A gyorspácolt termékek esetében a páclé-bevitel akár 20–40 százalék is lehet (Forrás: MATE)
Nyakunkon a húsvét, egyre többen keresik a tökéletes sonkát az ünnepi asztalra. De vajon mit válasszunk: gyorspácolt vagy hagyományosan érlelt füstölt sonkát? Dr. Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének igazgatója segít eligazodni a pácsók világában.
A szakember szerint elsőként azt érdemes megkülönböztetnünk, hogy milyen eljárással készült a sonka. A gyorspácolt termékek esetében a páclé-bevitel akár 20–40 százalék is lehet, ezek a sonkák általában olcsóbbak, puhábbak, könnyen rághatók. Ugyanakkor tápanyagtartalmuk alacsonyabb, mivel a hozzáadott páclé csökkenti a húsfehérje arányát.
Ezzel szemben a hagyományos (lassú) pácolású sonkákban alacsonyabb a páclé-bevitel, a hús tömörebb, ízesebb, magasabb tápértékű. Az ilyen termékeket hideg, azaz 20°C alatti füstöléssel tartósítják, akár napokon keresztül – így nem igényelnek főzést, azonnal fogyaszthatók.
A gyorspácolás után alkalmazott meleg- vagy forró füstölés (60–80°C) során a sonka nem éri el a 72°C-os maghőmérsékletet, ezért ezeket minden esetben meg kell főzni fogyasztás előtt. Ezzel szemben a hosszabb ideig érlelt, hideg füstölésű sonkák biztonságosan fogyaszthatók főzés nélkül is – klasszikusan például főtt tojás és torma kíséretében.
Az ár-érték arány tekintetében a hagyományos sonkák vezetnek. Mivel az érlelés során tömegveszteség következik be, a bennmaradó hús fehérjetartalma koncentráltabb, az íz és állag tekintetében pedig élvezetesebb gasztronómiai élményt nyújtanak.
Dr. Friedrich László praktikus tanácsokat is megfogalmaz a vásárlóknak:
A húsvéti sonkavásárlás nem csak az ízlésünkről, de tudatosságunkról is szól.
Ha valódi, tradicionális ízélményre vágyunk, érdemes a hagyományos módon pácolt, hazai sonkát választani. Ezzel nemcsak a minőséget, hanem a magyar termelőket is támogatjuk. A megfelelő választással pedig garantáltan ízletes és biztonságos fogás kerül az ünnepi asztalra.
Forrás: MATE
Rekordösszegű bírságot szabott ki a magyar rendőrség gyorshajtásért 2024-ben.
Mit tehetsz te a bolygóért és azon belül Zaláért?
A parasztember hite egyszerű és mély volt.
Május 5-ig látogatható a park, amely napközben és esténként is nyitva áll minden érdeklődő előtt.
Bakos Asztrik 28,8 kilós halat fogott.
Magyarország utolsó betyárja Zalában is fosztogatott, itt is fogták el.
A tóból kilépő 33-35 °C-os gyógyvíz egy 10-12 méter széles, 13 kilométer hosszú csatornán át éri el a Zala folyót.
Borverseny és úti beszámoló is szerepel a kínálatban.
A víz hőmérséklete alig haladta meg a 10 fokot, ám ez sem szegte kedvét annak a tíz bátor fürdőzőnek, akik vállalták az extrém élményt.
Mutatjuk a részleteket.
Példakép lehet a fiatal, pályakezdő ápolók előtt
A március végi időjárás ismét bebizonyította, mennyire kiszámíthatatlan tud lenni a tavasz: több térségben is váratlanul, heves záporokkal és jégesővel csaptak le a viharok.