Érdekes - 2022. szeptember 17., Szombat
#MÁV #kerékpározás #vonat #Nagykanizsa #Balaton

Már közel 800 ezren szállítottak kerékpárt a vonatokon

Már közel 800 ezren szállítottak kerékpárt a vonatokon

(Fotó: MÁV)

Az ősz beköszöntével, a hűvösebb időjárást kedvelő kerékpárosoknak továbbra is ajánlott a legkedveltebb úti célok megközelítése vonattal, amihez kiemelt kedvcsináló, hogy a MÁV-START, a GYSEV és a MÁV-HÉV az Európai Mobilitási Hét teljes ideje alatt, 2022. szeptember 17. és 22. között díjmentes kerékpárszállítási lehetőséget biztosít utasai számára az erre alkalmas hazai járatain.

Az Európai Mobilitási Hét keretében a Technológiai és Ipari Minisztérium elrendelte, hogy azokon a vasúti járatokon (MÁV-START, GYSEV, MÁV-HÉV), ahol lehet biciklit szállítani, 0 forintba kerüljön a kerékpárjegy. A díjmentes jegyek a pénztárakban, az automatákból és az online felületeken is mától (szeptember 17-től) válthatók meg, a szállítás csak azzal együtt díjmentes. A 20” feletti kerékátmérővel rendelkező kerékpárok szállítása esetén kell megvásárolni a díjmentes kerékpárjegyet. Ha a vonat kerékpárhely-foglalással vehető igénybe, a vonatra szóló kerékpár-helyjegyet továbbra is szükséges megvásárolni.

A szeptember 17-22. közötti időszakra elővételben megváltott kerékpár-jegyeket az utas kérésére kezelési költség levonása nélkül visszatérítik a MÁV-START Ügyfélszolgálatán keresztül.

A díjmentes kerékpárjegy megváltása kötelező, így aki szeptember 17. és 21. között a kerékpárját szállítja, de nem rendelkezik díjmentes kerékpárjeggyel, menetjegy függvénye szerinti pótdíjjal (ha van menetjegye 500 Ft, ha nincs menetjegye sem, 2600 Ft) tud a fedélzeten menetjegyet venni.

800 ezren szállítottak kerékpárt vonaton
Az elmúlt évek legjobb kerékpáros eredményét érte el a vasútársaság a fejlesztéseknek köszönhetően, közel 800 ezer kerékpáros használta ki a vonatok bicikliszállító lehetőségeit úti célja megközelítéséhez.

2022 első nyolc hónapjában közel 785 ezer kerékpáros terméket vásároltak a vonattal utazó biciklisták, a jegyek 43 százalékát már online felületen, azaz a MÁV appon vagy a megújult Elvirán keresztül váltották. Ezzel az elmúlt évek legjobb eredménye született meg: 2019-ben 435 ezer, 2020-ban 491 ezer, tavaly pedig 631 ezer volt az eladott jegyek vagy bérletek száma a januártól augusztusig tartó időszakban.

A Balatonnál tekerőknek hétvégente a Budapestről a Balaton déli partján Nagykanizsára közlekedő legforgalmasabb Tópart InterCity vonatokban nagykapacitású kerékpárszállító kocsi közlekedik. Az északi parti, Balatonfüreden át Tapolcára közlekedő sebesvonatokon október végéig kerékpárszállító kocsi várja a kerékpárral utazókat. A Dunakanyarban a hét minden napján Budapest és Szob között megnövelt kerékpárkapacitású KISS emeletes vonat közlekedik. A Tisza-tóhoz indulóknak ajánlott a november elsejéig hétvégente továbbra is közlekedő, a kerékpárosok számára optimalizált Tisza-tó Expressz igénybe vétele, mely Budapestről Tiszafüreden és Hortobágyon át Balmazújvárosba közlekedik. Miskolc és Tiszaújváros között kétóránként, kerékpárszállító szakasszal rendelkező személyvonat jár, ami ideális Tisza-menti kerékpártúrák szervezéséhez.

A legnépszerűbbek mellett szintén kedvelt kiránduló célpont ősszel is a Börzsöny, a Velencei-tó, a Bakony és a Bükk, de ezek mellett számos térség meglátogatását is ajánlja a vasúttársaság. Ilyen az Alsó-Tisza-vidék, a Dráva mente, a Fertő, a Zemplén, a Gemenci-erdő és Szekszárdi-dombság, a Körös mente, a Mátra, a Mecsek, a Mezőföld, az Őrség és a Göcsej, a Pilis, a Szigetköz, a Vértes, valamint a Zselic. A Mindezekről bővebb információk a turisztikai kerékpárszállítási lehetőségeket bemutató oldalon találhatók.

Idén számos fejlesztésnek örülhettek a kerékpárosok. Forgalomba állt hét kerékékpárszállítóvá átalakított Bdmpee (korábbi Bmx) kocsi, nagyrészt a Balaton északi partján. A Balaton déli partján közlekedő Balaton InterCity-vonatokon megduplázta, a Tópart InterCityken pedig megnégyszerezte a vasúttársaság a kerékpáros férőhelyek számát az előző évekhez képest. A Balaton, a Börzsöny és a Tisza-tó térségében is újabb regionális kerékpárszállító BDzx mellékkocsit helyezett üzembe a MÁV-START, így a helyi forgalomban is nőtt a kerékpárszállító kapacitás. Mindezek mellett idén újra lehetett kerékpárt szállítani a szlovén (Koper) és horvát (Rijeka) tengerpartra az Istria éjszakai vonattal.

Júliusban és augusztusban mintegy 650-en vettek részt a vasúttársaság által a biciklis turisták inspirálására indított kerékpáros kihíváson, aminek a résztvevői között értékes, a Decathlon sportáruház által felajánlott ajándékutalványt sorsoltak ki.

Az aktuális, országos kerékpáros ajánlatokról, túrajegyekről, illetve kapacitásokról a MÁV-START kerékpáros aloldalán lehet tájékozódni: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kerekparszallitas

(Forrás: MÁV)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 28., Szerda

Jön a Szaunázók Hétvégéje – Kanizsán is

A Magyar Fürdőszövetség 2022. október 1-jén és 2-án immáron ötödik alkalommal rendezi meg a Szaunázók Hétvégéjét.


Gyorsan leáldozhat a bankkártyáknak

Az itthon kibocsátott bankkártyák több mint 15 százalékát már regisztrálták mobiltárcás fizetésre, miközben rohamosan nő a mobilos vásárlási tranzakciók aránya is.


2022. szeptember 26., Hétfő

A fiúknak is kiemelten fontos a HPV elleni oltás

Hamarosan kezdődnek az idei oltások a tizenéveseknél, de még mindig sokan vannak, akik félelemből nem oltatják gyermekeiket.


2022. szeptember 25., Vasárnap

Bajba jutott állatok a kéményben

A hideg idő megérkeztével lassan a fűtési szezon is beindul, ám mielőtt begyújtod a kályhát, érdemes ellenőrizni a kémény átjárhatóságát.


Meglepő, de a világ legjobb pizzériái közül csak kevés van Olaszországban

Róma éppen csak befért holtversenyben az első helyre, de furcsa módon a top 10-ben helyet kapott Tokió és Koppenhága is.


2022. szeptember 24., Szombat

Október elején ismét lesz Európai Madármegfigyelő Napok verseny

Magyarországon több mint negyven helyszínen várják az érdeklődőket madarásztúrákra és madárgyűrűzésekre, és a programhelyszínek listája folyamatosan bővül.


2022. szeptember 22., Csütörtök

Javában tart a szilvaszezon

A tavaszi fagy és a nyári szárazság ellenére is közel átlagos a szilvatermés.


Szakmák, mesterségek világa

A Zala Megyei Kormányhivatal rajzpályázatot hirdetett a megyében tanuló felső tagozatos általános iskolás diákok részére.


2022. szeptember 21., Szerda

Rombolunk, ha kőtornyokat építünk a természetben

A Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesület kampányt indított a kőtornyok ellen.


2022. szeptember 19., Hétfő

Egyre több a nutria Zalában

Az első példányokat 2016-ban észlelték Zala megyében, az elmúlt évek enyhe telei pedig hozzájárultak a faj terjedéséhez.


2022. szeptember 18., Vasárnap

Idén a tavalyinál sokkal több magyar nyaralt Horvátországban

A magyarok körében továbbra is kifejezetten népszerű nyaralási célpont Horvátország, idén ismét sokan választották úti céljuknak.


Őszi kirándulás kutyával

Mutatjuk, mire érdemes figyelni.


2022. szeptember 16., Péntek

Jöhet a vasárnapi boltzár?

Nyitottabbak lettek az áruházláncok a vasárnapi boltzár gondolatára.


2022. szeptember 13., Kedd

Dübörög az őszi szezon, mázsaszám terem a gomba a hazai erdőkben

A legkeresettebb és legnépszerűbb természetesen a vargánya.


Már ötvenezren váltottak korszerű mobiltelefonra az NMHH készülékcsere programjában

A program július 18-tól megújult: a támogatási összeg 40 ezer forintra emelkedett, és megszűnt a 120 ezer forintos felső készülékvásárlási limit.

+