Hazai - 2020. szeptember 16., Szerda
#gazdaság #drágulás #búza #liszt #kenyérgabona

A malmok kénytelenek emelni az áraikat

A malmok kénytelenek emelni az áraikat

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt kevesebb malmi búzát arattak idén: bár hiánytól nem kell tartani, de a liszt és a belőle készült termékek ára várhatóan nőni fog (A kép forrása: Pixabay)

Drágulni fog a liszt: nagyobb a kereslet a kevesebb étkezési búzára, ez pedig feljebb tornázta az árakat. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, közel félmillió tonnával kevesebb, 4,7-4,8 millió tonna búza termett idén, ráadásul gyengébb minőségű is a szokásosnál. A megtermelt mennyiség csupán mintegy 30 százaléka étkezési minőségű, a többi eurobúza, de inkább takarmány.

A jó minőségű búza iránt nagyobb volt a kereslet idén, ez pedig megemelte az árakat. A malomipar szükséglete a tonnánkénti 48-50 ezer forintos induló árat 55-56 ezer forintra tornázta fel. Mivel azonban a lisztet nem erre az alapanyagár-szintre árazták be, ebben a hónapban árat fognak emelni a malmok, közölte Lakatos Zoltán.

Szerinte a malmok átadási árának mintegy 3-5 százalékos emelkedésére kell számítani, amely végighalad az egész termékláncon, így a sütőipari termékek ára is magasabb lesz. Mint mondta, ebben a piaci helyzetben a malmok igyekeznek az éves szükségletük legalább 70 százalékát felvásárolni decemberig.

A kenyérgabona drágulását azonban fékezheti a jónak igérkező napraforgó- és kukoricatermés, mivel elképzelhető, hogy a termelők inkább a búzát tárolják ki, ezzel helyet biztosítva a napraforgónak és a kukoricának. Lakatos Zoltán azonban az árak csökkenésére nem számít, mert kevés jó minőségű búza van Magyarországon.

(Forrás: Agroinform)

Még érdekes lehet ...


2023. szeptember 20., Szerda

Konferencia a kerékpározás számszerűsíthető, pozitív hatásairól

A kerékpáros közlekedés fejlesztése világszerte és hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen korunk számos kihívására kínál élhető és fenntartható alternatívát.


2023. szeptember 07., Csütörtök

Haditorna verseny

Indul az Országos Haditorna Verseny - szeptembertől startolnak a vármegyei fordulók.


2023. szeptember 04., Hétfő

Legalább egy hét

Nyugodt, napos idő: ezzel lehetne jellemezni az időjárást a következő egy hétben, közben a szél is egyre kevésbé fog fújni.


A tavalyihoz hasonló forgalom várható a Balatonnál szeptemberben

A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen, Hévízen, Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson regisztrálták, döntően belföldi vendégektől.


2023. augusztus 28., Hétfő

Hullámzó hidegfront

Hullámzó hidegfront éri el hétfő délután, este hazánkat, amely lassan mozog kelet felé, és csak a hét közepén hagyja el térségünket.


2023. augusztus 25., Péntek

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lépett érvénybe

A kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a hatóságok azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet.


2023. augusztus 24., Csütörtök

Gulyás Gergely: Már október-novemberben egyszámjegyű lehet az infláció

A Miniszterelnökséget vezető kitért arra is, hogy továbbra is az inflációt meghaladó béremelést akarnak biztosítani, és még az idei évben is jó esély van a reálbér-emelkedésre.


2023. augusztus 23., Szerda

Még mindig nyár

Még mindig tombol a nyár, a kánikulát enyhítő hidegfront jelen kilátások alapján csak jövő hét elején érkezik.


2023. augusztus 21., Hétfő

Nyárvégi kánikula

Kedden is napos idő várható általában kevés gomollyal.


2023. augusztus 18., Péntek

Örvény és mocsár

Lényeges változás nem lesz időjárásunkban, az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett továbbra is elszórtan kell záporokra, zivatarokra számítani.


2023. július 27., Csütörtök

Emelkedő vendégszám, növekvő árbevétel

Rengetegen választották a Balatont és Zalakarost, derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató statisztikájából.

+