Érdekes - 2022. november 16., Szerda
#Hévíz #vízitúra

Evezés gőzölgő vizeken

Evezés gőzölgő vizeken

(A kép forrása: Csodálatos Balaton)

A Hévíz-patak egy igazi különleges téli vízitúra helyszín. A Hévízi-tóból kifolyó patak hőmérséklete 22-25 Celsius fokos, a legnagyobb hidegben sem fagy be, és vizében télen tündérrózsák és vízililiomok között lehet evezni.

Egyre vastagabb az avarszőnyeg, fagyosabbak a reggelek, sűrű ködök szállnak. Ismeri ezt jól a néphagyomány. A kültéri sportokat űzők ilyenkor bújnak be barlangjaikba, eszközeiket gondosan betakargatják, védett helyre teszik, és a következő hónapokban csak ábrándoznak a nyári kalandokról. Mindeneképpen így kell ennek lennie? A vízi sportok kedvelőinek van egy jó hírünk. Szerintünk nem.

Hiába a legeltökéltebb téli vízitúrázó, ha befagynak a vizek, nincs mit tenni, mint várni az enyhülést. Szerencsére azonban van Magyarországon egy hely, ami még a legkeményebb télnek is ellenáll, és egész évben várja az evezni vágyókat.

Lusta gőz gomolyog a nyugodt patakvíz fölött, lassú evezőcsapások hangja hallatszik. 

A Hévízi-csatornán vagyunk. A csatorna 22-25 fokos vizén evezve testközelből ismerhetjük meg a környék növény-, és állatvilágát. A 2-3 órás túra az ikonikus gyógytótól az Úsztatómajori zsilipen keresztül a Kis-Balaton Látogatóközpont közelében található kiszállóig vezet. A víz szinte végig derékig ér, és rendkívül nyugodt, kiszámítható folyású, így kevésbé tapasztalt evezősöknek és családoknak is tökéletes.

202211170748_euro-vizi-1.jpg (1500×1125)(A kép forrása: eurovizitura.hu)

A túra már önmagában is fantasztikus élmény, de könnyedén összeköthetjük egy hévízi fürdőzéssel, vagy egy Kis-Balaton körüli bringatúrával is. A jövőben még izgalmasabb evezős kalandban lehet majd részünk a csatornán, hiszen a tervek szerint a Gyöngyös-patak torkolatnál a csatorna és a patak közötti földsávot felszeletelve egy vízi labirintusjellegű kis szigetvilágot hoznak majd létre a helyi állatvilág és az evezősök örömére.

A tervezésénél mindenképpen figyelembe kell venni azonban azt, hogy a túra védett természeti területen vezet, ezért a vízitúrázás itt engedélyköteles. Engedélyt bárki válthat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján, érdemes előre foglalni, mert a helyek korlátozott számban elérhetők.

Minden évben november 1. és március 15. között lehet evezni.

Fiantok Dániel az Aktív Magyarország videójában Sinka Gábor természetvédelmi őrrel csorog le a Hévízi-tótól csaknem a Balatonig vezető ásott medrű csatornán, bemutatva ezt a hazánkban egyedülálló téli evezős élményt. Nézzétek meg itt a páratlan videót a vízitúráról:

(Forrás: Csodálatos Balaton)

Még érdekes lehet ...


2022. november 26., Szombat

Balatonbogláron nyílik elsőként jégpálya a tó körül

A hokimeccsekre is alkalmas balatonboglári jégpálya már szinte teljesen készen várja a megnyitót.


2022. november 25., Péntek

Balatoni bejgli Az Év Ínyenc Bejglije-díj aranyérmese

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.


2022. november 24., Csütörtök

Jó minőségű, de kisebb lett idén a magyar fokhagyma

Az aszály nem tett jót a hazai fűszernövénynek.


2022. november 22., Kedd

Black Friday: tájékoztató videók segítik az eligazodást

A kisfilmek célja, hogy fekete pénteken is tudatos döntéshozatalra ösztönözzék a vásárlókat.


2022. november 21., Hétfő

Elfogyhat az ivóvíz a magyar fiatalok szerint

A vízhiány napi szintű következményei közül a legfájdalmasabbnak az élelmiszerek árának emelkedését tartják.


2022. november 20., Vasárnap

Még mindig ez a favorit a szaloncukrok között

A felmérések szerint egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat.


2022. november 19., Szombat

Foci-vb: sörtilalmat vezetnek be a stadionokban és környékén

A labdarúgó-vb-k történetében először lesz házigazda olyan ország, ahol szigorúan ellenőrzik az alkoholfogyasztást.


2022. november 17., Csütörtök

Mikulásból még mindig a tejcsokis a legnépszerűbb

Évente mintegy 8 millió csokimikulást értékesítenek hazánkban – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss körképéből.


2022. november 14., Hétfő

Ma van a diabétesz világnapja

Miközben kereken száz éve adták be a világon az első inzulint, mára a 2-es típusú cukorbetegség lett a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása.


2022. november 12., Szombat

Idén is hódít az adventi kalendárium

Manapság már nem csak az édességgyártóknak nagy biznisz az adventi naptár, hiszen kozmetikai cégek, ékszerkészítők, sőt még az alkoholipar szereplői is felismerték a kalendáriumban mint slágerajándékban rejlő üzleti lehetőséget.

+