Érdekes - 2022. február 24., Csütörtök
#fánk #farsang #gasztronómia #felmérés

Így eszünk fánkot mi

Így eszünk fánkot mi

Illusztráció (A kép forrása: Unsplash)

A magyarok nagy többsége nassolnivalóként vagy desszertként tekint a fánkra és legtöbbször a főétkezéseken kívül, délelőtt vagy délután fogyasztja, derül ki a Pek-Snack 2022-es Nagy Fánkkutatásából, amely több mint 1300 fő megkérdezésével készült. Továbbra is a szalagos fánk a legnépszerűbb, és az ízek mellett vásárláskor sok múlik a fánk külsején is.

Minden évnek vannak biztos mérföldkövei, ünnepkörökhöz és évszakokhoz kapcsolódó szokásai. Hazánk egyik vezető pékség-hálózata, a Pek-Snack idén februárban másodjára hirdette meg azt az online kutatását, melyben továbbra is arra a kérdésre kereste a választ, vajon a farsangi fánk elkészítése és fogyasztása jelen van-e még a hétköznapjainkban. Több mint 1300 kitöltő válaszai alapján nemcsak az derült ki, hogyan vélekednek a magyarok a fánkról, de az is, milyen szempontok alapján választanak süteményt és mely fánkokat fogyasztják a legszívesebben.

A kérdőívre érkezett válaszok azt bizonyítják, hogy a kitöltők többsége - csaknem 71 százalékuk - farsang idején több fánkot fogyaszt, mint az év más időszakában, de a februári ünnepekhez kötődően a válaszadók 83,8 százaléka Valentin napra is szívesen ajándékozna fánkot a párjának. A válaszadók véleménye azonban már csaknem fele-fele arányban megoszlott abban, hogy a fánkot vásárlás után egyből elfogyasztják, vagy későbbi étkezésre vásárolják. Kiderült az is, hogy a legtöbben (65,5 %) délután, uzsonnára fogyasztanak fánkot, de népszerű fogásnak számít a délelőtti tízóraik alkalmával is és rangsorban általánosan csak ezek után fogyasztják reggelire, ebédre, vagy vacsorára.

A tavalyi évhez hasonlóan változatlanul a szalagos fánkot szeretik a legtöbben (79,7%) és a második helyezett idén is az amerikai (lyukas fánk) lett, míg a népszerűségi dobogó harmadik fokát 2022-ben a képviselő fánk foglalta el, letaszítva onnan a tavalyi befutó csöröge fánkot.  Kiderült az is, hogy a fánk típusa mellet az emberek milyen szempontok alapján alkotnak véleményt egy fánk minőségéről. A kutatásban résztvevők legnagyobb részének a frissesség a legfontosabb tényező, ezt követi sorrendben a fánk íze, majd a sütemény textúrája (azaz, hogy a tészta mennyire könnyű, zsíros, vagy például száraz), és fontosságban csak ezek után következik a cukortartalom és a méret. 

A hagyományos ízek közül idén újra a baracklekváros fánk lett a befutó (64,7%), és a csokoládés és vaníliás ízesítéseknek is sikerült megtartani a második, illetve harmadik helyet. Alternatív ízek tekintetében pedig a mogyorókrémes, pisztáciás, kókuszos és mangós a legkeresettebbek. A legkedveltebb ízek mellett fény derült arra is, hogy ha italt kell választani, legtöbben kávét fogyasztanak szívesen a sütemény mellé, melyet népszerűségben a víz és a tej követ.

(Forrás: Store Insider)

Még érdekes lehet ...


2022. június 29., Szerda

Visszatérhet főszerepéhez Johnny Depp

A pletykák szerint a bajba keveredett színész több mint 300 millió dollárért térhet vissza A Karib-tenger kalózaiba, miután 2018-ban az exfelesége, Amber Heard által felhozott bántalmazási vádak miatt kirúgták a film színészgárdájából.


A legfontosabb tanácsok az M7-esen történő autózáshoz

A közútkezelő mondja el, mire kell figyelni a pályán.


Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

A félmillió látogatószám alatti kategóriában negyvenöt állatkert közül szerezte meg az elsőséget a Nyíregyházi Állatpark.


2022. június 28., Kedd

Miért kell kánikulában egy kicsi só az ivóvízbe?

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként.


2022. június 26., Vasárnap

Repülőtéren, slamasztikában

Hosszú sorok, késések és járattörlések az európai repülőtereken – ezt tegyük, ha velünk is megtörténik.


Megvan a Balaton fagyija!

A Balaton fagyiját 9. alkalommal választották meg.


2022. június 25., Szombat

A sok ülés a szív ellensége

A sok ülés növeli a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport által publikált globális tanulmány.


2022. június 23., Csütörtök

Idén is igényelhető a „Ne hagyj az autóban!” matrica

Végre egy könnyen elérhető lehetőség, hogy kiváltsuk a törülköző széfeket.


2022. június 20., Hétfő

A levendulát ünneplik Tihanyban

A tizenhat napos programsorozat főszereplője az illatos lila virág, amiből akár még sört is főzhetnek. Fedezd fel a titkokat, és szedj egy csokor levendulát!


2022. június 19., Vasárnap

Berregnek a nagy szarvasbogarak

Magyarország és Európa legnagyobb termetű bogárfaja a nagy szarvasbogár, melynek hímje akár 10 centiméterre is megnőhet.


Mindenki kedvenc macskája már 44 éve imádja a lasagnét és utálja a hétfőket

Ma 44 éves Garfield, mindenki kedvenc narancssárga, fekete csíkos, cirmos macskája.


2022. június 18., Szombat

Tudtad, hol van Magyarország közepe?

Nem is ott van, ahol először gondolták.


Az apákat ünnepeljük június harmadik hétvégéjén

A gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával való viszony.


2022. június 17., Péntek

Ettél ma már zöldséget vagy gyümölcsöt?

Ha nem, mindenképp pótold ezt a hiányosságot!


2022. június 16., Csütörtök

Idén is megválasztják a Balaton fagyiját

Kilenc cukrászda pályázott a megtisztelő címre.


Ha éjszaka felnéz az égre, olyat láthat, amit 1100 éve senki

Péntekre virradó éjszaka már láthatóvá válik a bolygóvonatnak is nevezett ritka jelenség, vagyis a Naprendszer planétáinak egymás mellé rendeződése.

+