Érdekes - 2022. január 26., Szerda
#Vörs #gólya #tavasz

Megérkezett az első gólya

Megérkezett az első gólya

(A kép forrása: Forrás: Vörs, hivatalos sajtófotó / LikeBalaton)

Visszatért Balaton közeli fészkébe Kele, aki a jó időt ugyan még nem hozta meg, de a tavasz hírnökeként már birtokba vette a családi lakhelyét.

Január 24-én hajnalban megérkezett Kele, az ország első gólyája, Vörs településére. A Somogy megyei községben a lakosok örömmel fogadták a hírt, ugyanis Kele továbbviszi a hagyományt, hiszen előtte 2011-ig Charlie gólya 14 évig köszöntötte elsőként a tavaszt, ezzel a falu jelképévé vált. A Tüskevár ABC mellett található fészekbe 2020-tól Kele érkezik, Charlie egyik fiókája a tavasz első hírnökeként vette birtokba a családi fészket.

A gólyát, ahogy az ABC-t is, Fekete István emlékére nevezték el. Ugyanis Fekete István vagy ahogy a helyiek is nevezték, a berki ember, közvetlenül a fészek mellett, a vörsi templomba járt az Úrnapi misére. Abba a híres templomba, amely helyet ad Európa legnagyobb beltéri, templomban található betlehemének.

– Nagy nap a mai számunkra. Elsőként tért vissza hozzánk Kele, Magyarország első gólyája. A gólya jelképe sokat jelent számunkra. A tavalyi évben készítettünk el egy 7-részes gólyaútvonalunkat, amelynek keretében az ide látogató emberek meg tudják tekinteni a nevezetességeinket. Általában február elején szokott érkezni a madár, meglepődtünk mi is, milyen korán jött. De gondoskodni fogunk róla, hogy minden a legnagyobb rendben legyen. Örülünk, hogy számára is azt jelenti Vörs, amit lakóinknak: az otthont, ahova mindig jó hazatérni – mondta Farkas Dezső, Vörs alpolgármestere.

Vörs, a Kis-Balaton fővárosa nemcsak Magyarország első gólyájával büszkélkedhet: Európa legnagyobb beltéri betleheme is a legutóbbi karácsonyi ünnepek idején is több tízezer látogatót vonzott a településre. A tavalyi évben átadták Gulyás József emlékművét is. A vörsi kócsagőr volt Magyarország első nemzetvédelmi őre, aki megmentette a Kis-Balaton kócsagállományát.

(Forrás: LikeBalaton)

Még érdekes lehet ...


2022. május 18., Szerda

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

30 projekt már jelenleg is várja a támogatókat a platformon.


2022-ben is keresik a Balaton legjobb strandját

A Balatoni Szövetség 2022-ben is megrendezi hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ötcsillagos zászlót kapnak a legjobbak. Május 31-ig lehet nevezni.


2022. május 17., Kedd

A háztartások még nem érezték meg a háború gazdasági hatásait

Eddig még kitartott a lakosság fizetőképességének emelkedése.


2022. május 16., Hétfő

Drágábban is kapósak a nyári táborok

Az idő pénz, és ez a közmondás a táborok világában nemhogy aktuális, de különösen sürgető, ugyanis az árak sok vakációs lehetőségnél emelkedtek.


2022. május 15., Vasárnap

Holdfogyatkozásra ébredünk hétfőn: vörössé válik égi kísérőnk

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.


Csak óvatosan a napozással!

Veszélyes lesz az UV-B sugárzás.


2022. május 14., Szombat

Meglepetéssel készül a KSH a mezőgazdasági összeírásra

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása, a válaszadás kötelező.


Nincs veszélyben a Balaton, a hatóság cáfolta az álhíreket

A jelenlegi csapadékhiányos helyzet ugyan szélsőséges, de nem rendkívüli - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.


Újabb kikötők nyitnak, indul a tavaszi menetrend

Balatonboglár és Révfülöp kikötőkből már sétahajózási lehetőséggel is várják az utasokat.


2022. május 13., Péntek

Különleges Kolodko-szobor készül

A Skála Metró Áruház reklámfigurája, Skála Kópé és egy felhúzható Trabant mészkő szobra után most egy újabb Kolodko-miniszoborról jelent meg hír, ezúttal a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán.


2022. május 12., Csütörtök

Negyvenezer nyelvvizsgázó tűnt el két év alatt

Drágultak a nyelvi képzések, emelkedtek a vizsgadíjak, előtérbe került az online oktatás, csökkent a nyelvtanulók száma, körkép a nyelviskolákról.


2022. május 11., Szerda

Ismét kiváló vízminőséggel büszkélkedhet a Hévízi-tó

Csakúgy mint a korábbi években, idén is kiválónak minősítették a Hévízi-tó vizét. Az éves kötelező vizsgálat minden áprilisban esedékes. A vételezett minta egy öttagú skálán a legmagasabb fokozatot érte el.


2022. május 10., Kedd

Júniusig fészkelő baglyokat keres az ország

A madarat nem is kell látni, elég, ha halljuk.


Ismerd meg az erdőlakókat!

Új app segít, hogy elmondhasd a gyereknek, milyen állatot láttatok az erdőben.


2022. május 09., Hétfő

Hősképzést indít az Országos Mentőszolgálat

Bárki elsajátíthatja és gyakorolhatja az életmentés alapfogásait a mentők napján.


Kiszáradhat a Balaton 2050-re

Egy magyar kutató szerint akár már 2050-re kiszáradhat a Balaton.

+