Érdekes - 2021. december 22., Szerda
#karácsony #gasztronómia #zero waste #pazarlás

Maradék nélkül: így lehet pazarlásmentes a karácsony

Maradék nélkül: így lehet pazarlásmentes a karácsony

Egy hamisítatlan karácsonyi terülj-terülj asztalkám (A kép forrása: Zero Waste Europe)

Magyarországon átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk egy évben fejenként, amelynek a fele elkerülhető lenne, vagyis pazarlás.

Az ünnepekkel járó vendégvárás, evés-ivás kapcsán törvényszerűnek tűnik, hogy a bőségesen megpakolt asztalról még annál is több élelmiszerhulladék kerüljön a szemetesbe, mint az év többi részében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerpazarlás-megelőzési programja, a Maradék nélkül összefoglalta azokat a legfontosabb, mégis egyszerű, gyakorlatias tanácsokat, amelyek segíthetnek csökkenteni a karácsonyi élelmiszerpazarlást.

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több étel végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó elkerülhetetlen élelmiszerhulladékok – például tojáshéj – miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek. Ilyenkor ugyanis nagyvonalúbban állunk az étkezésekhez, és szeretjük elhalmozni a szeretteinket is a kedvenc fogásaikkal. Összefoglaltuk, hogy melyek azok a kevés energiabefektetéssel is betartható tanácsok, amelyekkel hatékonyan csökkenthetjük a pazarlást, ráadásul időt és pénzt is spórolhatunk.

Alapigazság, hogy ne vásároljunk több élelmiszert, ne főzzünk többet és ne szedjünk ki többet a tányérunkra, mint amennyit biztosan meg tudunk enni maradék nélkül!

További tanácsaink:

  • Az élelmiszerpazarlás megelőzése a tudatos tervezéssel kezdődik. Reálisan gondoljuk végig az időnket és a családtagok, illetve vendégek várható étvágyát, és ennek megfelelően tervezzük a karácsonyi menüt.  Az adagok kalkulációjához segítséget nyújt a Maradék nélkül összefoglalója. Ha a korábbi években sok volt a maradék, akkor idén inkább kevesebb, de különlegesebb fogással készüljünk. Érdemes olyan ételeket is készíteni, amelyek kevésbé romlandók, vagy jól fagyaszthatók.
  • Ha mégis túl sok ételt készítettünk, érdemes a vendégeinknek csomagolni belőle. Ha mindezt már előre látjuk, érdemes egyeztetni is velük, hogy hozzanak magukkal tároló dobozt. Ha előre tudjuk, hogy a vendégeink is készülnek valamilyen étellel, süteménnyel, építsük be azt a menübe, ők is örülni fognak, ha értékeljük a munkájuk gyümölcsét.
  • Az élelmiszerpazarlás-mentes ünneplés főszereplője a hűtőszekrény. Karácsony előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztórekeszt is, gondolva arra, hogy a karácsonyi fogásoknak legyen elég hely. A fagyasztóban raktározott alapanyagokat egyébként magához az ünnepi menühöz is felhasználhatjuk, például a fagyasztott húst a töltött káposztához. 
  • Nemcsak az élelmiszerpazarlás, de az élelmiszerbiztonság miatt is fontos odafigyelni, hogy a hűtő megfelelő hőmérsékleten – 0 és 5 °C között – működjön, és arra is, hogy az ételek ne maradjanak sokáig szobahőmérsékleten. A legtöbb élelmiszer esetében a fagyasztás a legjobb tartósítási mód. A Maradék nélkül útmutatói segítséget nyújtanak abban, melyeket érdemes lefagyasztani. A lefagyasztandó ételeket adagonként, felcímkézve csomagoljuk el, így elkerülhetjük, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiséget kelljen kiolvasztani.
  • Ha a fentieknek megfelelően gondoskodtunk a maradékok biztonságos tárolásáról, még mindig hátra van a legfontosabb rész, idővel el is kell azokat fogyasztani. A hűtőben és a fagyasztóban való tárolás javasolt időtartamáról nyújt információt a Maradék nélkül tárolási útmutatója
  • Ne feledjük: sem a hűtés, sem a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat! A hűtőből kivett maradékokat ezért fogyasztás előtt mindig alaposan forraljuk fel, így védekezhetünk leginkább az élelmiszerfertőzésekkel szemben. 
  • A téli szünet több alkalmat kínál arra, hogy a gyerekeket is bevonjuk az ételkészítésbe, amely igazi hosszútávú befektetés. A kutatások szerint azok a gyerekek, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek az ételkészítésről, és látják, hogy mennyi munkával, odafigyeléssel jár egy tál étel előállítása, sokkal kevésbé pazarolnak. Emellett a későbbiekben az élelmiszerbiztonsági kockázatokat is rutinosabban kerülik majd el. Ezzel kapcsolatban játékos ötleteket találhatnak a Maradék nélkül program honlapján.
  • A maradékokból egy kis kreativitással akár új fogásokat készíthetünk. Ehhez a Maradék nélkül weboldaláról és a kampány követői által beküldött recepteket tartalmazó karácsonyi maradékmentő receptfüzetből is meríthetünk inspirációt!
  • Karácsonykor nagyon sokan boltban vásárolt édességet ajándékoznak. Jó, ha tudjuk, hogy ezeknek a termékeknek minőségmegőrzési ideje van, vagyis általában a lejárat után is biztonságosan fogyaszthatók, főleg, ha nem voltak felbontva. Ezt általában egyszerű szemrevételezéssel el tudjuk dönteni. Ha fogyaszthatósági időt látunk a csomagoláson, akkor viszont ne kísérletezzünk az adott termékkel miután lejárt. A fogyaszthatósági idő ugyanis a gyorsan romló, emiatt kockázatosabb árucikkek lejárati idejének jelölésére szolgál.

A Maradék nélkül program adventi naptárja további tippeket rejt egy nyugodtabb, tudatosabb karácsonyi felkészüléshez! A adventi kalendárium a kampány közösségi média felületein érhető el: FacebookInstagram.

(Forrás: Nébih)

Még érdekes lehet ...


2022. január 17., Hétfő

A Balatonnál is vár a Jégpályák éjszakája

Balatonbogláron és Balatonlellén is lehet majd csúszkálni.


A szalonna is növény az amerikai gyerekek szerint

Egy új kutatás elképesztő eredménnyel zárult: az amerikai gyerekeknek fogalma sincs, honnan jön a szalonna, a krumpli.


2022. január 16., Vasárnap

Különleges ízű drazséval ünnepli a Valentin-napot a Mars

Tejcsokoládé, fekete erdei torta és étcsokoládé ízesítésű, ropogós piros, rózsaszín, illetőleg fehér mázba öltözött cukorkákat rejt majd a csomagolás, de egyelőre sajnos csak az USA-ban.


Újra élettel telik meg a keszthelyi Madárpark

Lassan újra madárzajtól lesz hangos a kastélypark, új példányokkal már a márciusi nyitásra készülnek.


2022. január 15., Szombat

Csodálatos látványt nyújt a jeges Balaton, de rámerészkedni életveszélyes

A kikötőkben, vagy a part melletti vízterületeken képződött jég mindössze 1-3 centiméter vastag, ami az azon tartózkodásra jelenleg alkalmatlan.


2022. január 12., Szerda

35 éve volt az emlékezetes országos havazás

Néhol több mint 50 centiméteres volt a hóréteg és a maximumok is jellemzően mínusz 10 Celsius-fok alatt alakultak.


2022. január 11., Kedd

Hiánypótló „lejárati útmutatót” állított össze a Nébih

A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni.


2022. január 09., Vasárnap

Ki mondta, hogy a hóemberek csak aranyosak lehetnek?

Egy cseh oldal a rémséges hóemberekből készített válogatást.


Madárlátta vendégek

Hazánkban vendégeskedtek: flamingókat láttak a Kiskunsági Nemzeti Parkban.


2022. január 08., Szombat

Nem tetszett? Még nem késő visszavinni

Üzletenként eltérő, hogy mi történik, ha visszaviszünk egy terméket, ugyanis minden cégnek van erre egy saját szabályzata.


2022. január 04., Kedd

A miskolci lett Európa legszebb adventi villamosa

Ötödik alkalommal is elnyerte a kontinens legszebb adventi villamosa címet Miskolc feldíszített járműve.


2022. január 02., Vasárnap

Így lehet pihentetőbb az alvás az újévben

Az egészséggel kapcsolatos újévi fogadalmak sorában idéntől ott a helye a jó alvásnak is.


Az Elk*rtuk 2021 legnézettebb magyar filmje

A politikai krimi nemcsak az internetes keresésekben, hanem nézettségben is tarolt.


2022. január 01., Szombat

Melegrekordok dőltek meg szilveszter napján

101 éves rekord dőlt a Fertő partján.

+