Érdekes - 2022. március 18., Péntek
#körforgásos gazdaság #fenntarthatóság #innováció

Csupán a világ 8%-a működik a körforgásos gazdaság szerint

Csupán a világ 8%-a működik a körforgásos gazdaság szerint

Illusztráció (A kép forrása: Youmatter)

A körforgásos gazdaság megteremtése érdekében a vállalatok érdekes innovációkkal rukkolnak elő.

A gazdasági rendszer, amelyben élünk, még mindig túlnyomórészt lineáris, azaz a nyersanyagokból gyártott termékek nagy részét felhasználásuk után el is dobjuk, azok nem kerülnek vissza a gazdasági körforgásba. Ennek alternatívája a körforgásos működés, amelynek lényege, hogy a termékek minél tovább maradjanak a gazdaság vérkeringésében, minél kevesebb új nyersanyagra legyen szükség. Ez megvalósítható úgy, hogy a tartós fogyasztási cikkeket időtállónak, javíthatónak tervezzük, illetve úgy, hogy élettartamuk végén a termékeket újrahasznosítjuk, az újak gyártásánál pedig lehetőség szerint újrahasznosított anyagokat használunk.

Ennek a modellnek a nemzetközi elterjedését vizsgálja a Circle Economy nevű amszterdami központú nonprofit szervezet, amely 2018-ban, a Világgazdasági Fórum davosi csúcstalálkozóján mutatta be először Circularity Gap Report elnevezésű, azóta évente nyilvánosságra hozott jelentését.

Lelassuló átállás, túlterhelt Föld

A nemrég megjelent 2022-es riport szerint a világgazdaság csupán 8%-ban körforgásos, ami ilyen formában fenntarthatatlan. Ez azt jelenti, hogy a felhasznált vagy elfogyasztott nyersanyagoknak mindössze 8%-át hasznosítjuk újra. Ráadásul a körforgásos működés felé tett lépések az utóbbi években lelassultak, azaz a pár évvel ezelőtti állapothoz képest nőtt a „körforgásos szakadék”. A klímapolitikában mérföldkőnek számító 2015-ös párizsi klímacsúcs óta nagyjából fél trillió tonna nyersanyagot fogyasztottunk – ez 70%-kal több, mint amit a Föld képes újratermelni.

A tudomány évtizedek óta hangsúlyozza a körforgásos gazdaság fontosságát, és egyre több vállalat is stratégiai szinten alkalmazza ezt a megközelítést, csökkentve ezzel a keletkező hulladék mennyiségét és a hulladék elégetése során keletkezett károsanyag-kibocsátást. Ha globálisan egyre több szereplőnek sikerül az átállás, fenntarthatóbb társadalmak jöhetnek létre, és sikerülhet a Párizsi Egyezményben rögzített 1,5 fok alatt tartani a globális felmelegedést.

Körforgásos higiénia: búzaszalma és újrahasznosított kéztörlők

A higiéniai ipart is nagyban érinti a probléma, így az átállás érdekében a vállalatok érdekes innovációkkal rukkolnak elő.

Alternatív rostanyagok. Jelenleg a világon keletkező búzaszalma (a búza learatása után megmaradt szár maradvány) közel fele hulladékként végzi. A higiéniai papírtermékeket gyártó Essity ezt úgy próbálja kiküszöbölni, hogy a búzaszalmát alapanyagnak használja fel. Ezt egy mintegy 400 millió svéd koronás (12 milliárd forintos) befektetés tette lehetővé, amelynek során alternatív rosttechnológiát fejlesztettek ki. A Mannheimban található alternatív rostüzemben a pépet helyi gazdáktól származó búzaszalmából állítják elő, amelyből lakossági és ipari higiéniai papírtermékek készülnek.

A világ első kéztörlő-újrahasznosító szolgáltatása. A cég egyik legnagyobb márkája, a Tork, a papírkéztörlők területén vezetett be egy újrahasznosítási szolgáltatást. A PaperCircle vállalkozásoknak segít átállni a körforgásos gazdaságra azáltal, hogy összegyűjti és újrahasznosítja a használt papír kéztörlőket, így a hulladékból új papírtermékek születnek. Ezzel a megoldással a cégek a megtermelt hulladék mennyiségét akár 20%-kal, a keletkezett szén-dioxid-kibocsátást pedig legalább 40%-kal csökkenthetik. Mindez hozzájárul a vállalati emissziócsökkentési célok eléréséhez is.

Az Essity vállalta, hogy 2050-re eléri a nettó zéró kibocsátást, illetve több üzemében a fosszilis üzemanyagokat megújuló forrásokból származó hidrogénnel, biogázzal és geotermikus gőzzel helyettesíti. Elkötelezett emellett az ENSZ fenntarthatósági célok elérésében is, mint például a jóllét, a felelős fogyasztás, vagy a felelős vízfogyasztás területén.

(Forrás: Store Insider)

Még érdekes lehet ...


2023. február 02., Csütörtök

Ehetünk tücsköt, bogarat?

Módosul az élelmiszerek jelölési rendelete.


Ma kiderül, meglátja-e a medve az árnyékát és jön-e a tavasz

A legelterjedtebb néphagyomány szerint ha a téli álmából ébredő medve barlangjából kijőve napos időt talál, megijed árnyékától és visszabújik a vackára.


2023. február 01., Szerda

Jogsértő és rejtett befolyásolás terjed az online kereskedelemben

Az európai fogyasztóvédelmi hatóságok gyorsvizsgálata alapján a kereskedők több mint harmada észrevétlen, úgynevezett sötét mintázatú módszerekkel manipulálja a fogyasztókat az online térben.


2023. január 31., Kedd

2025-től a zöldségek és gyümölcsök csomagolásainak újrahasznosíthatónak kell lennie

A rendelet célja, hogy elejét vegye a csomagolóanyag-hulladékok dinamikus növekedésének.


2023. január 30., Hétfő

Itt a téli kátyúzások időszaka

A múlt hét rendkívül változékony, szeszélyes és csapadékos időjárásának köszönhetően időszakosan újabb burkolathibák keletkeztek az országos közúthálózaton is.


2023. január 28., Szombat

Az év emlőse 2023-ban a vakond

A földművelésügyi miniszter 1901. évi egyik körrendelete a vakondot is – több más állattal együtt – természetvédelmi oltalom alá helyezte.


Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására.


2023. január 26., Csütörtök

Tavaly 1,5-szeresével nőtt a bevétel a bliccelők büntetéséből

Tavaly több mint tízmillióval többet, 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a vasúttársaságnak, az egy évvel korábbihoz képest.


2023. január 25., Szerda

Ritkán látható fotókon a búvárok munkája

Most megmutatják nekünk a tó felszíne alatt 38 méteres mélységben nyíló Hévízi-forrásbarlang bejáratát. Izgalmas felvételek következnek.


2023. január 24., Kedd

A klímaváltozás hatékony vízgazdálkodási megoldásokat kíván

Szükség van a vízpufferek mihamarabbi kialakítására.


2023. január 22., Vasárnap

Rekordot döntöttek a kéktúrázók 2022-ben

6 éves gyerek is teljesítette a távot.


Rajzolj Te is barkóscinegét!

Pályázatot hirdetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


2023. január 21., Szombat

Dühös pékfeleségnek köszönhetjük

Ha te is kíváncsi vagy a farsang és a fánk kapcsolatára és az azokhoz kapcsolódó népszokásokra, receptekre, akkor jó helyen jársz.

#Nagykanizsa

Sakk-matt!

Sakk-matt!

2023. február 02. - Sport

Jubilál a fánkfesztivál

Jubilál a fánkfesztivál

2023. február 02. - Kanizsa

Zrínyisek az Arénában

Zrínyisek az Arénában

2023. február 01. - Kanizsa

Fontos információk hiányoznak

Fontos információk hiányoznak

2023. február 01. - Kanizsa

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

2023. január 31. - Kanizsa

Mohácsi busók az Erzsébet téren

Mohácsi busók az Erzsébet téren

2023. január 30. - Kanizsa

+