Érdekes - 2025. április 15., Kedd
#sonka #húsvét #pácsó

Ezt mindenképp tudnod kell a sonkákról és a pácsókról

Ezt mindenképp tudnod kell a sonkákról és a pácsókról

A gyorspácolt termékek esetében a páclé-bevitel akár 20–40 százalék is lehet (Forrás: MATE)

Nyakunkon a húsvét, egyre többen keresik a tökéletes sonkát az ünnepi asztalra. De vajon mit válasszunk: gyorspácolt vagy hagyományosan érlelt füstölt sonkát? Dr. Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének igazgatója segít eligazodni a pácsók világában.

A szakember szerint elsőként azt érdemes megkülönböztetnünk, hogy milyen eljárással készült a sonka. A gyorspácolt termékek esetében a páclé-bevitel akár 20–40 százalék is lehet, ezek a sonkák általában olcsóbbak, puhábbak, könnyen rághatók. Ugyanakkor tápanyagtartalmuk alacsonyabb, mivel a hozzáadott páclé csökkenti a húsfehérje arányát.

Ezzel szemben a hagyományos (lassú) pácolású sonkákban alacsonyabb a páclé-bevitel, a hús tömörebb, ízesebb, magasabb tápértékű. Az ilyen termékeket hideg, azaz 20°C alatti füstöléssel tartósítják, akár napokon keresztül – így nem igényelnek főzést, azonnal fogyaszthatók.

A gyorspácolás után alkalmazott meleg- vagy forró füstölés (60–80°C) során a sonka nem éri el a 72°C-os maghőmérsékletet, ezért ezeket minden esetben meg kell főzni fogyasztás előtt. Ezzel szemben a hosszabb ideig érlelt, hideg füstölésű sonkák biztonságosan fogyaszthatók főzés nélkül is – klasszikusan például főtt tojás és torma kíséretében.

Melyik az értékesebb választás?

Az ár-érték arány tekintetében a hagyományos sonkák vezetnek. Mivel az érlelés során tömegveszteség következik be, a bennmaradó hús fehérjetartalma koncentráltabb, az íz és állag tekintetében pedig élvezetesebb gasztronómiai élményt nyújtanak.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Dr. Friedrich László praktikus tanácsokat is megfogalmaz a vásárlóknak:

  • Olvassuk el a címkét! Meg kell nézni, hogy pontosan mi a termék megnevezése, meddig fogyasztható, és igényel-e főzést.
  • Válasszunk hazai terméket! A magyar sonkák kiváló minőségűek, a hazai feldolgozási technológiák pedig garantálják a megbízhatóságot.
  • Csomagolás típusa is árulkodó lehet: a vákuumcsomagolt sonkák tovább elállnak, de a hagyományosan érlelt, füstölt sonkák még csomagolás nélkül is sokáig biztonságosan fogyaszthatók.

A húsvéti sonkavásárlás nem csak az ízlésünkről, de tudatosságunkról is szól.

Ha valódi, tradicionális ízélményre vágyunk, érdemes a hagyományos módon pácolt, hazai sonkát választani. Ezzel nemcsak a minőséget, hanem a magyar termelőket is támogatjuk. A megfelelő választással pedig garantáltan ízletes és biztonságos fogás kerül az ünnepi asztalra.

Forrás: MATE

Még érdekes lehet ...


2025. április 24., Csütörtök

Van pénz lóvéra

Rekordösszegű bírságot szabott ki a magyar rendőrség gyorshajtásért 2024-ben.


2025. április 22., Kedd

Ma van a Föld Napja

Mit tehetsz te a bolygóért és azon belül Zaláért?


2025. április 18., Péntek

A legmegrendítőbb nap

A parasztember hite egyszerű és mély volt.


2025. április 13., Vasárnap

Tízéves Kéthely húsvéti parkja

Május 5-ig látogatható a park, amely napközben és esténként is nyitva áll minden érdeklődő előtt. 


2025. április 11., Péntek

Új pontyrekord a Balatonon!

Bakos Asztrik 28,8 kilós halat fogott.


Savanyú Jóska, a rettenthetetlen betyár a betegség helyett a halált választotta

Magyarország utolsó betyárja Zalában is fosztogatott, itt is fogták el.


2025. április 07., Hétfő

Zala titokzatos fürdőhelye

A tóból kilépő 33-35 °C-os gyógyvíz egy 10-12 méter széles, 13 kilométer hosszú csatornán át éri el a Zala folyót.


2025. április 04., Péntek

Hétvégi programok Dél-Zalában

Borverseny és úti beszámoló is szerepel a kínálatban.


2025. március 30., Vasárnap

Vérfagyasztó csobbanás a Balatonban

A víz hőmérséklete alig haladta meg a 10 fokot, ám ez sem szegte kedvét annak a tíz bátor fürdőzőnek, akik vállalták az extrém élményt.


2025. március 28., Péntek

2025. március 26., Szerda

Heves zápor és jégeső lepte meg a keszthelyieket

A március végi időjárás ismét bebizonyította, mennyire kiszámíthatatlan tud lenni a tavasz: több térségben is váratlanul, heves záporokkal és jégesővel csaptak le a viharok.

+