Érdekes - 2022. március 20., Vasárnap
#hód #hódtérkép #természet #állatvédelem #felmérés

Hódtérkép: ide töltheted fel az észleléseidet

Hódtérkép: ide töltheted fel az észleléseidet

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

A lakosság hódokkal kapcsolatos megfigyeléseit online felületen gyűjtik össze.

Bárki tölthet fel megfigyelést regisztráció után a hodterkep.hu oldalon, ahol lehetőség van néhány fotó feltöltésére, a helyjelző megadására, és egy rövid kérdéssort is meg kell válaszolni. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) HódTérkép elnevezésű projektje tavaly novemberben indult, és azóta több mint kétszáz észlelés adatait töltötték fel a felületre.

A térkép segítségével a kutatók információt kapnak a hódok előfordulási helyéről, tevékenységéről, annak hatásairól és a lakosság véleményéről. Az együttélés ugyanis korántsem konfliktusmentes, a faj egyedei sokszor okoznak gazdasági, árvízvédelmi károkat, ritkábban villanyvezetékek, épületek kerülnek veszélybe a megrágott fák miatt. Persze, sok pozitív hatása is van a hódok jelenlétének, ezek azonban nem kapnak akkora hangsúlyt, mint a problémák.

Az eurázsiai hód a 19. század közepén eltűnt a Kárpát-medencéből az intenzív vadászat miatt. Később egész Európában zajlottak visszatelepítési programok, Magyarországon 1996 és 2008 között, ám ezzel párhuzamosan a faj természetes visszatelepülése is beindult. A hazai állomány 2020-ban már 10-11 ezerre rúgott. A kutatók jelenleg a Körösök vízrendszerén végeznek terepi állományfelmérést – írja az MTI. 107 folyamkilométeren 58 hódcsalád jelenlétét állapították meg 2021-ben, idén pedig újabb 100 km felmérését tervezik. A védett faj gyorsan terjed, gyakorlatilag mindenhol megtalálható nálunk folyókban, patakokban, felszíni vízfolyásokban.

„Bízunk benne, hogy kutatásaink és a közösségi monitorozás egyaránt hozzájárulhatnak a faj jobb megismeréséhez és a hazai állománnyal kapcsolatos átgondolt, tudományosan megalapozott tervezéshez” – nyilatkozta Juhász Erika, az ÖK kutatója, a HódTérkép koordinátora. A térkép egyelőre csak számítógépen használható, de a tervek szerint hamarosan elérhető lesz a mobilos változat is.

(Forrás: turistamagazin.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. június 29., Szerda

Visszatérhet főszerepéhez Johnny Depp

A pletykák szerint a bajba keveredett színész több mint 300 millió dollárért térhet vissza A Karib-tenger kalózaiba, miután 2018-ban az exfelesége, Amber Heard által felhozott bántalmazási vádak miatt kirúgták a film színészgárdájából.


A legfontosabb tanácsok az M7-esen történő autózáshoz

A közútkezelő mondja el, mire kell figyelni a pályán.


Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

A félmillió látogatószám alatti kategóriában negyvenöt állatkert közül szerezte meg az elsőséget a Nyíregyházi Állatpark.


2022. június 28., Kedd

Miért kell kánikulában egy kicsi só az ivóvízbe?

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként.


2022. június 26., Vasárnap

Repülőtéren, slamasztikában

Hosszú sorok, késések és járattörlések az európai repülőtereken – ezt tegyük, ha velünk is megtörténik.


Megvan a Balaton fagyija!

A Balaton fagyiját 9. alkalommal választották meg.


2022. június 25., Szombat

A sok ülés a szív ellensége

A sok ülés növeli a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport által publikált globális tanulmány.


2022. június 23., Csütörtök

Idén is igényelhető a „Ne hagyj az autóban!” matrica

Végre egy könnyen elérhető lehetőség, hogy kiváltsuk a törülköző széfeket.


2022. június 20., Hétfő

A levendulát ünneplik Tihanyban

A tizenhat napos programsorozat főszereplője az illatos lila virág, amiből akár még sört is főzhetnek. Fedezd fel a titkokat, és szedj egy csokor levendulát!


2022. június 19., Vasárnap

Berregnek a nagy szarvasbogarak

Magyarország és Európa legnagyobb termetű bogárfaja a nagy szarvasbogár, melynek hímje akár 10 centiméterre is megnőhet.


Mindenki kedvenc macskája már 44 éve imádja a lasagnét és utálja a hétfőket

Ma 44 éves Garfield, mindenki kedvenc narancssárga, fekete csíkos, cirmos macskája.


2022. június 18., Szombat

Tudtad, hol van Magyarország közepe?

Nem is ott van, ahol először gondolták.


Az apákat ünnepeljük június harmadik hétvégéjén

A gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával való viszony.


2022. június 17., Péntek

Ettél ma már zöldséget vagy gyümölcsöt?

Ha nem, mindenképp pótold ezt a hiányosságot!


2022. június 16., Csütörtök

Idén is megválasztják a Balaton fagyiját

Kilenc cukrászda pályázott a megtisztelő címre.


Ha éjszaka felnéz az égre, olyat láthat, amit 1100 éve senki

Péntekre virradó éjszaka már láthatóvá válik a bolygóvonatnak is nevezett ritka jelenség, vagyis a Naprendszer planétáinak egymás mellé rendeződése.

+