Hazai - 2020. augusztus 04., Kedd
#esőzés #időjárás-előrejelzés #Zala megye

Nagy esők jönnek...

Nagy esők jönnek...

Illusztráció (A kép forrása: pixabay.com)

A következő napokban ismét jelentős csapadék várható Zalában. A nyári zivatarok kiszámíthatatlansága miatt érdemes néhány tanácsot szem előtt tartani.

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hasonló időjárási helyzet várható, mint 10 napja, amikor súlyos áradásokat okozó eső hullott a Délnyugaton. Mint írják: a helyzet, részben, ismétlődni látszik: újra egy nyugat felől lelassuló frontálzóna alkot önálló örvényt a térségben, és megint csak a Dunától nyugatra hoz nagy mennyiségű esőt a hét első felében.

Ami viszont fontos különbség a majdnem két héttel ezelőtti esethez képest: a csapadék nem egyszerre, hanem hosszabb periódus, 2-3 nap alatt, több hullám során hull le, és az összmennyisége is várhatóan elmarad az ezelőttitől. Kisebb körzetekben azonban gondot okozhat a csapadék.

A legtöbb esőt az előrejelző Zalára mutatja, nagy esély van a megyényi területre átlagosan hulló 50 miliméternek. Ez kisebb térségekben bőven jelenthet 80-100 mm összmennyiséget

Ha teljesen nem is tudunk felkészülni a nagy esőzések okozta károkra, néhány óvintézkedést attól még megtehetünk. A katasztrófavédők azt tanácsolják:

  • Ha alagsori helységünk, talajszint alatti garázsunk van, akkor az elektromos berendezéseket, használati tárgyakat helyezzük magasabb helyre, nehogy a víz kárt tegyen bennük.
  • Ha a házunk előtt nem átjárhatóak a vízelvezető árkok, akkor tisztítsuk ki azokat. A kaszálási munkálatok után számos alkalommal eltömítődnek ezek az átereszek, csatornák, ezzel szinte gátat képezve a csapadékvíz elvezetésének.
  • Távolíttassuk el vagy vágassuk kisebbre szakemberrel a lakóingatlan közvetlen közelében lévő nagytermetű, több méter magas fákat, amelyek egy viharos szél esetén veszélyt jelenthetnek a ház tetőszerkezetére, az ott lakók testi épségére.

Még érdekes lehet ...


2022. május 21., Szombat

Az adriai éttermek és szállodák továbbra is várják a magyarokat

Nem ültek fel a horvátországi éttermek és szállodák a politikai provokációnak, továbbra is szívesen látják a magyar vendégeket – derül ki a hirado.hu körképéből.


Strandidőt zavaró hidegfront

Jelentős lehűlést és nagy területre csapadékot nem, erős szelet viszont sokfelé fog hozni a szombati hidegfront.


2022. május 20., Péntek

30 fok körül

Pénteken országszerte nyáriasan meleg idő várható, majd szombaton hidegfront érkezik.


2022. május 19., Csütörtök

Zavartalan napsütés

Csak estefelé sodródhat észak felől némi fátyolfelhőzet hazánk fölé, de csapadék nem alakul ki.


2022. május 18., Szerda

Magyarország segít

Továbbra is folyamatosan indítják a segélyszállítmányokat.


Idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A terméskilátások jobbak a gyümölcspiacon, mint az elmúlt két évben, de a már piacra került termékek esetében a termelési költségek – zöldségtermékekre is jellemző – 25-50 százalékos emelkedését az átvételi árak nem tükrözik.


Naposabb folytatás

Az átvonult hidegfront után szárazabb léghullámok érik el a Kárpát-medencét. Emiatt kevesebb felhőre, kissé hűvösebb időre számíthatunk.


2022. május 17., Kedd

Nyakunkon az szja-bevallás határideje

Mutatjuk, mi a teendő, mire kell figyelni.


Visszább terelés

Hidegfront hoz záporokat, zivatarokat, illetve lehűlést is, de utóbbi majd inkább szerdán lesz érzékelhető, valamint csütörtök reggel.


2022. május 16., Hétfő

Megválasztották Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének

A Fidesz elnökét – aki 2010 óta tölti be megszakítás nélkül a kormányfői tisztséget – 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében választották meg a képviselők.


2022. május 15., Vasárnap

Novák Katalin: Az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk

Ünnepélyesen is beiktatták Magyarország új köztársasági elnökét.


2022. május 13., Péntek

Nyugodt hétvége

Hétvégén megnyugszik a légkör, így kellemes időre számíthatunk számottevő csapadék nélkül.


Orbán Viktor megnevezte új kormánya minisztereit

A parlament oldalán megjelent napirendi javaslat szerint Orbán Viktor május 16-án, hétfőn teheti le ötödször a kormányfői esküt.


Influenza: négyezren fordultak orvoshoz a múlt héten

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint május 2-8. között 4200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, ez 27 százalékkal kevesebb beteget jelent, mint az azt megelőző héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)


2022. május 11., Szerda

Az első harmincasok

Ízelítőt kapunk a nyárból, csütörtökön a mainál is jóval melegebb lesz: több helyen is meghaladhatja a 30 fokot a csúcsérték.


Koronavírus - megérkeztek a heti összesített adatok

Jelenleg 1015 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.


Szijjártó: Magyarország nem szavazza meg az uniós szankciókat

A brüsszeli csomag elfogadása 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajárat hozna, több száz millió forintba kerülne a finomítóátállás, ami legalább 5 évig tartana, és az utána vásárolt olaj drágább lenne, mint most.


2022. május 10., Kedd

Nyári napok a Tour alatt

A Giro d'Italia magyarországi szakaszai után már itt is van a Tour de Hongrie.


Már a 2G-s telefonok cseréjére is jár támogatás

Május 9-től a 2G-s mobiltelefonok cseréjére is igényelhető támogatás, emellett folytatódik a 3G-s készülékek támogatott cseréje is - írta hétfői számában a Világgazdaság.


Kis előrelépés történt, de Magyarország még nem tudja támogatni az olajembargót

Az Európai Bizottság elnöke hétfő este Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Szijjártó Péter külügyminiszter videón ismertette a részleteket.

+