen túli ajánlat már például levásárláshoz is kötheti az elállást.

13) megrendeltem, de nem jön

Ügyelni kell a vállalt szállítási idő teljesítésének figyelemmel kísérésére. Késedelem esetén nem kell várni, a rendelést követően bármikor el lehet állni a vételtől. Ha átvevőpontos a vásárlás, akkor pedig ott nézzük meg, hogy a megrendelt portékát cipelhetjük-e haza.

14) ne halogassuk a vásárlást

A járványhelyzet miatt sem árt az óvatosság és nem érdemes az utolsó napokra hagyni a vásárlást. El is fogyhat a kiszemelt portéka addig. A nyitvatartást kötelező feltüntetni, tehát lehet tervezni előre, mikor menjünk boltba.

(Forrás: Store Insider)

Még érdekes lehet ...


2022. december 05., Hétfő

Válasszuk a hazai halat karácsonyra!

A halászati ágazat már javában készül a karácsonyi szezonra, a hazai haltermelés közel 40%-a ilyenkor kerül az asztalra.


2022. december 02., Péntek

Kell a téli gumi a kerékpárokra is

Magyarországon egyre többen kerékpároznak télen is.


2022. december 01., Csütörtök

Elkészült az ország legnagyobb mézeskalácsfaluja Geresdlakon

Idén több csavarral folytatódott a 15 éves hagyomány.


Ezek lettek az év kutyabarát helyei

Kilencedik alkalommal került megrendezésre az Év kutyabarát helye kampány.


2022. november 29., Kedd

Így került a csokoládé az adventi naptárba

A gyerekek várakozását édesíti meg az ötletes alkotás.


Kompótnak is kitűnő, de nyersen is ízletes a körte

Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát.


2022. november 27., Vasárnap

Egyre több a csaló az online foglalások világában

Aki bedől a jól hangzó ajánlatnak, a beígért álomnyaralás helyett könnyen bottal ütheti a nyomát az előre befizetett összegnek és a szálláshelynek.


Pásztorok a helyükön, Kisjézus a jászolban

Elkészült a vörsi betlehem.


2022. november 26., Szombat

Balatonbogláron nyílik elsőként jégpálya a tó körül

A hokimeccsekre is alkalmas balatonboglári jégpálya már szinte teljesen készen várja a megnyitót.


2022. november 25., Péntek

Balatoni bejgli Az Év Ínyenc Bejglije-díj aranyérmese

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.


2022. november 24., Csütörtök

Jó minőségű, de kisebb lett idén a magyar fokhagyma

Az aszály nem tett jót a hazai fűszernövénynek.


2022. november 22., Kedd

Black Friday: tájékoztató videók segítik az eligazodást

A kisfilmek célja, hogy fekete pénteken is tudatos döntéshozatalra ösztönözzék a vásárlókat.


2022. november 21., Hétfő

Elfogyhat az ivóvíz a magyar fiatalok szerint

A vízhiány napi szintű következményei közül a legfájdalmasabbnak az élelmiszerek árának emelkedését tartják.

+