Érdekes - 2022. április 13., Szerda
#Hollókő #húsvét #fesztivál #programajánló

Különleges programok Hollókőn

Különleges programok Hollókőn

Archív (Fotó. MTI)

Két év szünet után rendezik meg újra az idén négy napig tartó, pénteken kezdődő Hollókői húsvéti fesztivált; folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi és gyermekprogramok várják a Nógrád megyei világörökségi faluba látogatókat – tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kedden.

Kelecsényi Péter elmondta: Hollókő 35 éve az UNESCO világörökség része, és bár az ófalu 67 piros cserepes műemlék házával leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet, az élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát.

Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás, itt a fiatalok a régi hagyomány szerint vízzel locsolkodnak, a Hollókői Locsolóvizet idén már csatos üvegbe zárva haza is lehet vinni.

Kelecsényi Péter kiemelte: a húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzik. Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, színes forgatag jellemzi az eseménysorozatot.

A vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc gasztronómiájából, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják. Fellép többek közt a Parno Graszt, a Muzsikás és Dűvő zenekar mellett a Kerekes Band is, akik különleges koncerttel készülnek Hollókőre. Nagypénteken kezdődik a húsvéti készülődés, a kézműves kirakodóvásár és a tojásfestés mellett a hollókői böjti szokásokat és a torinói lepel történetét is felelevenítik a Látogatóházban.

Nagyszombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok lesznek az ófalu udvaraiban, bemutatják a kereplőzést, a népi életet, népviseletbe lehet öltözni, szilvásgombócot főzni a Kétbodonyi Hagyományőrzőkkel, és táncokat tanít a Nógrád Táncegyüttes. Este a Parno Graszt nagykoncertjének ad helyet a Pajtakert Nagyszínpad.

Vasárnap a nagyszínpadon lép fel a Fonó Néptáncegyüttes, a Nógrád Táncegyüttes, a Dűvő és a Muzsikás együttes, este Locsoló Táncház lesz a Dűvő zenekarral.

Hétfőn a Folt zenekar nótával és tánccal, a Fonó Néptáncegyüttes és a Nógrád Táncegyüttes táncházzal várja a látogatókat, és mindenki részese lehet a Nagy Húsvéti Locsolkodásnak a templomnál és az alsó kútnál.

Vasárnap 9.30-kor kezdődik a húsvéti szentmise, amit feltámadási körmenet követ, hétfőn reggel 8 órától tartják a szentmisét.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. április 04., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. április 01., Hétfő

Szabad-e locsolni?

A locsolkodás, a locsolás, majd a piros tojás átadása után lakomával zárult és zárul napjainkban is.


2024. március 30., Szombat

Családi programok a Zalakarosi Fürdőn

Számos gyerekprogrammal készültek a tavaszi szünet idejére.


2024. március 27., Szerda

Húsvéti utazás az erdei kisvasúttal

A gyerekeket kincskeresés várja Csömödérben.


2024. március 26., Kedd

Idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

Az Ifjú Kócsagőr Program 2024-ben már 11. alkalommal nyújt lehetőséget a természet iránt elkötelezett diákoknak.


2024. március 23., Szombat

A világ legjobb strandjai közt a Balaton

A legjobb európai strand csak a 13. helyezést érte el, a „magyar tenger” a 60. lett


2024. március 21., Csütörtök

Különdíjas a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján

A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján.


Ma van az Erdők Nemzetközi Napja

Minden évben más tematika köré szerveződnek az Erdők Nemzetközi Napja programjai, 2024-ben ez az „erdők és az innováció”.


2024. március 19., Kedd

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

A gyűrűzése és Nagykanizsára érkezése között majdnem 5 hónap telt el, és légvonalban mérve 869 km távolságot tett meg.


2024. március 05., Kedd

Víz világnapi programok

A szervezők számos pályázatot is hirdetnek, ilyen többek között az óvodásoknak szóló 3D modellkészítő verseny.


2024. február 29., Csütörtök

A menhely szabályai

A Kiscsillag Református Óvoda apróságai tettek látogatást az állatmenhelyen.


Örömtáncot is lejtettek

Az idősek egészséges életmódjáról, sportolási lehetőségeiről is hallhattak előadást azok a nyugdíjasok, aki szerdán ellátogattak a HSMK-ba.

+