Érdekes - 2022. április 09., Szombat
#húsvéti sonka #ünnepi asztal #vásárlás #tanács

Így válasszuk ki a tökéletes húsvéti sonkát!

Így válasszuk ki a tökéletes húsvéti sonkát!

(Illusztráció, a kép forrása: Pixabay)

Az ünnepi asztalra kínált sonkák között prémium kategóriás és alacsony minőségű termékek egyaránt megtalálhatóak. A csalódást elkerülendő, a vásárlónak hasznos lehet némi áruismerettel rendelkeznie, mielőtt a kosarába helyezi a portékát.

Hazánkban a húsvéti ünnephez szervesen kapcsolódik a sonka, ami szinte minden háztartásban az asztalra kerül. Az ünnepek közeledtével a boltokban széles kínálattal találkozhatunk, sajnos minőségben is. Prémium kategóriás és alacsony minőségű termékek egyaránt megtalálhatóak a polcokon, ezért hasznos felvérteződni némi tudással a vásárlás előtt. Dr. Jónás Gábor, a MATE Állatitermék és Élelmiszertartósítási Technológiai Tanszékének munkatársa segít eligazodni a kiválasztás folyamatában.

202204091509_husveti-sonka.jpeg (640×480)(A kép forrása: nosalty)

A sonka hagyományosan nyers sertéscombból vagy lapockából készül sózással, több hétig tartó pácolással, füstöléssel, majd több hónapig tartó érleléssel. Ez a hagyományos elkészítési mód, de a boltok polcain másként készített sonkákkal is találkozhatunk.

Ilyenek a gyorspácolt sonkafélék, amelyeknél a páclevet befecskendezik a húsalapanyagba, azzal rövidítve a gyártáshoz szükséges időt. A gyorspácolt termékek a páclébevitel miatt szaftosabbak, mint a hagyományos sonka. A gyorspácolt termékek kötözve vagy hálózva, egészben vagy darabolva, vákuumcsomagolásban kerülnek kereskedelmi forgalomba, míg a hagyományos sonkát egészben, általában csomagolás nélkül kínálják.

Hogy ne legyen zsákbamacska a sonka vásárlása

A húsvéti asztalra való sonka vásárlásánál bizonytalanságra adhat okot az, hogy nem „látunk bele” a termékbe, bizonyos értelemben „zsákbamacskát” veszünk. Ilyen esetben célszerű darabolt terméket választani, amelyen látható a termék metszéslapja. A jó minőségű sonka metszéslapja egyöntetűen bordó színű és nem láthatóak rajta bevérzések. Érdemes a sonkát borító bőrt is megvizsgálni. Olyan terméket válasszunk, amelyen a bőr tiszta és teljesen szőrtelenített.

A sonka – az ujjunkkal megnyomva – nem lehet se túl puha, se túl kemény. A gyorspácolt, vákuumcsomagolt sonkák esetében érdemes szemügyre venni, hogy a csomagolóanyag és a sonka között van-e páclékiválás. Ha ilyennel találkozunk, az túlzott páclébevitelre és/vagy gyengébb húsminőségre utalhat.

202204091513_sonka_mti.jpg (640×418)(Fotó: archív, MTI/Beliczay László)

A termék címkéjét minden esetben ellenőrizzük! Ez nemcsak a minőségmegőrzési időről és a felhasznált anyagról nyújt információt, hanem a sonka előállításának módjáról is. A termék megnevezésében erre utalni kell.

Így könnyen meggyőződhetünk arról, hogy hagyományos vagy gyorspácolással készített termékkel van-e dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk. Érdemes a címkén ellenőrizni, hogy a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Előbbinél keményfa égetéséből származó füsttel közvetlenül füstölik a sonkát, míg utóbbinál füstaromát juttatnak bele. Azoknak, akik a hagyományos pácolt, füstölt sonka ízt keresik, nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.

Az ünnepre való sonkafőzés általános szabálya, hogy a sonkát a főzést megelőző este hideg vízbe tesszük, kiáztatjuk. Másnap friss vízben, kis lángon főzzük, annyi órán keresztül, ahány kilogramm a sonka tömege.

A megfőtt sonka hűtőben, 6°C-on tárolva, 4-5 napig fogyasztható. Ha nyálkás tapintású lesz a sonka felülete, semmiképpen ne fogyasszuk el!

(Forrás: Sokszínű Vidék)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 13., Szombat

Továbbra is Európa élén a hazai csemegekukorica

Pedig az időjárás itthon is óriási kihívások elé állítja a termelőket.


Még mindig sok helyen árulnak lejárt szavatosságú élelmiszert

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint.


2022. augusztus 12., Péntek

Akár új személyit is igényelhetünk a Szigeten

Ellopták? Elveszett? Nem gond!


Ismét retró hétvége a balatoni vonatokon

Az idei év harmadik retró hétvégéje augusztus 13-án és 14-én lesz a Balatonnál, ahol újra utazhatsz a korabeli összeállításokat megidéző szerelvényekkel.


2022. augusztus 11., Csütörtök

Ennyibe kerülhet idén a beiskolázás gyermekenként

Az összeg meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén – közölte a REGIO Játékkereskedelmi Kft.


2022. augusztus 10., Szerda

Ingyenes mobilalkalmazás is segíti a tájékozódást a Szent István Napon

A leglátogatottabb alkalmazásboltokban már elérhető és letölthető a Szent István Nap rendezvényeivel kapcsolatos, a legfontosabb információkat tartalmazó ingyenes mobilapplikáció.


2022. augusztus 07., Vasárnap

Több lehet a gólyafióka

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak a fehér gólyák rendelkezésre álló idei költési adatai.


2022. augusztus 06., Szombat

Hamarosan jönnek a Perseidák

A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik.


Megvan az Év Strandétele

Díjazták a legjobb strandbüfét és strandbisztrót is.


2022. augusztus 03., Szerda

A Káli-medence poszt-apokaliptikus őrszemei

A Kővágóörs és Köveskál között emelkedő domb tetején áll az impozáns Emberi komédia szoborcsoport.


2022. augusztus 02., Kedd

Ilyen volt régen a Balatonon

Múltidéző fotók a cikkben.


2022. augusztus 01., Hétfő

Megvan Magyarország idei tortája

2022-ben 28 tortát neveztek a versenybe, ebből öten jutottak be a döntőbe, ahol a nagykőrösi cukrászda alkotása lett az első helyezett.


2022. július 30., Szombat

Nagy veszélyt jelentenek a madarakra a madzagok

A feleslegessé vált és természetbe kikerülő zsinórokat a madarak fészeképítéshez használják fel, onnan pedig már csak egy lépés, hogy bajt okozzanak.

+