Érdekes - 2022. november 16., Szerda
#Hévíz #vízitúra

Evezés gőzölgő vizeken

Evezés gőzölgő vizeken

(A kép forrása: Csodálatos Balaton)

A Hévíz-patak egy igazi különleges téli vízitúra helyszín. A Hévízi-tóból kifolyó patak hőmérséklete 22-25 Celsius fokos, a legnagyobb hidegben sem fagy be, és vizében télen tündérrózsák és vízililiomok között lehet evezni.

Egyre vastagabb az avarszőnyeg, fagyosabbak a reggelek, sűrű ködök szállnak. Ismeri ezt jól a néphagyomány. A kültéri sportokat űzők ilyenkor bújnak be barlangjaikba, eszközeiket gondosan betakargatják, védett helyre teszik, és a következő hónapokban csak ábrándoznak a nyári kalandokról. Mindeneképpen így kell ennek lennie? A vízi sportok kedvelőinek van egy jó hírünk. Szerintünk nem.

Hiába a legeltökéltebb téli vízitúrázó, ha befagynak a vizek, nincs mit tenni, mint várni az enyhülést. Szerencsére azonban van Magyarországon egy hely, ami még a legkeményebb télnek is ellenáll, és egész évben várja az evezni vágyókat.

Lusta gőz gomolyog a nyugodt patakvíz fölött, lassú evezőcsapások hangja hallatszik. 

A Hévízi-csatornán vagyunk. A csatorna 22-25 fokos vizén evezve testközelből ismerhetjük meg a környék növény-, és állatvilágát. A 2-3 órás túra az ikonikus gyógytótól az Úsztatómajori zsilipen keresztül a Kis-Balaton Látogatóközpont közelében található kiszállóig vezet. A víz szinte végig derékig ér, és rendkívül nyugodt, kiszámítható folyású, így kevésbé tapasztalt evezősöknek és családoknak is tökéletes.

202211170748_euro-vizi-1.jpg (1500×1125)(A kép forrása: eurovizitura.hu)

A túra már önmagában is fantasztikus élmény, de könnyedén összeköthetjük egy hévízi fürdőzéssel, vagy egy Kis-Balaton körüli bringatúrával is. A jövőben még izgalmasabb evezős kalandban lehet majd részünk a csatornán, hiszen a tervek szerint a Gyöngyös-patak torkolatnál a csatorna és a patak közötti földsávot felszeletelve egy vízi labirintusjellegű kis szigetvilágot hoznak majd létre a helyi állatvilág és az evezősök örömére.

A tervezésénél mindenképpen figyelembe kell venni azonban azt, hogy a túra védett természeti területen vezet, ezért a vízitúrázás itt engedélyköteles. Engedélyt bárki válthat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján, érdemes előre foglalni, mert a helyek korlátozott számban elérhetők.

Minden évben november 1. és március 15. között lehet evezni.

Fiantok Dániel az Aktív Magyarország videójában Sinka Gábor természetvédelmi őrrel csorog le a Hévízi-tótól csaknem a Balatonig vezető ásott medrű csatornán, bemutatva ezt a hazánkban egyedülálló téli evezős élményt. Nézzétek meg itt a páratlan videót a vízitúráról:

(Forrás: Csodálatos Balaton)

Még érdekes lehet ...


2023. szeptember 27., Szerda

A Jövő Hősei - Élményprogram a letenyei diákoknak

A 30 fős diákcsapat a Planet Budapest 2023 nyertes pályázatának jóvoltából ifjúsági élményprogramon vett részt. 


2023. szeptember 25., Hétfő

Passzold vissza Tesó!

Az elhasználódott mobilkütyüket gyűjtik a kanizsai könyvtárban.


2023. szeptember 15., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2023. szeptember 14., Csütörtök

Erősödőben a családközpontú szemlélet a beteg gyerekek ellátásában

Idén 99 éves a Magyar Gyermekorvosok Társasága, amely idei nagygyűlésén a családközpontúságra helyezi a hangsúlyt Keszthelyen, 2023. szeptember 15-17. között.


2023. szeptember 08., Péntek

Fesztiválok hétvégéje

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2023. szeptember 01., Péntek

Hétvégi programajánló

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2023. augusztus 26., Szombat

Télikabátra nincs szükség...

Az Alsótemplom előtti egyik padon úgy tűnik valaki sietősen tépte le magáról a meleg télikabátot, amit aztán ott is hagyott.


2023. augusztus 25., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2023. augusztus 18., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2023. augusztus 11., Péntek

Hétvégi programajánló

Kikapcsolódna a hétvégén? Van miből válogatni.

+