Érdekes - 2022. augusztus 03., Szerda
#Káli-medence #Emberi komédia szoborcsoport

A Káli-medence poszt-apokaliptikus őrszemei

A Káli-medence poszt-apokaliptikus őrszemei

(A kép forrása: Csodálatos Balaton/Pálfalvi László)

A Kővágóörs és Köveskál között emelkedő domb tetején áll az impozáns Emberi komédia szoborcsoport. Az acélcsőből és mészkőből készült 240, 280, 340 és 360 cm-es négyalakos kompozíció Veszprémi Imre alkotása.

„A művész egyetlen és egyedüli nemes célja az, hogy „jelet” alkosson. Szobraim jelek, amelyek harcot és megnyugvást, magányt és szerelmet, elválást, és összetartozást, termékenységet és áldozatot, de mindig az ember örök győzelmét mutatják” – írja a művész, aki 1932-ben született Balatonszabadiban, 1958-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, 1966-ban volt az első önálló kiállítása. 1986 után leginkább Olaszországban dolgozott, kilenc nagyméretű szobra áll Itália különböző városaiban.

Olaszország mellett Ausztriában, Németországban, Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Portugáliában, Törökországban, Izraelben, Kolumbiában és Indiában is találkozhatunk nagyméretű, köztéri szobraival.

202208031438_kovagoors-balaton-felvidek-kali-medence-kornyi-to-emberi-komedia-szoborcsoport-kirandulas1-csodalatosbalaton.jpg (1400×933)(A kép forrása: Csodálatos Balaton/Pálfalvi László)

A Balaton felvidékének az egyik legszebb része a Káli-medence, melynek közepén, a Kornyi-tó melletti dombon fürkészik fáradhatatlanul a horizontot az Emberi szoborcsoport alakjai. A környezet Jancsó Miklós filmrendezőt is többször megihlette: a szoborcsoport a Szörnyek évadja, az Égi bárány és az Életünket és vérünket című filmjeikben is látható.

202208031442_kovagoors-balaton-felvidek-kali-medence-kornyi-to-emberi-komedia-szoborcsoport-kirandulas2-csodalatosbalaton.jpg (1400×933)(A kép forrása: Csodálatos Balaton/Pálfalvi László)

Az emberszerű, 2-3 méteres figurák leginkább valamilyen poszt-apokaliptikus őrszemekre emlékeztetnek. A szobrok csak gyalogosan megközelíthetőek. Ha csak miattuk szeretnénk egy kis kitérőt tenni, az út menti parkolóban hagyhatjuk autónkat, ahonnan pár perc séta az alkotás, de ajánljuk a Theodora-tanösvényt, mely egy rövid 8 kilométeres körtúra során a Kornyi tavat is érinti.

(Forrás: Csodálatos Balaton)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 07., Vasárnap

Több lehet a gólyafióka

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak a fehér gólyák rendelkezésre álló idei költési adatai.


2022. augusztus 06., Szombat

Hamarosan jönnek a Perseidák

A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik.


Megvan az Év Strandétele

Díjazták a legjobb strandbüfét és strandbisztrót is.


2022. augusztus 02., Kedd

Ilyen volt régen a Balatonon

Múltidéző fotók a cikkben.


2022. augusztus 01., Hétfő

Megvan Magyarország idei tortája

2022-ben 28 tortát neveztek a versenybe, ebből öten jutottak be a döntőbe, ahol a nagykőrösi cukrászda alkotása lett az első helyezett.


2022. július 30., Szombat

Nagy veszélyt jelentenek a madarakra a madzagok

A feleslegessé vált és természetbe kikerülő zsinórokat a madarak fészeképítéshez használják fel, onnan pedig már csak egy lépés, hogy bajt okozzanak.


2022. július 27., Szerda

Illegális növényvédő szerekkel kereskedőkre csaptak le 31 országban

Az Europol a kikötőkre, a repülőterekre és a szárazföldi határátkelőhelyekre fókuszált a három hónapos akció folyamán.


2022. július 26., Kedd

A kütyük is nehezen viselik a forróságot

Az extrém hőség nemcsak az emberi szervezetet terheli meg, hanem a számítógépeket is.


2022. július 24., Vasárnap

Ők voltak a leggyorsabbak a Balaton-átúszáson

Két válogatott úszó, Vas Luca és Barabás Imre volt a leggyorsabb a 40. Balaton-átúszáson szombaton, amelyen rekord született a 12 ezres nevezéssel.


Elsőbálozók lettek az Anna-bál szépei

Kemecsei Anna Viktóriát választották a 197. Anna-bál szépének szombat éjjel. Az első udvarhölgy Zelena Zóra, a második udvarhölgy pedig Janovszki Csenge lett.


2022. július 23., Szombat

Kajszi szezON – Valter Attilával

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat a hazai kajszibarack-termesztésnek és az idei kajszitermésnek járt utána Valter Attila magyar bajnok kerékpárversenyzővel.


2022. július 15., Péntek

Visszatérnek a retró vonatok a hétvégén a Balaton partjára

Egyebek mellett forgalomba áll a legendás 424-es gőzmozdony is.


A mákos guba párna az idei év édes péksüteménye

Az Extra termékcsaládba tartozó finomság iránt a bevezetése óta nagy a kereslet.

+