Hazai - 2020. szeptember 08., Kedd
#Keszthely #szobor #rongálás #Festetics-flottilla

Meg akarta hódítani a Balaton-parti szobrot – többmilliós kárt okozott

Meg akarta hódítani a Balaton-parti szobrot – többmilliós kárt okozott

(A kép forrása: ZAOL)

Az előzményeket illetően a rendőrségi közlemény tömören így fogalmazott: „Augusztus 27-én reggel érkezett a bejelentés a rendőrségre, mely szerint Keszthelyen, a Mikus Gyula sétányon megrongálták a Festetics-emlékoszlopot, a szobor több darabra törött. A rendőrök a helyszínen szemlét tartottak, és adatgyűjtést végeztek, melynek eredményeként a feltételezett elkövetőt azonosították és a bejelentéstől számított négy órán belül elfogták.” A 20 éves szombathelyi férfi elismerte tettét, amellyel a műalkotásban többmilliós kárt okozott.

A Zalai Hírlap nem hivatalos forrásból úgy tudja, a fiatal „meg akarta hódítani” az emlékművet, emiatt a szobor felső része ledőlt és összetört. Az eset körülményeinek ismerői azt mondták, a helyszínen vérnyomok is voltak, így az elkövető valószínűleg megsérült saját akciója során.

A rendőrségi feljelentést Nagy Bálint, Keszthely polgármestere tette, aki közösségi oldalán az eset kapcsán úgy fogalmazott:

– Nagyon sokan nagyon sokat dolgozunk szeretett városunk fejlesztésén, és mivel amúgy is rengeteg a tenni­való, különösen elkeserítő, amikor bizonyos lények primitív szórakozásból kárt okoznak a keszthelyiek közösségének. Bízom benne, hogy az elkövetők kilétére mielőbb fény derül, hogy az ilyen aljas cselekedetek ne maradhassanak következmények nélkül – szögezte le még azelőtt, hogy a tettest elfogták volna.

A rendőrségi bejelentés után pedig azt közölte a polgármester: megteszik a további szükséges jogi lépéseket, hogy megtérüljön a városnak okozott kár. „A jövőben sem fogjuk szó nélkül eltűrni, hogy Keszthelynek bárki is következmények nélkül kárt okozhasson”.

A szoborrongálások világtörténelme igen gazdag. A brahiból elkövetett esetek mellett sokszor a kulturális és (vagy) politikai háborúk egyik kísérőjelensége, s nem ritkán a rendszer elleni tiltakozás jelképe egy-egy diktátor ledöntött emlékműve. Mostanság pedig a „művelt nyugaton” a káoszkeltés egyik fő fegyvere.

A történelmi vandalizmussal kapcsolatban Margaret Mac­Millan történész, a Torontói és az Oxfordi Egyetem professzora, a brit birodalmi história szakértője fogalmazott meg tudományos álláspontot a minap a Euronews brüsszeli szerkesztőségének nyilatkozva.

– Nem szeretem, amikor az emberek rendes eljárás nélkül döntenek az egyes szobrokról – mondta Margaret MacMillan. – Vannak időszakok, ami­kor tényleg meg akarnak szabadulni néhány szobortól, mert nagy a népharag. Ha Kelet-Európában éltem volna 1989-ben, én is meg akartam volna szabadulni a Lenin- és a Sztálin-szobroktól. Ezeket soha nem is akarták az ott élők. Bristolban az ottani rabszolga-kereskedő szobráról is sok vita volt, amit végül ledöntöttek. Szeretném látni, hogy az emberek valóban tanulnak a történelemről az ilyen esetekben. Vagyis szívesebben lát­nám ezeket az alkotásokat a múzeumban, de néha az emberek a saját kezükbe veszik a döntéseket.

A művészeti alkotásokon való esztelen bosszúállás itthon sem ritka, és sok esetben felsejlik az ideológiai háttér. A teljesség igénye nélkül néhány történet az elmúlt évekből: volt, aki vörös festékkel öntötte le a fővárosi Horthy-szobrot, más azért rongálta meg a városligeti Churchill-mellszobrot, mert mint a talapzatára írt üzenetéből kitűnt, nácinak, fasisztának tartotta a német birodalom ellen harcoló néhai brit kormányfőt, de ért már attak Károlyi István- és Wass Albert-szobrot is Magyarországon.

(A kép forrása: ZAOL)

A keszthelyi történet vélhetően nem ilyen indíttatású (erre utaló gyanú fel sem vetődött), hiszen a Zala Megyei Mérnöki Kamara által állíttatott, mozgó alkotás a Festeticsek s leginkább a Phoenix és a balatoni flottilla emlékét őrzi, ami „oldalsemleges” érték.

Az alkotó, Béres János szobrászművész arra emlékeztetett, a felavatás óta eltelt egy esztendőben többször is megrongálták a forgáshatárolókat azért, hogy a kormánykerekeket bepörgethessék. Ezek azért mozgathatók, mert a két dombormű alsó és felső részén más-más látható, így például gróf Festetics György Phoe­nixe, ennek mérnöki rajza, továbbá a főúr portréja és a Festetics-flottilla hajói.

A mai napig nem lehet a Balatonon nagyobb vitorlás, mint a 32 méteres Phoenix, mivel a sekély víz maximum ennyit bír el, fogalmazott Béres János, hozzátéve: annak idején ezzel szállították a sót Kenesétől Keszthelyig. Amikor eldördült az ágyú, a helyiek csónakokon beeveztek, és Festetics György jóvoltából sokkal olcsóbban vásárolhattak sót, mint máshol. Akkoriban pedig, hűtőszekrény nem lévén, ez létfontosságú élelmiszer volt, hisz ezzel tartósították a húst.

– A kisebb rongálásokat mindig javítgatások követték, de nehéz volt lépést tartani az elkövetőkkel, a felelőtlen emberekkel – mondta lapunknak a szobrászművész. – Úgy tudnám ezt a helyzetet jellemezni:

eddig csak megverték az alkotásomat, most viszont rokkantra püfölték. Mintha egy fejszét vágtak volna a hátamba, magam is a porba hullottam.

Béres János azt is elárulta, a Zala Megyei Mérnöki Kamara új vezetősége rendkívüli elnökségi ülésén vizsgálta meg a kialakult helyzetet s az előzményeket a tervezéstől a 2019-es felállításig, majd az azóta eltelt egy esztendő történéseit, és úgy döntött a testület: finanszírozza a helyreállítást, méghozzá úgy, hogy mérnöki megoldásokkal vandálbiztossá teszik az emlékoszlopot.

– Nem engedjük, hogy a Festetics-mementót tönkretegyék, azt visszaadjuk a város közösségének – hangsúlyozta a szobrászművész, aki úgy vélte, fél évbe is beletelhet, mire végez a felújítással.

(Forrás: ZAOL)

Még érdekes lehet ...


2022. január 26., Szerda

A frontérzékenyek rémálma

Több időjárási front érkezik a következő napokban, így változékony, időnként szeles időre számíthatunk január végén.


Majdnem hárommillió éves autópálya-matrica jár le a napokban

Január 31-e fontos határidő az úthasználati díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is.


Hibák, összevisszaság, elmulasztott lehetőségek

Ezeket is emlegeti a baloldal számára készült friss felmérés.


Koronavírus - 20 174 az új fertőzött

Továbbra is az omikron-hullám felszálló ágában vagyunk.


2022. január 25., Kedd

Anticiklon peremén

A holnap érkező gyenge, és várhatóan felettünk feloszló melegfrontot követően néhány fokot enyhülhet az idő.


A méhek tömeges pusztulása mellett nem lehet szó nélkül elmenni

Az óvodásokat is bevonja a méhek megmentésébe a Tehetsz méh többet! kampány.


Emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!


Koronavírus - 9717 az új fertőzött

Az omikron és február 15-től életbe lépő oltási igazolvány miatt is érdemes kihasználni az oltási akciót, amely csütörtökön, pénteken és szombaton folytatódik.


2022. január 24., Hétfő

Gyenge melegfront

Jelentős csapadékra nem kell számítani, de a hét második felében némileg enyhébb léghullámok érkeznek fölénk.


Osztályokat és kórházakat zárna be a baloldal

Hatalomra kerülése esetén a baloldal központosítaná az egészségügyet.


Koronavírus - mutatjuk a hétvégi adatokat

39 928 az új fertőzött és elhunyt 122 beteg.


2022. január 23., Vasárnap

Nyugodtabb folytatás

A légkör ugyan átmenetileg megnyugszik, de kemény fagyokra is számíthatunk a hét elején.


2022. január 22., Szombat

Frontprés

Anticiklon peremén melegfront közelíti meg hazánkat.


2022. január 21., Péntek

Február 15-től jön az oltási igazolvány

Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.


Toborzási hullám söpört végig Magyarországon

Tavaly a vállalatok erőteljes munkaerő-felvételbe kezdtek, és bár az utolsó szakaszra valamelyest lassult a folyamat az őszi tetőzést követően, összességében 2021 utolsó negyedéve 80 százalékkal több hirdetést hozott, mint az előző év azonos időszaka – de


2022-es autópálya-matrica: vásárláskor erre mindenképp figyelj

Az autópálya-matrica vásárlásakor nagyon figyelj az alábbiakra, hogy elkerüld a későbbi bosszúságokat.


Koronavírus - 15 957 az új fertőzött

Mutatjuk a pénteki adatokat!


Orbán: A baloldal nem tud különbséget tenni a kormány támadása és az ország leminősítése között

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.


2022. január 20., Csütörtök

Élelmiszerár-stop: védi a beszállítókat a szabályozás

Az élelmiszerár-rögzítés nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak, az alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát.


Koronavírus - 15 526 az új fertőzött

Az ötödik hullám felszálló ágában vagyunk, az omikron vírusvariáns már erősen terjed, ez okozza a fertőzések 87%-át.


2022. január 19., Szerda

Hidegfront vegyes körettel

Az átmeneti nyugalom után egy hidegfront érkezése teszi mozgalmassá a csütörtököt.


Február 12-én kezdődik hivatalosan a kampány

Február utolsó napjaiban lehet majd látni, hogy hány egyéni jelölt lesz a szavazólapokon és hány országos lista közül lehet választani.


Koronavírus - 14 890 az új fertőzött

Az oltási akció csütörtökön, pénteken és szombaton is folytatódik.


2022. január 18., Kedd

Fagyjelző Piroska

Ha Piroska napján fagy, 40 napig el nem hagy - szól a népi megfigyelés, amely ezúttal legalább részben működni fog.


Koronavírus - 6851 az új fertőzött

Az omikron vírusvariáns már erősen terjed és növeli a fertőzöttek számát.


Hamarosan érkezik az emelt összegű nyugdíj és a 13. havi nyugdíj, mutatjuk a részleteket

Február 11-én érkezik tehát az első emelt összegű nyugdíj és a 13. havi ellátás teljes összege.


2022. január 17., Hétfő

Vészcsengőt nyomott Gyurcsány

Márki-Zay Péter népszerűtlenségét kellene kampánnyal ellensúlyozni.


Koronavírus - 21 219 az új fertőzött

A hétvégi összesített adatokat közöljük.

#Nagykanizsa

Múlt és jelen – egy képen

Múlt és jelen – egy képen

2022. január 26. - Kultúra

Megcsúszott a havas úton

Megcsúszott a havas úton

2022. január 24. - Kék hírek

Balogh László az ÉVE-frakcióról

Balogh László az ÉVE-frakcióról

2022. január 22. - Kanizsa

Adomány a Kanizsai Dorottya Kórháznak

Adomány a Kanizsai Dorottya Kórháznak

2022. január 18. - Kanizsa

Idén így érkeznek a kanizsai kéményseprők

Idén így érkeznek a kanizsai kéményseprők

2022. január 15. - Kék hírek

+