Érdekes - 2022. augusztus 12., Péntek
#Sziget #fesztivál

Akár új személyit is igényelhetünk a Szigeten

Akár új személyit is igényelhetünk a Szigeten

Fesztiválozók a Sziget fesztiválon a nyitónapon az óbudai Hajógyári-szigeten 2022. augusztus 10-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Szerdán, két év kényszerszünet után megkezdődött a Sziget fesztivál. A hirado.hu összeállításából megtudhatja, kik a 28. alkalommal megrendezett fesztivál legdrágább fellépői, milyen szolgáltatásokkal készül a rendőrség, és mi a teendő, ha netán lába kelne a pénztárcánknak vagy az iratainknak.

Az idei Sziget két legdrágább fellépője Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró – mondta Kádár Tamás, a rendezvény főszervezője. Beszámolt arról is, hogy a 2019 után újra megvalósuló 28. Sziget szerdai, pénteki és szombati napja máris csaknem teltházas, ezért mindenkit arra kérnek, hogy időben érkezzen a rendezvényre.

„Idén nincs mínusz egyedik és nulladik nap, viszont augusztus 10-től 15-ig hat teljes értékű programnappal, Európában egyedülálló összművészeti kínálattal várjuk a látogatókat” – mondta Kádár Tamás.

Az idei Szigetre 103 országból érkeznek vendégek, és 54 ország művészei készülnek produkcióval.

A nagyszínpados sztárelőadókra fordított Sziget-költségvetés nagyjából megegyezik a legutóbbi, 2019-es Sziget vonatkozó büdzséjével. „Idén eggyel kevesebb fesztiválnapunk lesz, és úgy tűnik, a sztárgázsikban 2019-ig tapasztalt hihetetlen mértékű és folyamatos növekedés megállni látszik. Ugyanakkor ezeket euróban és dollárban fizetjük ki, ehhez képest a forint nagyon sokat gyengült az elmúlt két és fél évben, vagyis forintban számolva sokkal többet kell idén fizetnünk” – árulta el a főszervező.

A pénteken fellépő Justin Bieber és az albán származású Dua Lipa mellett a többi „headliner”, azaz fő fellépő is csupa világsztárból áll, és hasonló árkategóriába tartozik. Közöttük lesz az Arctic Monkeys, a Tame Impala, Calvin Harris, a Kings of Leon, a Grammy-díjas ausztrál Rüfüs du Sol és Stromae is.

Bűnmegelőzési pontot állít fel a BRFK

A rendőrségnek az a célja, hogy garantálja a Sziget fesztiválon szórakozók és a környéken élők biztonságát egyaránt – jelentette ki Fülöp Gergely, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztályának vezetője.

Ennek érdekében bűnmegelőzési és balesetmegelőzési pontot állítottak fel a fesztivál területén, illetve egyenruhás rendőrök és civil ruhás nyomozók teljesítenek szolgálatot a Hajógyári-szigeten, a sziget körüli vizeken és a közlekedési csomópontokon egyaránt.

A bűnmegelőzési ponton olyan rendőrök dolgoznak majd, akik idegen nyelveket beszélnek. A rendőrségi ponton különböző játokokkal és balesetszimulátorral várják az érdeklődőket. Meghirdettek egy „Szelfizz a rendőrrel” elnevezésű játékot is, ha bárki a Sziget területén készít egy szelfit egy rendőrrel és azt bemutatja, ajándékot kap.

Határvadász toborzópontot is üzemeltetnek a BRFK standján, ahol csütörtökön és pénteken 10 és 14 óra között tudnak tájékoztatást nyújtani a határvadász foglalkozás iránt érdeklődőknek.

Megtalálhatóak lesznek a Szigeten az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság munkatársai is, akik segítséget nyújtanak az ügyintézésben azoknak a külföldieknek, akik elhagyták az okmányaikat. Feljelentést a III. kerületi rendőrkapitányságon lehet tenni, a bűnmegelőzési ponton a rendőrök útbaigazítják, térképpel segítik a károsultakat.

Elektronikusan is intézhetnek közigazgatási ügyeket a fesztiválozók

A Sziget Fesztiválon is biztosítják az elektronikus ügyintézés lehetőségét: egy mesterséges intelligencia alapú, érintőképernyős eszköz segítségével önállóan, tíz ügytípus közül választva intézhetnek ügyeket a kilátogatók – közölte a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

A fesztivál alatt a résztvevők első kézből próbálhatják ki a hazai e-közigazgatás legújabb fejlesztését, a MIA Pontot.

Egyebek mellett erkölcsi bizonyítvány és anyakönyvi kivonat igénylésére, gépjárművel kapcsolatos ügyek intézésére, valamint a személyes okmányok pótlására nyílik lehetőség. Az eszközön az eSzemélyi igazolvány beolvasása után a Központi Azonosítási Ügynök legújabb azonosítási szolgáltatásával, az arcképes azonosítással nyílik lehetőség az ügyintézési folyamatok elindításhoz – írták.

Hangerő-munkacsoportot hoztak létre a Sziget idejére

Munkacsoportot hozott létre a Fővárosi Önkormányzat a Sziget fesztivál leginkább érintett kerületeinek polgármestereivel; a munkacsoport feladata a folyamatos információ- és tapasztalatcsere a zajvédelem, a természetvédelem, a közterületek ellenőrzése és a köztisztaság fokozott biztosítása érdekében – közölte a Fővárosi Önkormányzat szerdán.

A Sziget fesztivál Budapest turisztikai és kulturális életének meghatározó eleme, ugyanakkor a környéken élők számára minden évben okoz nehézséget a Hajógyári-szigetről hallatszó zaj. Ezért a Fővárosi Önkormányzat a Sziget fesztivál leginkább érintett kerületeinek – a III., a IV. és a XIII. kerületnek – a polgármestereivel operatív munkacsoportot hozott létre. A munkacsoport feladata a folyamatos információ- és tapasztalatcsere a zajvédelem, a természetvédelem, a közterületek ellenőrzése és a köztisztaság fokozott biztosítása érdekében.

A leginkább érintett három kerületben folyamatosan mérik a zajszintet a Sziget idején, amelynek eredménye folyamatosan megtekinthető lesz az interneten.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 28., Szerda

Jön a Szaunázók Hétvégéje – Kanizsán is

A Magyar Fürdőszövetség 2022. október 1-jén és 2-án immáron ötödik alkalommal rendezi meg a Szaunázók Hétvégéjét.


Gyorsan leáldozhat a bankkártyáknak

Az itthon kibocsátott bankkártyák több mint 15 százalékát már regisztrálták mobiltárcás fizetésre, miközben rohamosan nő a mobilos vásárlási tranzakciók aránya is.


2022. szeptember 26., Hétfő

A fiúknak is kiemelten fontos a HPV elleni oltás

Hamarosan kezdődnek az idei oltások a tizenéveseknél, de még mindig sokan vannak, akik félelemből nem oltatják gyermekeiket.


2022. szeptember 25., Vasárnap

Bajba jutott állatok a kéményben

A hideg idő megérkeztével lassan a fűtési szezon is beindul, ám mielőtt begyújtod a kályhát, érdemes ellenőrizni a kémény átjárhatóságát.


Meglepő, de a világ legjobb pizzériái közül csak kevés van Olaszországban

Róma éppen csak befért holtversenyben az első helyre, de furcsa módon a top 10-ben helyet kapott Tokió és Koppenhága is.


2022. szeptember 24., Szombat

Október elején ismét lesz Európai Madármegfigyelő Napok verseny

Magyarországon több mint negyven helyszínen várják az érdeklődőket madarásztúrákra és madárgyűrűzésekre, és a programhelyszínek listája folyamatosan bővül.


2022. szeptember 22., Csütörtök

Javában tart a szilvaszezon

A tavaszi fagy és a nyári szárazság ellenére is közel átlagos a szilvatermés.


Szakmák, mesterségek világa

A Zala Megyei Kormányhivatal rajzpályázatot hirdetett a megyében tanuló felső tagozatos általános iskolás diákok részére.


2022. szeptember 21., Szerda

Rombolunk, ha kőtornyokat építünk a természetben

A Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesület kampányt indított a kőtornyok ellen.


2022. szeptember 19., Hétfő

Egyre több a nutria Zalában

Az első példányokat 2016-ban észlelték Zala megyében, az elmúlt évek enyhe telei pedig hozzájárultak a faj terjedéséhez.


2022. szeptember 18., Vasárnap

Idén a tavalyinál sokkal több magyar nyaralt Horvátországban

A magyarok körében továbbra is kifejezetten népszerű nyaralási célpont Horvátország, idén ismét sokan választották úti céljuknak.


Őszi kirándulás kutyával

Mutatjuk, mire érdemes figyelni.


2022. szeptember 17., Szombat

Már közel 800 ezren szállítottak kerékpárt a vonatokon

Díjmentes a kerékpárszállítás a Mobilitási Hét keretén belül szeptember 17-22. között.


2022. szeptember 16., Péntek

Jöhet a vasárnapi boltzár?

Nyitottabbak lettek az áruházláncok a vasárnapi boltzár gondolatára.

+