Érdekes - 2022. augusztus 12., Péntek
#MÁV #retró hétvége #múltidézés #Balaton

Ismét retró hétvége a balatoni vonatokon

Ismét retró hétvége a balatoni vonatokon

(Fotó: MÁV)

Az idei év harmadik retró hétvégéje augusztus 13-án és 14-én lesz a Balatonnál, ahol újra utazhatsz a korabeli összeállításokat megidéző szerelvényekkel.

A már jól ismert és főként a vasútbarátok körében népszerű Nohab, Púpos, Szergej és Csörgő mozdonyok mellett megjelenik egy eredeti színre festett Szili és ismét forgalomba áll az egykor IC vonatban futó Samu motorvonat is. A szintén nagy népszerűségnek örvendő 424-es gőzmozdony is csattog majd hangulatosan pöfékelve a retró hétvégén.

Az idei harmadik retró hétvégén számos újdonsággal találkozhatnak az érdeklődő utasok. A MÁV-START a svéd gyártású Nohab rajongókra is gondolt, amikor most forgalomba állítja a legendás mozdonysorozat működő darabjait. Nem is egy, hanem egyszerre négy Nohab lát el vontatási szolgálatot a vonatok elején Budapest és Tapolca, valamint Keszthely és Szombathely között. Újdonság, hogy egy pár Kék Hullám InterCity-t is Nohab továbbít a teljes távon a főváros és Tapolca között, szombat reggel a Balaton felé, vasárnap este Budapest irányába. Budapest és Balatonfüred között az eredeti színére visszafestett V63 004-es Gigant mozdony vontatja a vonatot a villamosított szakaszon vasárnap, míg szombaton Balatonfüredről viszi az utasokat a fővárosba. A vonat a megszokottól eltérő összeállítással közlekedik, kizárólag régi arculatos személykocsikkal, köztük egy komfortkocsival és CAF étkezőkocsival is. Az Utasellátó ismét retró kínálattal várja az utazókat. A vonat komfortkocsijának forgatható foteleit prémium és 1. osztályú jeggyel is élvezhetik, a különbséget ezúttal a jegyárban foglalt ellátás tartalma adja meg.

A Balaton északi partjának ikonikus vasútvonalán idén is számos személy-, expressz- és InterCity vonatban áll forgalomba a korabeli közlekedést idéző retró szerelvény. A hétvégén egy-két érdekességgel fűszerezve, de természetesen ismét lehet majd találkozni a már megismert típusokkal, például Szergejekkel, Púpossal és ABbmottal, illetve a legendás 424 247-es gőzmozdony is menetrend szerinti vonat élén lát el szolgálatot, a szolnoki Tekergő expresszt húzza Balatonfüredtől a vékonycsíkos gyorsvonati kocsikból álló szerelvénnyel. Az expresszvonatot szombaton Szolnok és Balatonfüred között, valamint vasárnap visszaútban a V43 1001-es eredeti színű Szili villanymozdony vontatja.

(Forrás: Like Balaton)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 28., Szerda

Gyorsan leáldozhat a bankkártyáknak

Az itthon kibocsátott bankkártyák több mint 15 százalékát már regisztrálták mobiltárcás fizetésre, miközben rohamosan nő a mobilos vásárlási tranzakciók aránya is.


2022. szeptember 26., Hétfő

A fiúknak is kiemelten fontos a HPV elleni oltás

Hamarosan kezdődnek az idei oltások a tizenéveseknél, de még mindig sokan vannak, akik félelemből nem oltatják gyermekeiket.


2022. szeptember 25., Vasárnap

Bajba jutott állatok a kéményben

A hideg idő megérkeztével lassan a fűtési szezon is beindul, ám mielőtt begyújtod a kályhát, érdemes ellenőrizni a kémény átjárhatóságát.


Meglepő, de a világ legjobb pizzériái közül csak kevés van Olaszországban

Róma éppen csak befért holtversenyben az első helyre, de furcsa módon a top 10-ben helyet kapott Tokió és Koppenhága is.


2022. szeptember 24., Szombat

Október elején ismét lesz Európai Madármegfigyelő Napok verseny

Magyarországon több mint negyven helyszínen várják az érdeklődőket madarásztúrákra és madárgyűrűzésekre, és a programhelyszínek listája folyamatosan bővül.


2022. szeptember 22., Csütörtök

Javában tart a szilvaszezon

A tavaszi fagy és a nyári szárazság ellenére is közel átlagos a szilvatermés.


Szakmák, mesterségek világa

A Zala Megyei Kormányhivatal rajzpályázatot hirdetett a megyében tanuló felső tagozatos általános iskolás diákok részére.


2022. szeptember 21., Szerda

Rombolunk, ha kőtornyokat építünk a természetben

A Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesület kampányt indított a kőtornyok ellen.


2022. szeptember 19., Hétfő

Egyre több a nutria Zalában

Az első példányokat 2016-ban észlelték Zala megyében, az elmúlt évek enyhe telei pedig hozzájárultak a faj terjedéséhez.


2022. szeptember 18., Vasárnap

Idén a tavalyinál sokkal több magyar nyaralt Horvátországban

A magyarok körében továbbra is kifejezetten népszerű nyaralási célpont Horvátország, idén ismét sokan választották úti céljuknak.


Őszi kirándulás kutyával

Mutatjuk, mire érdemes figyelni.


2022. szeptember 17., Szombat

Már közel 800 ezren szállítottak kerékpárt a vonatokon

Díjmentes a kerékpárszállítás a Mobilitási Hét keretén belül szeptember 17-22. között.


2022. szeptember 16., Péntek

Jöhet a vasárnapi boltzár?

Nyitottabbak lettek az áruházláncok a vasárnapi boltzár gondolatára.

+