Érdekes - 2022. szeptember 10., Szombat
#földrajz #kisfilm #geográfia #Magyar Földrajzi Társaság

Földrajz az egész világ

Földrajz az egész világ

(Illusztráció, a kép forrása: Pixabay)

Izgalmas kisfilmben mutatja be az idén 150 éves Magyar Földrajzi Társaság, hogy mit jelentett egykor és mit jelent ma a geográfia. Cholnoky Jenő, mint korának influenszere? Lovasi András geográfus? És miért is lenne jó, ha ma többen rendelkeznének azzal a bizonyos földrajzos látásmóddal?

A mintegy 20 perces, frappáns és lényegre törő kisfilmből többek között megtudhatjuk, hogy Cholnoky Jenő a mai Uránia moziban akkoriban működő tudományos színház egyik sztárja volt, előadásait zsúfolásig megtelt termekben tartotta. Ma talán úgy mondanánk, véleményvezér volt. Ahogy a kor döntéshozója, Teleki Pál, a geográfus miniszterelnök is.

Persze, az akkoriban még tartó földrajzi felfedezések mindig is izgatták az emberek fantáziáját, a magyarok pedig nagyon is odatették magukat ebben a történetben.

„S bár a felfedezések kora ebben a formában letűnt, felfedezni és megtapasztalni valamit, megérteni és leírni egy földrajzi helyet, a természeti folyamatokat, valamint azok változását ma is csak komplex tudással lehet. Olyannal, amelyet a geográfia nyújt.” Erről (is) beszélnek a filmben. Nemcsak egyetemi tanárok, szakmájukat űző geográfusok és tanulók, de például Lovasi András, vagy éppen Tatár Attila, a Bagossy Brothers Company egyik tagjai is elmondja, mit adott neki a földrajz. Ahogy egyes politikusok is kifejtik, hogyan segíti munkájukat a földrajz tudománya.

S éppen itt a lényeg. A kisfilmből kiderül ugyanis, hogy mi is ma a földrajz, hogy a roppant gyorsan változó világunkban miért is fontos az a „mindenre kiterjedő magyarázat", amellyel a geográfusok rendelkeznek.

(Forrás: Turista magazin)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 25., Vasárnap

Bajba jutott állatok a kéményben

A hideg idő megérkeztével lassan a fűtési szezon is beindul, ám mielőtt begyújtod a kályhát, érdemes ellenőrizni a kémény átjárhatóságát.


Meglepő, de a világ legjobb pizzériái közül csak kevés van Olaszországban

Róma éppen csak befért holtversenyben az első helyre, de furcsa módon a top 10-ben helyet kapott Tokió és Koppenhága is.


2022. szeptember 24., Szombat

Október elején ismét lesz Európai Madármegfigyelő Napok verseny

Magyarországon több mint negyven helyszínen várják az érdeklődőket madarásztúrákra és madárgyűrűzésekre, és a programhelyszínek listája folyamatosan bővül.


2022. szeptember 22., Csütörtök

Javában tart a szilvaszezon

A tavaszi fagy és a nyári szárazság ellenére is közel átlagos a szilvatermés.


Szakmák, mesterségek világa

A Zala Megyei Kormányhivatal rajzpályázatot hirdetett a megyében tanuló felső tagozatos általános iskolás diákok részére.


2022. szeptember 21., Szerda

Rombolunk, ha kőtornyokat építünk a természetben

A Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesület kampányt indított a kőtornyok ellen.


2022. szeptember 19., Hétfő

Egyre több a nutria Zalában

Az első példányokat 2016-ban észlelték Zala megyében, az elmúlt évek enyhe telei pedig hozzájárultak a faj terjedéséhez.


2022. szeptember 18., Vasárnap

Idén a tavalyinál sokkal több magyar nyaralt Horvátországban

A magyarok körében továbbra is kifejezetten népszerű nyaralási célpont Horvátország, idén ismét sokan választották úti céljuknak.


Őszi kirándulás kutyával

Mutatjuk, mire érdemes figyelni.


2022. szeptember 17., Szombat

Már közel 800 ezren szállítottak kerékpárt a vonatokon

Díjmentes a kerékpárszállítás a Mobilitási Hét keretén belül szeptember 17-22. között.


2022. szeptember 16., Péntek

Jöhet a vasárnapi boltzár?

Nyitottabbak lettek az áruházláncok a vasárnapi boltzár gondolatára.


2022. szeptember 13., Kedd

Dübörög az őszi szezon, mázsaszám terem a gomba a hazai erdőkben

A legkeresettebb és legnépszerűbb természetesen a vargánya.


Már ötvenezren váltottak korszerű mobiltelefonra az NMHH készülékcsere programjában

A program július 18-tól megújult: a támogatási összeg 40 ezer forintra emelkedett, és megszűnt a 120 ezer forintos felső készülékvásárlási limit.


2022. szeptember 12., Hétfő

Érik a szőlő: így szüreteltek dédnagyszüleink

A szüret kemény munka volt, amiben mindenkinek megvolt a maga szerepe.


Járványként terjed a gyermekkori elhízás

Világszerte egyre terjed a 2-es típusú diabétesz, már 18 év alatt is, aminek oka az egészségtelen életmódból eredő jelentős túlsúly.


Szeptemberben lehet pályázni a kerékpárosbarát címekre

A Kerékpárosbarát elismerésekre a pályázatokat szeptember végéig nyújthatják be az önkormányzatok és a munkaadók, az eredményhirdetés novemberben várható – jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

+