Érdekes - 2022. május 07., Szombat
#hód #hódtérkép #lakossági felhívás #természet

Segítsen Ön is a hódtérkép elkészítésében!

Segítsen Ön is a hódtérkép elkészítésében!

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Korábban már írtunk a lepkeürgelyuk és szúnyog számlálásról, de a lakosság most segítheti a HódTérkép elkészültét is. A résztvevőktől a szakemberek a megfigyeléseik mellett a véleményüket is várják, hogy hatékony stratégiákat tudjanak kialakítani a hódokkal kapcsolatban – olvasható a Kisalföld oldalán. 

A hódok számának növekedése évek óta okoz súrlódásokat az emberek és az állatok között. Az utóbbi időben a rágáskár a vízpartokon, telkeken, parkokban is egyre jelentősebb. A vízhez közeli mezőgazdasági táblákra is kijárhatnak. Ezenkívül adódhatnak problémák a faj üregásásából és a gátak okozta elárasztásból is – mondta el Juhász Erika, a HódTérkép projekt koordinátora, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa.

Hatósági engedéllyel lehetőség van a hódgátak elbontására. Fontos azonban, hogy csak úgy nem szabad nekiállni az elbontásnak. Ahol a vízkilépés nem okoz problémát, ott nem szükséges és szabad megbolygatni a gátakat.

A HódTérkép nemcsak egy térkép lesz. A készítők az állatok hatásaival kapcsolatos tapasztalatokról, véleményekről is kérdezik a beküldőket. A terepi kutatások során vizsgálják a faj hatásait, bizonyos területekre azonban nem tudnak eljutni, vagy legalábbis nem olyan gyakran, mint a helyiek. Így feltárhatóak az egyedi jelenségek és nagyobb figyelmet érdemlő helyi hódhatások is.

Mindeközben igyekeznek segíteni azoknak is, akik hóddal kapcsolatos konfliktushelyzetekkel küzdve tanácsért fordulnak hozzájuk. 

A HódTérkép jelenleg közel 300 feltöltésnél tart, az ország más részei mellett Győr-Moson-Sopron megyéből is számos adat érkezett már, a Szigetközön túl a kisvízfolyások mellől is. A monitorozás első eredményeit legkésőbb júniusban közlik a kutatás weboldalán.

(Forrás: Travelo)

Még érdekes lehet ...


2022. május 18., Szerda

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

30 projekt már jelenleg is várja a támogatókat a platformon.


2022-ben is keresik a Balaton legjobb strandját

A Balatoni Szövetség 2022-ben is megrendezi hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ötcsillagos zászlót kapnak a legjobbak. Május 31-ig lehet nevezni.


2022. május 17., Kedd

A háztartások még nem érezték meg a háború gazdasági hatásait

Eddig még kitartott a lakosság fizetőképességének emelkedése.


2022. május 16., Hétfő

Drágábban is kapósak a nyári táborok

Az idő pénz, és ez a közmondás a táborok világában nemhogy aktuális, de különösen sürgető, ugyanis az árak sok vakációs lehetőségnél emelkedtek.


2022. május 15., Vasárnap

Holdfogyatkozásra ébredünk hétfőn: vörössé válik égi kísérőnk

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.


Csak óvatosan a napozással!

Veszélyes lesz az UV-B sugárzás.


2022. május 14., Szombat

Meglepetéssel készül a KSH a mezőgazdasági összeírásra

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása, a válaszadás kötelező.


Nincs veszélyben a Balaton, a hatóság cáfolta az álhíreket

A jelenlegi csapadékhiányos helyzet ugyan szélsőséges, de nem rendkívüli - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.


Újabb kikötők nyitnak, indul a tavaszi menetrend

Balatonboglár és Révfülöp kikötőkből már sétahajózási lehetőséggel is várják az utasokat.


2022. május 13., Péntek

Különleges Kolodko-szobor készül

A Skála Metró Áruház reklámfigurája, Skála Kópé és egy felhúzható Trabant mészkő szobra után most egy újabb Kolodko-miniszoborról jelent meg hír, ezúttal a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán.


2022. május 12., Csütörtök

Negyvenezer nyelvvizsgázó tűnt el két év alatt

Drágultak a nyelvi képzések, emelkedtek a vizsgadíjak, előtérbe került az online oktatás, csökkent a nyelvtanulók száma, körkép a nyelviskolákról.


2022. május 11., Szerda

Ismét kiváló vízminőséggel büszkélkedhet a Hévízi-tó

Csakúgy mint a korábbi években, idén is kiválónak minősítették a Hévízi-tó vizét. Az éves kötelező vizsgálat minden áprilisban esedékes. A vételezett minta egy öttagú skálán a legmagasabb fokozatot érte el.


2022. május 10., Kedd

Júniusig fészkelő baglyokat keres az ország

A madarat nem is kell látni, elég, ha halljuk.


Ismerd meg az erdőlakókat!

Új app segít, hogy elmondhasd a gyereknek, milyen állatot láttatok az erdőben.


2022. május 09., Hétfő

Hősképzést indít az Országos Mentőszolgálat

Bárki elsajátíthatja és gyakorolhatja az életmentés alapfogásait a mentők napján.


Kiszáradhat a Balaton 2050-re

Egy magyar kutató szerint akár már 2050-re kiszáradhat a Balaton.

+